Teksas istražuje zakon o nezavisnosti

Teksas
34 komentara

Republikanac iz Teksasa Bryan Slaton predstavio je nacrt zakona kojim bi se mogao postaviti referendum kako bi se “istražila mogućnost” nezavisnosti države Teksas od SAD-a. Ukoliko prijedlog bude odobren, bit će zakazano glasanje o tome da li treba istražiti opciju napuštanja Unije.

Nacrt zakona, koji je državni predstavnik Slaton objavio na Twitteru u ponedjeljak, službeno je nazvan “Zakon o referendumu o nezavisnosti Teksasa” – ili skraćeno “Texit”. Ako prođe, referendum o tome da li Teksas “treba ponovo potvrditi svoj status nezavisne nacije” bit će zakazan za 7. novembar 2023. godine.

Prema ustavu Teksasa, “sva politička moć počiva u narodu”, napisao je Slaton. “Nakon decenija kontinuirane zloupotrebe naših prava i sloboda od strane savezne vlade, vrijeme je da pustimo narod Teksasa da se čuje”, rekao je.

On je 2021. godine podnio sličan prijedlog zakona zajedno sa republikancima Kajlom Bidermanom i Džefom Kejsonom, koji su tada upozorili da zakon nije za otcepljenje, već namerava da započne “dijalog” o toj ideji. Međutim, taj prvi prijedlog “nije dobio saslušanje i umro”, prisjetio se Slaton.

Teksaški nacionalistički pokret pozdravio je tu vijest na Twitteru, nazvavši Slatona “našim prijateljem” i pozvavši Teksašane da kontaktiraju svoje predstavnike kako bi podržali zakon.
U drugom postu, pokret je obećao da bi takozvani Texit mogao “otvoriti mogućnosti o kojima nismo ni sanjali”.

Međutim, nisu svi republikanci pristali na tu ideju. Njegov kolega državni predstavnik Jeff Leach osudio je Slatonov račun. “Ovaj smiješni prijedlog zakona je sama definicija licemjerne i pobunjeničke izdaje i već je mrtav”, napisao je na Tviteru.

Prijedlog zakona dolazi nakon što je istaknuta republikanka iz Gruzije Marjorie Taylor Greene pozvala na “nacionalni razvod” u februaru, rekavši da se SAD “treba razdvojiti po crvenim republikanskim državama i plavim [demokratskim] državama”.

Produbljivanje podjele potvrdio je anketar Jeremy Zogby, koji je prošlog mjeseca rekao konzervativnom izdanju Washington Examiner da je ideja o raskidu dobila “zapanjujuću podršku… u svim demografskim kategorijama”.

Teksas nije jedina američka država unutar koje se određene grupe bore za nezavisnost. Aljaska, Kalifornija, Havaji, New Hampshire i Vermont, između ostalih, svi imaju svoje pokrete za secesiju.

SADSecesijaTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Ovakova sugava USA se treba sto prije raspasti i pametni se moraju odvojiti od te vukojebine.

Drndo Maroje
1 godina prije

“…republikanka iz Gruzije…”

Ujme ocasinaiduhasvetoga…

abc
1 godina prije

Zanimljivo da u Gruziji ovih dana narod protestira zbog uvođenja sigurnosnih zakona, koje je več 1938 uvela USA. Radi se o zakonu o potpunoj kontroli stranih špijunskih agencija i zabrani onih, koje rade na štetu Gruzije. A te iste gruzijske demonstracije organizuje američka teroristička CIA.
USA želi u Gruziji uraditi isto, što je uradila 2014 u Ukrajini, gdje je radničke majdanske demonstracije preokrenula u protivruske i neonaciste sa državnim udarom prigurala na vlast države.
Isti scenarij sad CIA provodi u Gruziji.
Sve što je u USA zakonima i dekretima zabranila u vlastitoj državi, to USA radi i podržava u drugim državama, ako se radi za koristi USA.
A komesari EU več opominju gruzijsku vlast, da sa uvođenjem novih zakona, sebi zatvara put u EU, iako se radi o potpunoj kopiji američkih zakona.

Dokurčilomi
1 godina prije

Baš me zanima što bi se dogodilo kada bi Kina priznala Texas i Califoniju te s njima počela voditi dijalog jer narodi Texasa i Califonije imaju pravo na samoopredjeljenje.

Max
1 godina prije

Texas ima tu mogućnost.

abc
1 godina prije

USA počela pucati po šavovima.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kosovo odma treba priznati neovisni Texas! Srbija i RH takodjer!

NOVI STARI
1 godina prije

tooo pajdo, demokracija i sloboda za sve!!!

Blaza
1 godina prije

Hvala bogu da su se okrenuli sebi i svojim problemima.

tuf
1 godina prije

Problem leži u zakonitosti bilo kakvog izglasavanja nezavisnosti, taman da se većina Teksašana odluči na istu. Problem leži u davnoj 1869-oj i slučaju Texas vs. White uslijed kojega je odlučeno da se savezne države ne mogu osamostaliti od Unije. Promjena koja bi to omogućila morala bi doći sa federalne razine a to se u ovom stoljeću neće dogoditi. Na oružanu pobunu zaboravite jer većina njih koji imaju oružje su pič*kice, to su dokazali tijekom BLM-ovog divljanja kad su najavljivali odgovor i marševe s oružjem a na kraju se uplašili čak i istinski prosvjedovati.

Šele
1 godina prije

Texas je Meksički,kada je Meksiko ukinuo robovlasništvo,bijeli robovlasnici iz texasa su digli ustanak,na žalost zbog pizde Santa Ane,uspjeli su ,i robovlasništvo je opstalo u Texasu, sve do građanskog rata ,

tedi
1 godina prije

BUMERANG SE VRATIO KUCI. Sto ste komadali drzave po svijetu i vladali kolonijama, vratilo se kuci,sada ce piciti i papirici,zato hoce digitalni novac da se Amerika ne zatrpa kvadrilionima papira i da samo stisnu delete.

Hogar
1 godina prije

Slava Texas

Ja to onako
1 godina prije

Ajd nek je Texasu sa srecom.

Sloboda uma
1 godina prije

Ooooo, došlo vrijeme da se Referendum i demokracija vrate kući…..

Lucija, prva
1 godina prije

Prije nego nastavite dalje, prisjetite se da su se ti referendumi već trebali održati.
CA 2018., Texas 2019.
Zašto nisu?

U USA nema američkog ambasadora.
Ali ima nekih drugih…aktera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI