fbpx

Trump je ogorčen zbog saznanja da je Kijev činio sve da 2016. pobijedi Hillary Clinton

trump

Ukrajina je umiješana u zavjeru protiv aktualne američke administracije i aktivno je promicala interese bivše kandidatkinje za predsjednički ured Hillary Clinton, na svom Twitteru je napisao američki predsjednik Donald Trump.

“John Solomon: Kako Rusija tone, na površinu sve više izbija ukrajinska zavjera oko pomoći Hillary Clinton”, napisao je Trump.

“Dok se priča o “dosluhu s Rusima” topi kao snijeg na proljetnom suncu, skandal oko ukrajinske zavjere u interesu Hillary Clintona raste kao kvasac”, možda bi to bio potpuni semantički prijevod naslova članka kojeg je novinar John Solomon napisao za The Hill, kojeg u objavi spominje američki predsjednik.

Solomon u svom članku opisuje najnoviju aferu u Ukrajini gdje je dan prije glavni tužitelj Ukrajine, Jurij Lucenko, izjavio u intervjuu Solomonu da je pokrenuo kaznenu istragu zbog navodnih pokušaja Ukrajinaca da interveniraju na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Trump je svoju objavu “začinio” oznakama @seanhannity i @FoxNews, a upute da Fox News i voditelj kuće Sean Hannity obrate pažnju na članak The Hilla nisu slučajne. Prije samo nekoliko sati je novinar na svojoj internetskoj stranici objavio članak naslova: “Ukrajinski visoki dužnosnik otvara istragu o uplitanju na izbore 2016. u ime Hillary Clinton” i u članku se poziva na istragu Salomona.

Općenito, izbio je skandal, a trag vodi do Kijeva. The Hill je objavio sve dostupne dokumente koje je dobio na uvid koji dokazuju uplitanje ukrajinskih vlasti u američke izbore i aktivnu pomoć koju je Kijev 2016. pružao Hillary Clinton i njezinom izbornom timu.

Ukrajinska prijestolnica je bila iznenađena zbog objave prisluškivanih razgovora šefa Nacionalnog antikorupcijskog ureda Ukrajine Artema Sitnika, koji će se uskoro suočiti s optužbama za “zloporabu službenog položaja”.

Međutim, to je problem Sitnika, a ono što zanima Trumpa je da on u razgovoru priznaje da je na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine “pomogao pogrešnom kandidatu”. Naime, načelnik odjela za borbu protiv korupcije Ukrajine se tada zalagao da pobjedi Hillary Clinton, a ne Trump.

To znači da se zbog “ukrajinske priče” optužbe američkog specijalnog tužitelja Roberta Muellera protiv čelnika Trumpovog izbornog stožera Paula Manaforta raspada kao kula od karata. Uostalom, ključni svjedoci optužbe su iz Kijeva, a kako se ispostavilo, sami su sve priznali.

Što se tiče “ruskog traga” u slučaju navodnog uplitanja u izbore 2016. Od strane Moskve, kojeg Mueller već dvije godine neuspješno traži, on je potpuno nestao i sada u prvi plan izbija “ukrajinska pista”, koja je posebno razljutila Donalda Trumpa.

Kako izabrati predsjednika Sjedinjenih Država, a da pritom ne privući pozornost državnih dužnosnika i sigurnosnih službi, bilo je pitanje koje je mučilo Ukrajince, koji nisu htjeli vidjeti Trumpa u Bijeloj kući.

14. ožujka 2019. godine je ukrajinski zastupnik Borislav Rosenblat objavio na svom blogu snimku razgovora nekoliko osoba, a glas jednog od njih, čini se, pripada Sitniku. Nedugo prije toga, Rosenblat je službeno optužio ravnatelja Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU)  za zločine protiv nacionalne sigurnosti, odnosno utjecaj Sitnika na predsjedničke izbore u SAD-u.

“Gluposti”, rekli bi neiskusni čitatelji, koji bi u ukrajinskom slučaju u pravilu donijeli razuman zaključak. Ali se u izjave Rosenblata, unatoč njihovoj neuobičajenosti i to što dolaze u vrijeme predsjedničke kampanje, uklapaju u sliku istrage o “uplitanju u američke izbore” koja se već dvije godine vodi pod strogim okom posebnog američkog tužitelja.

Podsjetimo da je tijekom istrage Robert Mueller uspio “ući u trag” Paulu Manafortu, voditelju Trumpovog izbornog stožera. Međutim, nisu mu uspjeli dokazati ništa razumno, samo činjenicu da je sakrio zaradu od posla sa Strankom regija Viktora Janukoviča.

U veljači 2018. je Mueller je također optužio 13 ruskih građana koji su, prema njegovoj verziji, radili u takozvanoj  “tvornici internetskih trolova” i navodno su uspjeli uvjeriti 60 milijuna odraslih američkih građana da glasaju za Donalda Trumpa. Međutim, istraga je u ovom dijelu očigledno zastala, jer tijekom prošle godine Mueller nije uspio identificirati “rusku kriminalnu mrežu”. Razlog je jednostavan, jer se aktivnosti društvenih skupina i aktera koje Mueller pronalazi ne razlikuju od uobičajenih aktivnosti korisnika društvenih mreža.

Tada je postalo jasno da Manafort postaje ključan akter za specijalnog tužitelja Mullera, jer bez njega bilo kakva sumnja o legitimnosti izbora Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država nema nikakvog smisla.

Što je Mueller uspio dokazati u epizodi s Manafortom i zašto sadašnja otkrića narodnog zastupnika Rosenblatta prijete da unište čak i ovu vrlo krhku optužbu?

Ukrajinski trag

Predjednik, izbori, SAD

U kolovozu 2016. godine, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, u ukrajinskim medijima su se pojavile informacije da je Manafort od Janukoviča i njegove Stranke regija od 2007. do 2012. mogao dobiti oko 12,7 milijuna dolara neslužbenih novčanih isplata. Manafort je tada priznao samo 63 750 američkih dolara za konzultantske usluge Stranci regija 2008., što je bilo mnogo manje od “crnog knjigovodstva” ukrajinskih političara.

U Sjedinjenim Državama je to kazneno djelo, jer njihova nacionalna porezna uprava smatra oporezivom svaku zaradu američkih građana, uključujući i one zarađene u inozemstvu.

Prve informacije o “ukrajinskom dosjeu” Manaforta je objavio ukrajinski zastupnik i bivši novinar Sergej Leščenko.

Međutim, onda je sa slučajem povezan ukrajinski NABU i potvrdio da se ime Manaforta pojavljuje u crnim računima  Stranke regija.

Relevantni dokumenti, unatoč njihovoj fragmentaciji i činjenici da su to zapravo bilježnice s kratkim unosima “sume”, “kome” i “zašto”, ali i potpisom osobe koja je primila novac, i dalje su jedan od glavnih dokaza u političkoj korupciji unutar vlade Janukoviča. Za NABU  je to dokaz, čak i unatoč činjenici da autentičnost dokumenata nikada nije potvrđena od strane bilo kojeg dužnosnika ili političara Stranke regija.

Kasnije je Leščenko rekao da je novac za Manaforta bio iz “crnog računa stranke”, a devet puta se s njim u tu svrhu navodno susreo zastupnik Janukovičeve frakcije Vitalij Kaljužnij.

S druge strane, ukrajinski sudac za suzbijanje korupcije Sitnik je u intervjuu kazao da Manafort u “crnom računovodstvu” Stranke regija nije izravno spomenut, a njegovo je ime bilo samo jedno u nizu zaplijenjenih dokumenata. Jednostavno rečeno, Manafort se ne bi trebao kazniti za izbjegavanje poreza na iznose proknjižene u bilježnicama Stranke regija zbog izjava njihovih političkih protivnika.

Bivši šef Trumpovog izbornog stožera na kraju se uspio nagoditi, priznavši osam od 18 optužbi za kaznena djela u vezi s poreznim i bankarskim zločinima, a optužen je i za tradicionalnu “zavjeru” protiv američkih interesa i “pritisak na svjedoke”. Međutim, čak i ove optužbe su se uspjele progurati na sudu samo uz pomoć “ukrajinskog dosjea”, čija je autentičnost  temeljena isključivo na javnim izjavama čelnika Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Ukrajine Sitnika i zastupnika Leščenka.

U isto vrijeme, Manafort i dalje ima šansu u rupi u zakonu u smislu ponovnog pokretanja postupka i revizije sudske odluke. U ožujku 2019. godine, na završnoj raspravi u Washingtonu u njegovom slučaju, on je odbacio glavne optužbe. Samo se ispričao zbog pritisaka na svjedoke i tražio od suda da mu se smanji kazna.

I ovdje opet “puca” Ukrajina. Oba ukrajinska “asa” specijalnog tužitelja Muellera su se pokazala kao obične “sedmice u beli” ili “duje u briškoli”.

“Radio sam za Hillary…”

Hillary Clinton

FOTO: Hillary Clinton

“2017. sam podnio tužbu za intervenciju na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, a Sitnik i zastupnik Leščenko su otkrili materijale istrage, prebacujući ih na drugu državu kako bi potporom jednom od predsjedničkih kandidata utjecali na izborni proces, napisao je Rosenblat na Facebooku.

Na zvučnom zapisu kojeg je objavio jasno se čuje kako glas sličan onome čelnika agencije NABU, Artemu Sitniku, kaže svom sugovorniku: “Pomogao sam Hillary. Istražio sam crno računovodstvo, ali smo objavili podatke o Manafortu koji je bio voditelj Trumpovog izbornog stožera.”

Ispostavilo se da su dva ključna svjedoka specijalnog tužitelja Muellera, koji su dopustili inkriminaciju šefa Trumpove kampanje za 12,7 milijuna dolara neslužbenih gotovinskih isplata, radili za Hillary Clinton.

Danas je očito da je Sitnik pokopao svoje ukrajinske “kolege u poslu”. Konkretno, šef Specijaliziranog ureda za borbu protiv korupcije, Nazar Holodnicki, izjavio je da “glas na doista izgleda kao glas Sitnika”.

Sitnika je očigledno sebe vidio kao globalnog geopolitičara, pomogao je Hillary, govorio o Mashi i FBI-u. Trebao je donijeti zaključke, to je pogrešno. 2016. sam s njim razgovarao na konferenciji u Panami, gdje je također rekao da želi pomoći Hillary. Na moje pitanje: “Gdje ste vi i gdje je Hillary?”,… nije bilo odgovora”, rekao je Holodnicki u emisiji “Pravo na vlast” na ukrajinskoj televiziji “1 + 1”.

Naravno, za Roberta Muellera je ukrajinski cirkus, gdje mu je jedan od ključnih svjedoka uhvaćen u “radu” protiv Trumpa i za njegovu suparnicu, novi obrat u istrazi. Sada bi istraga o “utjecaju na izbore” trebala biti pokrenuta protiv Sitnika i Leščenka. Oni su htjeli pomoći pri izboru novog predsjednika Sjedinjenih Država, samo su se u ovoj utrci kladili na pogrešnu kobilu.

Općenito, ukrajinski politički zoološki vrt može potpuno uništiti sve optužbe Muellera protiv Manafort. Neki dan je ukrajinski novinar Rostislav Šapošnikov podnio zahtjev upućen posebnom tužitelju o suradnji tima predsjednika Ukrajine Petra Porošenka s oligarhom Rinatom Ahmetovim. U svojoj izjavi novinar navodi činjenice o financiranju sastanaka ukrajinskih i američkih političara u okviru zajedničkih konferencija u razdoblju od 2015. do 2016. godine od strane Ahmetova.

Šapošnikov traži od tužitelja Muellera da istraži činjenicu da su američki dužnosnici i političari primali novac od Zaklade Rinat Ahmetov za sudjelovanje na takvim konferencijama. Također je ukazao na suradnju ukrajinskog oligarha s američkim dužnosnicima i članovima ukrajinske vlade, uključujući i Porošenka, što je također moglo utjecati na izbore 2016. godine.

Općenito, na kraju su u američku domaću političku borbu najviše upleteni bivši i trenutni režim u Kijevu. U kojoj mjeri koji, samo Bog zna, ali je sigurno da Rusi s tim nemaju nikakve veze.

Da sve ovo ostane unutar ukrajinskih granica, moglo bi se i zataškati, ali na vidjelo izlaze dokazi o ukrajinskoj uroti protiv Trumpa, a američki predsjednik je dao do znanja kako mu se to nikako ne sviđa i tražit će da se s isti napori ulože da se otkrije istina, barem približno koliko se napora ulaže da se dokaže “ruski trag” u njegovoj pobjedi.

Twitter – Donald Trump / The Hill / Hannity- Media Report FB/Boryslav.Rozenblat/Video

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

nije to ništa što je radila ukrajia
svi su uplaćivali lovu na hilarin račun i tako kupovali njezinu lojalnos
jer su mislili da je ona sigurna stvar
vučić je dao nekoliko milijuna na njezin račun, iz milošte

Peter
Gost
Peter
1 godina prije

Šok imaš li dokaze za tu optužbu? Ukoliko imaš sa njima na sunce, a ako je kleveta za to se ide u zatvor. Samo na znanje.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

@Peter
hahahaha….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zna se i pored kojeg glumca je sjedio na donatorskoj večeri

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

ogromna je srdžba našeg trumpa-STOP
umpa,umpa,umpa,umpa,umpa-STOP?

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Peter, nešto se baš ne sjećam da je Toni Blair otišao u zatvor za klevetu da Sadam ima oružje za masovno uništenje…

milan
Gost
milan
1 godina prije

Sve točno, za Vučića, mislio jadan da će mu Klintonica pomoči oko KiM. Nije razvidno kako je uspio ne dobiti po uvetima!!!, od Ćrampa kada se zna koliko je suludo narcisoidan!? Możda AV-a drżi Putin, nešto, kao Duki ajde ne diraj mi poslušnika, jer ope’ ću morati da trażim drugog poltrona koji će ti biti još više na moju stranu 🙂

mane
Gost
mane
1 godina prije

Vucic je javno dao pare hilari. Jos je izjavio da je to uradio zato sto je pametan

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije

Ako je dao, nije samo on. SVI su dali.
Ne branim Vucica, nije mi na kraj pameti… ali samo da kazem.
Apsolutno SVI (vladajuci i bogati sponzori) su bili za Hilary Clinton. Ne bih se iznenadio da, ako su joj dali, da su to bili novci ili dio novca koje ONA NJIMA DALA dok je vladala, kupujuci ih da rade za nju.

irena
Gost
irena
1 godina prije

zujane rusija jaca topi se rajh bijezi od njih

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Čitam ja danas Imbex i vidim da je čak i Jihadi Perica uspio staviti Pernara I Glasnovića u isti članak (Logično nije uspjelo).
Naravno da je pretekst članka promašen i da PS ne odustaje od širenja propagande, ali pobogu i onaj članak o Pernaru jučer je bio propaganda isto.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Trump rekao da je vrijeme da se prizna Golan kao dio Izraela.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hilary je dokazani psihopat ( komentari o Gadafiju), Trump je infantilan i narcisoidan. Sa Hilari bi duboka država nastavila gdje je stala.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

A sa njim nije?!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Globalisti žele Ukrajinu i vrlo dobro su se ugnjezdili u njoj. Te nije čudno da su bili polazište napada svih vrsta na Trumpa.
Hilary bi osigurala kontinuitet. Čega sve? Svih prljavih rabota. U zemlji i izvan zemlje. Pri čemu ne mislim samo na daleko gore sukobe u Siriji i na Balkanu ( o, da), već na skrivanje kojekakve love iz kojekakvih fondova. Klintoni su bili samo jezgro jedne male lupeške skupine u službi globalista.
Osobno bi smatrala vrlo zanimljivim razmišljanja bilo koga o tome koliko se mogu izjednačiti pojmovi globalisti i američka duboka država.

tošo
Gost
tošo
1 godina prije

Priča za malu djecu…Ukrajina???

tošo
Gost
tošo
1 godina prije

To znači početak kraja podržke…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sve ovo zapravo i nije veliko iznenađenje jer se sjećam svjedočenja računalnog eksperta koji je govorio baš o – Ukrajini.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Tko bi rekao da je Ukrajina toliko mocna da cak utjece i na izbor Predsjednika formalno najmocnije svjetske drzave?! Kako to da im onda tako slabo ide sa Rusima? A, sa vlastitim stanovnistvom. Ostalo ih je oko pola od broja koji su imali 90- ih kad su se osamostalili, a toga broja pola je umirovljenika . Svaka slicnost sa kvazi drzavama na Balkanu je namjerna! Bitno da su im ostali neonacisti iz zapadne Ukrajine, Azov, Desni sektor i slicno smece!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

a da pojasnis svoj nadimak?
jadni ste kad se morate kodirati.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Vidim koliko je ogorčen….izporučuje im oružje da lakše ubijaju sve koji se osjećaju i saosjećaju sa Rusima.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Tramp dize ruke od politicke garniture u Kievu. ”Ne kune majka sina sto se kocka, vec sto ide da se vadi kad gubi”.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Neka se žali Viktoriji Nuland, a može i upravi za vodovod i kanalizaciju.

Praha-globalni centar EU
Gost
Praha-globalni centar EU
1 godina prije

Cilj tih informaicja za novog predsjendika Ukrajine koji s ebira ovog mjeseca,da ste svi redom otpisani,mi vas vise netrebamo jer globalna igra je sasvim drugacija od one koju ste imali.Prema informacijama iz Ukrajine a imam je iz prve ruke,na izbore nece ici najmanje 75% stanovnistva,jer svi reodm kazu,ako idemo na izbore smao cmeo potvrditi sve ovo sto je do sada a vracati dugove koje je stvorila sadasnja garnitura.Neodlaksom na izbore,bojkotom rijesiti ce puno toga..Novi predsjednik nece imait potpuni madat,slijedi onda malo nemira a upravljanje Ukrajine preuzeti ce sadasnje rukovodstvo Malorusije.Plan je to globalista,kako bi jednim potezom puno toga rijesili a nedozvolili americkoj eliti da stvori u Ukrajini jos veci haos,sukob sa Rusijom koji bi se prosirio na cjleu evropu.To ovog trenutka nije u interesu globalista..Posto je Trump covjek globalista,sve je tim rekao kud sve to ide,kojim ciljem.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Trump je klasični biznismen, a Hilary klasično zlo!

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Daj prekinite sa ovim pa skoro glupostima. Ne bitno koje je prezime presjednik Amerike jahac je uvijek isti i mocan je. Ovo je samo cirkus za krezube amere i ostatak svijeta. Trump je bio kao ruski favorit u izborima a sada klepece sa oruzjem par metara od Rusije. Trumpeto dobio note i svira covjek. Kennedy je lose svirao note i pao je pored klavira. Wall street je boss tamo.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

donald jel može golan za krim ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

13 rusa~60.000.000 amerikaca ??

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x