SAD za rat u Afganistanu daje još 45 milijardi dolara i šalje na tisuće vojnika

Afganistan karta
27 komentara

Trenutno je Afganistanu od 3000 do 4000 boraca takozvane “Islamske države”, rekao je savjetnik afganistanskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Mohammad Atmar.

“To su uglavnom kriminalci i plaćenici iz Pakistana, tu su i Afganistanci, ali se ISIL u Afganistanu uglavnom sastoji od pripadnika Islamskog pokreta Uzbekistana, koji je proglasilo svoju lojalnost Islamskoj državi”, rekao je Mohammad Atmar.

Afganistanki dužnosnik je također procijenio da je zemlji ukupno 10 000 stranih militanata. Osim toga, savjetnik je naglasio kako se ova prijetnja može suzbiti samo zajedničkim naporima i istaknuo je jasan nedostatak suradnje između glavnih snaga u regiji.

Što se tiče pokreta talibana, oni broje na desetine tisuća boraca i sve što su američka vojska i saveznici učinili nije dalo nikakve rezultate.

Glavni inspektor Pentagona Glenn Fine je izjavio da su od 2001. godine Sjedinjene Države potrošile 679,8 milijardi dolara samo na vojnu operaciju u Afganistanu.

Za 2018. godinu je američki Kongres odobrio dodjelu još 45,9 milijardi dolara za operaciju. Od 2001. godine je ukupno “za operacije u Afganistanu, Iraku i drugim mjestima”  potrošeno je 1 600 milijardi dolara.

Međutim, talibani i dalje odbijaju sjesti za pregovarački stol s afganistanskom vladom. Glenn Fine tvrdi kako “praktično nema napretka u afganistanskom mirovnom procesu”.

Tri mjeseca nakon što je predsjednik Trump priopćio svoju novu strategiju za rat u Afganistanu, Sjedinjene Države i saveznici još uvijek pokušavaju pronaći ljude potrebne za provedbu ove zadaće.

The New York Times piše kako relativno malo američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu ima zadaću osposobljavanja afganistanske vojske, kojoj treba pomoći pobijedi talibanske snage, koje su na najjačoj razini od početka rata 2001. godine.

U veljači je zapovjednik američkih i savezničkih snage u Afganistanu, general John W. Nicholson,  zatražio nekoliko tisuća dodatnih vojnika za misiju, kako bi prekinuo ono što on naziva zastojem u afganistanskom sukobu. Donald Trump je odobrio slanje dodatnih 3000 američkih vojnika.

Iako vojni dužnosnici smatraju da je povećanje potrebno, Pentagon je naglasio da će za misija predvođena američkim snagama uspjeti slanjem pojačanja iz drugih zemalja, uglavnom članica NATO pakta.

Danas u Afganistanu ima više od 14 000 američkih vojnika, uključujući i one koji su dio protuterorističke misije, te oko 6 500 vojnika iz NATO pakta i drugih zemalja.

The New York Times navodi kako će se većina sredstava uložiti u  osposobljavanje afganistanskih snaga sigurnosti, čiji je budući uspjeh jedan od stupova nove strategije Donalda Trumpa za Južnu Aziju.

Iako je glavni tajnik NATO pakta, Jens Stoltenberg, rekao da će savez poslati više vojnika u Afganistan, nitko se nije usudio procijeniti kada bi se to moglo dogoditi.

Jens Stoltenberg, NATO, generalni sekretar
FOTO: Jens Stoltenberg, NATO, generalni sekretar

“Sve te zemlje moraju donijeti teške odluke”, izjavio je Curtis Scaparrotti, zapovjednik Američkog europskog zapovjedništva i zapovjednik NATO pakta za Europu.

Potom se došlo na ideju da bi se mnogi poslovi mogli dati privatnim  vojnim tvrtkama, iako je to izbor za kojeg se nadaju da će ga uspjeti izbjeći.

Od 2009. do 2014. godine NATO nije uspio ispuniti svoje zadaće i malo je šansi da će dodatnih nekoliko tisuća vojnika, koji će se boriti ili savjetovati lokalne snage, promijeniti ravnotežu snaga u jednom od najdužih ratova u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Samo od početka ova godine je službeno ubijeno 2500 civila i 11 američkih vojnika.

Broj američkih zrakoplovnih napada u Afganistanu je dosegao razinu iz 2012. godine, a vlada u Kabulu kontrolira manje područja u zemlji nego u bilo kojem trenutku od kada je posebni inspektor za Afganistan u prosincu 2015.  započeo praćenje situacije na terenu, pokazalo je nedavno izvješće.

Nakon svega, logično se zapitati zašto SAD za kampanju u Afganistanu troše tolike milijarde, šalju se novi američki i saveznički vojnici, a talibani i ISIL su sve jači i kontroliraju sve više područja?

Odgovor je jednostavan. Sve dok je tako, Afganistan je prepreka stabilizaciji zemlje i šireg područja, čine se učinkovito sprečava provedba dio kineskih, iranskih i ruskih projekata, koji su dizajniraju za jačanje suradnje s ciljem postizanja ekonomske i političke stabilnosti regije.

Donald Trump zapravo nema nikakvu strategiju za Južnu Aziju, niti je Afganistan stop te strategije. Uloga Afganistana je da to bude zemlja iz koje će se širiti “kontrolirani kaos” u regiji, jedina strategija za koju znaju politički, vojni i obavještajni dužnosnici u Washingtonu.

afganistan
FOTO: Situacija u Afganistanu u vrijeme donošenje nove strategije Donalda Trumpa za Južnu Aziju

 

general John W. NicholsonKabulMohammad AtmarNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Van teme. Jihadi opet briljira na indexu a naš Mile CZ sad tamo rovari sa globalistima. Lijevo krilo, desno, Papa, Putin i sve ono što smo ovdje čitali 🙂 Lik čita Stošiću lekcije iz geopolitike :)))

Kajzer Soze
6 godine prije

Mogu da šalju vojnika i daju novca koliko god hoće i opet ništa neće uraditi,poslije svih ovih godina koliko su kauboji i ove EU jajare tamo Talibani i dalje kontrolišu više od 50 % teritorije i samo će u budućnosti povećavati taj procenat !
Avganistana niko nikada nije pokorio pa to neće svakako učiniti ni glupi kauboji !

basso
6 godine prije

Za dolare im je lako,stamparija radi i dan i noc.Na kraju ( a kraj je blizu) ce amerikanci pobjeci iz afganistana kao sto su nekad iz vijetnama.Ostavice opustosenu zemlju,milijone mrtvih…

Kralj
6 godine prije

Afghanistan, drzava koju su rusi unazadili

Raptor
6 godine prije

Uvaženi gospodine Babiću u više navrata sam vam pokušao kroz komentare dočarati situaciju u Afghanistanu, kako iz osobne perspektive tako i ekonomske perspektive NATO saveza (na čelu s Amerikom i Njemackom) ali izgleda uzalud. Naime rekao sam, a postoje i dokazi, Afganistan je najbogatija država na svijetu po prirodnim resursima, tolike količine raznolikog rudnog bogatstva i depoziti dragog kamenja i dijamanata mogu pokrenuti novu industrijsku revoluciju. Amerika je odavno naplatila i debelo crpi pojedina nalazišta, npr drugi bazen pitke vode na svijetu je u afghanistanu i eksluzivno pravo na crpljenje istog i flaširanje ima Coca-Cola, mislim da se voda zove Kenly…Narod, običan puk, nema ispravnu vodu za pice ali mogu je u svako doba kupiti u marketu ako ga ima u blizini, tj ako zive u nekim od urbanih sredina.To je samo jedan primjer da ostale ne nabrajam… bio sam godinu u “mirovnoj misiji” i naravno kao i svaki rat,… Čitaj više »

Čitatelj portala svakih 6 minuta i 34 sekunde
6 godine prije

Rusija je za rat u Siriji izdala zakon da se regrutuje sirotinja koja nema kruha da jede kako bi se prehranile njihove obitelji, mnogo tih sirotinjskih vojnika je izginulo, a Putin lije krokodilske suze.

Ruski narod će naredne godine predvođen sirotinjom koju su Putinovi kvionsliški mediji Ort Perviy i još neki zarazili mržnjom početi prosvjede i pokušati na vlast dovesti gspona koji se od rođenja bori protiv korupcije koja zemljom vlada još od 2000., od kada je umro normalni predsjednik Jeljcin.

Poštivam sve komentatore sa portala Logicno, i admine, i mislim da svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Ja nisam provokator, za mene je Putin korupcionist i čovjek koji je uništio i unazadovao Rusiju, i Rusiji je pogtrebna nova napredna vlast, a ne srednjevjekovni crkveni fundamentalizam.

Hvala.

subaru

Osoba C
6 godine prije

”……….osposobljavanje afganistanskih snaga sigurnosti………..”
Legendarno.
Osposobe sto i nekoliko, svi zbrišu osim četvorice.
Pa opet Jovo nanovo. Afganistanci su najosposobljenija nacija.
Američka vojska je i onako postala čuvar benzinskih pumpi po bijelom svijetu, pa za promjenu može čuvati i nešto drugo u Afganistanu.

Stribor Panov
6 godine prije

Dokle god SAD troše dolare koje nemaju imat će vojno prisustvo. Tek će, kako se budu pokazivali učinci pada “Pertodolara” padati i vojno prisustvo u regiji i svijetu.
Preventivno, SAD žele instalirati NATO gdje je god to moguće u cilju financijske amortizacije i legalizacije prisustva.
U ovome leži zamka za evropske članice NATO jer će na kraju balade one biti te koje će snositi sve troškove – kako u materijalu tako i ljudskim životima.

Spock
6 godine prije

Bilo bi im jeftinje da su svakom talibanu dali milijun dolara da se ostavi ćorave talibanštine i lijepo ode uzgajati mak..

njonjo
6 godine prije

jasno je već odavno da vu afganiji nebu mira narednih 10 do 20 godina.

Savash Niksarin
6 godine prije

treba da se ameri strateški povuku i puste hrvate,ruse,srbe,kurde i ostale hazarske rođake da zavedu mir i izgrade škole

Georgij Žukov
6 godine prije

Budaline u planine …… pustahije kroz kapije ….. pogasi sve i budi vesela …..jer ljubav je…. za nas tek pocela .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI