Trump najavljuje ostavku AG Barra, koja stupa na snagu od Božića, pošto je potvrđena Bidenova pobjeda

Bill Barr
10 komentara

Američki predsjednik Donald Trump odredio je zamjenu za državnog tužioca Billa Barra, najavljujući ostavku bivšeg AG pošto je Izborni kolegijum krenuo da formalno potvrdi demokratu Joea Bidena za izabranog predsjednika.

„Upravo sam imao vrlo lijep sastanak sa državnim tužiocem Billom Barrom u Bijeloj kući. Naša veza je bila vrlo dobra, on je uradio izvanredan posao!“ Trump je u nizu tvitova rekao u ponedjeljak, dijeleći kopiju Barrovog pisma o ostavci, dodajući: “Bill će otići neposredno prije Božića da praznike provede sa porodicom.”

„Zamjenik državnog tužioca Jeff Rosen, izvanredna osoba, postat će v.d. državnog tužioca. Visoko poštovani Richard Donoghue preuzima dužnosti zamjenika državnog tužioca.“

U svom oproštajnom pismu Barr je pohvalio Trumpovu administraciju za „neviđena dostignuća“ suočena sa „neumoljivim, neumoljivim otporom“, kritikujući predsjednikove kritičare za „partijski juriš“ i „pomamne i neutemeljene optužbe za dosluh sa Rusijom“.

“Malo ko je mogao izdržati ove napade, a još manje napredovati sa pozitivnim programom za zemlju”, napisao je Barr, ukazujući na “mirovne sporazume na Bliskom istoku”, suzbijanje ilegalne imigracije i savezne inicijative za vakcine, Operacija Warp Speed.

Barrov odlazak dolazi dok predsjednik Trump izražava sve veću frustraciju zbog AG, sugerišući da nije učinio dovoljno za istrage tvrdnji o rasprostranjenoj prevari birača u predsjedničkoj trci 2020. godine, niti o optužbama za korupciju u stranim poslovima sina Joea Bidena, Huntera.

Iako je Barr ranije bio viđen kao jedan od najbližih predsjednikovih saveznika, Trump je u subotu rekao da je bio “veliko razočaranje” zbog vođenja slučaja Hunter Biden, dodajući drugdje da je AG “možda znao za korupciju” još prošle godine.

Iako je Trump više puta navodio endemsku prevaru na izborima u novembru, dok su njegova kampanja i republikanski saveznici pokrenuli desetine tužbi protiv ključnih država s ciljem osporavanja rezultata, Barr je odbio da odobri te tvrdnje, rekavši ranije ovog mjeseca da „do danas, nismo vidjeli prevare na skali koja bi mogla da izazove drugačiji ishod na izborima“.

Izbornom kolegijumu, primoranom zakonom da ostavi vrijeme poslije izbora da bi riješio moguće sporove oko rezultata, trebalo je duže od mjesec dana nakon izbornog dana da potvrdi pobjednika u trci. Ali, uprkos kontinuiranim optužbama za prevaru predsjednika Trumpa, tijelo je glasalo za službeno imenovanje Bidena za izabranog predsjednika u ponedjeljak, utirući put ka njegovoj inauguraciji 20. januara.

Bill BarrDonald Trumpjoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuborg
3 godine prije

Kazu da ce Trump ici iza resetaka?
Kazu da ce se kanditirati za predsjednika 2024?

Bond, cigarete Bond
3 godine prije

Hoće li biti anketa?
Kome je žao kome ne?
A Lavrov u Istočnom Sarajevu?
To je hot news i bure baruta zvana BiH ponovo tresu.
Prošlo je dovoljno godina da se ponovo zapuca.
Ruska šapa preko velikosrpskih političara hoće da nastave gdje je stalo 95, projekt VS.

Max
3 godine prije

Trump gubi tlo pod nogama.

Lobos
3 godine prije

Tramp odavno zna da ima mnoge protiv sebe i u Republikanskoj stranci. Izbori su pokazali da je on veoma popularan i samim tim je trn u oku karijeristima među Republikancima, koji nisu za bilo kakvu buru i promjene da ne bi ugrozili sebe i svoje visoke položaje.Tramp je stvorio novu nadu u Americi, novi pokret u običnom narodu a to se jasno vidjelo na ovim izborima i apsolutno jedini način da pariraju Demokratama u vremenu koje dolazi jeste upravo tzv. Trampizam ili taj MAGA pokret koji je on stvorio. Tako da ovom smjenom on samo čisti u svojim redovima one kojima ne odgovara bilo kakva promjena sistema i sprema se za slijedeće izbore na kojima će se sigurno kandidovati.

Herc
3 godine prije

Debeli je znao da se protiv Bidenovog sina vodi istraga zbog korupcije ,i sve se zataškavalo za vrijeme kampanje da ne bi naštetilo bidnome .Pitanje je zašto je zataškavao jedan od Trumpovih najvećih ljudi od povjerenja i ne vjerujem da Trump o tome nije znao. Zašto to nije koristio na sučeljavanju i kod medija jer se najprljaviji veš iznosi na kraju kampanje. A pokazao se totalni mlakonja bez ikakve želje da istraži lopovluk tokom glasanja, sve je čudno i sumnjivo da ne rečem koliko sam bio za Trumpa
ali i on je sumnjiv kao da je htio najmjerno izgubiti ,ako je znao unaprijed što se sprema .zašto nije ranije počeo galamiti nego kad je bilo kasno.

mQstar
3 godine prije

Sljedeći je onaj kojem na glavu sleti muha – flyNN.
Šaram… Qlovkom – PENce.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI