Trump – još oštrije sankcije prema Iranu

Donald Trump
3 komentara

Sjedinjene Države će pooštriti sankcije prema Iranu sve dok Teheran ne promijeni politiku, rekao je američki predsjednik Donald Trump obraćajući se na 74. sjednici Generalne skupštine UN-a u utorak.

“Sve dok se iransko preteće ponašanje nastavi, sankcije neće biti ukinute, čak će biti i oštrije”, rekao je Trump.

Trump je okarakterisao Iran kao “jednu od najvećih bezbjednosnih prijetnji sa kojom se danas suočavaju zemlje koje vole mir” optuživši Teheran da podržava terorizam i nastoji nabaviti nuklearno oružje. Trump je podsjetio i na to da su Iranu uvedene stroge sankcije nakon što su se SAD povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu “za zaustavljanje iranskog puta do nuklearnog oružja i raketa”.

“Nadajući se da će se osloboditi sankcija, režim je iskazao svoju nasilnu i neprovociranu agresiju”, nastavio je. “Kao odgovor na nedavni napad Irana na naftne objekte Saudijske Arabije, upravo smo nametnuli najviši stepen sankcija iranskoj Centralnoj banci i Suverenom fondu za bogatstvo.”

“Vrijeme je da iranski lideri istupe i prestanu prijetiti drugim zemljama trebalo bi da se fokusiraju na izgradnju vlastite zemlje”, naglasio je Trump. “Vreme je da iranski lideri konačno stave iranski narod na prvo mesto.”

Naftna postrojenja Saudi Aramco smještena na istoku Saudijske Arabije napadnuta su dronova u ranim jutarnjim satima 14. septembra. Pobunjenici jemenskog pokreta Ansar Allaha preuzeli su odgovornost za napad. Međutim, SAD i Saudijska Arabija su pokazale prstom na Iran, tvrdeći da iran stoji iza ovog napada. Teheran je odbacio te optužbe kao neosnovane.

Američke sankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eiofvinqewrbfvqewfuoqrbqezqwe
4 godine prije

Da su Rusija i Kina samostalne i odlučuju o svom vlastitom interesu rekle bi ako želite nuks rat probajte napasti Iran jer je on naša crvena linija. Sječem nježnik ako to oni izjave.

Lucija
4 godine prije

Jao, Trumpi
““Vreme je da iranski lideri konačno stave iranski narod na prvo mesto.””
Hoćeš ti to napraviti za svoj?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI