Svrgnuti saudijski princ Mohamed bin Nayef u kućnom pritvoru?

Mohamed bin Nayef
7 komentara

Iako saudijski režim negira da je svrgnuti prvi prestolonasljednik i bivši ministar unutarnjih poslova, princ Mohamed bin Nayef, zatvoren u kućnom pritvoru u svojoj palači, vijest o sudbini nesuđenog krunskog princa, kojega su de facto državnim udarom svrgnuli kralj Salman u arogantni princ Mohammed bin Salman, prenijeli su brojni mediji, među kojima The Guardian i The New York Times i katarska Al-Jazeera.

Arapski mediji navode kako već nekoliko dana primaju obavijesti kako je, nakon “bijelog državnog udara” kojim je princ Mohammed bin Salman svrgnuo opreznog i umjerenog Mohammeda bin Nayefa, bivši krunski princ praktično zatvorenik u svojoj palači, a čuvaju ga vojnici odani novom prestolonasljedniku.

Da je Mohammed bin Nayef u kućnom pritvoru je itekako moguće, obzirom da se nakon njegovog uklanjanja počeo stvarati klan unutar vladajuće obitelji, koji je pisanom peticijom od kralja Salmana tražio da poništi svoju odluku.

Tužan kraj za princa koji je glasio za borca protiv Al-Qaede u Rijadu i bez čije je stručnosti i odlučnosti Saudijska Arabija umalo podijeljena na emirate među arapskim šeicima i potonula rat ranih 2000-ih, osobito 2003. godine.

Međutim, ponižavajući kraj nije rezerviran samo za Mohammeda bin Nayefa. Ista sudbina bi mogla zateći i druge prinčeve i predstavnike manjih klanova kuće Saud u kojima Mohammed bin Salman vidi prijetnju. On želi u korijenu sasjeći bilo kakvu mogućnost otpora njegovom usponu na prijestolje, što mnogi smatraju da će dogoditi najkasnije do kraja ove godine.

Mohammed bin Salman je “pritvaranjem” bivšeg krunskog princa poslao poruku da neće trpjeti nikoga tko se protivi odluci kralja Salmana, njegova oca, koji je promijenio pravilo nasljednog reda u korist svog sina. Mohammed bin Salman je pokazao da će uništiti sve one koji i teoretski mogu predstavljati prepreku na njegovom putu do prijestolja.

Ono što se dogodilo je prekidanje ustaljene prakse koja je održavala “mir u kući”, a sve je krenulo naopako dolaskom na vlast generacije kralja Fahda i njegovih nećaka koji su monarhiji donijeli  nevolje kojima nema kraja. Saudijska monarhija se de facto pretvorila u nasljednu kraljevinu s prijenosom krune na način kako to funkcionira, recimo, u Japanu i Velikoj Britaniji.

Međutim, Saudijska Arabija zbog ozakonjene poligamije ima na tisuće prinčeva, a svi su potomci beduina Abdul Aziza Al-Sauda, poznatog kao Ibn Saud. U toj masi razmaženih prinčeva je Mohammed bin Nayef uživao veliki ugled, a klan koji se stvara oko njega može ugroziti planove arogantnog i vrlo opasnog i ratobornog novog krunskog princa Mohammeda bin Salmana. Dakle, demantiji koji stižu iz Rijada su manje vjerodostojni od napisa zapadnih i arapskih medija koji govore da u ovom trenutku bivši krunski princ živi u kućnom pritvoru u palači i pod budnom paskom “pretorijanaca” Mohammeda bin Salmana.

Zapravo, za regiju i svijet bi bilo najbolje da dođe do otvorenog sukoba i čistki na “saudijski način” u kraljevskoj obitelji, što bi jedne i druge prisililo da se okrenu svojim problemima, zbog kojih bi bili prisiljeni prestati izvoziti vehabijsku ideologiju i financirati islamističke terorističke skupine u svijetu.

kućni pritvorMohamed bin Nayef
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Pleme al saud je.dio cionisticko americkog klana pa to sve treba promatrati u tom obimu..

Laki Topalović
6 godine prije

Ovo je scenarij za nešto poput Sujelmana , ali ko će bit Hurem, kad su sve ko nindže u burkama. Kako izgleda žena od kralja ili princa, ima li njih na prijemima?

Sardelino
6 godine prije

Igre prijestolja

Ivan1
6 godine prije

KSA je najbolji primjer odvojenosti elite od naroda.

dalmata
6 godine prije

USrA ima opet obilje cirkusa da opravda Saudi demokraciju.Samo je li razlika izmedu ove dvi(i one Eu demokracije)samo u vrsti rukavica ili u gluposto tkz.biraca u EU i USrA

Borac2
6 godine prije

Holesterol ga preplavio….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI