Trump odustaje od napada na Sjevernu Koreju – Sve je bio “nesporazum”

Donald Trump - Sjeverna Koreja
20 komentara

Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao da će Washington surađivati sa saveznicima i Kinom kako bi se Sjevernu Koreju ekonomskim i diplomatskim putem prisililo na popuštanje i dodao je da će Amerika na svaki napad “odgovoriti silovito”.

Govoreći na nosaču zrakoplova “USS Ronald Reagan”, Mike Pence je rekao:  “Oni koji bi provjeravali našu odlučnost i spremnost moraju znati da ćemo poraziti svakog napadača i nadjačati svako korištenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja silovitim i učinkovitim američkim odgovorom.”

Pence je rekao da je razgovarao s američkim predsjednikom i da će do 2020. oko 60 posto američke vojne flote biti u toj regiji i da će uloga Japana rasti, te da će SAD štititi slobodu plovidbe i leta na području Južnog kineskog mora.

Međutim, iako je Donald Trump ranije prijetio “kako je uputio armadu kao upozorenje Sjevernoj Koreji”, skupina vojnih brodova na čelu s nosačem zrakoplova “USS Carl Vinson” je još daleko od Korejskog poluotoka, ali je odjednom je nastavila ploviti u suprotnom smjeru.

Zbunjujući manevar je izazvao reakcije stručnjaka za korejsku krizu, koji postavljaju pitanje potkopava li ovaj potez vjerodostojnost Trumpove administracije?

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za tjedan dana, a mornarica je objavila da iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača zrakoplova. Američki ministar obrane James Mattis je međuvremenu je umanjio značaj upućivanja nosača zrakoplova, rekavši “kako ne postoji specifični zahtjev ili posebni razlog zbog kojega ga se šalje.”

No, prema mnogima je američki predsjednik Donald Trump odustao od napada na Sjevernu Koreju pod pritiskom svojih partnera, Južne Koreje i Japana, jer ove zemlje ne žele izbijanje neprijateljstava u regiji i razumiju što bi se moglo dogoditi.

“Želim naglasiti da se za sada Trump povukao, ne samo pod pritiskom, vidljivim ili nevidljivim, stvarnim ili nestvarnim Kine i Rusije, nego više pod pritiskom Seula i Tokija. Danas oni nisu zainteresirani ne za eskalaciju napetosti, jer ona već postoji, nego nisu zainteresirani za razvoj koji bi vodio početku rata, uključujući i, ne daj Bože, nuklearnog, jer to prije svega nije u interesu njihovih zemalja”, izjavio je Jurij Švitkin, zamjenik predsjednika Odbora za obranu ruske Državne Dume,

Podsjetimo, situacija na Korejskom poluotoku je eskalirala nakon što su SAD zaprijetile da će odgovoriti na nuklearne testove u Sjevernoj Koreji.

Washington je zatražio od Pjongjanga da odustane od testiranja projektila, rekavši da je spreman protiv Sjeverne Koreje pokrenuti “preventivni napad”.

Vlasti Sjeverne Koreje su naglasile “da će provesti testiranje nuklearnog oružja, ako to budu smatrale potrebnim, te poručile da su spremne odgovoriti na sve vojne planove koje Amerikanci žele provesti u djelo”.

Danas nije poznato gdje se točno nalazi američka borbena skupina na čelu s nosačem zrakoplova “USS Carl Vinson“.

Ispostavilo se da je prava misija flota bila jedan “veliki nesporazum”. Naime, cilj američke pomorske skupine nisu ni bile sjevernokorejske vode, jer plovi u suprotnom smjeru, prema Indijskom oceanu, tisuće kilometara od Korejskog poluotoka, gdje će se pridružiti zajedničkim vojnim manevrima s Australijom, javlja The New York Times.

Prema najnovijim informacijama, točan položaj američke flote je bio prošle nedjelje bio u tjesnacu Sunda, između Indonezije, Jave i Sumatre, istog dana kada je Kim Jong-un priredio vojnu paradu i pokazao vojni arsenal zemlje na  ulicama glavnog grada Sjeverne Koreje.

Iako Bijela kuća odbila reći da se radilo o “nesporazumu”, preusmjeravanje su potvrdili u Pentagonu, a kasnije i američkom Ministarstvu obrane, gdje su rekli da će “USS Carl Vinson” krenuti u vode Korejskog poluotoka neodređenog  dana sljedeći tjedan.

 

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

I svi sretni, za sada. Kim jaše i dalje. Japanci i Južna Koreja ostali živi. Ameri se ubacili u Južno kinesko more, Kinezi, dali Ivanki odobrenje za otvaranje butika u Kini. E šta su ti Istočnjaci. Odmah su skužili da treba biti dobar sa Ivankom.

Steve
7 godine prije

Razumljivo za Japan, obzirom da jedini imaju ,,iskustva,, sa nuklearnim napadom. Nije im se za zajebavati…

HEKPCT
7 godine prije

Danas čovjek ne može više ni zaratiti kao nekad 🙂

Željko
7 godine prije

Nešto se pitam koji smo mi idioti kada ovaj idiot vodi najjaču državu na planeti Zemlji a ta država vlada izravno ili neizravno nama svima na planeti Zemlji !??!

blah
7 godine prije

nadam se da su Japanci i Koreanci shvatili da ce se Amerikanci boriti do zadnjeg zutog covjeka kao sta se bore do zadnjeg Arapa

mars
7 godine prije

Paradoksalno je, ali se još jednom potvrđuje da je najdestruktivnije oružje u ljudskoj istoriji u stvari faktor mira. Kamo sreće da ga u dovoljnim količinama posjeduje i zadnja rupa od države na ovom bijelom svijetu.

Baba Vanga
7 godine prije

Ovdje u Austriji javljaju da brodovi krecu prema Sjevernoj Koreji a iz ranijih priprema za svaki rat je bio e sad idemo a onda ma neidemo jer je to Americki stil da pripreme Svjet na rat koji dolazi tako je bilo i za Irak Libiju Srbiju i sve ostale ratove ja mislim da ce napasti SK bas njih briga za ostale okolne zemlje.

subaru
7 godine prije

Ma da, tako su govorili i da im je Assad prijetelj, moš si misliti.

Alen
7 godine prije

Pregovori trampovi s kinom jos traju. …brodovi kruze adekvatno dozirajuci pritisak i vrijeme trajanja pregovora.

Ishod : ukrocena kina i dugotrajni boravak nosaca aviona u kineskom moru kao jamac dogovora..

A mozda bude i kakvih iznenadjenja…

Kako god ,vrijeme je da se obznani uloga ili pozicija kine na sceni..

MilanCZ
7 godine prije

Gospodo, své je ispalo onako kako sám pisao vezano za své to..mnogi su piskarali gluparije jer nerazumiju globalnu politiku. Sví dogadjaji u narednih mjeseci ide o Ameriku, ide o transformaciju amerike i nenasjedaj té glupim tekstovima od novinara indexa,vecernjeg itd. Pojma oni nemaju sto je globalna politika.

Georgij Žukov
7 godine prije

Ako zutokljunac opet dobije zelju nakon deserta ispaliti tomahavke ovaj put na sjevernu koreju ,kao sto je to bio slucaj sa sirijom , mogao bi nakon toga dobit dizenteriju, jerbo debeljucko nije putin i napravit ce pravi picvajz na korejskom poluotoku ako ne i sire , za to ne treba kilometre tekstova o geopolitici, koreja i debeljucko se ne boje nikoga , nece prvi napasti sigurno ali onaj tko dirne u osinje gnjezdo , definitivno je hahebo:)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI