Teksas istražuje zakon o nezavisnosti

Teksas
37 komentara

Republikanac iz Teksasa Bryan Slaton predstavio je nacrt zakona kojim bi se mogao postaviti referendum kako bi se “istražila mogućnost” nezavisnosti države Teksas od SAD-a. Ukoliko prijedlog bude odobren, bit će zakazano glasanje o tome da li treba istražiti opciju napuštanja Unije.

Nacrt zakona, koji je državni predstavnik Slaton objavio na Twitteru u ponedjeljak, službeno je nazvan “Zakon o referendumu o nezavisnosti Teksasa” – ili skraćeno “Texit”. Ako prođe, referendum o tome da li Teksas “treba ponovo potvrditi svoj status nezavisne nacije” bit će zakazan za 7. novembar 2023. godine.

Prema ustavu Teksasa, “sva politička moć počiva u narodu”, napisao je Slaton. “Nakon decenija kontinuirane zloupotrebe naših prava i sloboda od strane savezne vlade, vrijeme je da pustimo narod Teksasa da se čuje”, rekao je.

On je 2021. godine podnio sličan prijedlog zakona zajedno sa republikancima Kajlom Bidermanom i Džefom Kejsonom, koji su tada upozorili da zakon nije za otcepljenje, već namerava da započne “dijalog” o toj ideji. Međutim, taj prvi prijedlog “nije dobio saslušanje i umro”, prisjetio se Slaton.

Teksaški nacionalistički pokret pozdravio je tu vijest na Twitteru, nazvavši Slatona “našim prijateljem” i pozvavši Teksašane da kontaktiraju svoje predstavnike kako bi podržali zakon.
U drugom postu, pokret je obećao da bi takozvani Texit mogao “otvoriti mogućnosti o kojima nismo ni sanjali”.

Međutim, nisu svi republikanci pristali na tu ideju. Njegov kolega državni predstavnik Jeff Leach osudio je Slatonov račun. “Ovaj smiješni prijedlog zakona je sama definicija licemjerne i pobunjeničke izdaje i već je mrtav”, napisao je na Tviteru.

Prijedlog zakona dolazi nakon što je istaknuta republikanka iz Gruzije Marjorie Taylor Greene pozvala na “nacionalni razvod” u februaru, rekavši da se SAD “treba razdvojiti po crvenim republikanskim državama i plavim [demokratskim] državama”.

Produbljivanje podjele potvrdio je anketar Jeremy Zogby, koji je prošlog mjeseca rekao konzervativnom izdanju Washington Examiner da je ideja o raskidu dobila “zapanjujuću podršku… u svim demografskim kategorijama”.

Teksas nije jedina američka država unutar koje se određene grupe bore za nezavisnost. Aljaska, Kalifornija, Havaji, New Hampshire i Vermont, između ostalih, svi imaju svoje pokrete za secesiju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
16 dana prije

Ovakova sugava USA se treba sto prije raspasti i pametni se moraju odvojiti od te vukojebine.

Drndo Maroje
16 dana prije

“…republikanka iz Gruzije…”

Ujme ocasinaiduhasvetoga…

abc
16 dana prije

Zanimljivo da u Gruziji ovih dana narod protestira zbog uvođenja sigurnosnih zakona, koje je več 1938 uvela USA. Radi se o zakonu o potpunoj kontroli stranih špijunskih agencija i zabrani onih, koje rade na štetu Gruzije. A te iste gruzijske demonstracije organizuje američka teroristička CIA.
USA želi u Gruziji uraditi isto, što je uradila 2014 u Ukrajini, gdje je radničke majdanske demonstracije preokrenula u protivruske i neonaciste sa državnim udarom prigurala na vlast države.
Isti scenarij sad CIA provodi u Gruziji.
Sve što je u USA zakonima i dekretima zabranila u vlastitoj državi, to USA radi i podržava u drugim državama, ako se radi za koristi USA.
A komesari EU več opominju gruzijsku vlast, da sa uvođenjem novih zakona, sebi zatvara put u EU, iako se radi o potpunoj kopiji američkih zakona.

Dokurčilomi
16 dana prije

Baš me zanima što bi se dogodilo kada bi Kina priznala Texas i Califoniju te s njima počela voditi dijalog jer narodi Texasa i Califonije imaju pravo na samoopredjeljenje.

Max
16 dana prije

Texas ima tu mogućnost.

abc
16 dana prije

USA počela pucati po šavovima.

Emiliano Zapata
15 dana prije

Kosovo odma treba priznati neovisni Texas! Srbija i RH takodjer!

Keks
15 dana prije

I ovaj “kolumist” se ne srami objaviti minornu glupost i ne provjeriti što piše…razine INDEX-a i bolesnika Jarića…GRUZIJA u mom srcu…

NOVI STARI
15 dana prije

tooo pajdo, demokracija i sloboda za sve!!!

Blaza
15 dana prije

Hvala bogu da su se okrenuli sebi i svojim problemima.

tuf
15 dana prije

Problem leži u zakonitosti bilo kakvog izglasavanja nezavisnosti, taman da se većina Teksašana odluči na istu. Problem leži u davnoj 1869-oj i slučaju Texas vs. White uslijed kojega je odlučeno da se savezne države ne mogu osamostaliti od Unije. Promjena koja bi to omogućila morala bi doći sa federalne razine a to se u ovom stoljeću neće dogoditi. Na oružanu pobunu zaboravite jer većina njih koji imaju oružje su pič*kice, to su dokazali tijekom BLM-ovog divljanja kad su najavljivali odgovor i marševe s oružjem a na kraju se uplašili čak i istinski prosvjedovati.

Šele
15 dana prije

Texas je Meksički,kada je Meksiko ukinuo robovlasništvo,bijeli robovlasnici iz texasa su digli ustanak,na žalost zbog pizde Santa Ane,uspjeli su ,i robovlasništvo je opstalo u Texasu, sve do građanskog rata ,

tedi
15 dana prije

BUMERANG SE VRATIO KUCI. Sto ste komadali drzave po svijetu i vladali kolonijama, vratilo se kuci,sada ce piciti i papirici,zato hoce digitalni novac da se Amerika ne zatrpa kvadrilionima papira i da samo stisnu delete.

Hogar
15 dana prije

Slava Texas

Ja to onako
15 dana prije

Ajd nek je Texasu sa srecom.

Sloboda uma
15 dana prije

Ooooo, došlo vrijeme da se Referendum i demokracija vrate kući…..

Lucija, prva
14 dana prije

Prije nego nastavite dalje, prisjetite se da su se ti referendumi već trebali održati.
CA 2018., Texas 2019.
Zašto nisu?

U USA nema američkog ambasadora.
Ali ima nekih drugih…aktera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI