Trump kaže da ne vidi dokaz o trovanju Navaljnog – ali nema razloga da sumnja u zaključak Njemačke

Trump - Navalni
11 komentara

Američki predsjednik Donald Trump pokazuje nespremnost da se pridruži evropskim saveznicima u osudi Rusije zbog navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, rekavši novinarima da još uvijek nije vidio „bilo kakav dokaz“ da je Moskva naudila opozicionom aktivisti.

“Ne znam tačno šta se dogodilo”, rekao je Trump novinarima u petak na brifingu u Bijeloj kući. „Tragično je. To je strašno. Nije trebalo da se dogodi. Još nemamo nikakve dokaze, ali pogledat ću “.

Trump je dodao da, iako nema razloga da ne vjeruje tvrdnjama njemačke vlade da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe Novičok, čeka dokaze prije nego što donese zaključke o radnjama koje treba preduzeti protiv Rusije. „Sami to nismo vidjeli“, rekao je o navodnom konačnom dokazu koji je predstavio Berlin.

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu 20. avgusta, što je izazvalo hitno slijetanje i njegovu hitnu hospitalizaciju u sibirskom gradu Omsk. Nepunih 48 sati kasnije prevezen je u berlinsku kliniku Charite.

Ruski ljekari nisu pronašli toksične supstance u Navaljnovom sistemu, ali su ubrzo po njegovom dolasku u Njemačku lokalni ljekari objavili da je opoziciona figura otrovana inhibitorom holinesteraze.

Lideri NATO i EU zahtijevali su od Kremlja da objasni „napad“ i upozorili na međunarodni odgovor na ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala naporima da se ućutka jedan od najoštrijih kritičara predsjednika Vladimira Putina.

Moskva je porekla bilo kakvu umiješanost. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija od Njemačke nije dobila dokaze o tome šta je prouzrokovalo stanje Navaljnog i da niko u Rusiji zapravo neće dobiti ništa od trovanja opozicione figure, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao „sumnjivu žurbu“ sa kojom je Moskva optužena.

Tramp je rekao da bi bio „veoma ljut“ ako dokazi potvrde da je ruska vlada otrovala Navaljnog. Rekao je da se Vašington nada da će u narednih nekoliko dana dobiti „puno dokumenata“, ali da je nejasno hoće li bilo koji od njih biti objavljen u javnosti.

Američki predsjednik dobio je žestoke kritike zbog nespremnosti da se odmah pridruži NATO saveznicima u vršenju pritiska na Rusiju zbog Navaljni incidenta, koji je CNN nazvao „posljednjim primjerom da Trump propušta da se izjasni i pozove Kremlj da odgovori na pitanja koja se kreću od miješanja u izbore do mogućeg napada na američke trupe u Avganistanu“.

Trump je zauzeo sličan pristup kada je New York Times objavio hit vijest anonimno tvrdeći da je Rusija platila talibanskim snagama za napad na američke vojnike u Avganistanu. Suprostavio se kažnjavanju Moskve sankcijama zasnovanim isključivo na navodima i negodovanju javnosti. Više od dva mjeseca kasnije, ti navodi i dalje ostaju neprovjereni, a jedini izvori spremni da istupe opovrgavaju priču.

Aleksej NavalniDonald Trumprusijatrovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
david
3 godine prije

Nije trebalo ni sumnjati u njemacku pricu da su poljski saboteri ubili njemackog vojnika sto je rezultiralo napadom Njemacke na Poljsku.

tihobl
3 godine prije

Sta kaze Tramp: nema razloga da ne vjerujem Merkelovoj, ali ne vjerujem njemackoj dok ne vidim dokaze.

polin
3 godine prije

Nesto veliko dolazi iz Manchestera, izgleda da su pronasli novichok na autobusu, sve evakuirano u radiusu 200 metara, dosla bolnicka kola.
hahhahaa
ovi Englezi su zabavni, treba znati engleski humor.

Austrijanci protiv Rusije
3 godine prije

oe24.at/welt/weltchronik/nawalny-vergiftet-oesterreich-droht-russland-mit-sanktionen/445041094

Max
3 godine prije

Pa jasno kad i nema dokaza nego Zapad fabricira novi slučaj Skripal jer da je u tom aviono novičok jedan od najopasnijih nervnih otrova možda i najopasniji bio bi mrtav i Navalni i svi drugi koji su se našli u blizini

sanksionirati rusiju
3 godine prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/deutscher-energie-professor-putin-pipeline-kein-muss-fuer-versorgung-72752374.bild.html
bild.de/video/clip/politik-ausland/das-meint-bild-stoppt-die-putin-pipeline-72712554.bild.html

Alex
3 godine prije

Uspjelisu mudro zaključit da je Navalni otrovan, za što im je trebao cijeli taj teatar. Sad prelaze u navalu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI