Trump pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost, generala Michel Flynna, uoči Dana zahvalnosti

Michael Flynn
7 komentara

Američki predsjednik Donald Trump izdao je potpuno pomilovanje za svog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Michael Flynna, koji je smijenjen u federalnoj istrazi koja je razmatrala diskreditovane tvrdnje o „tajnoj zavjeri Trumpa i Rusije“.

„Velika mi je čast da objavim da je generalu Michael T. Flynnu odobreno potpuno pomilovanje“, rekao je Trump u tvitu u srijedu uveče.

„Čestitam Flynnu i njegovoj divnoj porodici, znam da ćete sada imati zaista fantastičan Dan zahvalnosti!“

Taj potez uslijedio je poslije izvještaja u utorak uveče da se o pomilovanju Flynna razgovaralo u Bijeloj kući, kao i raširenih špekulacija da će predsjednik okončati četverogodišnju pravnu bitku penzionisanog generala.

Flynn se izjasnio krivim 2017. godine zbog obmanjivanja FBI u vezi sa njegovim razgovorima sa ruskim diplomatom nakon Trumpove pobjede 2016. godine, pri čemu je njegov slučaj postao čvrsto povezan sa narativom Trump i Rusija, koji su prigrabili predsjednikovi rivali.

Iako je DOJ od tada naložio da se Flynnov slučaj zatvori – tvrdeći da FBI nije imao osnova za istragu i efikasno ga je uhvatio u zamku krivokletstva – njegove pravne poteškoće su se nastavile, a američki okružni sudija Emmet Sullivan odbio je da odbaci optužbe. Savezni Apelacioni sud je kasnije presudio u korist sudije, vraćajući slučaj nazad na razmatranje Sullivanu. Pomilovanje u srijedu, međutim, okončat će taj postupak i izuzet će osuđujuću presudu za zločin iz Flynnovog dosijea.

Flynn je drugi Trumpov pouzdanik kome je odobreno pomilovanje, s tim što je predsjednik u julu smanjio i kaznu savjetnika za kampanju Rogera Stonea, nakon što je optužen sa sedam tačaka optužnice, uključujući neovlašten uticaj na svjedoke i laganje istražitelja koji rade na saveznoj istrazi o Trump-Rusija tajnom dogovoru. Ta istraga, koju je vodio specijalni savjetnik Robert Mueller, na kraju nije uspjela da otkrije dokaz bilo kakve zavjere sa Moskvom radi miješanja u trku 2016. godine, ali je ipak rezultirala serijom nepovezanih optužbi za nekoliko članova Trumpovog tima.

Donald TrumpMichael Flynnpomilovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostPeko
3 godine prije

Mislim da se Trump lagano priprema na mobilizaciju vojske u svrhu masovnih uhićenja diljen USA-e. Posljednja opcija u slučaju da sudovi zakažu.

hiber
3 godine prije

Dakle pravomoćno osuđeni za kolaboraciju sa stranim agentima. Pa ih predsjednik pomiluje. A tko će njega pomilovati. Biden?

Kile
3 godine prije

Jako pohvalno, to mu je ono đubre od clintonove vještice sve smjestilo kad je popušila izbore, nadam se da general ima dobro pamćenje

3 godine prije zadnji put uredio Kile
Umpah Pah
3 godine prije

Trump pomilovao Michel Flyna
kojemu se od milovanja podigla raketa
sposobna za napad na Krim ?

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Max
3 godine prije

Ta priča o Trumpu i Rusiji se pokazala kao prijevara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI