fbpx

Švedska traži obavezne vrtiće usred izvještaja o oskudnim jezičkim vještinama djece migranata

Vrtic

Prema novom izvještaju, polovina šestogodišnjaka u predškolskim ustanovama u štokholmskoj Järvi, koja ima visok udio imigranata, slabo govori švedski i tako rizikuje da zaostane u obrazovnom procesu.

Nakon alarma zbog nedostatka jezičkih vještina među imigrantskom djecom, vladini istražitelji predložili su uvođenje obavezne predškolske ustanove za svu švedsku djecu počev od pete godine, izvijestio je list Aftonbladet.

Drastični prijedlog znači da će obavezno školovanje po pravilu početi u predškolskoj ustanovi u jesenjem roku godine kada dijete napuni pet godina.

Vladini istražitelji dobili su zadatak da podnesu prijedloge kako bi se „povećalo učešće“ u predškolskoj ustanovi među djecom uzrasta od 3-5 godina i ojačalo dječje znanje švedskog jezika, posebno u pogledu novopridošle djece.

Pored pomenute obaveze, predloženo je i da opštine treba da budu obavezne da „sprovode terenske aktivnosti“ kako bi povećale predškolsko učešće.

Takođe će biti obavezno da opštine nude predškolsku ustanovu svoj djeci koja trebaju „bolji razvoj švedskog jezika“. Direktan upis znači da opštine, bez prijave staratelja, moraju djeci da ponude mjesto u predškolskoj ustanovi prije jeseni kalendarske godine kada dijete napuni 3 godine.

Prema vladinoj istražiteljki Lotti Edholm, plan će obuhvatiti hiljade djece, najmanje polovina sa imigrantskim porijeklom.

Edholm je naglasio da može postojati nekoliko razloga zbog kojih novopristigla djeca ne učestvuju u predškolskim aktivnostima, uključujući nedostatak informacija o misiji predškolske ustanove i „tradicionalnim rodnim ulogama“, gdje majka ostaje kod kuće sa djecom.

Jedan problem povezan sa predškolskim planom je nedostatak kompetentnog osoblja. Prema najnovijim statistikama, 263 predškolske ustanove širom zemlje nemaju kvalifikovane nastavnike. Nedostaje i osoblje sa vještinama njege djece. Da bi se to popravilo, predloženo je povećanje plata do 10.000 SEK (1.116 USD) mjesečno.

Predviđeno je da novi propisi stupe na snagu na jesen 2023. godine.

Ove nedelje objavljen je izvještaj da svaki drugi šestogodišnjak u predškolskim ustanovama u oblasti Järvi u Stockholmu, koja ima visok udio imigranata, ne govori švedski i tako rizikuje da padne kroz pukotine obrazovnog sistema, javlja nacionalni emiter SVT . Ovo zapažanje važi čak i za djecu rođenu u Švedskoj, podvlači se u izvještaju.

Ranije ove godine, vladajuće socijaldemokrate predložile su obaveznu predškolsku ustanovu počev od nepune dvije godine. Ovaj prijedlog je promovisan kao promocija jednakosti, oslobađanje žena i omogućavanje boljih mogućnosti djeci. Međutim, prijedlog je na internetu naišao na malu prihvatljivost, jer su se ljudi žalili da će to dodatno opteretiti sistem brige o djeci i pojačati indoktrinaciju. Peticija je pokrenuta na mreži i prikupila je hiljade potpisa.

Čak se i ministar obrazovanja Anna Ekstrom dvoumila oko prijedloga.

“Na putu prinude moramo razmišljati izuzetno pažljivo. Imamo predškolsku ustanovu koja se već dugi niz godina zasniva na dobrovoljnom učešću i imamo vrlo visoku stopu upisa”, rekla je Ekstrom za SVT.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije

Dresura i indoktrinacija mora početi vrlo rano… a čim prije nauče Švedski prije će se osjećati kao Šveđani. Ovi će kroz neko vrijeme biti švedskiji od samih Šveđana….

nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

I nabijat će kaurine na kolac kupljen u IKEI.

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Vidim da se ne razumijemo. Mislim na malu djecu migranata koji moraju rano krenuti u vrtić …a ovi stariji koji su došli sa svojom kulturom i navikama se neće promijeniti i sljedećih 20-30 godina zasigurno će stvarati probleme….

nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Djeca više vremena provode s obitelji, nego u dječjem vrtiću.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

nece se promijeniti nikad, a kad tad ce i ovi mali donijeti probleme u kucu, najkasnije kad dodje vrijeme zenidbe i udaje;)

Bart
Gost
Bart
4 mjeseci prije

Kasno su se sjetili. Švedska ima ogroman problem sa asimilacijom imigranata. Ima slučajeva gdje par generacija imigranata ne samo da ne govore švedski već isključivo prakticiraju svoju kulturu kao da su jučer napustili svoju zemlju, a ne prije 30 ili 40 godina.

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  Bart

Švedska će tek početi da žanje plodove svoje “multi-kulti”.
Pre nekoliko godina, velika grupa pridošlih migranata je bila smeštena u napuštenoj protestantskoj crkvi. Migranti su tražili da se poskidaju svi krstovi i druga hrišćanska obeležja, jer to “vređa njihova verska osećanja”. Naravno da su Šveđani postupili po zahtevima pridošlica.

Avganistanac, koji je kao migrant došao u Švedsku, a sada je visoki službenik u Ministarstvu prosvete Švedske, javno se zalaže da se izučava istorija samo POSLEDNJIH 200 godina, a da ranija istorija uopšte nije bitna!

Nakon što su pre nekoliko godina eskalirali problemi sa migrantima, koji su znatno povećali stopu kriminaliteta u Švedskoj, jedan švedski ministar je doslovno izjavio – moramo da budemo korektni sa migrantima, da bi i ONI BILI KOREKTNI SA NAMA KADA JEDNOM BUDU U VEĆINI U NAŠOJ ZEMLJI!

Konobar na kraju svima donese račun. ☝️

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

“Avganistanac, koji je kao migrant došao u Švedsku, a sada je visoki službenik u Ministarstvu prosvete Švedske, javno se zalaže da se izučava istorija samo POSLEDNJIH 200 godina”

Pa to govori u prilog mom zaključku iz gornjeg komentra – Ovi će kroz neko vrijeme biti “švedskiji” od samih Šveđana….

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Ne mogu da se složim.

Migranti, koji su većinom muslimani, i njihovi potomci nikada neće biti “švedskiji” od Šveđana.

Za 20-30 godina, migranti će doneti velike probleme Švedskoj i identitetski će je promeniti. Važan činilac u tome će biti islam.

Šveđani su se obezbožili, homoseksualizovali, a 70% mladih parova živi u vanbračnim vezama u kojima podižu decu. Takvo društvo sigurno ide ka dekadenciji i nestanku. Švedska je prva priznala homoseksualne brakove još 1996. godine.

puf
Gost
puf
4 mjeseci prije
Reply to  Bart

Sa asimilacijom? Asimilacija se ne vrsi preko noci, za to su potrebne 2-3 generacije. I opet, cak ni tada, potpuna asimilacija nije moguca. Ne razumijem zasto bi neko uopce i ocekivao potpunu asimilaciju. Integracija je druga stvar. I ona je moguca. Ali i ovdje se pretjeruje sa mnogim stvarima. Da se ja sada preselim u Svedsku i da imam djecu gore kuci bih s njima pricao moj jezik, koji bi bio kucni jezik. Kroz medije, drustveni sadrzaj i komunikaciju na ulici bi naucili svedski i engleski, a dalje kroz skolu vjerovatno i jos neki jezik. Ja imam rodjake u Njemackoj, Svicarskoj, Norveskoj, pa i toj Svedskoj. I svi kuci govore nas jezik, a van kuce, jako dobro, sluzbeni jezik drzave u kojoj zive. I to nikada nisu vidjeli kao neku prepreku bilo cemu. Sva nasa dijaspora funkcionise na isti nacin, i nikome to ne predstavlja neku prepreku. To sto Svedjanima i inim sada smeta sto roditelji kuci s djecom pricaju na svom jeziku, to je njihova stvar. Najbolje bi im onda bilo da djecu uzmu od roditelja kad se tek rode, pa ce onda eto da imaju “cisto drustvo nesvedskih Svedjana”. Ja imam prijatelja koji je porijeklom iz Bosne i… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  puf

Muslimanski migranti se u Švedskoj nikada neće asimilovati, ali će se neki integrisati. Ovde se slažemo!

Odlično je tvoje zapažanje da Šveđani imaju krizu identiteta. Muslimani će im pomoći da razviju novi identitet, islamski😉

puf
Gost
puf
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Sta po tebi asimilacija znaci? Sta to ustvari predstavlja? Moji rodjaci su muslimani i zive u toj Svedskoj. Ja ne vidim da se po necemu posebno razlikuju od Svedjana, osim sto kuci govore nasim jezikom i praktociraju islam kao religiju. Ukoliko postoji neka stvar koja jasno razdvaja jednu grupu stanovnistva od druge, to ce uvijek ostati, ali nije spona zajednickom identitetu. Te stvari mogu biti: religija, rasa, jezik. Jezik se nakon nekog vremena izgubi, ili nastane neka kreolska forma u mijesanju sa govornim jezikom sredine. Rasa se cesto mijesa, ali se odredjene rasne karakteristike zadrze. Ono sto najduze ostane je religija. Ukoliko se religija manjinske grupe razlikuje od relogije vecinske grupe, ta razlika ce uvijek biti vidljiva. Najupecstljiviji primjer vjerske razlike su Jevreji. U Srednjoj Evropi su bili isti kao i ostali, samo su imali razlicitu religiju. Cak su iz te religijske razlicitosti razvili i kreoski jezik, kakav je jidis. To je u sustini njemacki sa mnogo hebrejskih rijeci. Jevreji Sefardi su s druge strane bastinili i govorili Ladino jezik, sve do Drugog svjetskog rata, pa cak i u Sarajevu. Neke grupe koje su se po necemu isticale su: vec receni Jevreji, Tatari u Poljskoj o Finskoj. Oni ne govore… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  puf

Puf, prvo, da se zahvalim za iscrpan i NEOSTRAŠĆEN komentar! Ovo je primer za ostale komentatore kako treba da se komentariše! Ovo je i poruka za uredništvo ovog portala, ako čitaju naše komentarisanje. U konkretnom slučaju, asimilacija muslimanskih migranata u Švedskoj bi značila da oni vremenom postanu Šveđani i da se poistovete sa njima. To se neće desiti, najpre zbog genetike i ogromnih kultoroloških razlika, a najviše zbog islama kojeg se ovi migranti i njihovi potomci nikada neće odreći. To je u direktnoj suprotnosti sa protestantskim hrišćanskim udentitetom Šveđana, kojeg su se oni odrekli i time se obezbožili. Sam si rekao da je religija vrlo bitan element identiteta svakog naroda. Ovde se slažem sa tobom! Posebna je priča što sam ubeđen da migranti i njihovi potomci u Švedskoj neće zaboraviti svoj jezik, što je u redu i ne želim ništa da kažem protiv toga. Vremenom će se taj jezik verovatno promeniti. Da ponovim, muslimanski migranti u Švedskoj se nikada neće asimilovati, ali će se oni umereni i obrazovani medju njima integrisati u švedsko društvo, zadržavajuću neke elemente svog izvornog identiteta, kao što je jezik, a pre svega religiju – islam. NETAČNA je tvoja konstatacija da su Južni i Zapadni Sloveni… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Zaboravio sam da dodam!

Franci se kao došljaci NISU asimilovali među starosedeocima današnje Francuske, nego upravo suprotno! Franci, koji potiču sa severa Francuske i Belgije, su asimilovali sve narode na prostoru današnje Francuske, nametnuvši im svoj jezik i identitet. Na francuskom jeziku, Francuska se piše France.

Provansalci, koji žive na jugu Francuske, i dalje čuvaju svoj stari provansalski jezik, koji nema nikakve sličnosti sa francuskim jezikom. Osim jezika, Provansalci su izgubili ostale elemente svog starog identiteta i sada su zapravo Francuzi, sa tendencijom da vremenom nestane i provansalski jezik.

puf
Gost
puf
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Franci su bili jedan od germanskih naroda, koji je zivio istocno od Rajne i govorio germanskim dijalektima. Slabljenjem Zapadnog rimskog carstva granice istog postaju slabe, te mnoga germanska plemena nadiru dok konacno nisu probili granice, sto je kulminiralo unistavanjem Rima 476. godine od strane Vandala, sto se oznacava padom Zapadnog rimskog carstva i pocetkom srednjeg vijeka. Jedna od tih grupa koje su provalile su bili Franci. Prvobitno su se naselili zapadno od Rajne, odnosno na podrucja danasnje sjeveroistocne Francuske i dijelova Belgije, te su prodirali dublje u unutrasnjost. Postali su politicki veoma jaki sa uspostavljanjem dinastije Merovinga, a kasnije i Karolinga, ciji je najpoznatiji predstavnik Karlo Veliki. Po preseljavanju zapadno od Rajne i dalje su govorili germanskim dijalektima, ali se to ubrzo pocelo mijenjati. Danasnja Francuska je bila integralni dio Zapadnog rimskog carstva, gdje je stanovnistvo govorilo latinskim jezikom i imalo mnogo napredniju kulturu i pismenost nego Franci i ostali Germani. Zbog toga su Franci kroz neko vrijeme izgubili svoj jezik i jezicki se asimilirali u govornike forme vulgarnog latinskog jezika. Drzava je zadrzala naziv po njima od tada do danas jer su osnivacke dinastije Merovinga i Karolinga bili Franci, vojna klasa je prvih par stoljeca bila franacka, te se… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  puf

Nikada se nisam detaljno bavio istorijom Franaka i Francuske. Jedino što znam je da su sa područja današnje severne Francuske i Belgije širili svoju vlast prema jugu, a time su nametali i svoj identitet. Terminološki sam se vezao za France i francuski kao odrednice koje se odnose na Franke. Hvala na iscrpnim pojašnjenjima i korekcijama mojih navoda! Nisam sujetan.

Očigledno je da nas dvojica možemo argumentovano da suprotstavimo stavove, bez vređanja i sa puno ljudskog uvažavanja. To je velika stvar, jer sukob mišljenja i rasprava sa uvažavanjem uvek rađa novi kvalitet! Toga danas kao da nedostaje, što je ponekad vidljivo u neprimerenim, vulgarnim i uvredljivim komentarima na ovom portalu.

Naše komentarisanje dokazuje upravo suprotno. Nadam se da će se nastaviti u istom duhu?

puf
Gost
puf
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Hvala na pohvalama, mada ne vidim da je to nesto sto bi se trebalo pohvaliti, nego da su to osnove pristojnog ponasanja. Ali, svjestan sam da u danasnjem svijetu lijepi maniri nisu nesto sto se srece na svakom koraku. Nisam rekao da je religija “bitan element identiteta svakog naroda”, nego sam mislio da je religija bitna u razlicitosti odredjenih grupa koje zive na istom prostoru. Onda sam tu naveo najpoznatiji primjer u Evropi kroz proslost, a to su bili Jevreji, koji bez su, iako rasno, jezicki i kulturoloski identicni sa vecinom u sredinama u kojima su zivjelk, su zbog utjecaja religije bili ipak drugacija grupa i sebe su smatrali drugacijim. Mada, slazem se, religija je svakako bitan faktor koji utjece na formiranje identiteta bilo kojeg naroda. Jezik se gubi vremenom. Druga generacija imigranata, odnosno djeca imigranata veoma rijetko ne govore jezik roditelja, nego to postane izrazajnije kod trece i cetvrte generacije. Mada, danas se to osjetno promijenilo zbog dostupnosti medija i drustvenih mreza na bilo kojem jeziku u bilo kojem dijelu planete. Normalno da se nece odreci islama, kao sto se niko ne bi odrekao tek tako bilo koje religije u grupama. Ljudi se odricu necega ili dobrovoljno ili pod… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  puf

Termin Indo – evropski jezici je neadekvatan i tendenciozno nametnut u nauci, da bi se zamaglila istina da se radi o Slaveno – arijevskim jezicima, koji su se širili sa područja Panonske nizije i šireg prostora Balkana (koji se do Turaka zvao Helm) na istok. U indiji nije sporno da su pismenost i organizaciju države doneli Arijevci sa zapada. Najviša, kasta sveštenika u Indiji (bramani), genetski se razlikovala od pripadnika ostalih kasti, jer su kastu sveštenika činili potomci prastarih Arijevaca. Kastinski sistem u Indiji (ukinuo ga je Mahatma Gandi!) je bio vrlo zatvoren i praktično nije bilo moguće preći iz jedne u drugu kastu. Brakovi su bili dozvoljeni isključivo i samo u okviru iste kaste. Prastari, najstariji pisani jezik u Indiji je bio sanskrit i njime su govorili Arijevci. Vremenom se izgubio, kao latinski. Pa šta ovo govori? Domicilni Indijci su one koji su im doneli pismenost zvali Arijevci. To je samo drugi termin za prastari narod iz Panonske nizije, za koji se tek pre nekoliko stotina godina ustalio termin – Sloveni. Znači, da je ipak adekvatniji termin za ove slične jezike (poljski, češki, slovački, ruski, srpski, jezik Lužičkih Srba, bugarski, hrvatski, farsi, sanskrit) – Slaveno arijevski jezici. Samo su… Pročitaj više »

puf
Gost
puf
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Pojam “Indo-evropska skupina jezika” je kolokvijalni i dogovorni pojam, i ne predstavlja ništa bitno. Jednostavno označava jezike koji se vecinom govore u Evropi i na Indijskom potkontinentu, koji imaju gramaticki i jezicki proksimitet, te samim time ulaze u jednu grupu, koja se igrom slučaja zove “Indo-evropska slukina jezika”. Na svim jezicima iz ove skupije red riječi u recenici je gotovo identican. Isto tako imaju i mnog slicnog vokabulara. Na osnovu toga se temelji svaka jezicka grupa, pa i ova. Kadakazemo: “Ja idem u skolu”, isti red rijeci je i na nasem jeziku, u romsnskim, i germanskim i iranskim i indo-arijskim jezicima i slicno. To je ono sto ih stavlja u istu grupu. Nije tacno da su Arijci na Indijski potkontitent donijeli pismenost. Prije Arijaca su Dravici (juznoazijski crnci) u dolini rijeke Indus u danasnjem Pakistanu imali razvijene civilizacije Mohenjo Daro i Harappa, kao i na jugu danasnje Indije Tamili su imali veoma razvijenu civilizaciju, ukljucujuci i pismenost. Cak i danas u podrucju gdje se u anticko vrijeme nalazio Mhenjo Daro u danasnjem Pakistanu zive dravidski narod Brahui, koji i danas govori varijantom jezika svojih predaka. Nije tacno da je sankkrit najstariji jezik na Indijskom potkontinentu. Najstariji u smislu jezika bi… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  puf

Osim argumentacije koja se tiče jezika u staroj Indiji, sa kojom se samo delimično slažem, sa ostalim delom tvog komentara se ne slažem! 1. U staroj Indiji pre dolaska Arijevaca jeste bilo mnogo jezika, ali nisu bili standardizovani i nisu imali složeni sistem označavanja glasova. To se desilo tek sa sanskritom! Kastinski sisten jeste bio nakaradan. 2. Silovanje nemuslimanki od strane muslimana nije predviđeno Kuranom (Kuran se time ne bavi eksplicitno), već je ti bila uobičajna PRAKSA. Kuran jedno propagira, a praksa je upravo suprotna. Toliko o doslednosti. Bilo je čitavih zakona u vreme Turaka koji su bili krajnje diskriminatorski prema nevernicima – nađi na netu zakon Omara II – sramotno! 3. Muslimanski zakoni su u praksi uvek važili samo za muslimane, prema nevernicima nisu imalu dejstvo i prema njima je sve bilo dozvoljeno! To je bila PRAKSA. 4. Kakva glupost da su Albanci poreklom od Ilira?! Dovoljno sam argumentovao i objasnio ko su zapravo bili Iliri. Pročitaj ponovo. Vidi šta o tome kažu savremeni nemački i italijanski istoričari. Tezu da su Albanci navodno poreklom Iliri su progurali Austrijanci, da bi se Albanci prikazali kao starosedeoci na Balkanu. O tome je bugarska istoričarka Toleva odbranila doktorsku disertaciju i zbog toga… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
4 mjeseci prije

nije to samo problem svedske, mnoge zemlje su otvorile svoja vrata jer im je u prvom redu trebala pokorna, jeftina radna snaga i nista vise, vrata integracije su bila dugo zatvorena. prepusteni volji i nevolji nije ni cudo sto su se ljudi orijentirali svako na svoj nacin, a kad je vrijme cinilo svoje i nagomilavalo probleme vlasti su okretale pogled na drugu stranu, a sad kad se stvarno vise nema kud sve se opet svalilo na ledja dosljaka. helmut schmidt je bio potpuno u pravu: multi-kulti drustvo samo iluzija, iluzija jer su vec davno ucinjene kobne greske. da, znali su to i sami tvorci ideje ali im je u interesu bilo nesto sasvim drugo. cisto da se bolje razumijemo, naravno ima i onih koji su u samom pocetku dobro znali sto hoce, mogu, gdje i zasto zele da rade i zive, njima je uspjela asimilacija, i to tako dobro da danas poznaju povijest, kulturu, drustvene prilike i neprilike svoje nove domovine bolje od mnogih domacina.

Znatiželjan
Gost
Znatiželjan
4 mjeseci prije

U Stockholmu ne postoji kvart Järva. U članku u Aftonbladetu ne spominje se ime kvarta.

rimtu
Gost
rimtu
4 mjeseci prije
Reply to  Znatiželjan

Provjeri si izvor informacija, kvart postoji.

Znatiželjan
Gost
Znatiželjan
4 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Molim Vas napišite mi gdje je taj kvart. Živio sam u Stockholmu i nisam nikada čuo za taj kvart. Potražio sam na Googleu i nisam ga našao. Hvala unaprijed!

Znatiželjan
Gost
Znatiželjan
4 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Pardon, našao sam ipak taj kvart. Nalazi se na Sjeveru, između Solne i Kiste. Zanimalo me gdje je to. Doista, tamo ima puno imigranata.

tuf
Member
Famed Member
tuf
4 mjeseci prije

To je rasističko nasilje prema mladim generacijama Šveđana. Potrebno ih je ostaviti na miru, neka žive prema vlastitim običajima i kako god žele.
A stare generacije Šveđana koji su ionako na putu izumiranja treba stisnuti svom snagom kako slučajno ne bi pjevali svoju himnu, prisjećali se svoje povijesti (prije 2000-e), muškarci se obraćali ženama ili komentirali stanje u državi.Te desničarsko-fašističke ostavštine bjelačke supremacije treba zatirati, zatvarati, uništiti. Tek tada će švedsko društvo prodisati i početi se nositi sa svim drugim utezima prošlosti poput obitelji, odgoja djece i pasivne netolerancije prema 100+ fluktuirajućih rodova. Tek tada počinje pravi posao reformiranja i velikog reseta.

Joe
Gost
Joe
4 mjeseci prije

Pravo je vrijeme da se mali šveđani poduče religiji mira….

huhuhu
Gost
huhuhu
4 mjeseci prije

obavezan vrtic? dobro su se sjetili nakon 20g intenzivnog uvoza muslimana i formiranja no-go zona gdje svedski zakon ne vazi… i to stupa na snagu 2023 ahahaha, a mozda i nikad

POVEZANE VIJESTI

Izbornik