fbpx

Titanik Wall Streeta tone u hladne vode povijesti – Europske zemlje imaju šansu za spas

Wall Street

Nakon što je održan summit “Kina + 16”, koji je ulaskom u skupinu Grčke postao format “Kina + 17”, arapske zemlje i kineski vrh su sličan forum održali u Šangaju. Tamo se više od 10 novih zemalja pridružilo projektu Novog puta svile, a glasilo službena kineska agencija navodi kako je 17 arapskih zemalja potpisalo memorandume o razumijevanju o pristupanju Novog puta svile.

“Iako je Bruxelles silom uložio detant, Peking, naravno, zadržava svoje prioritete. Posebno je usredotočen na Grčku i Hrvatsku, a udvaranje Italije nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju s Novim putom svile će se također nastaviti”, za Asia Times piše Pepe Escobar.

Bruxelles se opire formatu “Kina + 17” jer ga vidi kao pokušaj Kine da podijeli Staru Europu i nove zemlje članice EU iz bivšeg socijalističkog tabora, kojima se sada pridružila i Grčka.

Od 15. do 25 travnja su u službenoj posjeti Grčkoj i Cipru američki senatori demokrat Bob Menendez i republikanac Marco Rubio, koji su ispred odbora za inozemne poslove američkog Kongresa s grčkim i ciparskim vlastima razgovarali o sigurnosti u istočnom Mediteranu, napetostima s Turskom, dok su posebnu pozornost posvetili na rješavanje kineske “prijetnje”. Grčki list Kathimerini javlja kako su dvojica utjecajnih senatora doputovali u uvjerenju da će istočni Mediteran biti sljedeća arena sukoba između Pekinga i Washingtona, baš u vrijeme kada Grčka, kao i mnoge europske zemlje, promiču bliže trgovinske veze s Kinom.

Nije potrebno naglašavati da američki dužnosnici ne nude ništa, što se vidjelo na primjeru Grčke, kojoj su savjetovali da s Izraelom i Ciprom ubrzaju uspostavu energetskog koridora od ležišta plina u istočnom Mediteranu do EU, a pala su i neslužbena obećanja da će američka vojska, ako Turska ne popusti u sporu oko nabave ruskih sustava S-400, svoja oružja iz baze Incirlik premjestiti u Grčku.

Službeno je svrha dolaska dvojice senatora usvajanje i implementacija američkog “Zakona o sigurnosnom i energetskom partnerstvu 2019.” (SEPA), koji bi zacementirao savez između Sjedinjenih Država, Izraela, Grčke i Cipra, a kao glavnu prijetnju navodi Rusiju, Kinu i nesigurnu Tursku hirovitog Erdogana.

Nije poznato hoće li nakon Atene i Nikozije Bob Menendez i Marco Rubio posjetiti Zagreb ili neku od ostalih europskih prijestolnica skupine “Kina + 17”, ali ako takvog susreta bude, jasno je da su dvojica senatora došla da nas upozore na strateško partnerstvo, koje je nespojivo s jačanjem kineskog poslovanja u Hrvatskoj i regiji općenito.

Hrvatska u središtu pozornosti Pekinga?

Hrvatska - Euro

Međutim većina analitičara, uključujući kineske državne agencije, prenijeli su kako je kineski premijer Li Keqiang, uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, tijekom posjete Hrvatskoj proslavio završetak izgradnje prve faze 2,5 kilometara dugog mosta Pelješac kojeg je Kina gradi u uvali Mali Ston.

Matthew Ehret za Strategic Culture Foundation piše kako je ova ceremonija obilježila iznimnu pobjedu, a sljedećeg je dana inauguriran važan summit šefova država skupine “16 + 1” koja je vidjela Grčka kako postaje nova članica ovog saveza srednje i istočne Europe koji želi surađivati s Kinom.

Grčki premijer Alexis Tsipras je na summitu održanom 12. travnja izjavio je kako je to “ključan trenutak u globalnom i regionalnom razvoju” i “kako se mora izaći iz krize s novim modelima regionalne i globalne suradnje”. Sudjelovanje Grčke u ovom savezu, sada preimenovanom “Kina + 17”, proširilo je granice skupine, što je posebno važno jer je luka Pirej u Grčkoj strateška trgovačka ruta između istoka i zapada za inicijativu Novog puta svile u Europi, koja je usredotočena na povezivanje Kine i Europe brzim kopnenim i pomorskim vezama.

Grčka je bolno svjesna da opstanak njezine ekonomije i države ovisi o kineskom ambicioznom projektu, jer su programi EU koji su tražili od Atene štednju i privatizaciju donijeli samo smrt i očaj, kolaps zapošljavanja mladih, vrhunac stope kriminala i samoubojstva. Ne treba zaboraviti da ovaj preokret dolazi nakon entuzijazma Italije koja se kineskoj inicijativi na bilateralnoj razini pridružila 26. ožujka.

Uskoro će stvari biti jasnije, kada se u Pekingu krajem travnja bude održavao drugi summit inicijative Novog puta svile, na kojem će sudjelovati predstavnici 126 zemalja koje su već potpisale memorandum o razumijevanju za pristupanje kineskom projektu. U Peking će doći i izaslanstva tisuće međunarodnih tvrtki koje već sudjeluju ili žele sudjelovati u raznim projektila ovog mega-infrastrukturnog i ekonomskog pojasa.

Matthew Ehret podsjeća kako je prije sastanka na vrhu “17 + 1” potpisano i deset dodatnih sporazuma između Hrvatske i Kine, uključujući modernizaciju željezničkih pruga, posebno od Zagreba do luke Rijeka, onaj o suradnji između Huaweija i Hrvatskog telekoma i kineskih i hrvatskih važnih luka, cesta, zračnih luka, te u području obrazovanja i kulturne suradnje.

Inicijativa “Novog puta svile”, kao što je s pravom istaknuo Tsipras, nije samo još jedan skup infrastrukturnih programa osmišljenih kao protuteža zapadnoj hegemoniji, nego “novi model regionalne i globalne suradnje” koji se temelji na načelu uzajamnog razvoja i dugoročne misli, nikad viđene na Zapadu od smrti Franklina Roosevelta i nastanka anglo-američke “duboke države”.

Činjenica da je Kina u svibnju 2018. godine formalizirala sporazum o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji s Euroazijskom ekonomskom unijom (EEU), koju predvodi Rusija, iznimno je važna jer uključuje pet zemalja, Rusiju, Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan, izravno u kineski projekt. Kina je već uložila 98 milijardi dolara u realna gospodarstva EEU, uključujući u 168 projekata povezanih s “Novim putom svile”.

Novi razvojni model koji sve više osvaja zemlje središnje, istočne Europe, uz Grčku, Italiju i Euroaziju, pružio je dašak svježeg zraka građanima svijeta koji s očajem gledaju na transatlantski sustav koji ne radi ništa drugo nego traži posluh za skup inertnih pravila koja zahtijevaju samo štednju, hiperinflacijske bankovne prakse i dopuštaju tek kratkoročna ulaganja u realno gospodarstvo.

Tužni “Savez za multilateralizam” protiv Kine i Rusije

rusija kina

Tako se tehnokratska mobilizacija protiv “Novog puta svile”, koja je bila primjetna u Europskoj uniji i upornim pokušajima dva američka jastreba, Boba Menendeza i Marca Rubia, da tijekom proteklih dana grčku i Cipar uvukli u sigurnosni i energetski savez s Izraelom i Sjedinjenim Državama, mogu tumačiti kao odgovor na ovu novu paradigmu. Međutim ti napori se u konačnici mogu promatrati samo kao apsurdni pokušaji da se spasi sustav koji je već propao.

Uz hitan dolazak američkih senatora u Grčku i na Cipar, vrijedi spomenuti dvije nedavne operacije protiv “Novog puta svile”, novog operativnog sustava u kojem svi dobivaju. Prva je bila formiranje trilateralnog saveza između američke tvrtke Overseas Private Investment Corporation (OPIC), kanadske agencije za financije i razvoj FinDev i petnaest članica Europske unije, koji je objavljen 11. travnja. Tada je vršitelj dužnosti predsjednika i izvršnog direktora tvrtke OPIC, David Bohigian, potpisao je memorandum o razumijevanju s generalnim direktorom tvrtke FinDev Canada Paulom Lamontagneom i predsjednikom Europske razvojne financijske institucije (EDFI), Nannom Kleiterpom, koji je predstavljao 15 članica EU. Ovaj savez neizvjesne budućnosti je nastao nekoliko dana ranije prije “Saveza za multilateralizam” kojeg su Kanada, Njemačka, Francuska i Japan   utemeljili tijekom sastanka G7 u Francuskoj.

Iako je OPIC osnovan davne 1971. godine, njegova uporaba kao subverzivne sile protiv kineske inicijative je formalizirana je 30. srpnja 2018. godine, kada je stvoren trilateralni savez s Japanom i Australijom kako bi se financirala infrastruktura u pacifičkom području. Kao što smo rekli, 11. travnja je stvoren je drugi trilateralni savez, kojeg čine OPIC, FinDev i EDFI, koji bi, navodno trebao biti paralelni mehanizam financiranja infrastrukture.

Uzimajući u Kinu za metu, u priopćenju se navodi da će savez  “unaprijediti transakcijsku, operativnu i politiku suradnju među sudionicima i naglašava njihovu predanost pružanju snažne alternative neodrživim državnim modelima”.

Na tom je potpisivanju Bohigian izjavio: “Pokušavamo zadržati primjer za svijet o načinima na koji bi trebalo funkcionirati financiranje razvoja”,  jasno napadajući kineski “nesposobni” koncept financiranja razvoja i ignorirajući činjenicu da je više od 800 milijuna ljudi izravno izvučeno iz siromaštva upravo zbog kineskih ulaganja.

Bohigian se očito nada da će svijet ignorirati ogromno dužničko ropstvo i kaos koji se tijekom 50 godina širio dominacijom MMF-a i Svjetske banke, koji nigdje i nikada nisu doprinijeli rasutu nacija.

Iako su američki zakonodavci povećali izdvajanja za OPIC s 29 milijardi na 60 milijardi dolara tijekom jedne godine, nije predstavljen nijedan ozbiljan integrirani dizajn za razvoj i struktura uglavnom služi za održavanje sastanaka i razmjenu osmijeha i komplimenata.

Druga spomenuta operacija protiv Novog puta svile je njemačko-francusko-japansko-kanadski  “Savez za multilateralizam” u kojem je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na konferenciji za novinare u Francuskoj izjavila da je “Kanada formalno pristupila njemačkoj-francuskoj koaliciji, naoružana za spašavanje svjetskog poretka od uništenja od strane raznih svjetskih diktatora i autokrata”.

Iako Freeland ovdje nije spomenuo Trumpa, francuska veleposlanica u Kanadi, Kareen Rispal, bila je iskreniji u svojoj izjavi i rekla je kako “Trump ne voli multilateralizam”, navodeći njegovo povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, kritike upućene Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Ujedinjenim narodima i NATO paktu.

“Šaljemo pogrešnu poruku svijetu ako mislimo da zato što gospodin Trump nije za multilateralizam ni mi,  mislim na zemlje kao što su Kanada, Francuska i Njemačka i mnoge druge, još uvijek čvrsto ne vjerujemo u njega”, rekla je Kareen Rispal.

Ali što je zapravo taj “Savez za multilateralizam”? Na osnivanju nisu iznesene nikakve stvarne politike. Nakon što se prašina slegla, čini se da nije ništa drugo do klub provokacija iz kojeg se urla na Putina, Xi Jinpinga, Trumpa i druge “loše ljude” koji ne žele počiniti masovno samoubojstvo pod zelenim New Dealom i tehnokratskom diktaturom.

Donald Trump

FOTO: Donald Trump

Osvrnuvši se na ovaj razvoj događaja u Njemačkoj od 10. travnja, predsjednica Instituta Schiller, Helga Zepp-Larouche, navela je sljedeće: “Geopolitika mora biti bačena kroz prozor, a Novi put svile je put industrijalizacije Afrike, dok sa situacijom na Bliskom istoku može donijeti regiji mir, uspostaviti pristojno radno okruženje između Sjedinjenih Država, Rusije i Kine I to je ono što bi Europa trebala tražiti. A najbolji način da se to učini jest kada bi cijela Europa potpisala memorandum o razumijevanju s Novim putem svile. To bi bila najvažnija stvar za stabiliziranje svjetskog mira i prijelaz cijelog svijeta u drugu domenu.”

“Kako Rusija i Kina vode novu koaliciju nacija koje se bore za poštivanje načela suvereniteta i samorazvoja u okviru Novog puta svile, ukazala se velika nada, dok Titanik London Citya i Wall Streeta sve brže tone u hladne vode povijesti”, uvjeren je Matthew Ehret.

Ovo je umnogome točno, jer ako pogledate što nude raznorazne inicijative i savezi kojima se SAD i EU pokušavaju suprotstaviti nastanku stvarnog, a ne lažnog multipolarnog svijeta, koji bi bio redefinirani unipolarni svijet pod vodstvom zemalja liberalnih demokracija, onda tamo nema ničega. Nema nikakvih projekata, ideja, stvarne win-win suradnje, a prije svega nema novca. Dovoljno je pogledati i američki  “Zakon o sigurnosnom i energetskom partnerstvu 2019.” (SEPA), kojem je cilj hitno Grčku izvući iz daljnjih poslova s Kinom, iako je nakon kineske kupnje luke Pirej za to prilično kasno, kako bi shvatili da je dokument u početku pun površnih prijedloga, nakon čega slijedi niz uvreda i optužbi na račun Rusije i Kine, koje su “prijetnja globalnom miru i prosperitetu”.

U Europskoj uniji SAD promiču koncept infrastrukturnog i energetskog povezivanja unutar inicijative Baltik-Jadran-Crno more Baracka Obame i poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koju je hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović predstavila kao svoju. Unutar te inicijative nije predstavljen nijedan revolucionarni projekt koji bi doprinijeo stvarnom rastu realne ekonomije zemalja središnje i jugoistočne Europe.

Ovu je inicijativu još 11. lipnja 2014. na summitu u Varšavi predstavio Barack Obama, koji je tada govorio o ruskoj prijetnji.

“Rusija ne smije prijeći osovinu koja se sada proteže od Baltičkog do Jadranskog mora. Američka politika će se čvrsto boriti protiv europske ovisnosti o ruskom plinu, te protiv širenja ruskih plinskih i naftnih kompanija po Europi”, rekao je tada Barack Obama i takoje nastala “Inicijativa Jadran- Baltik” koju je hrvatska predsjednica pripisala sebi, koja je kasnije proširena na Crno more, prema starom geopolitičkom projektu poljskog čelika s početka XX stoljeća Józefa Piłsudskog.

Kako imamo samo imena antikineskih i antiruskih inicijativa, ali nikakvih važnih i konkretnih projekata, čini se da, kao što kaže Matthew Ehret, Titanik London Citya i Wall Streeta sve brže tone u hladne vode povijesti.

SEPA.pdf / Kathimerini / SCF 

Svi putevi vode u Peking – 17 arapskih zemalja se pridružilo projektu 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

biti će bolje kada azijat postane gazda u domovini
100%

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovo je , pretpostavljam, cinična opaska. Pitanje: Kojoj je zemlji Kina uvjetovala bilo kakve promjene u kursu zbog ekonomske suradnje. jednako posluje sa švedskom, gdje su kupili Volvo , ali ne samo, kao sa Saudijskom Barbarijom. Apsolutno ih ne zanima da im mijenjaju svjetonazor, vjeru, tradicije, gaženje tradicija, LGBT prava, smrtnu kaznu ili vanjsku politiku, primjer brazilski novi predsjednik. Posao win-win i njima je sve ok. Kako će to Kina biti ikome “gazda”? Uzmu računovođu i ako sve štima , oni su u poslu. sad mi reci kome je Kina uvjetovala promjene ili tražila išta kao EU ili NATO? Navedi jedan primjer.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Šljok ne odgovara…. Nisam ni mislio da će..

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

podaničko kmetovski
mentalitet teško umire
samo mijena jednog gazdu
za drugog

dobro ti je soa rekao

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

A vas dvojica ste bas revolucionari , nevidjeni….
Vi ste napredni , pa ste odlcili da je bolje drzati se jednog gazde , koliko god šizofren bio i propadao.. Nadajući se da ćete dokazati svoju odanost…
Po gori ste vi onda podanicko kmetovski mentalitet nego oni sto mjenjaju gazdu…
Oni sigurno nemaju tako dobro utemeljen taj mentalitet kao vas dvojica… Zato i mijenjaju…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Alen

čim si se javio prepoznao si se u ulozi kmeta
ovo gore su tvoje projekcije

ovako ti razmišljaš
pa pripisuješ drugima

tvoj gazda je šizofren
i ti mu i dalje pokazuješ odanost

ti se želiš dokazivati
na kratkoj uzici uz gazdinu nogu

to je tvoj mentalitet

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Joj odgovora ????…
Duo Nenadjebivi suverenisti ™
Umjesto da napises lakiju ono sto te je pitao ti pises o kmetovima i glupostima..

bascelik
Gost
bascelik
1 godina prije

to nije nikakav odgovor na jasno pitanje: koga je to Kina mijenjala? ciji suverenitet otimala?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Koga je mjenjala, evo mene, priznajem, umalo me promijenila jedna kineskinja, borio sam se, nisam se dao, skoro poginuo ali evo me tu sam, sad znam sa kineskinjama.

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije

puno bolje nam je s “tvojim” gazdama
puno su uložili u nas tj. u naše uništenje
.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ne znam odkud vama te informacije o potopu Wall Sreet-a! Ja sam nedavno pročitao sasvim suprotno, da je naime Dolar opet ojačao naprama Euru i da u Americi vlada ulagački optimizam, kakav već dugo tamo nije bio prisutan i povećava se povjerenje ulagača u dionice američkih kompanija. Osobna potrošnja se je prilično povećala a broj molbi za socijalnu pomoć se je jako snizio, i najniži je u zadnje 4 godine, a broj novozaposlenih rapidno raste iz mjeseca u mjesec! Ne znam, možda te pesimističke vijesti dolaze iz ruske propagandne kuhinje i ne treba im poklanjati nekakvu posebnu pozornost.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

I “Enron” je manje od godinu dana prije bankrota imao savršen kreditni rejting, rast prihoda, na papirima sve savršeno, a iznutra trulež.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@moeltaler
da, od pustog ‘napuhivanja’, ‘otpuhalo ih’.
prohujali s vihorom 🙂

ono kad u matematici npr dobit (premije managerima) dijelis s ‘nulom’….ili kad nulu (npr. realni profit) mnozis s br. managerima.

dobili asa,al godinu nece ponavljat 😉

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Slažem se s tobom, Džugašvili, da propagandnim kuhinjama ne treba poklanjati nikakvu posebnu pozornost. Ni ruskoj, koju spominješ tek u zadnjoj rečenici, ni američkoj, koja zauzima sav ostatak tvog ‘komentara’. Fluktuacije $ vs. € su na dnevnoj bazi, ono što si ‘nedavno pročitao’ ne vrijedi danas, što vrijedi danas neće sutra i besmisleno je ikome osim špekulantima valutom. Što se tiče ‘ulagačkog optimizma’, e tu su stvari ozbiljnije, u tim ‘ulagačima’ i leži uzrok potopa. Suludo je špekulante na burzi nazivati ulagačima, ali to je u ovom suludom svijetu postalo normalno i uobičajeno, pa nek ti bude. Ti ‘ulagači’ svoje špekulacije financiraju zaduživanjem /’marginal lending’/, s pretpostavkom vječnog rasta dionica na burzi, a vezano uz vječno tiskanje novog novca za ulaganje i kupnju dionica. Već viđeno i kako završava, znamo. Samo ovaj put mnogo, mnogo gore. Što se osobne potrošnje tiče, mora da se zezaš! Dug, dug i novi dug, koji se nikad neće moći vratiti. Ono što jedino raste to je nekretninski balon i balon financijskih špekulacija. Realna potrošnja je u padu! Laž, prokleta laž i statistika!

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@dzugashvilli
‘…povećava se povjerenje ulagača u dionice američkih kompanija…’
ako je istina, neka je i meni drago kad drugom cvate.
al tema je zapravo spremnost americkih kompanija na ulaganje u ex istocni blok,al to se i nisu bas nesto pokazali.
i to je skroz okay, njihova lova,njihovo pravo.
al imamo problem polaganja prava na tudju lovu,a to uopce nije okay….a veliki su zagovornici slobodnog trzista….hm, paradoxalno,zar ne.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Očekujemo velika ulaganja u infrankstruru i privredu od strane usranaca več ovog prolječa. I ne samo mi, sav zaostali dio Europe. Ma tko hebe rusku propagandu i kineski novac

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Da bas citam na Net-u, prava jagma je za dionicama US firma, pogotovo za Boeing, Spacex, Tesla, firme za exploataciju ugljikovodika iz tzv skriljevaca, GM,.. etc. Neka, drago mi je da im ide.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Vili, odlazi ti Titanik zvan Amerika u ropotarnicu prošlosti, sve se mijenja, osim očito onoga u što si ti odlučio vjerovati. ?

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Sok mala ispravka…..poslovni partner.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Max Kaiser je najbolje opisao američku ekonomiju : slika Doriana Gray-a

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@alan
kratko,jasno i slikovito.
bingo

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

najgori oblik vazzalstva je kada pottlačeni provode ideologiju tlačittelja kao svoju. toliko o kgk inicijativi

Superhik
Gost
Superhik
1 godina prije

… štta stvvarno ??

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Šta,Superhik!!? Šeks jesi li to ti tamo!!??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ad astra, ne zahebavaj Superhika. Pardon, štajerc.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Je, ja isto mislim da je puno bolje da Hrvatska uloži svoja sredstva u gradnju Lng a na Krku (eu daje samo dio, a sad su i Mađari rekli da bi i oni nekih 20%?), nego da Kina uloži svoja sredstva u Hrvstsku… ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Bolje je da uloži svoja sredstva ili bilo čija, samo ne kineska! Kamate na kineske kredite su trenutno najviše na svijetu i daleko su više negoli kamate koje za kredite zahtijeva MMF!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


Hvala, ti bar razumiješ da sam cinična. Ima i smješkić nakraju…?
Ima i neke koristi od toga, jer nisam znala da je onaj plan sa Katarom ikad došao u neku finalnu fazu…
Ali mi smo i Ruse odbili, kad su htjeli izgraditi plinsku infrastrukturu…
Je li to dio šireg nekog plana?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Lucija
A otkud Hrvatskoj sredstva za ulaganje ?
Od viška vrijednosti nastaju slobodna sredstva za ulaganje, što nema nikakve veze sa politikom i domoljubljem

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Lucija, ne znam sjećaš li se, ali kada je Stipe Mesić postao predsjednik RH, u skladu sa svojim umanjenim ovlastima uvrtio je sebi u glavu da je nešto kao ekonomski ambasador Hrvatske u svijetu, računajući prvenstveno na veze s nesvrstanima i arapskim svijetom koje potječu još iz bivše Juge. I nije u prazno. Pa je tako uspio isposlovati u Kataru da oni /svojim novcem!/ izgrade LNG terminal u Pločama kapaciteta 2,5 mlrd. m3, koji bi bio i čvor prema Europi, plus plinska elektrana na istoj lokaciji. Stvar je propala jer je u Hrvatskoj dočekana na nož, a najglasnije su bile ekološke udruge, očekivano, i – katolička crkva, manje ili više neočekivano, kako kome. I isto nešto u smislu starih i novih gospodara, iste nebuloze koje sad slušamo u vezi Kine. To je bilo negdje početkom 2000-tih, možemo samo zamisliti koliko je izgubljena dobit za Hrvatsku od tada, od tranzitnih pristojbi, plinifikacije Dalmacije i cijele regije, proizvodnje struje, itd. Kasnije, stvar je bezuspješno pokušavala oživjeti Kolinda putešestvijama u Katar, a čini mi se i neko od premijera, ne znam je li Plenković ili čak onaj marsovac Orešković, ali nakon što su i katarski šeik i Katar onako izvrijeđani u HR medijima i političkim kuloarima, ovi su ih hladno dočekali i ljubazno ispratili odakle su i došli. I ima toga još,nego, eto onako, pade mi na pamet…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Lucija

Ako si sarkastična, malo tko će to uloviti… Ako nisi, onda se probudi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jadan ti je onaj kome ova dvojica seratora, pardon senatora, pomognu.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

EU mora olabaviti svoje veze sa USA i okrenuti se svojim interesimainace ce skupa sa USA potonuti u Atlantic.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Tako vi rusofili govorite već više od godinu dana, da će Amerika svaki čas potonuti, da će Dolar biti uništen, da će ga zamjeniti Juan, a kad tamo događa se upravo suprotno od vaših crnih proročanstava! Prerano se veselite golubovi moji nećete tako skoro doživjeti to zadovoljstvo o kojem svaki dan trabunjate! Otrijeznite se već jednom, pogledajte istini u oči!!

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Ja već duže od godinu dana govorim da su Dixie Chicks prave ribe a da su Pussy Riot sranje. Jesam li ja amerikanofil ili rusofil? Moram li se i ja otrijezniti? A šta ću onda?

...
Gost
...
1 godina prije

@Arch
Bitno da si nekakav blabla-fil. Dali Amero ili Ruso manje je bitno. Ja sam audiofil i volim muziku. Jel se to računa ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Lupni glavom o zid i ponovi tu radnju par puta, pa će ti valjda postati jasnije što si u stvari!!

...
Gost
...
1 godina prije


To ti iz iskustva ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A istina je jasna Džugi i nema veze sa navijaćima. Juan postupno uzima prostor dolaru, ta ista valuta za koju prije tridestak godina nitko nije ni čuo

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

A ta Istina je?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Džugašvili, moj tiupane veliki, vidis sine neuki, za komentirati treba dosta toga znati, a da bi se znalo treba jako mnogo citati, e tu je izgleda tvoj problem ti bi citao raspoznajes slova i brojke ali slovkas pa dok ti procitas i ako te disleksija ne ometa shavatis sto si pprocitao prodje vrijeme i ti zakasni k’o Mujo na teferic.
Ti mene nazivas Rusfilom, a ja Rusije vidio nisam osim na mapi, mada razmisljam da uzmem par mijeseci odmora i da obidjem tu zemlju da upoznam ljude usput mozda i nesto ruskoga naucim.
Vidis da ne prolaze tvoje price vise minusa popijes mego svi drugi.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To mi je u čast dobiti minuse, a bilo bi mi ponižženje kad bih dobivao plusiće od takvih “mudračina” kakav si ti i tebi slični!!

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Džugašvili, znas onu, mrtav nezna da je mrtav, a svi okolo su tuzni. Za benu je to isto.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@dz
ne znam da li amerika tone ili ne,al znam da histerizira oko rusije i kine.
zasto je to tako, ne znam.

da se razumimo, rusko i tursko carstvo je u povjesti bilo ajmeeee za svoje i potlacene.

americka povjest je s druge strane premlada, a tlacila je i tlaci.

nasa buducnost????

dobro je dok pricamo o njoj, s ovim ili s onim, a zapravo je buducnost sa svima,al jedni se bude i zele ekskluzivu,a drugi sute…e sad, kako bit pametan,a ne ogranicen?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@dz
kinesko carstvo i povijest sam s namjerom izostavio iz gore navedenog referiranja na rusko i tursko.

a vodit se u 21. st logikom, ovi su bili ‘vaki/naki, to je suludo i zatucano.
po toj logici ne znam cemu uopce clanstvo u EU (nacisti,tatri,huni….).
u 21.st. smo, malo snizit tenzije nece skodit

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Dolaru vecina daje 10 do 20 godina. Nista nece potonuti preko noci, a ti si zvijezda, sigurno sestokraka.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

@vladimir
zvijezda sestokraka….ha,ha 🙂 🙂
odlican 🙂 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Ništa se prominit neće. Umisto žvakača duhana bit će kosooki a sve ostalo isto. Rusi bi minjali poredak, Kinezi bi prominili tek čelo tog poretka.
Ok, možda bude manje nasilne demokracije po svitu kad ameri ispadnu iz kolone. Možda…
Da se razumimo, ako se mora birat između amera, istoka i totalne gladi biram istok, naravno. Međutim stvar je u razvitku društva. A ono se ne može razvit kako treba u monetarnom, dekadentnom sistemu.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Znali netko sta je sa Burtom? Logicno bez Burta, nije Logicno! Pogotovo jer mu zamjene nisu ni do koljena. Nije vrag da ga je poraz ISIL-a bacio u totalnu depru? Ili crvene linije? Krivu boju linija je izabrao, bjezi od crvene, drzi se bijele!

Zriki
Gost
Zriki
1 godina prije

burt ti je džugašvili/adastra. A soa/alerik je unapređen u admina. Kupleraj.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Evropu moze samo spasiti sto milijuna migranata iz Azije i Afrike.Onda ce Soros i ove antife udruge vladat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
51
0
()
x