fbpx

Trumpov “sporazum stoljeća” je neostvarivi, ali vrlo opasan genocidni plan

Donald Trump i Benjamin Netanyahu

Prije tjedan dana je predstavljen “sporazum stoljeća”, apsurdni dokument  sastavljen od Trumpovog zoološkog okruženja na čelu s njegovim zetom Jaredom Kushnerom, prijateljem obitelji Netanyahu i istaknutim članom militantne cionističke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Kad su prošlog utorka dva međunarodna politička prevaranta, američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, “trijumfalno” ušli u jednu od dvorana Bijele kuće i predstavili njihovo najvažnije djelo, tragikomediju novije povijesti Bliskog istoka nazvanu “sporazum stoljeća”, bilo je teško odlučiti se da li se smijati ili plakati, tako počinje članak Roberta Fiska, direktora ureda za Bliski istok britanskog lista The Independent .

Robert Fisk ukazuje da navodni „mirovni plan“, napisan na 181 stranici, na prvih 60 stranica sadržava 56 referenci na izraz „vizija“ Starog zavjeta, a svaka stranica počinje velikim slovom kako bi se sugeriralo da je „sporazum stoljeća“, nekakvo natprirodno otkrivenje.

U tekstu se naglašava da se, predstavljanjem takve inicijative, za sada odbacuje povijesni zahtjev palestinskih izbjeglica, čime se odbacuje njihovo priznato “pravo na povratak” u njihove zemlje nakon što ih je Izrael protjerao 1948. Osim toga, zbogom Istočnom Jeruzalemu kao glavnom gradu buduće države Palestine, kao i Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA). No, umjesto toga članak naglašava da spomenuti sporazum pozdravlja trajnu izraelsku okupaciju Zapadne obale i potpunu aneksiju gotovo svih ilegalnih izraelskih kolonija tamo sagrađenih, što krši sve odredbe međunarodnog prava.

Činjenica je da je već danima ta „glupost“ uspjela zasjeniti nevolje vođa Sjedinjenih Država i Izraela, piše britanski novinar, te dodaje kako je Trump pod političkom procesom, a Netanyahu je optužen za korupciju. Ipak, obojica su dobila pljesak svojih nasmiješenih pristaša u Washingtonu, kada je postalo poznato da je taj lažni dokument, koji se temelji na apsurdima i grotesknim banalnostima, nažalost, ugušilo nadu u neovisnu palestinsku državu.

Donald Trump i Netanyahu na prezentaciji  plana u Bijeloj kući

FOTO: Donald Trump i Netanyahu na prezentaciji  plana u Bijeloj kući

Dokument je ovog tjedna komentirao i iranski vrhovni vođa ajatolah Sayed Ali Hamnei, koji ga je nazvao „glupim“, iako dobro zna da taj glupi komad papira nije bezopasan.

Hamnei je tijekom obraćanja u Teheranu organiziranom povodom obilježavanja 41. godišnjice Iranske revolucije, komentirao i takozvani američki mirovni plan i rekao kako je s nekoliko aspekata osuđen na propast.

“Sporazum stoljeća je glup i zlonamjeran plan. Ovaj plan će umrijeti prije Trumpa. Osim toga, neprihvatljivo je da SAD donose odluke u ime Palestinaca. Amerikanci i cionisti su se dogovorili oko nečega što nema veze s njima. Palestina pripada Palestincima. Tko ste vi da donosite odluke o Palestini?”, upitao je ajatolah Hamnei.

Čitajući cijeli dokument, primjetno je da se nigdje u “sporazumu stoljeća” ne spominje da Palestinci ikada mogu postići neovisnost kao suverena nacija, ali se zato, tijekom predstavljanja dokumenta u Bijeloj kući, moglo čuti kako američki predsjednik daje legitimitet okupaciji izraelskog režima, najdužoj u modernoj povijesti, ali se ona pravda “sigurnosnima razlozima, zato što su rezultate Sporazuma iz Osla pratili valovi terora i nasilja”. Palestinskog, to se valjda razumije.

Svatko bi trebao pročitati ovih 181 stranicu “sporazuma stoljeća”, jer će čitatelji odmah primijetiti svaki detalj kojim autori dokumenta namjeravaju uništiti palestinski narod.

Dokument nije samo poklon izraelskom režimu, jer obuhvaća sve izraelske zahtjeve koji su upućeni Washingtonu, koji su učinkovito uništili napore Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, odnosno svake rezolucije UN-a o izraelskom povlačenju. Uništeni su i svi napori Europske unije i kvarteta za Bliski istok,  kojeg čine Rusija, Sjedinjene Države, EU i Ujedinjeni narodi, za pronalaženje pravedne i pravno utemeljene rezolucije za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ukratko, Izrael se tim jadnim “sporazumom” širi na željena područja, iako je dokument, sam po sebi, osuđen na neuspjeh istog trenutka kada je predstavljen. Trump je otišao toliko daleko da je Izraelu dodijelio cijeli Jeruzalem, osim jednog predgrađa, većinu Zapadne obale gdje bi bila legalizirana gotovo sva izraelska ilegalna naselja na okupiranim zemljama, a cionistički entitet bi dobio dolinu rijeke Jordan i nadzor nad granicom s hašemitskom kraljevinom.

Izraelska vojska bi dominirala nenaoružanim, razdvojenim i nemoćnim palestinskim narodom, suočenim s tolikim nepravdama, da bi se na kraju isti ti Palestinci trebali obvezati da će Izrael nazivati “nacionalnom državom židovskog naroda”, iako skoro 21% posto stanovništva te države čine Arapi.

Palestinci bi morali cenzurirati vlastite školske knjige, uhapsiti i istražiti sve koji se usude suprotstaviti izraelskom okupatoru i otići živjeti u svoju buduću prijestolnicu izvan zidina starog grada Al-Qudsa, arapskog imena za Jeruzalem.

U suštini, govorimo o planu koji sadrži više elemenata genocida, ne „samo“ etničkog čišćenja i širenja na teritorij drugih naroda.

Europa je reagirala prilično mlako, alij e uspjela izustiti kako ne prihvaća Trumpov plan. Međutim, ista ta Europa, da je bilo koja zemlja na svijetu isti plan predstavila samo u naznakama, ne u službenom dokumentu koji ima 181 stranicu, Bruxelles bi digao takvu buku da bi se o tome pisalo i pričalo tjednima. Trump je lukavo predstavio svoj plan sam nekoliko dana nakon svjetskog dana obilježavanja Holokausta i obljetnice oslobođenja Auschwitza, kada se nitko ne usuđuje prozboriti jednu jedinu riječ protiv Izraela ili Židova, jer istog trenutka dobiva etiketu „antisemita“ i „neonacista“. No, od činjenica se ne može pobjeći, jer je „sporazum stoljeća“ dostupan na internetu i svi ga mogu pročitati.

Robert Fisk govori o “jedinstvenom i povijesnom” dokumentu kojeg je napisao Trumpov zoološki okoliš, na čelu s njegovim zetom Jaredom Kushnerom, misleći kako će Palestinci bili toliko uzbuđeni da će odmah prihvatiti tako osiromašeni skup političkih zahtjeva i apsurd bez presedana u zapadnom svijetu.

Međutim, Robert Fisk se pita: „Kada novinari trebaju intervenirati? To sam se pitao kad sam pročitao 56 “vizija” popisa zabrana izrečenih Palestincima. Treba naglasiti da one uključuju upute da „država Palestina ne može pristupiti nijednoj međunarodnoj organizaciji ako je takvo članstvo u suprotnosti s obvezama države Palestine o demilitarizaciji i obustavom bilo kojeg političkog i sudskog spora protiv države Izrael“.

S obzirom na te zahtjeve, jasno je da se traži da Palestinci odustanu od zaštite koju mogu tražiti od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, koji se nedavno proglasio nadležnim za istraživanje ratnih zločina na području Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jeruzalema.

Što se tiče snažnih reakcija nekih njegovih kolega po profesiji na predstavljanje “sporazuma stoljeća”, britanski novinar piše “kako su neke njegove kolege pretrpjele svojevrsni moždani udar, poput Marwana Bishare iz katarske Al-Jazeere, koji je koristio pridjeve kao farsa, prevara, bijes, nadrealistični, oportunistički, populistički i cinični u vezi s dokumentom.

„Gideon Levy, moj junak izraelskog lista Haaretz,  nije pretrpio moždani udar. Bio je apokaliptičan, napisavši da je ovaj sporazum zadnji čavao u lijesu putujućeg leša, poznatog kao rješenje dvije države, te dokument koji je stvorio novu realnost u kojoj su međunarodno pravo, rezolucije međunarodne zajednice, a posebno međunarodne institucije naprosto besmislene”, piše Robert Fisk, jedan od rijetkih zapadnih novinara s objektivnim pristupom bliskoistočnoj stvarnosti.

Međutim, britanski novinar je pesimističan i spremnost Trumpa da javno prizna ono što su sve američke uprave radile u tajnosti vidi kao kraj bilo kakve mogućnosti za stvaranje palestinske države.

“Ne postoji palestinska država i nikad je neće biti”, nastavlja Fisk, pozivajući se na Levya, koji tvrdi da “mora postojati demokracija između Jordana i Sredozemlja, jednaka prava i za Izraelce i za Palestince ili će Izrael biti država aparthejd.

„Trump je stvorio svijet u kojem je zet američkog predsjednika moćniji od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a ako su ovakve nasilne mjere dopuštene onda je sve dopušteno“, zaključuje britanski kolumnist.

Suočen s takvim glupostima koje su izrečene „sporazumu stoljeća“, britanski kolumnist se još jednom zapitao imaju li „pisci, novinari, stručnjaci i analitičari još uvijek potrebna sredstva da se bave s ovim Trumpom i njegovim najbližim prijateljima“?

„Kada će doći vrijeme da novinari prestanu ozbiljno shvaćati ove nemoralne, ponižavajuće i apsurdne zahtjeve koje je njujorški tajkun smislio ili je mislio provesti u djelo na štetu naroda koji će ga osuditi na patnju i užasne nepredvidljive posljedice, a Trump će ih osjetiti kada Palestinci krenu tražiti svoju neovisnost, suverenitet i pravdu?“, ovim riječima svoju kolumnu završava Fisk i upućuje na razmišljanje sve one koji dovode u pitanje nepravdu kojoj je palestinski narod izložen prije više od 88 godina.

Trumpov plan za „Državu Palestinu“

FOTO: Trumpov plan za „Državu Palestinu“

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Istrazuj
Gost
Istrazuj
9 mjeseci prije

“…govorimo o planu koji sadrži više elemenata genocida, ne „samo“ etničkog čišćenja i širenja na teritorij drugih naroda…”
.
Pa UPRAVO TO i jeste sustina tzv Starog zavjeta, tj zidovske pisane Torah.
Razumljivo Tramp i ciosi koriste lazni naziv “Stari zavjet” da bi idiotizovani “evangelisticki hriscani” pomislili – “eto….dolazi Isus…”
Nevidjene budale.
Talmud je jos 100 puta gori!
Kad bi bilo koji razuman sudija procitao to zlocinacko smece, koje je sekta Hazara sklepala – pohapsio bi cijelu sektu kao teroriste…
.
Ovako nista…
Cionisti (Rotschild i sekta) ispunjavaju tzv ^prorocanstvo^ a kontrolisani politicari sute ili se prave blesavi…

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Citava planeta zemlja suti na ovu nepravdu . Sutnja je odobravanje a za neke daleko od ociju daleko i od srca . Doci ce dan da se poloze racuni zbog sutnje na zlo.

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Zar već nisi u tom danu , dan kao sedmica ? Jel treba da dodje dani kao naši dani da bi stvari bile jasnije !

mikica
Gost
mikica
9 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

May God bless President Trump and USA , and whole free world
pozdrav iz Toronta

Kocki
Gost
Kocki
9 mjeseci prije

Plan koji nista ne nudi , ali zato oduzima Palestincima

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije

Hehe , jest da se bibi i tramp nešto pitaju danas ,prošla su ta vremena kad su se “dogovarali* sporazumi metodom pij ili šetaj… Tramp to zna , nije budala..Mora malo opravdati pare ulozene od strane šeldona andersona i ekipe cionističkih lutaka čiji otpis je pred vratima…
Ovaj ” dogovor ” nema za cilj nista sta je navedeno u njemu niti da ugodi cionističkim lutkama , trampu će posluziti za buduće cjenkanje kad se uskoro hude definirala nova zora bliskog istoka..Napisao sam jučer , svi se pozicioniraju za sledeći trampov mandat , jer čemu dogavarati sporazume pred kraj mandata osim ako to nije ulog za budući..

Ivek
Gost
Ivek
9 mjeseci prije

Kako da Palestinski narod zanove svoju patnju, muku jad koji trpi preko 70 godina od strane “jkevreja”, dajte prijedloge ako oni zovu holokaust kako da to onda nazovu Palestinci? Njihova je patnja najveća na svijetu ali o tome se ne piše.

Quds
Gost
Quds
9 mjeseci prije
Reply to  Ivek

Ivek, slažem se sa tobom. Ali nažalost to sotonističko pleme (židovi) imaju monopol nad riječima “holokaust” i “semiti”. Drugi narodi ne smiju govoriti o svojim stradanjim da slučajno ne uvrijede “najveće žrtve u povijesti čovječanstva” židove.

Ivek
Gost
Ivek
9 mjeseci prije

Pogodite o kome se ovdje govori:
================
Vječita borba između ljudi i mržnja među njima
potiče od strane određenih interesnih skupina.

To je jedna mala međunarodna klika bez korjena
koja okreće ljude jedne protiv drugih i
koja ne želi da vlada mir.

To su ljudi čiji je dom svugdje i nigdje,
to su ljudi koji nemaju zemlju na kojoj su odrasli.

Već danas žive u Berlinu, u Briselu sutra zatim
u Parizu prekosutra, pa u Pragu, Beču ili Londonu
i svugdje se osijećaju kao kod kuće.

Oni su jedini koji se mogu okarakterizirati kao
međunarodni elementi, jer oni vode svoje poslove svugdje,
ali ih ljudi ne mogu pratiti.

Ali ljudi, ljudi su vezani za svoju zemlju i svoju domovinu,
vezani za životne mogućnosti koje im država
i nacija pružaju.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Kažun
Judaizam se brani u Siriji?Burte imaju oni Američko Predsjedništvo
u svojim rukama,samo sada se to zove AIPAC.
Tragedija je da niko ne cijeni živote Palestinaca.
Po nekim međunarodnim konvencijama,raseljavanje domicilnog
stanovništva,otimanje imovine i naseljavanje nekim drugim
stanovništvom – tretira se kao Zločin prema čovječnosti.

“Zločin protiv čovječnosti je kazneno djelo predviđeno međunarodnim i unutrašnjim pravom, a koje se prvi put pojavilo na Nürnberškom procesu.

Zločin protiv čovječnosti nije bio jasno izdvojen u većini zakonodavstava u svijetu već je obično bio reguliran sa ratnim zločinima ili u okviru kaznenih djela protiv međunarodnog prava. Usvajanje Rimskog statuta je za sve zemlje koje su ga usvojile stvorilo obavezu da predvide ovo djelo u svojim kaznenim zakonodavstvima.”

“U članu 7 Rimskog statuta dani su osnovni elementi zločina protiv čovječnosti. Zločinom protiv čovječnosti smatra se poduzimanja navedenih radnji pod uvjetom da su one poduzete kao dio šireg ili sistematskog napada usmjerenog protiv bilo kojeg civilnog stanovništva. To su sljedeće radnje:

ubojstvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija ili prisilno premještanje stanovništva, zatvaranje i drugi oblici lišavanje slobode koji se preduzimaju uz kršenje osnovnih pravila međunarodnog prava
mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća, prisilno steriliziranje i svaki drugi oblik seksualnog zlostavljanja ovakve ili slične prirode
progon bilo koje grupe ili zajednice na političkoj, vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i spolnoj osnovi, ili po drugim osnovima koji su međunarodnim pravom unvierzalno priznati kao nedozvoljeni
nestanak osoba, Apartheid kao i drugi nehumani postupci sličnog karaktera kojima se namjerno prouzrokuju teške patnje ili ozbiljno ugrožavanje fizičkog ili mentalnog zdravlja”

Oprez, ovo ne važi za IZUZETNE !!!!

8-1Odgovor05. 02. 2020. 22:22

Moj komentar ,jučerašnji iz :

Idlib je Moskvi pokazao da se ne može biti prijatelj s Erdoganom

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

IRGUN CIONISTIČKI RATNI ZLOČINCI – iz nekog razoga tabu tema portala i N.Babića.

Irgun Zvai Leumi (hrv. “Nacionalna vojna organizacija”), osnovana od strane izraelskih ekstremista i djelovala je u Palestini od 1931. do 1948. Smatralo se da je to bila teroristička organizacija za vrijeme britanskog madnada u Palestini.
Cilj organizacije bili su nasilni napadi uz čiju pomoć su se trebale pobijediti britanske institucije u Palestini i palestinski Arapi. Vođa Irguna u periodu od 1943.–1948. bio je Menachem Begin, koji kasnije postaje predsjednik vlade Izraela.
Irgun je izvršio veliki broj atentata.[1] Najpoznatiji napad bio je na King David Hotel u Jeruzalemu 1946. U ovom napadu ubijena je ukupno 91 osoba.[2] Pošto je eksploziv bio u kamionu za prijevoz mlijeka, ovo se smatra prvim primjerom uporabe automobilske bombe u bliskoistočnom sukobu. Jedan drugi Irgunov napad bio je odgovoran za Deir Yassin masakr 1948.
The Deir Yassin massacre was carried out in a village west of Jerusalem that had signed a non-belligerency pact with its Jewish neighbors and the Haganah, and repeatedly had barred entry to foreign irregulars.[64][65] On 9 April approximately 120 Irgun and Lehi members began an operation to capture the village. During the operation, the villagers fiercely resisted the attack, and a battle broke out. In the end, the Irgun and Lehi forces advanced gradually through house-to-house fighting. The village was only taken after the Irgun began systematically dynamiting houses, and after a Palmach unit intervened and employed mortar fire to silence the villagers’ sniper positions.[24][66] The operation resulted in five Jewish fighters dead and 40 injured. Some 100 to 120 villagers were also killed.[67]
There are allegations that Irgun and Lehi forces committed war crimes during and after the capture of the village. These allegations include reports that fleeing individuals and families were fired at, and prisoners of war were killed after their capture. A Haganah report writes:
The conquest of the village was carried out with great cruelty. Whole families – women, old people, children – were killed. … Some of the prisoners moved to places of detention, including women and children, were murdered viciously by their captors.[68]
In 1948, The New York Times published a letter signed by a number of prominent Jewish figures including Hannah Arendt, Albert Einstein, Sidney Hook, and Rabbi Jessurun Cardozo, which described Irgun as “a terrorist, right-wing, chauvinist organization in Palestine”.[89][90][91] The letter went on to state that Irgun and the Stern gang “inaugurated a reign of terror in the Palestine Jewish community. Teachers were beaten up for speaking against them, adults were shot for not letting their children join them. By gangster methods, beatings, window-smashing, and widespread robberies, the terrorists intimidated the population and exacted a heavy tribute.”[85]
Soon after World War II, Winston Churchill said “we should never have stopped immigration before the war”, but that the Irgun were “the vilest gangsters” and that he would “never forgive the Irgun terrorists.”[83]

Pol je po hrvotski,a pol je po mojen pretelu Translatu.Brez veze bi bilo da prevodin Labinjonski
Ja mislim da je u glavnom tekstu ipak razumljivo za komentatore Portala.
Imao puno toga o poslovima Irguna 1931-1948.
Problem je što je puno toga skinuto sa neta i puno literature uklonjeno.
Zna se -HDZ..

Max
Member
Max
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Odlično Kolega Kažun dodajte još Haganu i Stern birgadu i imate tri trorističke organizacije od kojih je nastala Izraelska vojska.

KUga
Gost
KUga
9 mjeseci prije

USA je na genocidu bijelih okupatora stvorena i taj genocid im je usao u genetsku strukturu, tako da je nemoguce da drugacije do genocidno razmisljaju i djeluju.
Judaizam je od postanka genocidan, zidovi su samoziv narod, koji tesko moze zivjeti sa drugim narodima u svom okruzenju.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  KUga

Sve to stosi izgovorijo ,imas i na ovim prostorima.Svemirski narod,je uvjek u pravu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

ko god nesto na ‘slobodnom demokratskom’ zapadu zucne pro palestine – odma ga brojni matrixsaši dočekaju sa titulama da je rasist i antisemit.. i jos masu drugih privjesaka. novi vrli svjet.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Gilad Atzmon (hebrejski: גלעד עצמון, [ɡiˈlad at͡sˈmon]; rođen 9. lipnja 1963.) je britanski jazz saksofonist, romanopisac, politički aktivist i pisac. [2] [3] [4] [5] [6]
Atzmon je napisao romane, novinarske dijelove za takve publikacije kao što je Unz Review (gdje ima redovitu kolumnu), CounterPunch, [7] Uruknet, [8] Palestinski telegraph, [9] i polemička djela o židovskom identitetu. Njegove kritike cionizma, židovskog identiteta i judaizma, kao i njegovi kontroverzni pogledi na poricanje holokausta i židovsku povijest, doveli su do optužbi za antisemitizam i rasizam [10] [11] kako cionista, tako i nekih vodećih anti-cionista. [12] ]
Gilad Atzmon (hebrejski: גלעד עצמון, [ɡiˈlad at͡sˈmon]; rođen 9. lipnja 1963.) je britanski jazz saksofonist, romanopisac, politički aktivist i pisac. [2] [3] [4] [5] [6]
Atzmon je napisao romane, novinarske dijelove za takve publikacije kao što je Unz Review (gdje ima redovitu kolumnu), CounterPunch, [7] Uruknet, [8] Palestinski telegraph, [9] i polemička djela o židovskom identitetu. Njegove kritike cionizma, židovskog identiteta i judaizma, kao i njegovi kontroverzni pogledi na poricanje holokausta i židovsku povijest, doveli su do optužbi za antisemitizam i rasizam [10] [11] kako cionista, tako i nekih vodećih anti-cionista. [12] ]
klezmer kao i razne arapske, balkanske, ciganske i ladinske narodne forme. Atzmonovi snimci namjerno se razlikuju od njegovih emisija uživo. “Ne mislim da bilo tko može sjediti u kući, kod kuće i slušati me kako svira puni bebop solo. Previše je intenzivno. Moji albumi moraju biti manje manirski.” [5]
Atzmon se različito definirao kao “svjetovni Židov”, [4] “ponosni Židov koji se mrzi” u stilu Otta Weiningera, [23] [24] “bivši Židov”, [50] “Židov koji mrzi judaizam “, [51] [52] i” Palestinac koji govori hebrejski “. [4]
Atzmon je rekao sugovorniku Theu Panayidesu: “Ne pišem o politici, pišem o etici. Pišem o identitetu. Puno pišem o židovskom pitanju – jer rođen sam u židovskoj zemlji i cijeli moj proces sazrijevanja. u odrasle osobe bio je uključen u spoznaju da moj narod živi na ukradenom zemlji. “[23] Atzmon je rekao da je njegovo iskustvo u vojsci” moj narod koji uništava druge ljude ostavio veliki ožiljak “i dovelo do njegove odluke da je zabluda o cionizmu. “Židovstvo” je osudio kao “vrlo nadmoćističku, rasističku tendenciju”, ali je također izjavio da “nemam ništa posebno protiv Židova i to nećete naći u mojim spisima”. [4] Što se tiče rješenja za jednu državu, Atzmon priznaje da bi takvu državu vjerojatno kontrolirali islamisti, ali kaže: “To je njihov posao”. [5]
Atzmon je “židovsku ideologiju” usporedio s onom nacista i okarakterizirao politiku Izraela prema Palestincima kao genocid. [53] David Hirst u svojoj knjizi iz 2003. The Gun and Olive Branch citira Atzmona kako kaže da će Amerika “uskoro izgubiti suverenitet … postajući udaljena kolonija naizgled daleko veće države, židovske države.” [54] 2009 , Turski premijer Recep Tayyip Erdoğan citirao je Atzmonov pisani komentar “Izraelsko varvarstvo je daleko više od obične surovosti” tijekom rasprave s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom. [5]

slijedi nastavak

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Godine 2011. Zero Books objavio je Atzmonovu knjigu The Whondering Who? Studija politike židovske identitete čiji izdavač navodi knjigu “istražuje židovsku identitetsku politiku i židovsku suvremenu ideologiju koristeći i popularnu kulturu i znanstvene tekstove.” [16]

Prema Jean Bricmontu u predgovoru koji je napisao za francusko izdanje La Parabole d’Esther, Atzmon započinje s donošenjem tri definicije riječi ‘židovsko’: (a) može se odnositi na pristalice judaizma i on se ne svađa s ih; (b) drugo, to se može odnositi na etničke Židove, i, isto tako, u tome ne vidi nikakav problem; (c) treće, može se odnositi na treću kategoriju, oni koji bez posebnog religioznog naglaska stavljaju svoj židovski “identitet” kao nešto važnije od osnovnog članstva u ljudskom rodu. [60] Bricmont zatim dodaje da je vrlo lako pokrenuti slučaj za “dokazivanje” Atzmona antisemitom dosljedno konstruirajući svoje kritike na (c) kao da su usmjerene kao (a) ili (b) ili oboje. [60] Marc H. Ellis, profesor židovskih studija na Sveučilištu Baylor, uspoređuje Atzonov retorički ekstremizam i oštru psovku Židova s ​​proročkim glasima Starog zavjeta, tvrdeći da su za Atzmon dijasporični Židovi zamoljeni da konstruiraju svoj identitet na temelju Država Izrael i holokaust, identitet za koji smatra da nije utemeljen. Dodaje da Atzmon smatra optužbe da je antisemitski kao ‘posljednji pokušaj jarka’ da potvrdi taj identitet. Prema Ellisovom mišljenju, u uočenoj anksioznosti u tim ponovljenim napadima može se dogoditi odraz iste tjeskobe koju Atzmon sam po sebi utjelovljuje. [61] [62] [A]

Deset autora, uključujući Laurie Penny i Richarda Seymoura, koje je također objavio Zero Books, javno su osudili izdavača u otvorenom pismu zbog objavljivanja knjige. [64] Oni su potpisali izjavu tvrdeći:

Svrha Atzmonovog rada je normalizacija i legitimizacija antisemitizma. Ne vjerujemo da je Zerova odluka o objavljivanju ove knjige zlonamjerna. Atzmonova sposobnost traženja odobravanja od uglednih ličnosti kao što su Richard Falk i John Mearsheimer pokazuje da je spretan u blatu voda kako na vlastitim pogledima, tako i na pitanju antisemitizma. Ali u vrijeme kada opasne sile pokušavaju rasno upotrijebiti političke antagonizme, mislimo da je odluka grubo pogrešna. [65]

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

U Atlantiku Jeffrey Goldberg citirao je Atzmon koji tvrdi da su se Židovi “specijalizirali za trgovinu dijelovima tijela”, pozivajući se na Atzmonov blog koji je citirao izraelsku istragu sumnje u trgovinu dijelova tijela. [66] Goldberg se također osvrnuo na Atzmonovo uvjerenje da su “Židovi progonili Hitlera”, citirajući izjavu na Atzmonovom blogu da je nacistički bojkot židovskih trgovina i robe bio jednostavno odgovor na “objavu rata Njemačkoj od strane svjetskog židovskog vodstva”. [67] Goldberg je također uzeo Johna Mearsheimera na zadatak “podržavanja pisanja čovjeka koji zagovara neonacističke poglede”. [68] Mearsheimer je putem bloga svog suautora profesora Stephena Walta odgovorio na blog da “knjiga ne izaziva provokativnost, oboje u smislu svoje središnje argumentacije i pretjerano vrućeg jezika koji Atzmon ponekad koristi. Ali ona je također ispunjena zanimljivim uvidima koji čine čitatelja da dugo i teško razmišlja o važnoj temi. “[69]

U Novoj republici, Alan Dershowitz tvrdio je da je Atzmon antisemit, a kritizirao je Mearsheimer i Falk zbog preporuke knjige i ohrabrio kolege, studente i druge da čitaju i “razmišljaju o” Atzmonovim stavovima. [64] Dershowitz citira sljedeću izjavu s Atzmonovog bloga: “Imajući u vidu Fagin i Shylock izraelsko barbarstvo i trgovina organima izgledaju samo kao drugi događaji u beskrajnom paklenom kontinuitetu” [66], zaključujući kako Atzmon vjeruje da su Židovi zli i prijetnja čovječanstvu ”. Također tvrdi da Atzmon tvrdi da Židovi nastoje kontrolirati svijet i da predstavljaju prijetnju ostatku čovječanstva. Dershowitz je napisao da “Atzmon redovito poziva svoje čitatelje da sumnjaju u holokaust i odbacuju židovsku povijest”, a citira ga kako piše kako su “Židovi korumpirani i odgovorni za” zašto “su” mrzeni “, a Izrael je gori od nacista. “[64] Dershowitz je rekao da su se” čak i najradikalniji anti-cionisti u Engleskoj distancirali od Atzmona “, poput Palestinske solidarne kampanje, dok” tvrdoglavi neonacisti, rasisti, antisemiti i poricatelji holokausta “podržavaju Atzmon, uključujući Davida Dukea, Kevina B. MacDonalda i Izraela Shamira, Dershowitz je također kritizirao druge akademike koji su branili Atzmon, uključujući Briana Leitera, Williama A. Cook, Orena Ben-Dor-a i Makrama Khoury-Mackola. [64]

Dershowitz je izazvao Mearsheimer i Falk na “javnoj raspravi o tome zašto su podržali i izgovorili takve pozitivne stvari o tako mrzovoljnoj i antisemitskoj knjizi tako zagriženih i nepoštenih pisaca.” [64] Falk je odbio Dershowitzev poziv na raspravu. [Citat potreban] Atzmon je ponudio raspravu o Dershowitzu “bilo kada”. [70] Različite kritike nazvao je “tipičnom kampanjom razmazivanja i zastrašivanja Hasbare”. [71] Atzmon je odgovorio na MacDonald-ovu recenziju na koju je Dershowitz spomenuo pisanje vlastite knjige “proučavanje židovske identitetske politike i židovske kulture. Ne bavi se židovskom etničkom pripadnošću ili rasno podrijetlo. “[72]

Tijekom intervjua s Atzmonom na njegovom televizijskom programu RT (ranije Russia Today) Sputnik, britanski političar George Galloway rekao je da je “očaran” Atzmonovom knjigom. [73] [74]
SLIJEDI

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Nekoliko Atzmonovih izjava koje se tiču ​​Židova i židovstva dovelo je do optužbi za antisemitizam. Liga protiv klevete opisuje Atzmon kao “antisemitski” [75], a Južni centar za siromaštvo kao “samoopisani” samo-mrzeći bivši Židov “čiji su spisi i izgovori bogati teorijama zavjere, trivijalizacijom i iskrivljavanjem holokausta i otvorena podrška anti-izraelskim terorističkim skupinama. “[76] Prema pisanju židovske spisateljice B. Lana Guggenheim, Atzmon je” široko istreniran kao antisemit zbog svojih zavjereničkih stavova o sjenovitom židovskom globalnom kabalu “. [77] 2004. godine Odbor zastupnika britanskih Židova kritizirao je Atzmona rekavši: “Neću reći je li ispravno ili ne spaliti sinagogu, vidim da je to racionalan čin.” [78] Atzmon odgovorio je u pismu The Observeru da “budući da se Izrael predstavlja kao” država židovskog naroda “… bilo koji oblik antijudovske aktivnosti može se promatrati kao politička odmazda. To ne čini ispravnim.” [79]

Nekoliko godina od 2004., UK je pozvala Atzmonovu socijalističku radničku stranku da govori na nekim svojim događajima; Socijalistička radnička partija sada se distancira od Atzmona. [5] [80] U članku iz 2005. godine David Aaronovitch kritizirao je Atzmona što je u svom eseju “O antisemitizmu” napisao da “Moramo početi uzimati optužbe da židovski narod pokušava ozbiljno kontrolirati svijet” i “američko židovstvo raspravlja o tome da li “Protokoli Sionskih starešina” su autentični dokument ili radije nevažni falsifikat. Američki Židovi upravljaju svijetom putem punomoćnika. Dosad su vrlo dobri za sebe, barem “. [81] [82] Aaronovitch je kritizirao Atzmona za obranu Izraela Shamira, kojeg Atzmon brani kao “vrlo građanskog i miroljubivog čovjeka i vjerojatno … najoštriji kritički glas ‘židovske moći’ i cionističke ideologije”, kruživši esej Paul Eisen koji brani negativce holokausta Ernsta Zündela ” ispravno razmišljati, govoriti i pisati kako hoće “i za potporu mnogim aspektima Zündelove teorije poricanja holokausta. [81]

U djelu Guardian iz 2006. godine, David Hirsh citirao je Atzmonov esej “O antisemitizmu”, a posebno njegovo židovsko deicidiranje tvrdi da su “Židovi bili odgovorni za Isusovo ubojstvo”, kao primjer Atzmonove “otvorene anti-židovske retorike” . [83] Odgovarajući na pitanje Lennija Brennera na ovaj citat, Atzmon je odgovorio da je mislio “zadivljujuće je što se danas ljudi vrijeđaju takve optužbe.” [84]

Godine 2007. Švedski odbor protiv antisemitizma kritizirao je švedsku socijaldemokratsku stranku zbog poziva Atzmona na govor, rekavši da je radio na “legitimiranju mržnje prema Židovima”. Stranka je branila svoj izbor govornika. [85] Nick Cohen, u djelu „The Observer“ iz 2009. godine, kritizirao je Atzmonovu izjavu da „židovska ideologija pokreće naš planet u katastrofu“ i „židovski plemenski način razmišljanja – lijevo, u sredini i desno – Židove odbacuje od čovječanstva“. [86] [ 87]

Slijedi

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Godine 2008. Židovi protiv cionizma napisali su: “Prije tri godine kada su se Židovi protiv cionizma prvi put susreli s Atzmonom oklijevali smo ga nazvati poricateljem holokausta. Danas ne može biti sumnje da je Atzmon prešao crvenu liniju od antisemitizma do poricanja holokausta, usprkos svojoj prethodnoj tvrdnji da samo pokušava „pomno ispitati njegovu ulogu u zapadnoj politici i diskursu“. [88]

Jazz kritičar John Lewis napisao je 2009. godine da neki palestinski aktivisti Atzmonovu “antižidovsku” retoriku vide kao “diskreditiranje njihovog uzroka”. [5]

U blogu za The Times iz 2010. godine Oliver Kamm optužio je Atzmon za antisemitizam zbog svog članka “Istina, povijest i integritet”, [89] u kojem Atzmon piše: “Kako se dogodilo, trebalo mi je mnogo godina da shvatim da je holokaust, srž vjerovanja suvremene židovske vjere, uopće nije bila povijesna pripovijest za povijesne narative, ne treba zaštita zakona i političara … Trebale su mi godine da prihvatim da naracija holokausta u svom sadašnjem obliku ne znači ‘ Ne bih imao nikakvog povijesnog smisla. “[90] Recenzirajući roman Howarda Jacobsona iz 2010. godine za Man Booker-ovu nagradu” Finklerovo pitanje “, napisao je Edward Alexander,” roman koji je uskratio holokaust izraelskom bubnjaru zapravo se temelji na jednom Giladu Atzmonu, koji je u Engleskoj je poznatiji po podnošenju ideologije Protokola starih Siona i opisivanju paljenja britanskih sinagoga kao ‘racionalni čin’ u znak odmazde za izraelske akcije. “[91]

U rujnu 2011. sindikalista i bloger Andy Newman [92] pišući za The Guardian također je svoje pisanje opisao kao “antijudovski govor mržnje”. Prema njegovom mišljenju, Atzmonovo političko pisanje “je divlji argument zavjere, koji kaplje s prezirom prema Židovima”. [93] Atzmon je u pismu koje je objavio Guardian napisao da je Newman “pogrešno predstavio” svoja stajališta i da je “kako definirati Židova opterećena tema, jer se Židovi definiraju na mnogo različitih načina, na neki kontradiktorni način i koriste te definicije kako bi pokušali postići politički ciljevi. “[94]

Godine 2011. David Landy, irski akademik i bivši predsjedavajući kampanje za solidarnost Irske Palestine, napisao je da Atzmonove riječi, “ako nisu zapravo antisemitske, to sigurno graniče s tim”. [95] Tzofia Hirschfeld u kolovozu 2011. godine naveo je Atzmon kao primjer židovskog antisemitizma: “Gilad Atzmon, izraelski jazz glazbenik, sebe definira kao anti-židovsko i vidi paljenje sinagoga kao racionalan potez.” [96]

U studenom 2011., nadam se da mržnja, britanska antifašistička i antirasistička kampanja, uputila je poziv za otkazivanje Atzmonove predstave na festivalu političke pjesme “Podigni svoje banere”, navodeći kako je “Bradford TUC odavno na prvom mjestu. antifašističkog pokreta na tom području i upravo u toj tradiciji zahtijevamo povlačenje Atzmonovog poziva “. [97] Bradford’s Trade Trade Union osudio je nastup, a Odbor zastupnika britanskih Židova zatražio je od Umjetničkog vijeća koje je financiralo festival da zaustavi nastup. [98] Umjetničko vijeće odbilo je zahtjev. Gerry Sutcliffe, saborski zastupnik za Bradford South i desni velečasni David Ison, zatim dekan Bradford katedrale također je pozvao da festival povuče njihov poziv u Atzmon. [99] Direktorica Raise Your Banners rekla je da organizatori ne vjeruju u tvrdnje o antisemitizmu. Atzmon je rekao da je pismo Vijeća sindikata “spojeno” u jednu citatiću iz pet zasebnih stavaka kako bi izgledao rasistički. Rekao je da želi izvinjenje. [98] 2017. godine, Hope not Hate dodao je da je “Atzmon antisemit koji ima promovirao djela negativaca holokausta “. [100]

Izvještaj zajednice o povjerenju sigurnosti o antisemitskom diskursu u Velikoj Britaniji 2011. godine opisao je Atzmon kao anti-cionisti koji se sve više smatraju nepoželjnim antisemitom: “Atzmonova analiza židovske povijesti, identiteta i kulture unosi neobično eksplicitni i sasvim novi antisemitizam u krajnje ljevičare Vodeće židovske anti-cionističke ličnosti osudile su Atzmon kao antisemit. Većina anti-cionista slijedila je tu svrhu i sada također osuđuje Atzmon, ali do nekih rascjepa frakcije došlo je zbog manjine aktivista koji ga brane. [101]
Slijedi

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

skupina vodećih palestinskih aktivista izdala je u ožujku 2012. izjavu u kojoj poziva na “odbacivanje Atzmona od strane ostalih palestinskih organizatora, kao i palestinskih aktivista za solidarnost i saveznika palestinskog naroda”. Opisujući ga kao rasističkog i antisemitskog stava, izjava je potvrdila da “smatramo svaki pokušaj povezivanja i usvajanja antisemitskog ili rasističkog jezika, čak i ako je unutar unutarnje opisane antimperijalističke i antisionističke politike, kao potvrdu i legitimizaciju cionizma. ” Potpisnici izjave bili su Ali Abunimah, Naseer Aruri, Omar Barghouti, Nadia Hijab, Joseph Massad i nekolicina drugih. [11] [102] [103] [104] [105]

U Povijesti prepisivanja: revizionizam holokausta Danas, procjena duljine knjige pokreta za negiranje holokausta koju je u prosincu 2012. objavio Hope not Hate, Atzmon je uvršten među “Tko je tko od revizionizma holokausta”: “Već neko vrijeme ljevičarski anti-cionisti branio je Atzmonove stavove, ali budući da je prihvatio revizionizam holokausta, javno objavio djelo neistomišljenika holokausta i izašao s drugim nepobitno antisemitskim komentarima, njegova podrška za podršku anti-cionističkoj ljevici je nestala. Ipak, još uvijek postoje lijevi aktivisti i akademici koji spremni su ga braniti usprkos dokazima i pohvalili su koga lutaju? “[106] U predgovoru knjige Nick Lowles je napisao:„ Unatoč tome što je bio sam Židov, Atzmon je promicao poricatelje holokausta i tvrdi da je uspostavljena povijest holokausta. Zavarava židovski identitet na način koji bi očito bio prepoznat kao rasistički ako se radi o bilo kojem drugom manjinskom identitetu i tvrdi da ljudi mogu pomisliti t Hitler je bio u pravu prema Židovima zbog njihovog današnjeg ponašanja. On priča grube antisemitske šale i ismijava svaku zabrinutost zbog antisemitizma. “[107]

Keith Kahn-Harris tvrdi da je Atzmonov pogled na svijet u Biti u vremenu (2017.) inherentno antisemitski. Kahn-Harris opisuje Atzmon kao “namjerno apatičan prema holokaustu i drugim zločinima nad Židovima, klimujući glavom bez da potpuno prihvati i opravdanje i negiranje”. [108] Novinarka Donna Minkowitz razmišljala je u ožujku 2017. zašto bi “naprednjaci”, poput nekadašnje kongresne žene Cynthia McKinney, koja je doprinijela predgovoru ove knjige, trebali podržati rad nekoga tko iznese takav “jezivi antisemitizam”. [109]

Na razgovoru Richarda Falk-a u LSE u ožujku 2017., Atzmon je na grupu studenata u publici povikao “raus”, [110] njemačku riječ za “vani”, govoreći im da su Židovi “protjerani iz Njemačke zbog loše ponašanje “i preporučuje da pročitaju poricatelja holokausta David Irving. [111] [112] [110] Prosvjed koji ga optužuju za antisemitizam održan je izvan Atzmonskog razgovora u Readingu u listopadu 2017. Protestu, koji su organizirali lokalni radnički vijećnici, prisustvovala je Židovska zajednica iz Berkshira, šef Odbora zastupnika britanskih Židova i članovi LGBT + zajednica u Readingu. [113]

Atzmon je u srpnju 2018. bio prisiljen ispričati se Gideonu Falteru, predsjedniku kampanje protiv antisemitizma zbog klevete. Atzmon je lažno tvrdio da je Falter osobno profitirao od izmišljanja antisemitskih incidenata. Njemu će se naložiti plaćanje sudskih troškova i odštete. [114] [115]

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Atzmon se odnosi na optužbe za antisemitizam kao “uobičajeni cionistički aparat za prigušivanje.” [116] Negira da je antisemit i izjavljuje da je, “jer je” antisemit “prazan označitelj, zapravo nitko ne može biti antisemit Semit, a to uključuje i mene, naravno, ukratko, ili ste rasist, što ja nisam, ili se ne ideološki slažete sa cionizmom, kakav ja imam. “[117] Atzmon je 2009. rekao:” Nemam ništa protiv semita ljudi, ja nemam ništa protiv ljudi – ja sam anti-židov, a ne anti-židovi. “[53] Dodao je da” smo glupo protumačili nacistički poraz kao osvetu židovske ideologije i židovskog naroda “; međutim, “ustvari židovska ideologija i nacistička ideologija bili su vrlo slični.” [53] Atzmon je također izjavio da ne negira holokaust niti “nacistički judeocid”, već ustrajava “da se i holokaust i drugi svjetski rat tretiraju kao povijesni događaji, a ne kao vjerski mit. … No, čak i ako prihvatimo holokaust kao novu angloameričku liberalno-demokratsku religiju, moramo dopustiti ljudima da budu ateisti. “[13] [118]

Oren Ben-Dor napisao je 2008. “Čvrsto sam uvjeren da ovi vulgarni pokušaji ušutkivanja Gilada i drugih hrabrih glasova vrijeđaju nadmoćno promišljene, saosjećajne i egalitarne intelektualne pothvate.” [119]

U travnju 2009. Atzmon je razgovarao s Davidom Aaronovitchom i Nickom Cohenom na temu “Antisemitizam – živ i dobro u Europi?” na književnom festivalu Sunday Times Oxford. Atzmon je napisao: “Bio sam tamo kako bih tvrdio da je antisemitizam spin, to je mit. Bio sam tamo da bih dostavio vrlo jednostavnu poruku: ne postoji to što antisemitizam.” [120] “Moj je plan bio jednostavno čitati Iz onoga što je Atzmon napisao, što sam i uradio “, napisao je Aaronovitch u” Židovskoj kronici “. Prema Aaronovitchu, Atzmon “je započeo sugestijom” Aaronovitch i Cohen “, kao da je (a) istina i (b) loša stvar”, “naučio je našu taktiku rasprave” u sinagogi “. Odatle je bio spust, uglavnom diatriba o zagrebačima, tijekom koje je Atzmon rekao da stoji uz svaku njegovu judeofopsku riječ koju sam pročitao. “[121]

Atzmon je rekao da su mu zbog njegovih izjava izgubili ugovori o izvedbi, posebno u Sjedinjenim Državama. [122] Atzmon je imao sukobe s anti-cionistima koji su pokušali zaustaviti njegove nastupe. [81] [123]

Recenzent Chris Searle branio je optužbe protiv Atzmonove “grube anti-cionističke retorike”, pišući “Ni jedan jazz glazbenik nije učinio više na čast, objavljivanje i širenje solidarnosti s Palestinom nego Atzmon i Ansambl Orijentalne kuće.” [124 ] Godine 2011, John Mearsheimer branio je Atzmon, pišući s obzirom na optužbu da je Atzmon antisemitski, “da budemo potpuno jasni, on nema animusa prema judaizmu kao religiji ili prema pojedincima koji su židovski po rođenju. Umjesto toga, njegova meta je tribalizam za koji vjeruje da je zajednički većini Židova, a mogao bih dodati i većini drugih naroda. … Još je važnije i zanimljivije pitanje je li Atzmon samoživi Židov. Ovdje je odgovor nedvosmisleno da. ” Richard Falk opisao je Atzmon “dezioniziranim domoljubom čovječanstva”. [125] Norton Mezvinsky je 2012. napisao da je “Gilad Atzmon kritičan i zauzet sekularni humanist s čvrstim stavovima, koji uživa u provokaciji.” [126] [127]

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Tko je Gilad Atzmon? Kontraverzna osoba?
Ovo je predugo i tko ima strpljenja može
malo razmislit.Gilad piše za Ron Unz Review
i ima puno zanimljivog materijala tamo.
Za dobrim konjem uvijek se praši.
Ispirka za Google prevoditelj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Kre-ten, mogao si prepisat cijelu Wikipediju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije
Reply to  Kažun

Daj idi u tri pzde mtrne, prepisuješ tu Wikipediju i daviš ljude. Ili se drži teme i sporazuma , ako ti se da, ili se nosi u pčku mtrnu

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Nisi bio u školi na satovima kulturnog ponašanja,Laki?
LIjepo sam naveo da je u pitanju kobasica i KOGA
zanima može pogledati.Nisam ti djelio minuse,
Laka ti noć!

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Malo kulture Laki?
Nedajem minuse.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Taj plan je ozakonjeni genocid i otimačina teritorija ali sve što Čini D: T.

Hans
Gost
Hans
9 mjeseci prije

Ovo je možda najbolji opis o čemu se radi – https://9gag.com/gag/aj5y7q0

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

Jos ce ispasti da su Palestinci dobro prosli sa Strumfom. Meksikanci su dobili od njega zid a Palestinci tunel

POVEZANE VIJESTI

Izbornik