Trump kaže da će poslati savezne snage u više ljevičarskih gradova iako Demokrate odbacuju ulogu federalaca u neredima u Portlandu

Policija u Portlandu
12 komentara

Trumpova administracija planira poslati savezne snage u gradove razorene nasiljem, kako bi se pomoglo u gušenju nereda i rastućeg kriminala, bez obzira na to da li demokratski gradonačelnici i guverneri odobravaju umiješanost Washingtona.

“Učinit ću nešto, ja vam kažem”, rekao je predsjednik Donald Trump u ponedeljak u Ovalnom uredu. „Nećemo dozvoliti New York i Chicago, i Philadelphia, Detroit i Baltimore i sve to – Oakland je u neredu – nećemo dozvoliti da se to dogodi u našoj zemlji. Sve gradove vode liberalni demokrati.”

Ovaj potez dolazi nakon što demokrati u američkom Parlamentu zahtijevaju da inspektori generalno istraže da li je administracija zloupotrebila svoje ovlasti za vanredne situacije, raspoređujući „tajne policijske snage, ne da bi istražile zločine, već da bi zastrašile pojedince koje oni smatraju političkim protivnicima“. Gradonačelnik Portlanda zatražio je da savezne snage napuste grad, dok je guvernerka Oregona Kate Brown rekla da Trump igra “političko pozorište”. Demokratski zastupnici iz države optužili su savezne agencije za „užasnu“ taktiku, uključujući upotrebu paravojnih snaga da otjeraju mirne demonstrante sa ulice. Senator Ron Wyden nazvao je savezne oficire “okupatorskom vojskom.”

Trump je napomenuo da su savezne snage stupile na scenu tek nakon višenedeljnih nereda od strane nasilnih anarhista. Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost saopštilo je da su anarhisti više puta oštetili saveznu imovinu i koristili čekiće, praćke i drugo oružje.

Demokratske vođe iz Oregona ne žele saveznu pomoć jer se plaše nasilnih anarhista koji muče Portland, rekao je predsjednik. “Zaista vjerujem da se oni zapravo čak i fizički plaše tih ljudi, jer ono što rade je nevjerovatno.”

Slanjem saveznih agenata za sprovođenje zakona u druge gradove, Trump želi da se obračuna ne samo sa nasilnim protestima, već i sa rastućim zločinima. Rekao je da policija u New Yorku umanjeno suzbija kriminal nakon nedavnog skoka oružanog nasilja. Chicago je pretrpio još jedan nasilni vikend, pri čemu su upucane 63 osobe, od kojih je 12 smrtno stradalo.

“Ovo je daleko gore od Afganistana”, rekao je Trump. “Ovo je gore od svega što je iko ikada vidio, a upravljaju svime isti liberalni demokrati.”

Onima poput guvernera Oregona koji sugerišu da je suzbijanje vezano za politiku izborne godine, Trump je obezbijedio nešto municije: „Ako Joe Biden uđe, to bi bilo istina za zemlju. Cijela zemlja bi otišla u pakao, a mi je nećemo pustiti da ode u pakao.”

Američke demokrateDonald TrumpNerediSAD protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Trump treba krenuti zestoko,valja mu se drzavni udar iza leda.podrska trumpu i carlsonu.

medo
3 godine prije

U Americi se dobije 600 dolara tjedno za one koji su izgubili posao.
To je 2400 dolara mjesecno.
Puno bolje nego kad se radi.
Govore Amerikanci kako to da nisu mogli shvatiti ranije da je socijalizam dobar.

but
3 godine prije

Danas su se sastali kauboji koje predvodi Pompeo i gusari koje predvodi Johnson u Londonu i prema izvjestaju drzavnih medija BBC oni diskutiraju sudbinu muslimana u Xinjiang i Kini.
Dogovaraju se kako napraviti novu Cecniju u Kini.
Jos tri ili cetiri mjeseca pa odlazi Trump a novi americki predsjednik ce nastaviti tamo gdje je Trump stao, kao sto je Trump nastavio tamo gdje je Obama stao.

Max
3 godine prije

Krajnje je vrijeme da uspostave red.

Ana
3 godine prije

Kao ona kokosh iz Seattle sto je za razbojnike izjavljivala da je to” ljeto ljubavi, punp ljubavi”, pa vrlo brzo zakukala , P O M O Z I T E?

sedban
3 godine prije

Za vrijeme hladnog rata one
kad je bila slika ruske policije – doduse ne ovako opremljena – zapadne novine bi uvijek napisali isod slike nesto kreativno, hladnoratovski kao
Na ovaj nacin Brezhnjev cuva demokraciju
kako se raspao SSSR vise novinari nemaju kreativnosti, barem ne na bivsim prostorima YU.

Stjepan Cuković
3 godine prije

Moć Amerike nestaje i uskoro će postati država trećega svijeta.

Neredi u Nemački
3 godine prije

bild de/regional/frankfurt/frankfurt-aktuell/frankfurter-krawall-nacht-wer-ist-die-blondine-die-steine-warf-72005434.bild.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI