Švicarska odlučila da ne zaplijeniti rusku imovinu

Moskva Rusija
32 komentara

Vladina radna skupina zaključila je da bi oduzimanje sredstava predstavljalo kršenje ustava zemlje

Švicarska ne planira zaplijeniti privatnu rusku imovinu zamrznutu u švicarskim bankama, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa te zemlje u srijedu. Radna skupina švicarskog Državnog tajništva za gospodarska pitanja (SECO) procijenila je ideju o zapljeni sredstava kako bi se upotrijebila za obnovu Ukrajine. Skupina je došla do zaključka da bi se tim potezom prekršio švicarski ustav i pravni sustav zemlje koji zabranjuju “izvlaštenje privatnog vlasništva bez naknade”. Skupina je naglasila da bi ta mjera također prekršila međunarodne obveze Švicarske. “Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu sa Saveznim ustavom i važećim pravnim poretkom i krši međunarodne obveze Švicarske. Druge zemlje imaju slična ustavna prava i jamstva”, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa, napominjući, međutim, da zemlja planira nastaviti podupirati Ukrajinu, “neovisno o raspravama o zamrznutoj imovini”.

Zapadne zemlje već neko vrijeme raspravljaju o ideji konfiskacije imovine kako bi se pomoglo obnovi Ukrajine, ali je naišla na pravne prepreke. Bivši čelnik Deutsche Bank Josef Ackermann nedavno je upozorio da bi takav korak posebno Švicarske ugrozio povjerenje investitora u švicarski bankarski sustav i rezultirao gubitkom statusa zemlje kao globalnog financijskog središta. Švicarska trenutno drži 7,5 milijardi švicarskih franaka (8,13 milijardi dolara) vrijednu zamrznutu financijsku imovinu koja pripada ruskim građanima, otkrio je SECO prošlog mjeseca.

Moskva je neprestano pozvala na oslobađanje blokirane imovine i upozorila protiv bilo kakvog poteza kojim bi se ona mogla eventualno zaplijeniti, rekavši da bi to moglo stvoriti opasan presedan u međunarodnom pravu. Rusija bi tada imala pravo konfiscirati stranu imovinu koja se drži u zemlji u znak odmazde, prema Kremlju.

ImovinarusijaŠvicarskaZaplijena
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Pametni ljudi,vide ko je jaci i ko pobjedjuje.Rusija,naravno.

Max
1 godina prije

Razumna odluka.

Xam
1 godina prije

Rusija dnevno trosi oko milijardu dolara.
Još malo i bankrot a onda u delove pa na bubanj.

nessy
1 godina prije

Osnova svakog pravnog sistema je nepovredivost privatne imovine. Svicarska bi ovim korakom napravila samoj sebi nesagledivu stetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI