Trumpov govor u UN-u – Epitaf jednom carstvu

Treći svjetski rat - transoformacija-Trumpa
51 komentar

U New Yorku je počelo 72. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda na kojem je, nakon što je glavni tajnik te svjetske organizacije Antonio Guterres podnio godišnje izvješće o njezinu radu, obraćanja svjetskih državnika tradicionalno je otvorio Brazil, a zatim je slijedio SAD. Svoj prvi govor u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda je održao Donald Trump.

Američki predsjednik je govorio nešto više od 40 minuta i vrijeme iskoristio za napade na zemlje diljem svijeta, a najviše se okomio na Sjevernu Koreju kojoj je prijetio ”totalnim uništenjem”, što se za govornicom u Ujedinjenim narodima malo tko usudio izreći.

“Sjedinjene Američke Države imaju snagu i strpljenja, ali ako budu primorane braniti se i braniti svoje saveznike, nećemo imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju. Čovjek raketa je u ubilačkoj misiji samoga sebe i svoga režima. Sjedinjene Američkw Države su spremne, voljne i  sposobne, ali na sreću to neće biti nužno. To je sama bit Ujedinjenih naroda, zbog toga su stvoreni. Vidimo ih kako djeluju”, poručio je američki predsjednik Donald Trump, koji je samo prije tri dana pismeno od svjetskih čelnika tražio reformu svjetske organizacije, ”jer SAD ne vide odgovarajuće rezultate u njenom radu i

UN ne smije biti talac prošlih praksi koje ne funkcioniraju”.

Trump je, nakon prijetnje uništenjem jednoj zemlji i jednom narodu, pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji ”režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, sve dok ne prestane s neprijateljskim ponašanjem”.

Još jednom je naglasio da je nuklearni sporazum s Iranom ”loša stvar” i nedovršenom rečenicom zaprijetio Islamskoj Republici, čime je oduševio i bio pozdravljen burnim aplauzom od strane izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i članova delegacije židovske države.

”Mislim da niste još čuli sve o tome”, upozorio je američki predsjednik i Iran nazvao ”ekonomski opustošenom odmetničkom državom koja izvozi nasilje”.

Donald Trump je u svom govoru u Ujedinjenim narodima napao je Kim Jong-una, Madura, Obamu, Castra, Iran, Hezbollah, Ujedinjene narode, Assada, sovjetski socijalizam, kubanski komunizam i posredno Chaveza, te Rusku Federaciju zbog Ukrajine.

Govor je bio dvosmjeran. Jedan dio se odnosio na američku populaciju i bio je u stilu izborne kampanje koja ga je dovela do predsjedništva. Drugim se obratio ostatku svijeta, jasno naglašavajući ulogu Sjedinjenih Država kao ”jedinstvene i neophodne nacije, ali obojene s nekom vrstom političkog realizma”, što je Trumpovo tumačenje ”američke izuzetnosti”.

Međutim, bez obzira na njegov govor, ono što je bitno je fraktura u sjevernoatlantskom imperijalističkom taboru. Trump je prezren od neoliberala i Hillary Clinton i omrznut od neokonzervativaca i McCaina, iako potonji čini sve da mu se približi i tko vrši utjecaj na njega. Nije rado viđen ni kod većine europskih partnera, a američka administracija nikako ne može uskladiti različite Trumpove vanjskopolitičke stavove koji generiraju razorne geopolitičke potrese, što se vidi u odnosima Katara i Saudijske Arabije ili između Washingtona i Ankare.

Unatoč bahatosti i ”američkoj izuzetnosti’‘, čini se su da Trump ne želi ostaviti zemlju s još jednim ratom, koji ne može završiti nego porazom, jer bi time izdao biračku bazu, što pod svaku cijenu želi izbjeći. Iako je do sada pogazio većinu obećanja, ova se namjera prepoznaje u njegovim porukama na Twitteru, što mu je jedini oblik komunikacije sa stvarnim, vanjskim svijetom.

No s druge strane, namjerno se okružio generalima žednih ratovima, novca i divovskih ugovora za vojno-industrijski kompleks, nadajući se da će tako spasiti predsjedništvo. Nije slučajnost da se odlučio povećati proračun za obranu, a s druge strane ne propušta nijednu priliku za ponoviti ”kako Sjedinjene Države ne žele koristiti silu, osim ako na to budu prisiljene”.

Ali na kraju se zbrajaju rezultati i gledaju činjenice, a ne prazne riječi iza kojih se Trump i američki establišment često skrivaju. U Siriji su izgubili, kao i u Iraku i Afganistanu, dok je Pjongjang u to vrijeme razvijao svoj zastrašujući nuklearni program i usavršavao konvencionalni, čime je američke prijetnje pretvorio u običnu retoriku.

Trumpov govor je izazvao ravnodušnost, čak i smijeh kod ”neprijatelja” Sjedinjenih Američkih Država, ali i nepovjerenje među narodima koji su još uvijek vazali u  unipolarnom balonu od sapunice Washingtona. Jedini koga je Donald Trump oduševio i koji su s velikim zadovoljstvom slušali njegov govor su režimi poput Izraela i Saudijske Arabije, kojima je prazna retorika američkog predsjednika još uvijek važnija od sadržaja samog govora.

Prateći jutros razna internetska izdanjima, zapadnih i drugih medija, primjetno je da su svi Trumpovom govoru posvetili nekoliko redaka, uglavnom spominjući prijetnje navedenim zemljama. U govoru nije bilo ničega posebnog za analizirati, a za to postoji valjan razlog.

Kad god govori, Trump nas neizravno podsjeća na to kako je prijelaz na multipolarni svjetski poredak srećom nepovratan i u punom je zamahu.

Antonio Guterresbahar al assadUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo
6 godine prije

US and A je jedna kriminalno rasisticka pro zidovska nakupina bijelih supremista s tendencijom masovnih ubojica. Putujem jako puno i nesto se da primjetiti americki turisti po Europi su 90% bijeli amerikanci jako malo crnaca/hispanosa jer ovi navedeni su gradjani drugog reda. 2006 sam rekao ljudina poslije poraza zionista od Hezbollah gerile da ce ameri/zidovi podivljati. Nada se budi da su se rusi probudili spasili Siriju naoruzalu Iran/Korju i drze americko zidovske ludjake na uzdi

Franjo
6 godine prije

Trump je idiot koji pojma nema o geopolitici ali ima bibi newdenjahu i glavni grad US and A Tell Aviv drzi americke vise klase za bankovni racun

A lerik
6 godine prije

Govoriti o Trumpu s visoka, makar s pozicije onoga koji prezire SAD, nije baš najracionalnije. Čovjek je osvojio predsjedničke izbore kako bi od SAD napravio bolju zemlju i kako bi zaustavio vladanje spomenutog vojno-industrijskog kompleksa (i bankarskog dakako) koji uokolo producira ratove, konflikte. Saveznika, osim svojih birača, gotovo da i nema. Kompletna državna mašinerija, koja je produžena ruka oligarhije se prema njemu otpočetka ponaša neprijateljski. Sudovi su redom odbacivali njegove uredbe, ‘američki’ mediji ga razapinju. Sjevernokorejski režim je doslovno najopasniji na svijetu, ne samo zato što je diktatura jedne dinastije u najgorem smislu riječi, već i zato što posjeduju nuklearno oružje te poremećenog i nepredvidljivog psihopata na čelu države.Simpatizirati takvog lika samo zato što je protiv SAD-a je suludo. Islamska država Iran također nije svjetionik na uzburkanom moru povijesti. Može li nam danas biti ikakav uzor država na čijem čelu je vjerski poglavar s apsolutnom moći? Zamislimo da kojim slučajem… Čitaj više »

Stanko
6 godine prije

Da su najbogatiji i najaci nema nitko protiv,ali neka ne nameću u vanjskoj politici svoje vrednosti i interese, drugim državama i narodima,pa će biti mir u svetu.

tuf
6 godine prije

Ajmo si samo na trenutak zamisliti da se istom retorikom posluzio Putin. Kako bi euroatlantska javnost regirala, kakve bi naslovnice bile u novinama, koliko mjeseci bi odjekivala propaganda o ruskoj agresiji ?

Franjo
6 godine prije

Zanimljivo da zionisti nazivaju hamas(koje ja bas kao poklonik OTPORA ne simpatiziram) teroristima jer pozivaju na unistenje zionisticke tvorevine a sto je onda USA ciji precjednik prijeti unistenjen koreje

HEKPCT
6 godine prije

Trumpu nobela za mir!

Bozon
6 godine prije

Stanko, ne namecu oni nikome nikakve vrednosti. Kako je sva prica Americke spoljne politike prazna prica, tako je i ta o vrednostima i demokratiji. Oni koji zaista vladaju sa USA, a zna se ko su, oni sprovode svoju bolesnu politiku menjanja sveta po svojoj volji i po svojim planovima. Sta je njihova skrivena agenda to nije ni vazno da se procenjuje jer rezultat uvek haos, rat i unistenje i genocid, a gledaju se dela, a ne reci.

Steta sto u UN-u nema nikog da vesto, oratorski i diplomatski vesto spusti naduvanog klovna i da mu na svaku glupost koju kaze ucinkovito odgovori. Da ga u zargonu sto se kaze, spusti. Cesto ni od ruskih diplomata ne cujem te prave reci. Za to trebaju ljudi koji mogu da se nose sa tolikim bezobrazlukom, NLP-om, psihopatijom.

Franjo
6 godine prije

Svijet se mjenja i Usa je na silaznoj putanji zato i reze kao bjesne kuje

Čardak
6 godine prije

Sve ovisi o tome kako su si “moćnici” koji iz drugog plana upravljaju američkom državom (i ostalim najbližim saveznicima) dugoročno osigurali budućnost. Kako će sebi i svojim naslijednicima omogućiti da zadrže moć, bogatstvo i utjecaj na globalne političke i financijske tokove. Ako su odlučili prebaciti bazu svojih operacija u Kinu, Indiju, Rusiju i tamo se nekako “ukotviti”, povezati sa domaćim elitama i nastaviti business as usual – onda ćemo vjerojatno gledati mirnu tranziciju ka multipolarnom poretku. U sklopu tog procesa Amerika će tonuti sve dublje i u konačnici možda i sići sa svjetske scene velikih sila. Tom procesu opirat će se domaće američke elite koje direktno ovise o snazi samog državnog aparata – no njima se neće dopustiti da izazovu neku pretjeranu katastrofu koja bi mogla ugroziti planove “moćnika”. Sa druge strane, mozda je procjena takva da dotični “moćnici” iz bilo kojeg razloga nisu u stanju prebaciti se u nove… Čitaj više »

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Donald Trump je esencija neobrazovanosti, licemjerja, gluposti i silikona! Kad vrate Kubi Guantanamo i povuku svoju vojsku iz vojnih baza širom svijeta, možemo početi konstruktivno razgovarati o njima i s njima.

fisherman
6 godine prije

Psi laju a karavane prolaze..ukratko rečeno…nemaju muda jer znaju da će dobiti po piksi….

Chico
6 godine prije

Tip nije u vinklo.Iran je postigao dogovor sa USA,Rusijom,EU o svom nuklearnom programu i sad odjednom ovom djilkosu to ne odgovara i on bi se povukao iz sporazuma.Povukao si se iz sporazuma o klimi,povući se i iz ovog sporazuma, toliko o nekoj vjerodostojnoj vašoj politici.Jutri jedno,a popodne sasvim drugo.

Shumadinac
6 godine prije

Mnogi su iznenađeni Trampovim govorom, neki su prestravljeni… ali sve je to samo početak, početak svega onoga što godinama pišem. “Imali smo sreću” da je Establišment poslednjih godina ulazio u umerenu konfrontaciju sa Rusijom i Kinom – znali su gde je granica i nisu išli preko nje. To je bilo lako razumljivo, Establišment radi u korist banksterskog lobija koji želi “što više sad a sutra je novi dan” tako da im veće komplikacije nisu poželjne. Ali Moćnici imaju mnogo dugoročnije planove i opasno kasne sa njima. To se najbolje može videti po brzini Trampove “transformacije”. – Sada možemo očekivati samo pojačanje američkog divljanja bez obzira na “savezničke” prigovore (dobiće i oni porciju “disciplinovanja”). Popuštanja će biti sve ređa i sve kraća. Na drugoj strani Rusija i Kina shvataju da od deeskalacije nema ništa ali takođe da ni oštrim suprotstavljanjem ništa ne postižu već samo Moćnicima “guraju u kola”, oštrom retorikom… Čitaj više »

Čardak
6 godine prije

@Piretis Sa jedne strane, jasno je da je Sibir “zalogaj” koji nitko ne bi odbio. No kinesko vodstvo je pametnije od toga da silom poseže za njim. Za sada je dovoljno da suradnja teče na obostranu korist. No, dok je Rusija mogla s lakoćom prebroditi američke sankcije zato sto je u svom gospodarstvu od nje gotovo u potpunosti neovisna – čak je obrnuto (nuklearno gorivo, raketni motori…)… Sa Kinom bi to bilo nemoguce. Da nedajbože dođe do razlaza mišljenja i strategija Moskve i Pekinga te da Kina jednog dana posegne sa metodom ucjene sankcijama ili nečim “pristojnijim” ali sa sličnim efektom (npr. uvozne tarife, pristup financiranju itd) – Rusiju bi to daleko jače zaboljelo. Možda toliko da bi od same pomisli na mogućnost takve boli prihvatila sve kineske uvjete i tako u tišini postala neka vrsta “kineskog satelita”. Što bi bilo nedopustivo i ako hoćeš – “prava pravcata nepravda” za… Čitaj više »

Ko je rekao Vučić?
6 godine prije

“okružio generalima žednih ratovima, novca i divovskih ugovora …”
“Prateći jutros razna internetska izdanjima …”

Da li ja jedini vidim da je pismenost na Logicno.com na najnižim granama? Valjda se kaže “okružio generalima žednim ratova …”, da ne nabrajam dalje. Razumem da se tekstovi pišu u žurbi, ali za pravilnu upotrebu padeža i sličnog, ukratko za pismeno izražavanje, nije potrebno veliko razmišljanje – pismenosti ima ili je nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI