Niger blizu pucanja, sveafrički rat na pomolu?

146 komentara

Vojna intervencija u Nigeru mogla bi pokrenuti širi rat, izjavio je u srijedu za RIA Novosti Antinekar al-Hassan, politički savjetnik svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma.

“Mislim da ECOWAS neće pogriješiti vojno intervenirajući u Nigeru, jer ako vojno interveniraju, to znači da će cijela Afrika biti u ratu”, rekao je al-Hassan.

Bazouma je 26. jula uhapsila grupa nigerijskih vojnih oficira predvođenih generalom Abdourahamaneom Tchianijem. Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetila je da će rasporediti trupe ukoliko on ne bude vraćen na vlast, ali je njihov ultimatum Niameyu istekao u nedjelju.

U međuvremenu, blok je zatvorio granice i zaustavio svu trgovinu i transakcije sa Nigerom. Al-Hasan je rekao da je protiv ovih sankcija, nazvavši ih “nezakonitim i nelegitimnim”.

“Mi smo protiv sankcija. Oni će povrijediti narod Nigera, a ne huntu”, rekao je.

Nova vojna vlada odbila je bilo kakve razgovore sa svrgnutim predsjednikom, koji nema namjeru da se povuče, navodi al-Hassan. “Nije potpisao ništa i ne sprema se da podnese ostavku. Radije bi umro nego dao ostavku”, rekao je al-Hasan.

U tekstu koji je navodno napisan iz zatvora i objavljen u Washington Postu 4. augusta, Bazoum je  apelirao na “američku vladu i cijelu međunarodnu zajednicu da nam pomognu da obnovimo naš ustavni poredak”.

Vojni šefovi ECOWAS-a su navodno finalizirali svoje ratne planove prošlog petka, ali su primijetili da stvarna intervencija zahtijeva političku odluku vlada bloka. Čad i Gvineja protivili su se i sankcijama i intervenciji u Nigeru, dok su Burkina Faso i Mali rekli da će svaki vojni potez protiv Niameja smatrati i objavom rata obojici.

Prema francuskom emiteru RFI, koji je bio zabranjen u Nigeru, ECOWAS je okupljao snage od oko 25.000 vojnika , većinom iz susjedne Nigerije.

Nova vojna vlada u Niameyu optužila je u srijedu Francusku da je oslobodila teroriste kako bi mogli napasti vojni kamp u Nigeru i da je narušila zračni prostor zemlje u sklopu kampanje destabilizacije.

Pariz je negirao da su teroristi oslobođeni ili da se dogodio bilo kakav napad, i insistirao je da francuski avioni djeluju u vazdušnom prostoru Nigerije pod vojnim paktom s Bazoumovom vladom. Francuska je prošle sedmice odbila priznati generalno odbijanje sporazuma i obećala je da će zadržati oko 1.500 vojnika u zemlji Sahela.

afrikaECOWASNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
8 mjeseci prije

Zvijer je najopasnija kad je stjerana u kut. Kapital ne treba Afriku ako mu ne služi, od svih neo jedino su neovisni neprihvatljivi.

Гавран
8 mjeseci prije

„Mnogi Afrikaneri su sada prešli u pravoslavlje i sele se u Rusiju“

Rusija je pokrenula petogodišnji program za preseljenje 3.000 porodica iz Južne Afrike. U okviru projekta organizatori planiraju osnivanje oko 30 kolonija. U njima će živjeti Buri (Afrikaneri) – potomci holandskih kolonista u Africi.

sokre
8 mjeseci prije

potpisuje po tko zna koji puta CIA

nepoželjni
8 mjeseci prije

Dugo mi nije bilo jasno kako planiraju izvršiti depopulaciju Afrike, jer očito, izgladnjivanje i medicinsko eksperimentiranje na njima nije dalo očekivani rezultat.

Metak je najsigurnije rješenje…

(još ostaje pitanje Indije i Kine)

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Prije 2 dana. Ne savjetujem provjeravanje vijesti. Žena je zastrašujućeg izgleda, sa još +20 kg. “Otisla posast Viktorija Nuland u NIGER!! Ova je zamijenila onu drugu posast od Madlen Olbrajt u zlocinima protiv covjecnosti. Veli jedan Americki ekonomista na svome blogu da je preminuo najveci americki ratni zlocinac. Za nju, za Madlen Olbrajt, jos je nesto ruzno napisao ne mogu napisati. Kaze da su oni problem u Americkoj Administraciji, da im treba oduzeti americko drzavljanstvo i poslati ih u Izreal, posto previse zla cine Americi. O politici je govorio, ne o obicnim gradjanima, nego mijesanju Zidova u politiku u Americi. Uglavnom, otisla Nuland u Niger i zapalila drustvene mreze, ljudi digli citavu artiljeriju u komentarima: Amerikanci je tjeraju iz Amerike i Afrikanci iz Afrike – ” Od**** iz Nigera, debela kučko” – ” Ti si ratni zločinac i mjesto ti je u zatvoru.” – ” Karijerni kriminalac- ” Svi znamo… Čitaj više »

šukrija
8 mjeseci prije

Ma to opasna “Akhmat sila” riješi za par dana. Šta će im Wagner. Kadirov je obećao da je za 15 dana u Lisabonu. Izgleda da je “moćna sila” zaglavila negdje na putu do Lisabona.btw. gdje je nestao Kadirov ? Jel snima još one nebulozne i smiješne video reklame gdje on vitla mitraljezom u zrak i puca dok okolo njega voze transporteri i tenkovi ? Koji bijeda i smijeh od čovjeka taj Kadirov.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“…francuska vojska napala vojnike predsedničke garde i narušila vazdušni prostor, prenose „RIA Novosti“” “Ministar odbrane Čada Daud Jaja Brahim naglasio je da njegova zemlja neće učestvovati ni u kakvim vojnim operacijama na teritoriji Nigera.” “Od 1990. godine EKOVAS je vodio sedam odvojenih sukoba u zapadnoj Africi kako bi zaštitio omiljene vladare Zapada širom regiona. U međuvremenu, od 1960. do 2020. godine, Pariz je pokrenuo 50 odvojenih otvorenih intervencija u Africi.” (Tiho prenio 56) Uglavnom, sad će engleski crnci napasti crnce koji se žele riješiti Francuza. “Francuska je danas (9.8.) odlučno negirala optužbe vojne hunte u Nigeru da su francuske oružane snage narušile vazdušni prostor Nigera, koji je od nedelje zatvoren. Iz nigerskog Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine saopšteno je ranije da su francuske snage navodno napale položaje Nacionalne garde Nigera.” “Francuske snage su oslobodile zarobljene teroriste i preletale vojnim avionom iz Ndžamene”, navodi se u saopštenju Saveta, nakon čega je izdata naredba o podizanju nivoa… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Treba spomenuti i zatvaranje projekta TRANSSAHARSKOG GASOVODA iz Nigerije preko Nigera i Alžira u Evropu sa kapacitetom do 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ovaj gasovod se smatrao dobrom alternativom „Severnom potoku“, čije su tri grane eksplodirane prošlog leta,  od strane ili Amerikanaca ili Ukrajinaca. Kompanija Ševron se bavila projektom Transsaharskog gasovoda i već je uložila 13 milijardi dolara u projekat. Međutim, novi vlastodršci u Nigeru, su se izjasnili protiv izgradnje gasovoda. Niamejuu nije lako boriti se za ovaj gasovod jer je njihov udeo samo 10%, što su mali tarifni prihodi. Zato Nigerija, podržava intervenciju Francuske. Nigerija je, kao što je važno napomenuti, prvobitno želela saradnju sa „Gazpromom“, ali je kasnije izabrala „zapadni“ put i sada je navedena na konflikt sa susedom. Zbog toga će Evropi verovatno biti potrebno zaboraviti na nigerijski gasovod u srednjoročnoj perspektivi.” 🙂 “U Africi EU ne može pronaći konkurenciju „Gazpromu“. Nakon samita „Rusija – Afrika“,… Čitaj više »

bljakkkkk
8 mjeseci prije

“kupovati” uran za proizvodnju struje po 10$ umjesto po 300 i onda prodavati svom narodu najskuplju struju…nije se lako odreci te pljacke i koliko jos takvih mulja, bit ce to opaka borba.

Jere
8 mjeseci prije

Pa šta vam je ljudi? Niste valjda mislili da se može izazvati svjetski rat bez da se uključi Afriku? Kad se ratuje ima da se ratuje svugdje!
Nego, ako imate koju vikendicu, drugu kuću, djedovinu na selu, slobodnu sobu u stanu. bilo šta, sve to lijepo uredite, sad kad nahrle desetine, možda stotine, milijuna afričkih izbjeglica u Evropu Ursula će, u skladu sa depešama koje je sama primila, dati nalog lakejima u državnim vladama da donesu uredbe o (hm!) “privremenoj” konfiskaciji stambenih i zemljišnih prostora da bi se smjestile izbjeglice, dok rat ne stane, je li (tko bi ikad pomislio nešto drugo)?
A onda slijedi rat i u Evropi. Zašto da mi zaostajemo za svjetskim trendovima?

MarioS
8 mjeseci prije

Dobro obješnjenje o događanjima u Nigeru ima na Youtube kanalu Danny Haiphong u razgovoru sa novinarom Benom Nortonom.
Uz određene detalje iz tog razgovora koji su meni bili nepoznati, princip je isti i to većina ovde zna.
Službena hrvatska politika, a posredno i svi koji u Hrvatskoj žive podržavaju zapad u vladanju odnosno pljački, kako Nigera, tako i cjele Afrike.
Pljačka Hrvatske se po istom obrascu nastavlja i danas, samo se forma mjenja. Dio novca isisanog iz Hrvatske koristi se izravno za generiranje rata u Nigeru gdje se bogati mala manjina na štetu velike većine siromašnih Nigeraca.
Navijanje i lajkanje Nigeraca njima niti ikome drugome niti malo ne koristi, a šteta koju joj svijesno ili nesvijesno nanose i svi koji u Hrvatskoj žive nije zanemariva jer kako oni koji žive u Hrvatskoj i unaokolo mogu pomoć Nigeru kad sami sebi nemogu pomoć.

Tak
8 mjeseci prije

Zanimljivo. Ekonomska zajednica a vojno intervenira. Zanimljivo.

Karma
8 mjeseci prije

Viktorija Nuland u Nigeru? Onda ce i tamo uskoro biti krvi do koljena. Prokleto pleme sotonskog boga BAALA lucifera

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Sad mu je do naroda, a dozvolio si pljačku tog istog naroda od Francuza i ostale bande!

Brzipuz
8 mjeseci prije

Sve je bilo dobro dok su Frqncuzi tamo imali marionetsku vladu i praktički besplatno izvlači uran i ne samo uran odande. Francuzi se i dalje ponašaju kao da su afričke zemlje njihove kolonije, aq wsa druge3 strane pričaju o velikoj demokraciji i slobodama. Sramotno

Max
8 mjeseci prije

Da bit će rat.

Jadranka S.
8 mjeseci prije

Credo Mutwa saman/iscjelitelj, vidovnjak i prenosilac narodnih predaja plemena Zulu je rekao: ” Sveto kamenje naroda Zulu predstavlja odrednice zvijezda i nadam se, vidjevsi te i neke druge izvanredne dokaze, da cemo vdjeti kako smo mi dio jedne mnogo vece obitelji u svemiru. Mozemo poceti ozbiljnije shvacati svoje odgovornosti kao stanovnika ovdije, kao i stanovnika koji se pripremaju za bolju buducnost. Pjesma koju pjevam sa sangomama kaze:”Iz covjekova pepela izrast ce novi covjek koji ce vladati dalekim zvijezdama, noseci da sobom sedam zakona ljubavi, a prvi i najvazniji zakon Bozji – cini kako zelis da ti drugi cine – bit ce zakon tog vremena.” Slicno kaze i “Pjesma zvijezda” – da covjecanstvo moze stajati neustrasivo i radosno pred svemirom, s ljubavlju u svom srcu, i da njegov povratak kuci bude docekan s dobrodoslicom, kao davno izgubljeno dijete. Nemam vazniju poruku od ove : Svi narodi, sve nacije, moraju zajednicki raditi… Čitaj više »

Subaru avatar
8 mjeseci prije

Pozdrav ekipi od oridjidji Subarua.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Rotšildi su koristili svoje bogatstvo da finansiraju ratove. Shvatili su da finansiranjem obe strane svakog sukoba uvek imaju finansijsku pobedu. Bez obzirnosti i milosti. Alijansa đavoljih Hazara i jezuitskog reda je tek počela. Njihov je cilj lični interes, bogaćenje i moć, pokoravanje kraljevskih porodica, uništavanje nevernika, protestanata, kalvinista, ateista, muslimana, jevreja, drugim rečima uništavanje svih religija osim Rimokatoličke. Uništenje svih vlada, svetska dominacija pape i osveta nad svima koji su ih ikada izdali. Na prvom mestu osveta Rusiji, zemlji koja je proterala Hazare. Ali ne samo to, sećate li se osvete Jezuita nad papom koji ih je izdao? Pa, sa tim još uvek nisu završili. Evropski kraljevi Francuske, Španije, Engleske, Austrije i ostali koji su zabranili jezuitski red, su upravo došli na red da osete njihov gnev. Prvi pijun kojeg su Iluminati pomerili bio je Napoleon Bonaparta. Činjenica da je Francuska revolucija bila orkestrovana od strane elitnih tajnih društava je… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Jezuitski plan se pokazao uspešnim. Giljotine su radile prekovremeno. Jezuitski red je najopasniji od svih redova. Načinio je više štete nego bilo koji drugi. Njihova doktrine jeste da njihov vrhovni general bude vladar nad vladarima i gospodar sveta. Kada je Francuska revolucija završila, počeoje Napoleonski rat. Uzrokovao je više nestabilnosti i uništenja, ne samo u Francuskoj, već i mnogim zemljama koje je Napoleon napao. Austrija, Rusija, Engleska, Pruska, Portugal i Španija, gde je kraljevska porodica zbačena i Napoleonov brat je postavljen za vladara. Svaka zemlja koja je nekada zabranila jezuitski red i hazarske Aškenazi Jevreje, je sada bila u ruševinama. Jedna od najdominantnijih strasti ovog reda, bila je osveta. Za vreme Napoleonskih ratova alijansa Iluminata primenila je svoju najuspešniju strategiju, finansirala je i Englesku i Francusku armiju. Nije bilo važno ko pobeđuje, rat je jednostavno bio samo model za prihode. Vojvoda od Velingtona se borio protiv Napoleona i pobedio ga… Čitaj više »

8 mjeseci prije

Ispit zrelosti za Afriku , da vidimo da li su dorasli zapadnim manifetlucima i hoće li ih uspjeti gurnuti u sukob..

Mada kako su se prilično istrošili , evropa je u recesiji , sumnjam da će imati goriva da to guraju…Još gdje je kina ….

Tjeskoban Jelačić
8 mjeseci prije

Baš me zanima u kojem pravcu će bježati horde izbjeglica u sveafričkom ratu? Sva sreća da im ništa ne ide po planu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI