Tajvan upozorava na ”nenormalnu” vojnu aktivnost Pekinga

Tajvan
11 komentara

Vlada Taipeija izjavila je da zračne i pomorske vježbe Kine “izmiču kontroli”

Tajvanski ministar obrane ukazao je na porast vojnih aktivnosti u zračnom prostoru i vodama oko otoka, nakon što su lokalni dužnosnici izvijestili o desecima letova borbenih zrakoplova i bombardera Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) posljednjih tjedana. Obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare u četvrtak u Taipeiju, Chiu Kuo-cheng je ustvrdio da je PLA tijekom rujna sudjelovala u vježbama “na kopnu, moru, u zraku te da je izvodila i amfibijske vježbe”. “Nedavni razvoj situacije s Kinom prešao je normalne parametre”, dodao je. Manje od 24 sata nakon Chiuovih primjedbi, tajvansko Ministarstvo obrane izvijestilo je da je 10 vojnih zrakoplova PLA-a i pet mornaričkih brodova otkriveno “oko Tajvana”, tvrdeći da su dva zrakoplova ušla u identifikacijsku zonu protuzračne obrane otoka.

“Tajvanske oružane snage pratile su situaciju i zadužile zrakoplove, mornarička plovila i kopnene raketne sustave za adekvatan odgovor na te aktivnosti”, dodalo je Ministarstvo. Chiu je kasnije odgovorio upozorenjem da akcije Pekinga “izmiču kontroli” i rekao da povećavaju šanse za slučajni sukob. “Rizici aktivnosti koje uključuju zrakoplove, brodove i oružje će se povećati, a obje strane moraju obratiti veću pozornost”, rekao je, dodajući “to je nešto zbog čega smo jako zabrinuti”.

Peking Tajvan smatra dijelom svog suverenog teritorija, inzistirajući na tome da zadržava pravo ponovnog ujedinjenja silom, ako Taipei službeno proglasi neovisnost od Kine. Iako nekoliko nacija službeno priznaje otok kao suverenu državu, SAD i nekoliko saveznika održavaju neformalne, ali strateške odnose s tajvanskim dužnosnicima, što često izaziva ljutnju Kine.

Kineska vojska pokrenula je više sljedova ratnih igara nakon sastanaka visoke razine, koji su se odvili između američkih i tajvanskih dužnosnika tijekom prošle godine. Te ratne igre uključuju masivnu simuliranu blokadu nakon što je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Taipei 2022. Slične demonstracije održane su prošlog travnja, nakon sastanka koji se održao između nasljednika Pelosi, zastupnika Kevina McCarthyja i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen.

kinatajvanVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Objektivno
7 mjeseci prije

Sutite Tajvanci, dobro je dok nije normalna aktivnost.

Captain
7 mjeseci prije

Još jedan konflikt koji se zbog uplitanja ostalih sila i strateškog značaja neće riješiti mirnim putem.
Žila kucavica kineske ekonomije je ovako uvijek na dohvat Amerima.
Oni šape vole svuda držati jbg.

hiber
7 mjeseci prije

Ti kinezi du stvarno nenormalni.🤣🤣🤣 Na 19. Sveazijske igre koje se održavaju u Hangzhou doslo i 200 sjevernokoreanaca. Domaćini zaboravili pozvati Ruse. Kako to? Navodno, Rusija vise nije azijska zemlja jer je iznajmila Sibir na 49 godina.

hiber
7 mjeseci prije

Pa vratili su. Eto upravo ga iznajmili na 49 godina za pocetak.

Max
7 mjeseci prije

Sve je to dio kineskih priprema za zauzimanje Tajvana i takvim se manevrima zastrašuje i iskušava protuzračna i proturaketna obrana.

Darko
7 mjeseci prije

Ameri će svršavati od muke kada im Kinezi konfisciraju sve investicije koje su pljunuli na Tajvan jer je bagra mislila da će im kosoki doživotno raditi za šaku riže :):)

Amater
7 mjeseci prije

.. Amerika vise nije dovoljno moćna da to zaustavi , ma koliko to htjela … to je svakako jak udarac njihovim interesima …

goran
7 mjeseci prije

tajvanci izazivate vraga i kad vrag dodje po svoje šta če te onda?
uvesti cijelo pacifičko područje u rat što nemaju nikakvog povoda da to rade.
ako tajvan pripada kini onda tako mora i biti.

Nekoime
7 mjeseci prije

Čudni su ti Kinezi. Amerikanci miroljubivo naoružavaju Tajvan i provode mirovne vojne vježbice u svom, Južnokineskom moru, a Kinezi se odmah hvataju za oružje.

Nekoime
7 mjeseci prije

Čudni su ti Kinezi. Amerikanci miroljubivo naoružavaju Tajvan i provode mirovne vojne vježbice u svom, Južnokineskom moru, a Kinezi se odmah hvataju za oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI