fbpx

Trumpov govor u UN-u – Epitaf jednom carstvu

Treći svjetski rat - transoformacija-Trumpa

U New Yorku je počelo 72. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda na kojem je, nakon što je glavni tajnik te svjetske organizacije Antonio Guterres podnio godišnje izvješće o njezinu radu, obraćanja svjetskih državnika tradicionalno je otvorio Brazil, a zatim je slijedio SAD. Svoj prvi govor u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda je održao Donald Trump.

Američki predsjednik je govorio nešto više od 40 minuta i vrijeme iskoristio za napade na zemlje diljem svijeta, a najviše se okomio na Sjevernu Koreju kojoj je prijetio ”totalnim uništenjem”, što se za govornicom u Ujedinjenim narodima malo tko usudio izreći.

“Sjedinjene Američke Države imaju snagu i strpljenja, ali ako budu primorane braniti se i braniti svoje saveznike, nećemo imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju. Čovjek raketa je u ubilačkoj misiji samoga sebe i svoga režima. Sjedinjene Američkw Države su spremne, voljne i  sposobne, ali na sreću to neće biti nužno. To je sama bit Ujedinjenih naroda, zbog toga su stvoreni. Vidimo ih kako djeluju”, poručio je američki predsjednik Donald Trump, koji je samo prije tri dana pismeno od svjetskih čelnika tražio reformu svjetske organizacije, ”jer SAD ne vide odgovarajuće rezultate u njenom radu i

UN ne smije biti talac prošlih praksi koje ne funkcioniraju”.

Trump je, nakon prijetnje uništenjem jednoj zemlji i jednom narodu, pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji ”režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, sve dok ne prestane s neprijateljskim ponašanjem”.

Još jednom je naglasio da je nuklearni sporazum s Iranom ”loša stvar” i nedovršenom rečenicom zaprijetio Islamskoj Republici, čime je oduševio i bio pozdravljen burnim aplauzom od strane izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i članova delegacije židovske države.

”Mislim da niste još čuli sve o tome”, upozorio je američki predsjednik i Iran nazvao ”ekonomski opustošenom odmetničkom državom koja izvozi nasilje”.

Donald Trump je u svom govoru u Ujedinjenim narodima napao je Kim Jong-una, Madura, Obamu, Castra, Iran, Hezbollah, Ujedinjene narode, Assada, sovjetski socijalizam, kubanski komunizam i posredno Chaveza, te Rusku Federaciju zbog Ukrajine.

Govor je bio dvosmjeran. Jedan dio se odnosio na američku populaciju i bio je u stilu izborne kampanje koja ga je dovela do predsjedništva. Drugim se obratio ostatku svijeta, jasno naglašavajući ulogu Sjedinjenih Država kao ”jedinstvene i neophodne nacije, ali obojene s nekom vrstom političkog realizma”, što je Trumpovo tumačenje ”američke izuzetnosti”.

Međutim, bez obzira na njegov govor, ono što je bitno je fraktura u sjevernoatlantskom imperijalističkom taboru. Trump je prezren od neoliberala i Hillary Clinton i omrznut od neokonzervativaca i McCaina, iako potonji čini sve da mu se približi i tko vrši utjecaj na njega. Nije rado viđen ni kod većine europskih partnera, a američka administracija nikako ne može uskladiti različite Trumpove vanjskopolitičke stavove koji generiraju razorne geopolitičke potrese, što se vidi u odnosima Katara i Saudijske Arabije ili između Washingtona i Ankare.

Unatoč bahatosti i ”američkoj izuzetnosti’‘, čini se su da Trump ne želi ostaviti zemlju s još jednim ratom, koji ne može završiti nego porazom, jer bi time izdao biračku bazu, što pod svaku cijenu želi izbjeći. Iako je do sada pogazio većinu obećanja, ova se namjera prepoznaje u njegovim porukama na Twitteru, što mu je jedini oblik komunikacije sa stvarnim, vanjskim svijetom.

No s druge strane, namjerno se okružio generalima žednih ratovima, novca i divovskih ugovora za vojno-industrijski kompleks, nadajući se da će tako spasiti predsjedništvo. Nije slučajnost da se odlučio povećati proračun za obranu, a s druge strane ne propušta nijednu priliku za ponoviti ”kako Sjedinjene Države ne žele koristiti silu, osim ako na to budu prisiljene”.

Ali na kraju se zbrajaju rezultati i gledaju činjenice, a ne prazne riječi iza kojih se Trump i američki establišment često skrivaju. U Siriji su izgubili, kao i u Iraku i Afganistanu, dok je Pjongjang u to vrijeme razvijao svoj zastrašujući nuklearni program i usavršavao konvencionalni, čime je američke prijetnje pretvorio u običnu retoriku.

Trumpov govor je izazvao ravnodušnost, čak i smijeh kod ”neprijatelja” Sjedinjenih Američkih Država, ali i nepovjerenje među narodima koji su još uvijek vazali u  unipolarnom balonu od sapunice Washingtona. Jedini koga je Donald Trump oduševio i koji su s velikim zadovoljstvom slušali njegov govor su režimi poput Izraela i Saudijske Arabije, kojima je prazna retorika američkog predsjednika još uvijek važnija od sadržaja samog govora.

Prateći jutros razna internetska izdanjima, zapadnih i drugih medija, primjetno je da su svi Trumpovom govoru posvetili nekoliko redaka, uglavnom spominjući prijetnje navedenim zemljama. U govoru nije bilo ničega posebnog za analizirati, a za to postoji valjan razlog.

Kad god govori, Trump nas neizravno podsjeća na to kako je prijelaz na multipolarni svjetski poredak srećom nepovratan i u punom je zamahu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook0
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

US and A je jedna kriminalno rasisticka pro zidovska nakupina bijelih supremista s tendencijom masovnih ubojica. Putujem jako puno i nesto se da primjetiti americki turisti po Europi su 90% bijeli amerikanci jako malo crnaca/hispanosa jer ovi navedeni su gradjani drugog reda. 2006 sam rekao ljudina poslije poraza zionista od Hezbollah gerile da ce ameri/zidovi podivljati. Nada se budi da su se rusi probudili spasili Siriju naoruzalu Iran/Korju i drze americko zidovske ludjake na uzdi

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Franjo

Ako nas Rusi spase od SAD-a i saveznika, postavlja se pitanje tko će nas spasiti od Rusa, a onda i tko će nas spasiti od nas samih? Jer sve što nam se dešava u životu ima izvor u nama samima.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

A da nas prestanu spašavati, oslobađati, štititi……..

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Trump je idiot koji pojma nema o geopolitici ali ima bibi newdenjahu i glavni grad US and A Tell Aviv drzi americke vise klase za bankovni racun

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Govoriti o Trumpu s visoka, makar s pozicije onoga koji prezire SAD, nije baš najracionalnije. Čovjek je osvojio predsjedničke izbore kako bi od SAD napravio bolju zemlju i kako bi zaustavio vladanje spomenutog vojno-industrijskog kompleksa (i bankarskog dakako) koji uokolo producira ratove, konflikte. Saveznika, osim svojih birača, gotovo da i nema. Kompletna državna mašinerija, koja je produžena ruka oligarhije se prema njemu otpočetka ponaša neprijateljski. Sudovi su redom odbacivali njegove uredbe, ‘američki’ mediji ga razapinju.
Sjevernokorejski režim je doslovno najopasniji na svijetu, ne samo zato što je diktatura jedne dinastije u najgorem smislu riječi, već i zato što posjeduju nuklearno oružje te poremećenog i nepredvidljivog psihopata na čelu države.Simpatizirati takvog lika samo zato što je protiv SAD-a je suludo.
Islamska država Iran također nije svjetionik na uzburkanom moru povijesti. Može li nam danas biti ikakav uzor država na čijem čelu je vjerski poglavar s apsolutnom moći? Zamislimo da kojim slučajem umjesto predsjednika, zapovjednik oružanih snaga bude svećenik, s ovlastima da smijeni predsjednika države!?
Multipolarni svjetski poredak kojem se nada autor teksta ne znači kako mu se trebamo veseliti jer nema nikakvih naznaka da će nam kao čovječanstvu biti bolje natječe li se 5-6 centara moći, za razliku od dosadašnja 2. Ista priča je u pozadini i jednog i drugog poretka.

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije
Reply to  A lerik

Postujem tvoje vidjenje ali tvrditi da trump ne duguje izbor na mjesto gdje je sad je neozbiljno. Ivanka je udata za zionista Jareda Kusnera na njegovoj inaguraciji nije govorio svecenik nego Rabin. Trumpi je obecao americku ambasadu u Jeruzalemu i priznanje istog kao glavnog grada zidovske drzave. Kim jong un je ludjak koji to mora biti i takvim su ga ameri napravili. Netreba zaboraviti korejski rat i sad ameri drze tisuce vojnika na granici sj koreje. Kad je neorijatelj pred vratima miras reagirati znamo kako su ameri reagirali u Kubi. Kim poucen iskustvom sadama i gadafija reagira kako reagira. Trumpi je samo marioneta i ludjak

nir
Gost
nir
3 godine prije
Reply to  A lerik

U sadasnjem unipolarnom svijetu sve drzave koje koriste dolar za kupnju energenata i drugih potrepština direktno financiraju razmaženo derište SAD koje štampa dolare kao ludo i unatoč tome je najzaduženija država na svijetu. U sadašnjem unipolarnom svijetu za SAD inflacija ne postoji.

Nadalje, pomenut je Iran i Sjeverna Koreja. A što je sa saudijskom arabijom, drmokratska država nema šta? Što je sa uvozom demokracije u Irak, Libiju, Afganistan gdje su postupci SADa i poslušnih vazala u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom i poveljom UNa ……tj. bar se je tako uvjerio moralni zapad. Što je sa epidemijom kolere u Jemenu (više od 100 000 ljudi) koju mspominje čak i UN uzrokovanom sa agresijom Saudujske arabije potpomognute SADom.

Znaš li da je u SADu usvojen zakon kojim si dopuštaju napasti Nizozemsku, točnije DenHag u slučaju da koji od njihovih aparatčik vojnika bude uhapšen i sproveden ne suđenje pred međunarodni sud….napad bi bio u svrhu njegovog oslobađanja.

Koja je jedina država osuđena pred međunarodnim sudom u DenHagu? To si proguglaj sam …..napomena, optužena je za agresiju na Nikaragvu.

Iskreno i od srca želim SADu demokraciju kakvu su sijali tokom perioda unipolarnog svijeta.

Naplata za SAD stiže, polako ali sigurno. Zove se DEDOLARIZACIJA.

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije
Reply to  nir

Pogodili ste u meritum problema. Americki apologetics su zadubljenu u sky news i fox news medijske kuce koje su naucile puno od Gebelsa i koje su pro amero/zionisticki nastrijene

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  nir

SAD ne tiska dolare. Biti zadužen danas znači biti gospodarski, infrastrukturno razvijen.Dugovi, kako američki, tako i ostali su neotplativi. Priče o dedolarizaciji traju već dugo, ali do toga neće doći tek tako lako, niti brzo. I kad dođe do toga, što tad? Da se klanjamo juanu ili rublji? U čemu je razlika?

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije
Reply to  A lerik

Svi smo danas zaduzeni i to je danas prihvatljivo. Nije prihvatljivo ubijati porobljabati kao us

nir
Gost
nir
3 godine prije
Reply to  A lerik

Istina tiska ih u ime SADa organizacija FED u privatnom vlasništvu izrazito moćnih ljudi. Šti je još gore jer na taj način utječu i na smjer politike SADa gledajući samo vlastite interese.
Dedolarizacija, bilo je pokušaja i prije i to od strane Sadama i Gadafija te svi znamo kako je to završilo. Međutim, sad se dedolarizacije igraju Kina i Rusija + Venezuela + Iran a tj. najveći proizvođači energenata i Kina kao najveći konzument energenata. Ima već više od godinu dana da se sva trgovina između Kine i Rusije odvija izbjegavajući dolar.

Jesi li pronašao koja je država (jedina na svijetu) osuđena pred sudom u DenHagu?

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  A lerik

kako si to shvatio….pojasni nam….

nir
Gost
nir
3 godine prije
Reply to  mmne

mmne-ako je pitanje za mene, molim te formuliraj što da pojasnim

gost
Gost
gost
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik Ti si druze inteligentan ali o geopolitici nemas pojma!

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  gost

Prosvijetli mene i ostale svojim geopolitičkim uvidima. Pomogao bi i drugima, ne samo meni. Ja bih uvidio da nemam pojma, a ti bi +zaradio+ hrpetine pluseva.

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije
Reply to  A lerik

Covjek koji subjektivno gleda na stvarnost je izmanipuliran sto ni u kom slucaju ne znaci da je neupucen u predmet. Postovani Lerik ova opaska ide vas.

fisherman
Gost
fisherman
3 godine prije
Reply to  A lerik

Prvo se informiraj pa onda mudruj o Iranu vidim da ti povijest nije jača strana jer naime Iran je jedna i od najpoštenijih država na svijetu,naime oni nisu nikoga osvajali i razarali,ako i jesu ostavljali su civilizaciju vrijednu svakoga poštovanja,civilizaciju staru 7000godina,treba reči i ovo:Kir 2 je rekao o ropstvu ljudi-to je grijeh protiv Čovjeka i smrtni grijeh prema Bogu,treba reći da su Iranci obnovili Jerusalemski hram,iako je Nabukondzor to razorio,treba reči i ovo:Tri kralja,maga,ili učenjaka Baltazar,Melkior,Gašpar-koji su se došli pokloniti novorođenom Isusu bili su Perzijnci,pa i neki Isusovi učenici su bili Perzijanci,a kažu da je i sam Isus dok je hodao pustinjom 40 dana došao i na teritorij današnjeg Irana,a sad malo i sadašnjosti:Iran je gosopdarski mali tigar,ali i turistički napreduje posječuju ga milijuna turista iz cijeloga svijeta,imaju informatičku dolinu kao Amerikanci Silicijsku dolinu,autoindustriju koja surađuje sa Njemačkom i Francuskom autoindustrijom!!žene su jedna od najškolovanijih žena na svijetu,Iran ima 60% studenata-od čega večinu čine žene,imaju jaku industriju,i sve ostalo,i što je zanimljivo moderniji su od mnogih Američkih miljenica/SAUDIJSKA ARABIJA).
eto toliko od mene

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  fisherman

buš me vodil u tisućljetnu zemlju?

fisherman
Gost
fisherman
3 godine prije
Reply to  Zvrk

da si Zvrkica
bi rado 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  fisherman

ionak ondje vole hrvate i posebno ih poštuju.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik,
za Trumpa znamo da je showman, multimilijarder (kapitalist), nacionalist, te da se ponaša dosta bahato poput nekog autokrata. Za Ameriku znamo da ima prste u valjda svakoj zemlji svijeta, njena sfera interesa je cijeli svijet. U tom smislu nije logično očekivati smanjenje utjecaja na cijeli svijet jer to znači smanjenje profita i veličine Amerike. Za održavanje utjecaja SAD treba jak vojno-industrijski kompleks, osobito pošto se dobar dio tog utjecaja zasniva na sili i ucjeni. Trump eventualno može ojačati dio industrije SAD ucjenama lokalnih firmi, te favoriziranjem onih koji plate reket ili slično. Sve to nekako koincidira sa pričama o porastu troškova proizvodnje u Kini i smanjenju troškova proizvodnje recimo u Meksiku.

Putin kaže u svojim intervjuima da se američka politika ne mijenja bez obzira na to tko je predsjednik. Već je prije poznata dugogodišnja namještenost izbora u Americi zbog mogućnosti izbora između iste dvije stranke. Prema tome može se očekivati namještenost medijske hajke protiv Trumpa. Svaki predsjednik se može iskoristiti za guranje nekog od strateških NWO aspekata, “ako ne može ljevica, neka gura desnica”.

Sjevernokorejski režim jest diktatorski, no priča o “poremećenosti i nepredvidljivosti psihopata” je vrlo vjerojatno opet rezultat medijske kampanje. Rezultat obje medijske hajke i kampanje je kaos i strah.

Ono što nedostaje sekularnom svijetu je religijski moral, odnosno visoki moralno-etički standardi u svim društvenim sferama. Danas su na čelu država ljudi sa visokim stupnjem bezobzirnosti, prijetvornosti, gladi za profitom, foteljama, moći, materijalnim vrijednostima i s jako niskim moralno-etičkim standardima.

Za komentar oko multipolarnog svijeta se slažem.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

”Ono što nedostaje sekularnom svijetu……” ????
”Danas su na čelu država ljudi…………” Sekularni ili vjernici?

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C,
”Ono što nedostaje sekularnim državama” ili ”Ono što nedostaje državama” ili ”Ono što nedostaje svijetu” također odgovara kontekstu.

“Sekularni ili vjernici?” Vrlo vjerojatno u velikoj mjeri i jedni i drugi.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

@Hari1
Otkad je religijski moral postao sinonim za visoko moralne-etičke standarde?
Ako ne sinonim a ono etalon vrijednosti.
Slažem se da su na čelu država ljudi kakve ste naveli, ali velika većina njih se deklariraju kao vjernici.
Otuda ono moje pitanje, očito se radi o disbalansu.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C,
od kuda dolaze bilo kakvi moralno-etički standardi? Koji su najstariji primjeri moralno-etičkih standarda? Religijski standardi iz davnina. To je čak povijesno dokaziv etalon. Druga je stvar koliko ih se ljudi pridržavaju i kako se formalno deklariraju.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

@Hari1
Ne bih se složio. Razvojem civilizacije i društva, uspostavljani su različiti obrasci ponašanja u zajednicama. To se može smatrati onim što danas podrazumijevamo pod moralom i etikom. Religija je došla nakon toga, daljnjim razvojem društva. Ali da ovo ne prijeđe u ono što je bilo prije, kokoš ili jaje, bilo mi je drago malo proćaskati s Vama. Pozdrav.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  Osoba C

@Osoba C
Skup zajedničkih vjerovanja može se smatrati religijom i u odsustvu neke “krovne organizacije”. Tako da religija postoji praktično tokom čitavog razvoja Homo sapiensa. Nađeni su ostaci peluda u grobovima neandertalaca sto dokazuje kako je već tada postojalo vjerovanje u “dualnost čovjeka” odnosno “zagrobni život”. Kako drugačije objasniti cvijeće položeno na tijelo mrtvog suplemenika prije ukopa? Tako da je teško razdvojiti razvoj religioznosti od razvoja moralnosti – jer potonje nije drugo nego skup uvjerenja o tome sto je “ispravno”.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Čardak

@Čardak
E taj skup uvjerenja o tome što je ”ispravno”, ja smatram začetkom nekakve etike i morala, pravila ponašanja u prvobitnoj zajednici, a ne religioznom etikom.
Ali uzmimo i da je tako. Da li postoji još neka etika osim religiozne? Zašto bi religiozna etika imala primat nad sekularnom? Po čemu bi to ona morala biti mjerilo etičkog mišljenja i moralnog djelovanja?
To je ono na što sam mislio kad sam reagirao na prvi komentar @Hari1 iz kojega sam, možda pogrešno, iščitao kao da je to nešto ultimativno i neosporno.
Što se tiče vodećih političara, koji javno iskazuju svoju vjeru u svrhu stjecanja političkih bodova, da ne idem dalje, na to nije potrebno gubiti vrijeme.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C,
prema duhovnim tumačenjima, etika prvobitnih zajednica je već postojala kompletna, nije se razvijala, kao što se svete knjige ne razvijaju. U to doba nije bilo potrebe za sekularnom podjelom jer je shvaćanje etike bilo jako blizu idealnog. Etika i moral su bili identični.

Stanko
Gost
Stanko
3 godine prije

Da su najbogatiji i najaci nema nitko protiv,ali neka ne nameću u vanjskoj politici svoje vrednosti i interese, drugim državama i narodima,pa će biti mir u svetu.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ajmo si samo na trenutak zamisliti da se istom retorikom posluzio Putin. Kako bi euroatlantska javnost regirala, kakve bi naslovnice bile u novinama, koliko mjeseci bi odjekivala propaganda o ruskoj agresiji ?

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Zanimljivo da zionisti nazivaju hamas(koje ja bas kao poklonik OTPORA ne simpatiziram) teroristima jer pozivaju na unistenje zionisticke tvorevine a sto je onda USA ciji precjednik prijeti unistenjen koreje

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Franjo

Kad velike sile napadaju i osvajaju, one tvrde da donose slobodu, demokraciju……….
Kad se “mali” bore za svoju slobodu, proglašava ih se teroristima.
Velike sile nikada neće definirati značenje riječi terorizam, jer bi ih netko mogao prepoznati.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Trumpu nobela za mir!

Bozon
Gost
Bozon
3 godine prije

Stanko, ne namecu oni nikome nikakve vrednosti. Kako je sva prica Americke spoljne politike prazna prica, tako je i ta o vrednostima i demokratiji. Oni koji zaista vladaju sa USA, a zna se ko su, oni sprovode svoju bolesnu politiku menjanja sveta po svojoj volji i po svojim planovima. Sta je njihova skrivena agenda to nije ni vazno da se procenjuje jer rezultat uvek haos, rat i unistenje i genocid, a gledaju se dela, a ne reci.

Steta sto u UN-u nema nikog da vesto, oratorski i diplomatski vesto spusti naduvanog klovna i da mu na svaku glupost koju kaze ucinkovito odgovori. Da ga u zargonu sto se kaze, spusti. Cesto ni od ruskih diplomata ne cujem te prave reci. Za to trebaju ljudi koji mogu da se nose sa tolikim bezobrazlukom, NLP-om, psihopatijom.

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Svijet se mjenja i Usa je na silaznoj putanji zato i reze kao bjesne kuje

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

Sve ovisi o tome kako su si “moćnici” koji iz drugog plana upravljaju američkom državom (i ostalim najbližim saveznicima) dugoročno osigurali budućnost. Kako će sebi i svojim naslijednicima omogućiti da zadrže moć, bogatstvo i utjecaj na globalne političke i financijske tokove.

Ako su odlučili prebaciti bazu svojih operacija u Kinu, Indiju, Rusiju i tamo se nekako “ukotviti”, povezati sa domaćim elitama i nastaviti business as usual – onda ćemo vjerojatno gledati mirnu tranziciju ka multipolarnom poretku. U sklopu tog procesa Amerika će tonuti sve dublje i u konačnici možda i sići sa svjetske scene velikih sila. Tom procesu opirat će se domaće američke elite koje direktno ovise o snazi samog državnog aparata – no njima se neće dopustiti da izazovu neku pretjeranu katastrofu koja bi mogla ugroziti planove “moćnika”.

Sa druge strane, mozda je procjena takva da dotični “moćnici” iz bilo kojeg razloga nisu u stanju prebaciti se u nove baze – iako kapital u osnovi nema naciju, ipak je nemoguce na stranom teritoriju raditi nešto u suprotnosti sa interesima domaće elite. Sada “moćnici” imaju dvije “poluge” – kako vršiti pritisak na druge države iznutra upotrebom domaćih “kolaboracionista” i izvana prikazom zastrašujuće moći američke države. Mogu li zaista dotični zadržati dovoljno snage jednom kada ostanu bez te vanjske poluge?

Dakle, ukoliko procijene da ne mogu verglati dalje po starom i prebaciti se dalje kao sto su se iz Britanskog Carstva preselili u Ameriku, onda će morati djelovati koordinirano sa američkim državnim aparatom jer će u potpunosti dijeliti zajednički interes samoodržanja. A to je vrlo moćna stvar koja tada može dovesti i do katastrofalnih vojnih sukoba i globalnih gospodarskih slomova.

Također, u tom slučaju moguće je i da će “moćnici” trebati još jednog snažnog partnera u koordinaciji sa kojim bi se dalo prilagoditi dotični “multipolarni poredak” njihovim potrebama. To ne znaci da bi ta druga država bila njihov vazal, dapače – samo bi morali pronaći nekakav dugoročan zajednički interes. Savezništvo je vjerojatno preteška riječ, dogovor bi možda bio prikladnija.

Rusija je tu po mnogočemu zemlja koja ima snagu i jedinstvenu poziciju za bitno promijeniti tok događaja. Ona je treća strana u strateškoj konfrontaciji SAD-a i Kine koja izborom strane odlučuje ishod… Sadašnja američka politika gura ju u potpunosti na kinesku stranu i time zapecacuje vlastitu sudbinu. No među “moćnicima” očito postoji opisana dilema koje je ruska vlast (u konkretnom slučaju Lavrov sa svojim pomalo iznenađujuće pomirljivim tonom spram Trumpovog militaristickog govora u UN-u) dobro svjesna te si ne želi sasvim zapečatiti mogući kanal suradnje sa SAD-om.

Rekao bih da je takav ruski stav odraz činjenice kako ni oni nisu 100% oduševljeni idejom da se “bace u kinesko naručje”. I za to postroji logično objašnjenje – Ameriku mogu uvijek držati na distanci, no suradnja sa Kinom neminovno znaci djelomičnu (i s vremenom sve veću) rusku ovisnost o kineskom tržištu, kreditima, infrastrukturnim projektima itd.

Američka država ne može sama ništa promijeniti u procesu tranzicije i transformacije političke slike svijeta – izuzev jednostranog izazivanja uništenja i pokušaja da se snađe u nastalom kaosu – i idealan joj je “saveznik”, jer su njihovi interesi bitno manje suprotstavljeni nego sto su joj suprotstavljeni interesi Kine. Drugim riječima, sa Rusima se još i može postići dogovor na obostranu korist, ali sa Kinezima mnogo teze ili nikako. Rusija nikada nije bila i neće biti američki gospodarski takmac, a Kina itekako jest i već ju prestiže.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Čardak

@Čardak- Bravo, posebno za odnose SAD, Kina, Rusija. Prije nešto vremena sam upravo o tome pisao i bio obilato popljuvan (bit će jer nisam spomenuo cioniste). Koliko god Kina bila amerkancima trn u oku radi ekonomije isto ili čak i više prijetnja je i Rusiji. Ovakva vojno inferiorna, kakva je sada, spremna je na suradnju sa RF ali već sutra kad ojača počet će postavljati svoje uvjete. Kina tržište ima i bez Amerike ali resurse bez Rusije ne, a tu je ogroman (uglavnom nenaseljen) prostor sibira koji se logički nastavlja na njene granice. Oni koji požive još 30-40 godina uvjerit će se u “dobroćudnost” Kine.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Piretis

Opet i opet sa tim mitom o osvajanju Sibira. Pa kako vam ne dosadi više.Kada su u starom vijeku bili najmoćniji, izuzev trgovačkih karavana do sibira nisu stigli. Zašto bi baš sad pored ovakve Rusije.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Čardak

Dobra analiza!

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Donald Trump je esencija neobrazovanosti, licemjerja, gluposti i silikona! Kad vrate Kubi Guantanamo i povuku svoju vojsku iz vojnih baza širom svijeta, možemo početi konstruktivno razgovarati o njima i s njima.

fisherman
Gost
fisherman
3 godine prije

Psi laju a karavane prolaze..ukratko rečeno…nemaju muda jer znaju da će dobiti po piksi….

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  fisherman

Kako carstvo barbara neumitno propada nagledaćemo se i naslušati mi još puno ovakvih kretenizama. Neki kretenizmi će biti za smijanje, neki za plakanje, a neki će nas naljutiti. Sve u stilu one Sidranove krilatice iz “Sjećaš li se Doli Bel” koja kaže “svakoga dana, u svakom pogledu, sve više…” propadaju.

Chico
Gost
Chico
3 godine prije

Tip nije u vinklo.Iran je postigao dogovor sa USA,Rusijom,EU o svom nuklearnom programu i sad odjednom ovom djilkosu to ne odgovara i on bi se povukao iz sporazuma.Povukao si se iz sporazuma o klimi,povući se i iz ovog sporazuma, toliko o nekoj vjerodostojnoj vašoj politici.Jutri jedno,a popodne sasvim drugo.

Shumadinac
Gost
Shumadinac
3 godine prije

Mnogi su iznenađeni Trampovim govorom, neki su prestravljeni… ali sve je to samo početak, početak svega onoga što godinama pišem. “Imali smo sreću” da je Establišment poslednjih godina ulazio u umerenu konfrontaciju sa Rusijom i Kinom – znali su gde je granica i nisu išli preko nje. To je bilo lako razumljivo, Establišment radi u korist banksterskog lobija koji želi “što više sad a sutra je novi dan” tako da im veće komplikacije nisu poželjne. Ali Moćnici imaju mnogo dugoročnije planove i opasno kasne sa njima. To se najbolje može videti po brzini Trampove “transformacije”.

Sada možemo očekivati samo pojačanje američkog divljanja bez obzira na “savezničke” prigovore (dobiće i oni porciju “disciplinovanja”). Popuštanja će biti sve ređa i sve kraća. Na drugoj strani Rusija i Kina shvataju da od deeskalacije nema ništa ali takođe da ni oštrim suprotstavljanjem ništa ne postižu već samo Moćnicima “guraju u kola”, oštrom retorikom bi samo dodatno zaplašili javnost Zapada pa je zato za očekivati njihovu krajnju “ljigavost, eskiviranje, povlađivanje…” a sve u cilju slabljenja pristanka koga Moćnici žele od javnosti da bi što lakše pokrenuli ono što žele. Dok razmišljate o potezima bilo koje strane ne zaboravite da se sada najveća borba ne vodi oko teritorija, sirovina… već oko podrške javnog mnenja. Sa njom je sve ostalo mnogo lakše.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

@Piretis
Sa jedne strane, jasno je da je Sibir “zalogaj” koji nitko ne bi odbio. No kinesko vodstvo je pametnije od toga da silom poseže za njim. Za sada je dovoljno da suradnja teče na obostranu korist. No, dok je Rusija mogla s lakoćom prebroditi američke sankcije zato sto je u svom gospodarstvu od nje gotovo u potpunosti neovisna – čak je obrnuto (nuklearno gorivo, raketni motori…)… Sa Kinom bi to bilo nemoguce.

Da nedajbože dođe do razlaza mišljenja i strategija Moskve i Pekinga te da Kina jednog dana posegne sa metodom ucjene sankcijama ili nečim “pristojnijim” ali sa sličnim efektom (npr. uvozne tarife, pristup financiranju itd) – Rusiju bi to daleko jače zaboljelo. Možda toliko da bi od same pomisli na mogućnost takve boli prihvatila sve kineske uvjete i tako u tišini postala neka vrsta “kineskog satelita”.

Što bi bilo nedopustivo i ako hoćeš – “prava pravcata nepravda” za zemlju koja je u povijesti toliko puta krvarila pod navalama imperijalista.
No to su samo neke moje (naše) bojazni i promišljanja koja će možda biti ili neće biti relevantna za 20-30 godina od danas… A u tom periodu imamo mnogo drugih briga.

No ono sto u toj priči jest relevantno je na koji način su ruski stratezi evaluirali takvu mogućnost i kako su se spram nje postavili. Ozbiljne države planiraju za desetljeća unaprijed pa takva razmatranja nipošto nisu “puka naklapanja” nego jedna od varijabli u dugoročnom planiranju vanjskopolitičkih odnosa.

O toj varijabli ovisi da li su se Rusi u strateško partnerstvo/savezništvo sa Kinom upustili sa punim povjerenjem ili sa figom u džepu – a o tome dalje ovisi čvrstoća i dugotrajnost tog saveza. U prvom slučaju to znaci da će Rusija u potpunosti koordinirati svoje akcije sa Kinom i obrnuto sto će značajno ubrzati slom američke (ili bolje rečeno cioanglosaksonske) moći, a sto može dovesti i do globalnog sukoba velikih razmjera. U drugom slučaju to znaci da Rusija još uvijek “u dubini duše” na odnos sa Kinom gleda kao na situacijsko partnerstvo, a koje se pod nekim uvjetima može i oslabiti ili čak prekinuti – vjerojatno na rusku korist. Jasno, tu govorim o preslagivanjima unutar trokuta “SAD- Kina-Rusija”…

Mnogi me ovdje krivo shvaćaju kada me prozivaju zbog navodno proamerickih stavova i “straha” od Kine… Ja samo nastojim biti nepristran, ne dopustiti da mi rasuđivanje pomuti radost zbog vječnog rusko-kineskog prijateljstva koje će napokon slomiti kičmu imperiji zla… Stvari u svakodnevnom životu nikad nisu crno-bijele, a kamoli da budu takve kada su u pitanju toliko kompleksni međudržavni odnosi.

Niz vrlo interesantnih ruskih diplomatskih izjava daje mi naslutiti kako možda rusko-kineski odnos nije med i mlijeko. Na primjer, Lavrovljev komentar od prije nekog vremena kako je nemoguce zamisliti da Rusija i Kina “krenu” protiv SAD-a niti da SAD i Kina “krenu” protiv Rusije – no zagonetno je izostavio treću opciju: da SAD i Rusija “krenu” protiv Kine… Zašto? Naslućujem da je time odaslana poruka SAD-u: “imat ćemo o čemu razgovarati ako se urazumite – nama se ne zuri, ali vama vrijeme curi”. Dojma sam da su time ostavljena odškrinuta vrata za nekakav neformalan dogovor između SAD-a i Rusije u pogledu pristupa kineskom rastu. Evo i sada opet “zanimljiva” Lavrovljeva reakcija na Trumpov govor koju sam već opisao i posebno isticanje Tillersona u pozitivnom svjetlu. Tillerson je naftaš sa dobrim poznanstvima u Rusiji, a mogući “dogovor” bi se bas velikim dijelom naslanjao na uređivanje tokova resursa i njihovih cijena, a koji bi morao pogodovati Rusiji i SAD-u, a škoditi Kini…

I tako, da sad ne idem dublje u detalje. Niti ovim uzdižem SAD niti blažim Kinu – samo razvijam zaključke na temelju malo drugačijeg kuta gledanja koji je pomalo izvan tzv. zone ugode u stilu: “dobri prijatelji Rusi i Kinezi pokazati će prljavim Amerima gdje im je mjesto.” Možda sam u krivu, bilo bi dobro da sam u krivu – ali kako ćemo to saznati ako se vječno zadržavamo na onom tumačenju geopolitike koje nam je “najdraže”?

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Čardak

@Čardak
I meni je zanimljivo kako ljudi sa nekim nezadovoljstvom, već na nekoliko mjesta, reagiraju na Vaše promišljanje o mogućim promjenama interesa, a samim time i politika velikih, osobito Kine, kao najveće nepoznanice. Ameri se sve više ponašaju kao uvrijeđene primadone, a Kinezi su pragmatični Istočnjaci, stara civilizacija, koju usprkos tome slabo poznajemo.
Bilo kako bilo, kvalitetan komentar, uostalom to smo od Vas i navikli. Pozdrav.

Shumadinac
Gost
Shumadinac
3 godine prije
Reply to  Čardak

@ Čardak Iako sam ja taj koji najčešće iznosi suprotan stav sigurno te na smatram proameričkim (a mislim da i ti to znaš). Volim da diskutujem sa tobom jer iznosiš prave argumente ali bih rekao da si ovaj stav izgradio više na osećaju nego na realnoj situaciji (što nikako nije štetno jer nam je potrebno što više uglova iz kojih gledamo 🙂 Još ovaj put ću pokušati da odbranim svoj stav i više neću smarati.
Opšte je poznato da je Rusija prebogata sirovinama i da bi svako želeo da je kontroliše ali to nije uspelo ni ZAPADU (dakle ne samo Americi već Zapadu kao celini ako se o njoj može govoriti) kada je Rusija (SSSR – nije bitno) bila ne na kolenima već gotovo pod zemljom. Sada je Rusija iz dana u dan sve jača i ima potencijala za dalje širenje dok je Kina blizu vrhunca – već je poklopila ceo svet sa svojim proizvodima. Naravno, sada je vreme da Kina počne sa kvalitetnijim proizvodima ali tu već ima jaku konkurenciju za razliku od jeftinih koje niko nije proizvodio.
Rusija ima sirovina u izobilju ali one čine sve manji deo ukupnog prihoda, sada postaju i poljoprivredna velesila, o oružju neći ni govoriti… Rusija se vrlo pametno razvija i za vrlo kratko vreme će postati samodovoljna, za mnogo kraće nego što bi Kina mogla da preraste u hegemona. Samim tim Kina teško da bi imala poluge pritiska na Rusiju koja ne samo da je nezavisna nego ima i ostali deo sveta za saradnju a ruska diplomatija nije za potcenjivanje. O vojnim pritiscima u bilo kojoj varijanti takođe nema smisla raspravljati.

Da ostavimo po strani njihovo “prijateljstvo” i pretpostavimo da Kina zaista planira da “okupira” Rusiju i da pretpostavimo da Rusija nije dovoljno jaka da se suprotstavi. To bi jedino bilo moguće da ne postoji realna pretnja sa Zapada. Dosta se govori o “propasti Američkog carstva” ali ljudi malo razmišljaju kako bi to izgledalo. Ma u kolikoj krizi bila Amerika ona neće značajno smanjiti vojne potencijale. Ako dođe do propasti dolara dogodiće se “reset”, propašće dugovi ali će ljudi nastaviti da idu na posao… život tamo neće stati. Da ne dužim, dovoljno je pogledati Nemačku pred ww2 ili Rusiju od 80tih na ovamo. Čak i da dođe do raspada SAD (što bi opet bolo privremeno, imaju oni “poluge za ubeđivanje) ostalo bi jako jezgro – opet uporediti sa SSSRom.

Jaka Rusija je jedini garant Kini dugoročne stabilnosti. Ako su joj potrebne sirovine i prostor – veliki je svet (što i rade). Kad hoćeš nešto što nije tvoje, kada si jajara, onda ne otimaš novčanik od siledžije već nađeš neku bakicu. Kao što radi Amerika – napada Irak, Libiju, Srbiju… a oko Rusije i Kine samo kevće.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Shumadinac

@Shumadinac- Svi mi, Čardak, ti, A lerik, žrec, ( moja malenkost), ima ih još ali malo, upravo pokušavamo izbjeći emocije i navijanje (tipa SAD-loši Rusi-dobri). To što bi mi eventualno željeli neće promijeniti stvari niti preusmjeriti događaje. Treba se pomiriti, kako god nepravedno izgledalo, da će Amerika još generacijama biti faktor. Moguće je da će promijeniti vanjsku politiku upravo pritisnuta drugim igračima u svijetu, ali njen položaj, resursi, poduzetno stanovništvo joj daje lijepe izglede za opstanak. Na kraju, sumnjam da Kina ili Rusija žele propast SAD-a, ali sigurno žele pošten(iji) odnos prema sebi. Dobri odnosi (trenutno) između Kine i RF su pozitivni za obje strane, pa i svijet u cjelini, ali treba računati da se interesi i apetiti vremenom mijenjaju.

Shumadinac
Gost
Shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Sve je relativno kolega, posebno u geopolitici. Kada su svi pljuvali na Rusiju jer nam nije pomogla 99. ja sam pričao da je to sreća jer se Srbiji spremala sudbina Sirije. Većina to čak ni danas ne vidi. Sada se pljuje Rusija zbog toga što oštro ne kritikuje Trampov govor u UN a ne razmišlja se da bi mu to samo olakšalo konfrontaciju koju Amerika toliko želi.
Tačno je da u velikoj meri odobravam politiku Rusije ali njena posledica će biti velika klanica ovde na Balkanu što mi nikako nije drago. Pa ipak, neću za to kriviti Rusiju, čak ni Ameriku pa ni naše vlasti – ako je narod glup i inertan i kukavički onda dobija upravo ono što zaslužuje.

Ko je rekao Vučić?
Gost
Ko je rekao Vučić?
3 godine prije

“okružio generalima žednih ratovima, novca i divovskih ugovora …”
“Prateći jutros razna internetska izdanjima …”

Da li ja jedini vidim da je pismenost na Logicno.com na najnižim granama? Valjda se kaže “okružio generalima žednim ratova …”, da ne nabrajam dalje. Razumem da se tekstovi pišu u žurbi, ali za pravilnu upotrebu padeža i sličnog, ukratko za pismeno izražavanje, nije potrebno veliko razmišljanje – pismenosti ima ili je nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik