fbpx

Trump je prebačen u podzemni bunker dok su nasilni protesti izbijali ispred Bijele kuće

Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump u petak je na kratko vrijeme prebačen u podzemni bunker usljed George Floyd-a protesta ispred Bijele kuće, izvijestio je u ponedjeljak CNN pozivajući se na zvaničnika Bijele kuće i policijski izvor.

Prema publikaciji, prva dama Melanija Trump i Barron, njihov sin, takođe su požurili u bunker. Velika masa koja je protestovala zbog smrti Afroamerikanca George Floyda okupila se u blizini Bijele kuće od ranog petka uveče do kasno u noć u subotu. Preko 60 službenika i agenata tajne službe povrijeđeno je ovog vikenda u Washingtonu, jer su protesti postali nasilni.

Demonstranti su podmetali požare samo nekoliko blokova od predsjedničke rezidencije i bacali boce sa vodom i petarde na policajce. Nekoliko ljudi je povrijeđeno usljed nemira.

Zaposleni u Bijeloj kući ranije su zamoljeni da se suzdrže od odlaska na posao u nedelju iz sigurnosnih razloga.
Donald Trump još uvijek nije komentarisao ove izvještaje, međutim, on je ranije napao CNN, New York Times i Washington Post zbog širenja “dezinformacija”.

Demonstracije se nastavljaju širom Sjedinjenih Država nekoliko dana zaredom uprkos mobilizaciji vojnika Nacionalne garde i policijskog sata koji je uveden u više gradova. Čini se da je večernji protest u nedelju najveći George Floyd protest u američkoj prestonici.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
JeLiOvoVic?
Gost
JeLiOvoVic?
6 mjeseci prije

Izgleda da popaljivi uzvik “Make America Great Again” uključuje državu, ali ne i njene stanovnike? Ako Trumpu baš zagusti, mogla bi BiH malo i profitirati – neka mu ponude smještaj u Titovom bunkeru kod Konjica.

Uno
Gost
Uno
6 mjeseci prije

Pismo indijanskog poglavice Seattle-a upućeno američkome predsedniku Franklinu Piercu 1854. godine:
‘Veliki poglavica u Washingtonu ponudio je kupiti našu zemlju. On nas također uverava o svojim iskrenim osećajima. To je ljubazno od njega, jer znamo da mu naše prijateljstvo nije potrebno.
Mi ćemo razmisliti o njegovoj ponudi. Jer znamo da ako je ne prihvatimo, doći će bijeli čovek sa oružjem i uzeti našu zemlju.
Veliki beli poglavica u Washingtonu može verovati onome što poglavica Seattle kaže, isto kao što naša bela braća mogu verovati promeni godišnjih doba. Moje reči su kao zvezde – ne blede…
Kako može neko kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta misao je nama strana.
Mi ne posedujemo čistoću vazduha ili odsjaj u vodi. Kako možete kupiti to od nas? Sva ova zemlja sveta je za moj narod.
Svaka svetlucava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka izmaglica u mračnim šumama, svako svetlucanje i svaki zujeći kukac, sveti su u tradiciji i svesti moga naroda.
Nektar koji kola kroz drveće nosi sećanje na crvenoga čoveka.
Vaši mrtvi prestaju voljeti vas i svoju domovinu čim prođu vrata smrti i nađu se među zvezdama. Ubrzo bivaju zaboravljeni i ne dolaze nazad nikada više.
Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu prekrasnu zemlju, jer je ona majka crvenog čoveka. Mi smo deo zemlje, i ona je deo nas. Mirisne trave naše su sestre. Jelen, pastuv, veliki orao – svi oni naša su braća.
Stenoviti vrhunci, rosa u travi, toplina ponijeva tela i čovek – svi pripadaju istoj porodici. Tako kada Veliki poglavica iz Washingtona šalje svoj glas da želi kupiti našu zemlju – traži previše od nas.
eliki beli poglavica šalje glas da će nam sačuvati mesto gdje možemo živeti u sigurnosti. On će biti naš otac, a mi negova deca. Ali uskoro će beli čovek preplaviti zemlju kao što reke bujaju posle kiše.
Ne, mi nismo istoga roda. Naša deca se ne igraju zajedno, i naši stari ne pričaju iste priče. Mi ćemo razmotriti vašu ponudu o kupnji naše zemlje, ali to neće biti tako lako.
Jer ova je zemlja za nas sveta. Ta penušava tekućina što teče brzacima i rekama nije samo voda, već i krv naših predaka.
Ako vam prodamo našu zemlju, morate znati da je ona sveta i morate to isto naučiti svoju decu. I da svaki zagonetni odsjaj u bistroj vodi jezera – priča događaje i sećanja moga naroda. Žuborenje vode glas je oca, moga oca.
Reke su naše sestre, one gase našu žeđ. Reke nose naše kanue i hrane našu decu. Ako vam prodamo našu zemlju, morate se setiti to isto naučiti svoju decu, da su reke naše sestre – i vaše.
I od sada rekama morate pružiti njegu kakvu biste pružili vlastitoj sestri, bratu.
Crveni čovek se uvek povlačio kada se beli čovek približavao, kao što se jutarnja magla povlači od jutarnjeg sunca. Ali za nas je pepeo naših predaka svet, i njihova grobnica posvećeno mesto.
Mi znamo da beli čovek ne razumije naše običaje. Za njega je svaki komad zemlje isti, jer on je stranac koji dolazi noću i pljačka zemlju.
Ona nije njegova sestra, već njegov neprijatelj, i kada je pokori on odlazi dalje. On ostavlja iza sebe grobnice svojih predaka, ali to ne grize njegovu savest. On otima zemlju od svoje dece i ne brine se.
Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rađa zaboravljeni su.
Ponaša se prema svojoj majci-zemlji, i prema bratu-nebu, kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit.
Njegova pohlepa će jednog dana prožderati zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam!
Naši običaji su drugačiji od vaših. Izgled vaših gradova bolan je očima crvenog čoveka.
Ali možda zato jer je crveni čovek divljak koji ne razume ništa? Nema mirnog mesta u gradovima belog čovjeka. Nema mesta gde se može čuti otvaranje lišća u proleće, ili drhtaj krilca mušice. A možda zato jer sam divlji i ne razumem.
Buka u gradovima je uvreda mojim ušima. Što vredi ljudski život ako čovek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumem.
Indijanac više voli blago šaputanje povetarca kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vetra pročišćenog podnevnom kišom i mirisom borovine.
Zrak je dragocen crvenom čoveku, jer sve što je živo deli isti dah – životinje, drveće, ljudi. Izgleda da beli čovek ne opaža zrak koji udiše.
Grad…
Kao čovek koji umire mnogo dana on je otupio na smrad.
Ali ako vam ustupimo svoju zemlju, morate se setiti da je zrak za nas drag prijatelj, da zrak deli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vetar koji je našim precima dao prvi udisaj, također će prihvatiti i njihov poslednji izdisaj.
Vetar će i našoj deci uliti duh života. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mesto na kojem će i beli čovek moći udahnuti vetar zaslađen mirisom poljskog cveća. Tako ćemo razmatrati vašu ponudu o kupnji naše zemlje.
Ako je odlučimo prihvatiti, postavit ću jedan uslov: beli čovek se mora odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divlji čovek i ne razumijem neki drugi način.
Vidio sam tisuće bizona kako trunu po preriji, napušteni od belog čoveka koji ih je ubijao sa voza.
Ja sam divlji čovek i ne mogu razumeti kako željezni konj koji dimi može biti vredniji od bizona, kojeg mi Indijanci ubijamo samo da bi se održali u životu. Šta je čovek bez životinja?
Ako sve životinje odu, čovek će umreti od velike usamljenosti duha, jer sve što se događa životinjama ubrzo će se dogoditi i čoveku. Sve stvari su povezane.
Sve što pogađa zemlju, pogađa i zemljine sinove. Morate naučiti svoju decu da je zemlja pod vašim stopalima pepeo vaših dedova.
Da bi vaša deca poštivala zemlju, moraju znati da je zemlja ispunjena dušama predaka, da je zemlja s nama u srodstvu.
Naučite vašu decu ono što smo mi naučili našu, da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga.
Mi znamo: zemlja ne pripada čoveku. Čovek pripada zemlji. Mi to znamo. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje porodicu.
Sve stvari su povezane. Čovek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Što god čini tkanju čini i sebi samome.
Tvoj predlog je razuman, i ja verujem da će ga moj narod prihvatiti i povući se u ponuđeni rezervat. Tamo možemo živeti odvojeno i u miru. Ne znači nam puno gde ćemo provesti ostatke našeg života, ionako je blizu kraja.
Naša deca su videla svoje očeve ponižene i pobeđene. Naši ratnici su postiđeni – njihovi dani su prazni, trujući svoja tela slatkom hranom i jakim pićem.
Još samo nekoliko meseci, nekoliko zima – i neće više ni jedan potomak moćnih plemena koja su lutala ovom zemljom ili živela u sretnim domovima, zaštićena Velikim Duhom, doći nazad i oplakivati grobnice naroda koji je jednom bio moćniji i sa više nade nego tvoj.
Ali zašto da žalim za nesretnom sudbinom svoga naroda? Pleme sledi pleme, i nacija zamjenjuje naciju, kao valovi na vodi. Bog vam je dao vlast nad životinjama, šumama i crvenim čovekom – zbog razloga nama nepoznatim.
Možda bi razumeli, kad bi poznavali snove belog čoveka, kada bi znali koju nadu on uliva svojoj deci u dugim zimskim noćima, koje buduće vizije ispunjavaju njihovu svest oblikujući njihove sutrašnje želje.
Ali mi smo divlji ljudi. Snovi belog čoveka su nama skriveni.
I zbog toga što su skriveni, moramo odabrati svoj vlastiti put. Mi cenimo pravo svakoga čoveka da živi onako kako hoće.
Ali kada zadnji crveni čovek nestane, i kada sećanje na njega bude kao sjena oblaka koji plovi prerijom, još uvek će duh moga naroda živeti u ovim šumama. Jer mi volimo zemlju kao što novorođenče voli svaki otkucaj majčina srca.
Ako prodamo svoju zemlju, onda je volite kao što smo je i mi voleli, štitite je kao što smo je i mi štitili.
Nemojte nikada zaboraviti u kakvom je stanju bila kada ste je preuzeli. I svom svojom snagom, moćima i srcem – sačuvajte je za svoju decu i volite je kao što bog voli sve nas.
Jednu stvar znamo, koju će možda i beli čovjek jednom spoznati – naš bog je isti Bog.
Vi sada mislite da ga možete posedovati kao što želite posedovati našu zemlju. Ali to ne možete. On je Bog čoveka. I njegovo srce isto kuca za crvenoga kao i za belog čoveka.
Ta zemlja je draga Njemu i vređanje zemlje je preziranje boga. Tvoj pad je možda daleko, ali će sigurno doći. Jer čak i beli čovek, pa kad bi se i sa samim Bogom družio i razgovarao kao sa prijateljem, ne može izbeći zajedničku sudbinu.
Beli će također otići, možda i brže nego sva druga plemena. Nakon svega, možda možemo postati braća. Videt ćemo…
Nastavite prljati svoj vlastiti krevet i jedne noći ugušićete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovekom.
Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i svi divlji konji ukroćeni, kada će tajnovite šume zaudarati po ljudima i pogled na zrele brežuljke biti zamrljan brbljajućom žicom…!’
Poglavica Seattle (oko 1780. – 7. juni 1866.) je bio poglavica plemena Duwamish.

Perun
Gost
Perun
6 mjeseci prije
Reply to  Uno

Uno text i komentar su remek djelo …. Uz ovaj text i Logicno ima razlog vise za citanje …P.S Sloboda americkom narodu

Uno
Gost
Uno
6 mjeseci prije
Reply to  Perun

@Perun I ja sam mišljenja da je tekst dobar i da ga je dobro pročitati u trenutku kakav je trenutno u SAD…

wenbgewngtnwetgnewugtrwegtr
Gost
wenbgewngtnwetgnewugtrwegtr
6 mjeseci prije
Reply to  Uno

Za ovo pismo znam odavno, što njega stvorova djeca ne uklesaše u kamen u Đorđiji i u deklaraciju genocidnu i kradljivu, da je pravde ovo bi trebalo biti ustav te stvorove tvorevine sotonjarske terma im bemje u čkupi. Ovo je nešto naplemenitije i najmudrije što sam u životu pročitao! Uno svaka čast da si sjetio indijanaca, žive oni dok ih se netko sjeća.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije
Reply to  Uno

Svaka čast Kolega Uno.

bwe
Gost
bwe
6 mjeseci prije

Malo obojene revolucije americkom rezimu. Zivjela demokracija.
Sloboda americkom narodu.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nekad se nije smjelo ni pomisliti uraditi ovako nešto , već sutra će šarati grafite po WH.. Raspad sistema… Ciljani naravno.. Ništa od čelične zavjese…

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Izgleda da se dešava scenario o kojem smo diskutivali kao jedan od mogućih u prijašnjim godinama , ekonomski kolaps , nemiri iznutra , i to će se vješto kanalisati na vanjskog neprijatelja , Kinu !
Meni djeluje da sve ide u tom pravcu , teren je spreman , svijet šuti , čeka , neko se i priprema…

wenbgewngtnwetgnewugtrwegtr
Gost
wenbgewngtnwetgnewugtrwegtr
6 mjeseci prije
Reply to  Alen

Prije tri dana Xi rekao vojsci da se pripremi za bitke, zna varan što slijedi. Ali su oni koji vode (za tamu) kineze ostavili nenaoružane da se ovi mogu iživljavati nad njima ko onomad nad đaposima.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Nasukaće i indijce , njih će razbiti od kinu a onda , vjerovatno , iživljavanje kako kažeš.. Dvije najveće ” prijetnje ” rješene..

Siniša
Gost
Siniša
6 mjeseci prije

Na stranu moje mišljenje o Krampu ali mi je ne pojmljivo ovako dezavuisanje i nepoštovanje institucije Predsednika Sjedinjenih Američkih Država od strane njenih građana.

duki
Gost
duki
6 mjeseci prije

A prpa braco !!? Da te ne bi malo pomazili sa kakvom palicom ,jbg ipak je on prvi čovjek slobodnog svijeta !😁😁😁😭😭😭 Baš nešto viđoh !!
A upravo sam htio napisati kako to da ovo nije “rusko maslo “?,kad me časni i pošteni Amerski mediji pretekoše ! Ne možeš vjerovati !
IDIOTI ZBOR !!!

tuf
Gost
tuf
6 mjeseci prije
Reply to  duki

Američki mediji i njihovi kolovođe iz “demokratske” stranke ni ne shvaćaju koliko rade protiv sebe, pripisivanjem svake nepogode na domaćem terenu – Rusima. Nisu svjesni psihologije naroda, koji biva sve više ogorčen kada se legitimne frustracije pogrešno interpretiraju, odnosno pripisuju prividnom vanjskom utjecaju umjesto stvarnoj problematici društva. Građanin ne gleda blagonaklono ako se njegova kritika uvijek pripisuje ruskim trolovima i plaćenicima, paralelno pomjerajući fokus s rješavanja problema.
Trpanje pod tepih na taj način može funkcionirati samo neko vrijeme. Nakon nekog vremena se moraš spotaknuti na hrpu onoga što si taložio.

sedban
Gost
sedban
6 mjeseci prije
Reply to  tuf

iurf super

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
6 mjeseci prije

“Ljudi moji, je li to moguće?!” Trljam oči i ne vjerujem…..
Da je najmoćniji čovjek na svijetu, vođa slobodnog svijeta, svjetioničar najvećeg svjetionika demokracije….. zaštitnik njihovih vrijednosti, njihovog načina života…… ”sukreator naše politike”, morao pobjeći i sakriti se u podrum.
Da bi izbjegao izraze oduševljenja svojih podanika….. razdraganih plebejaca.
O tempora, o mores!

Smrt fasizmu
Gost
Smrt fasizmu
6 mjeseci prije

Cudo jedno

Smrt fasizmu
Gost
Smrt fasizmu
6 mjeseci prije
Reply to  Smrt fasizmu

I uf sreca da je prezivio. 🤣🤣🤣

Perun
Gost
Perun
6 mjeseci prije

U USA u demokratskim uslovima (citaj rezervatima ) zive Native Americans Cherokee, Apache, Navajo, Iroquois and Sioux ….
Afroamerikanci ,Latinos i svi drugi u getoiziranim predgradjima na ulici i pod vedrim nebom .Ne postoji americki san postoji samo americka Noćna mora, neugodan san u kojem narodi i ljudi koji zive u USA doživljavaju stravične događaje uz osjećaj nevjerice straha, a ponekad i tjeskobe, žalosti ili očaja….P.S ….Svijet se mijenja kako kako je to i predvidio poglavica Seattle iz jednog od mozda najboljih komentara na portalu Logicno Hr …Svaka cast Uno

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Ne razumijem u što su se pretvorile SAD ako Tajna Služba ne može jamčiti sigurnost predsejedniku koliko su onda sigurni obični građani?!

Smrt fasizmu
Gost
Smrt fasizmu
6 mjeseci prije
Reply to  Max

Vidis sta propaganda cini

POVEZANE VIJESTI

Izbornik