Talibani i ISIL u Afganistanu sve jači i okrutniji – Napade provode diljem zemlje

Afganistan i talibani
13 komentara

Glasnogovornik kabulske policije Hashmat Stanekzai je jučer potvrdio kako je dvostrukom samoubilačkom bombaškom napadu u glavnom gradu Afganistana ubijeno najmanje 29 ljudi, a više od 50 ih je ranjeno.

Među ubijenima je i osam stranih novinara, foto-reporter agencije AFP, kamerman lokalne televizije Tolo News, televizija 1TV-a i Jahan, dva novinara kuće Radio Free Europe, Abadullah Hananzai i Moharram Durrani, kao i četvero policajaca.

Hashmat Stanekzai je izjavio da je prvi bombaš samoubojica bio na motoru, dok se drugi približio novinarima koji su se okupili na mjestu prvog napada.

“Napadač se prerušio u novinara i raznio se u gomili ljudi”, citirajući glasnogovornika policije javlja AFP.

Reuters je prenio da je francuska novinska agencija AFP putem Twittera priopćila da je u drugoj eksploziji ubijen jedan od njenih reportera Shah Marai.

Odgovornost za bombaške napade je preuzela teroristička organizacija ISIL.

Drugi napad je proveden na konvoj NATO pakta u pokrajini Kandahar na jugu zemlje. U ovom napadu je ubijeno jedanaestoro djece u vjerskoj školi koja se nalazi pored puta gdje se dogodila eksplozija, prenosi AP.

Navodi se da je u napadu izvedenom u oblasti Daman također ranjeno 16 osoba, uključujući pet vojnika NATO pakta, devet civila i dva policajca.

I za ovaj napad je odgovornost preuzela “Islamska država”, koja je navela kako su meta napada bile sigurnosne službe.

Proljetna ofenziva talibana

Istovremeno s terorističkim napadima takozvane “Islamske države”, talibani su pokrenuli veliku proljetnu ofenzivu diljem zemlje.

Naime, 25. travnja 2018. je vodstvo radikalnog islamističkog pokreta talibana najavilo početak godišnje “proljetne ofenzive”. Ove se godine ofenziva zove “Al-Handaq” u čast jedne od bitaka poslanika Muhameda u 7. stoljeću.

Tijekom protekle dvije godine su talibani uspjeli značajno proširiti svoju zonu utjecaja u Afganistanu. Sada se procjenjuje da kontroliraju najmanje 35 do 40% zemlje.

Dan poslije najave, talibani su napali vladine trupe u pokrajinama Kandahar, Ghazni, Kunar, Nangarhar, Kunduzu, Helmandu i Farjabu. U većini slučajeva su to bili napadi na kontrolne punktove, uz teške gubitke među afganistanskim snagama sigurnosti. Samo u Kunduzu je u napadu talibana ubijeno najmanje 13 vojnika. U Farjabu najmanje od 9, dok je u svim napadima bilo žrtava, iako se ne navodi točan broj za svako mjesto posebno

Ukupni gubici afganistanske vojske i policije prvog dana proljetne ofenzive su procijenjeni da 35 do 40 poginulih i oko 100 ranjenih. Uništena su tri vozila afganistanskih snaga, a pronađeno oružje i streljivo je zaplijenjeno.

Talibani su u najavi ofenzive izdali priopćenje u kojem su naveli da će da koristiti nove i razvijene taktike namijenjene “uništavanju, ubijanju i zarobljavanju američkih okupatora i njihovih pristaša”.

Dolaskom proljeća nasilje u Afganistanu eskalira, jer poslije topljenja snijega militanti lakše prelaze planinske predjele. Međutim, proteklih godina su talibani i ogranak “Islamske države” pokretali napade u svim sezonama i vremenskim uvjetima.

Nakon što su zauzeli više od trećine zemlje, možda i više, sada se napadi pokreću na velike gradove, uključujući Kabul.

SAD su službeno završile borbenu misiju u Afganistanu 2014. godine, ali je tamo ostalo više tisuća američkih vojnika, koji su zadržani u navodnoj “borbi protiv terorizma”.

Uprava predsjednika Donalda Trumpa je poslala dodatnih nekoliko tisuća vojnika u nastojanju da promijeni tijek najdužeg američkog rata. No, čini se da su ova pojačanja nedovoljna, kao i sve što je učinjeno od okupacije zemlje nakon vojne intervencije koju su SAD pokrenula 2001. godine.

U financijskom smislu, prema izvješću glavnog inspektora Pentagona Glenna Finea od prošle godine, Sjedinjene Države su od 2001. samo na vojnu operaciju u Afganistanu potrošile 679,8 milijardi dolara. Za 2018. godinu je američki Kongres odobrio dodjelu još 45,9 milijardi dolara za operaciju samo u Afganistanu. 13 milijardi je izdvojeno za američke trupe, 5 milijardi za afganistanske, a ostatak za logističku podršku, piše Business Insider

Unatoč činjenici da je 2001. godine je ukupno za operacije u Afganistanu, Iraku i drugim mjestima Washington potrošio najmanje 1 600 milijardi dolara, na terenu nije učinjeno ništa i teroristička plima iz godine u godinu raste.

Donald Trump zapravo nema nikakvu strategiju za Južnu Aziju, niti je Afganistan dio te strategije. Uloga Afganistana je da to bude zemlja iz koje će se širiti “kontrolirani kaos” u regiji, jedina strategija za koju znaju politički, vojni i obavještajni dužnosnici u Washingtonu.

SAD za rat u Afganistanu daje još 45 milijardi dolara i šalje tisuće vojnika

FOTO – Situacija u Afganistanu u vrijeme donošenje nove strategije Donalda Trumpa za Južnu Aziju

Hrvatski kontingent u Afganistanu
Hrvatski kontingent u Afganistanu
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PDVNK bre
5 godine prije

Imaju oni strategiju samo sto vi nevidite. Sirenje haosa i patnje svuda gde se pojave. To je strategij. To smo iskusili i mi u Srbiji. Cilj im je da zavladaju svetom i budu gospodari

Mister x
5 godine prije

Proširuje se teritorij za plantaže maka,to je proljetno oranje.

Nikod
5 godine prije

Di je obama pa da mi rekne ko se zaglibio rusi u siriji ili nato u afganistanu

Zorule
5 godine prije

Sto zar ih nisu ameri sve potukli prosle godine sa onim MOAB-om?

Duki
5 godine prije

Tužno je to ali tamo su i naši vojnici i vojnikinje
A puca se pravim metcima i drma se pravim trotilom a od toga ljudi ginu.Teško je ovo reći ,ali kada budu stizali limeni sanduci u Hrvatsku
Što li će naša vrla vrhovna zapovjednica ,dati kao objašnjenje na roditeljsko pitanje”zašto je moj sin-kći poginuo u Vukojebibi dalekoj 6000 km?za čiji interes,kakve ciljeve,koju ratnu doktrinu???odgovori kao Majka a ne kao NATO PLAĆENICA !!

wetzer maja
5 godine prije

isti scenario kao i u siriji – kakti borba protiv terorizma, a cvijeta trgovina drogom. afganistan je dio plana – greatest middle eastern. od egipta do turske i poprijeko do indije.zato imamo rat, koji ocito zele prosiriti na cijeli svijet – reset.

Ante
5 godine prije

Kaže svjetska agencija za droge da je izvoz opijuma iz afganistana porastao. To je bilo izvješće od prije par godina, tko zna kako je sada, ako su onda tako govorili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.