Trumpov “sporazum stoljeća” je neostvarivi, ali vrlo opasan genocidni plan

Donald Trump i Benjamin Netanyahu
30 komentara

Prije tjedan dana je predstavljen “sporazum stoljeća”, apsurdni dokument  sastavljen od Trumpovog zoološkog okruženja na čelu s njegovim zetom Jaredom Kushnerom, prijateljem obitelji Netanyahu i istaknutim članom militantne cionističke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Kad su prošlog utorka dva međunarodna politička prevaranta, američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, “trijumfalno” ušli u jednu od dvorana Bijele kuće i predstavili njihovo najvažnije djelo, tragikomediju novije povijesti Bliskog istoka nazvanu “sporazum stoljeća”, bilo je teško odlučiti se da li se smijati ili plakati, tako počinje članak Roberta Fiska, direktora ureda za Bliski istok britanskog lista The Independent .

Robert Fisk ukazuje da navodni „mirovni plan“, napisan na 181 stranici, na prvih 60 stranica sadržava 56 referenci na izraz „vizija“ Starog zavjeta, a svaka stranica počinje velikim slovom kako bi se sugeriralo da je „sporazum stoljeća“, nekakvo natprirodno otkrivenje.

U tekstu se naglašava da se, predstavljanjem takve inicijative, za sada odbacuje povijesni zahtjev palestinskih izbjeglica, čime se odbacuje njihovo priznato “pravo na povratak” u njihove zemlje nakon što ih je Izrael protjerao 1948. Osim toga, zbogom Istočnom Jeruzalemu kao glavnom gradu buduće države Palestine, kao i Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA). No, umjesto toga članak naglašava da spomenuti sporazum pozdravlja trajnu izraelsku okupaciju Zapadne obale i potpunu aneksiju gotovo svih ilegalnih izraelskih kolonija tamo sagrađenih, što krši sve odredbe međunarodnog prava.

Činjenica je da je već danima ta „glupost“ uspjela zasjeniti nevolje vođa Sjedinjenih Država i Izraela, piše britanski novinar, te dodaje kako je Trump pod političkom procesom, a Netanyahu je optužen za korupciju. Ipak, obojica su dobila pljesak svojih nasmiješenih pristaša u Washingtonu, kada je postalo poznato da je taj lažni dokument, koji se temelji na apsurdima i grotesknim banalnostima, nažalost, ugušilo nadu u neovisnu palestinsku državu.

Donald Trump i Netanyahu na prezentaciji  plana u Bijeloj kući
FOTO: Donald Trump i Netanyahu na prezentaciji  plana u Bijeloj kući

Dokument je ovog tjedna komentirao i iranski vrhovni vođa ajatolah Sayed Ali Hamnei, koji ga je nazvao „glupim“, iako dobro zna da taj glupi komad papira nije bezopasan.

Hamnei je tijekom obraćanja u Teheranu organiziranom povodom obilježavanja 41. godišnjice Iranske revolucije, komentirao i takozvani američki mirovni plan i rekao kako je s nekoliko aspekata osuđen na propast.

“Sporazum stoljeća je glup i zlonamjeran plan. Ovaj plan će umrijeti prije Trumpa. Osim toga, neprihvatljivo je da SAD donose odluke u ime Palestinaca. Amerikanci i cionisti su se dogovorili oko nečega što nema veze s njima. Palestina pripada Palestincima. Tko ste vi da donosite odluke o Palestini?”, upitao je ajatolah Hamnei.

Čitajući cijeli dokument, primjetno je da se nigdje u “sporazumu stoljeća” ne spominje da Palestinci ikada mogu postići neovisnost kao suverena nacija, ali se zato, tijekom predstavljanja dokumenta u Bijeloj kući, moglo čuti kako američki predsjednik daje legitimitet okupaciji izraelskog režima, najdužoj u modernoj povijesti, ali se ona pravda “sigurnosnima razlozima, zato što su rezultate Sporazuma iz Osla pratili valovi terora i nasilja”. Palestinskog, to se valjda razumije.

Svatko bi trebao pročitati ovih 181 stranicu “sporazuma stoljeća”, jer će čitatelji odmah primijetiti svaki detalj kojim autori dokumenta namjeravaju uništiti palestinski narod.

Dokument nije samo poklon izraelskom režimu, jer obuhvaća sve izraelske zahtjeve koji su upućeni Washingtonu, koji su učinkovito uništili napore Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, odnosno svake rezolucije UN-a o izraelskom povlačenju. Uništeni su i svi napori Europske unije i kvarteta za Bliski istok,  kojeg čine Rusija, Sjedinjene Države, EU i Ujedinjeni narodi, za pronalaženje pravedne i pravno utemeljene rezolucije za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ukratko, Izrael se tim jadnim “sporazumom” širi na željena područja, iako je dokument, sam po sebi, osuđen na neuspjeh istog trenutka kada je predstavljen. Trump je otišao toliko daleko da je Izraelu dodijelio cijeli Jeruzalem, osim jednog predgrađa, većinu Zapadne obale gdje bi bila legalizirana gotovo sva izraelska ilegalna naselja na okupiranim zemljama, a cionistički entitet bi dobio dolinu rijeke Jordan i nadzor nad granicom s hašemitskom kraljevinom.

Izraelska vojska bi dominirala nenaoružanim, razdvojenim i nemoćnim palestinskim narodom, suočenim s tolikim nepravdama, da bi se na kraju isti ti Palestinci trebali obvezati da će Izrael nazivati “nacionalnom državom židovskog naroda”, iako skoro 21% posto stanovništva te države čine Arapi.

Palestinci bi morali cenzurirati vlastite školske knjige, uhapsiti i istražiti sve koji se usude suprotstaviti izraelskom okupatoru i otići živjeti u svoju buduću prijestolnicu izvan zidina starog grada Al-Qudsa, arapskog imena za Jeruzalem.

U suštini, govorimo o planu koji sadrži više elemenata genocida, ne „samo“ etničkog čišćenja i širenja na teritorij drugih naroda.

Europa je reagirala prilično mlako, alij e uspjela izustiti kako ne prihvaća Trumpov plan. Međutim, ista ta Europa, da je bilo koja zemlja na svijetu isti plan predstavila samo u naznakama, ne u službenom dokumentu koji ima 181 stranicu, Bruxelles bi digao takvu buku da bi se o tome pisalo i pričalo tjednima. Trump je lukavo predstavio svoj plan sam nekoliko dana nakon svjetskog dana obilježavanja Holokausta i obljetnice oslobođenja Auschwitza, kada se nitko ne usuđuje prozboriti jednu jedinu riječ protiv Izraela ili Židova, jer istog trenutka dobiva etiketu „antisemita“ i „neonacista“. No, od činjenica se ne može pobjeći, jer je „sporazum stoljeća“ dostupan na internetu i svi ga mogu pročitati.

Robert Fisk govori o “jedinstvenom i povijesnom” dokumentu kojeg je napisao Trumpov zoološki okoliš, na čelu s njegovim zetom Jaredom Kushnerom, misleći kako će Palestinci bili toliko uzbuđeni da će odmah prihvatiti tako osiromašeni skup političkih zahtjeva i apsurd bez presedana u zapadnom svijetu.

Međutim, Robert Fisk se pita: „Kada novinari trebaju intervenirati? To sam se pitao kad sam pročitao 56 “vizija” popisa zabrana izrečenih Palestincima. Treba naglasiti da one uključuju upute da „država Palestina ne može pristupiti nijednoj međunarodnoj organizaciji ako je takvo članstvo u suprotnosti s obvezama države Palestine o demilitarizaciji i obustavom bilo kojeg političkog i sudskog spora protiv države Izrael“.

S obzirom na te zahtjeve, jasno je da se traži da Palestinci odustanu od zaštite koju mogu tražiti od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, koji se nedavno proglasio nadležnim za istraživanje ratnih zločina na području Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jeruzalema.

Što se tiče snažnih reakcija nekih njegovih kolega po profesiji na predstavljanje “sporazuma stoljeća”, britanski novinar piše “kako su neke njegove kolege pretrpjele svojevrsni moždani udar, poput Marwana Bishare iz katarske Al-Jazeere, koji je koristio pridjeve kao farsa, prevara, bijes, nadrealistični, oportunistički, populistički i cinični u vezi s dokumentom.

„Gideon Levy, moj junak izraelskog lista Haaretz,  nije pretrpio moždani udar. Bio je apokaliptičan, napisavši da je ovaj sporazum zadnji čavao u lijesu putujućeg leša, poznatog kao rješenje dvije države, te dokument koji je stvorio novu realnost u kojoj su međunarodno pravo, rezolucije međunarodne zajednice, a posebno međunarodne institucije naprosto besmislene”, piše Robert Fisk, jedan od rijetkih zapadnih novinara s objektivnim pristupom bliskoistočnoj stvarnosti.

Međutim, britanski novinar je pesimističan i spremnost Trumpa da javno prizna ono što su sve američke uprave radile u tajnosti vidi kao kraj bilo kakve mogućnosti za stvaranje palestinske države.

“Ne postoji palestinska država i nikad je neće biti”, nastavlja Fisk, pozivajući se na Levya, koji tvrdi da “mora postojati demokracija između Jordana i Sredozemlja, jednaka prava i za Izraelce i za Palestince ili će Izrael biti država aparthejd.

„Trump je stvorio svijet u kojem je zet američkog predsjednika moćniji od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a ako su ovakve nasilne mjere dopuštene onda je sve dopušteno“, zaključuje britanski kolumnist.

Suočen s takvim glupostima koje su izrečene „sporazumu stoljeća“, britanski kolumnist se još jednom zapitao imaju li „pisci, novinari, stručnjaci i analitičari još uvijek potrebna sredstva da se bave s ovim Trumpom i njegovim najbližim prijateljima“?

„Kada će doći vrijeme da novinari prestanu ozbiljno shvaćati ove nemoralne, ponižavajuće i apsurdne zahtjeve koje je njujorški tajkun smislio ili je mislio provesti u djelo na štetu naroda koji će ga osuditi na patnju i užasne nepredvidljive posljedice, a Trump će ih osjetiti kada Palestinci krenu tražiti svoju neovisnost, suverenitet i pravdu?“, ovim riječima svoju kolumnu završava Fisk i upućuje na razmišljanje sve one koji dovode u pitanje nepravdu kojoj je palestinski narod izložen prije više od 88 godina.

Trumpov plan za „Državu Palestinu“
FOTO: Trumpov plan za „Državu Palestinu“
graniceTrumpov sporazum stoljećaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
4 godine prije

“…govorimo o planu koji sadrži više elemenata genocida, ne „samo“ etničkog čišćenja i širenja na teritorij drugih naroda…”
.
Pa UPRAVO TO i jeste sustina tzv Starog zavjeta, tj zidovske pisane Torah.
Razumljivo Tramp i ciosi koriste lazni naziv “Stari zavjet” da bi idiotizovani “evangelisticki hriscani” pomislili – “eto….dolazi Isus…”
Nevidjene budale.
Talmud je jos 100 puta gori!
Kad bi bilo koji razuman sudija procitao to zlocinacko smece, koje je sekta Hazara sklepala – pohapsio bi cijelu sektu kao teroriste…
.
Ovako nista…
Cionisti (Rotschild i sekta) ispunjavaju tzv ^prorocanstvo^ a kontrolisani politicari sute ili se prave blesavi…

Kocki
4 godine prije

Plan koji nista ne nudi , ali zato oduzima Palestincima

Alen
4 godine prije

Hehe , jest da se bibi i tramp nešto pitaju danas ,prošla su ta vremena kad su se “dogovarali* sporazumi metodom pij ili šetaj… Tramp to zna , nije budala..Mora malo opravdati pare ulozene od strane šeldona andersona i ekipe cionističkih lutaka čiji otpis je pred vratima…
Ovaj ” dogovor ” nema za cilj nista sta je navedeno u njemu niti da ugodi cionističkim lutkama , trampu će posluziti za buduće cjenkanje kad se uskoro hude definirala nova zora bliskog istoka..Napisao sam jučer , svi se pozicioniraju za sledeći trampov mandat , jer čemu dogavarati sporazume pred kraj mandata osim ako to nije ulog za budući..

Ivek
4 godine prije

Kako da Palestinski narod zanove svoju patnju, muku jad koji trpi preko 70 godina od strane “jkevreja”, dajte prijedloge ako oni zovu holokaust kako da to onda nazovu Palestinci? Njihova je patnja najveća na svijetu ali o tome se ne piše.

Ivek
4 godine prije

Pogodite o kome se ovdje govori:
================
Vječita borba između ljudi i mržnja među njima
potiče od strane određenih interesnih skupina.

To je jedna mala međunarodna klika bez korjena
koja okreće ljude jedne protiv drugih i
koja ne želi da vlada mir.

To su ljudi čiji je dom svugdje i nigdje,
to su ljudi koji nemaju zemlju na kojoj su odrasli.

Već danas žive u Berlinu, u Briselu sutra zatim
u Parizu prekosutra, pa u Pragu, Beču ili Londonu
i svugdje se osijećaju kao kod kuće.

Oni su jedini koji se mogu okarakterizirati kao
međunarodni elementi, jer oni vode svoje poslove svugdje,
ali ih ljudi ne mogu pratiti.

Ali ljudi, ljudi su vezani za svoju zemlju i svoju domovinu,
vezani za životne mogućnosti koje im država
i nacija pružaju.

Kažun
4 godine prije

Kažun Judaizam se brani u Siriji?Burte imaju oni Američko Predsjedništvo u svojim rukama,samo sada se to zove AIPAC. Tragedija je da niko ne cijeni živote Palestinaca. Po nekim međunarodnim konvencijama,raseljavanje domicilnog stanovništva,otimanje imovine i naseljavanje nekim drugim stanovništvom – tretira se kao Zločin prema čovječnosti. “Zločin protiv čovječnosti je kazneno djelo predviđeno međunarodnim i unutrašnjim pravom, a koje se prvi put pojavilo na Nürnberškom procesu. Zločin protiv čovječnosti nije bio jasno izdvojen u većini zakonodavstava u svijetu već je obično bio reguliran sa ratnim zločinima ili u okviru kaznenih djela protiv međunarodnog prava. Usvajanje Rimskog statuta je za sve zemlje koje su ga usvojile stvorilo obavezu da predvide ovo djelo u svojim kaznenim zakonodavstvima.” “U članu 7 Rimskog statuta dani su osnovni elementi zločina protiv čovječnosti. Zločinom protiv čovječnosti smatra se poduzimanja navedenih radnji pod uvjetom da su one poduzete kao dio šireg ili sistematskog napada usmjerenog protiv bilo kojeg… Čitaj više »

Kažun
4 godine prije

IRGUN CIONISTIČKI RATNI ZLOČINCI – iz nekog razoga tabu tema portala i N.Babića. Irgun Zvai Leumi (hrv. “Nacionalna vojna organizacija”), osnovana od strane izraelskih ekstremista i djelovala je u Palestini od 1931. do 1948. Smatralo se da je to bila teroristička organizacija za vrijeme britanskog madnada u Palestini. Cilj organizacije bili su nasilni napadi uz čiju pomoć su se trebale pobijediti britanske institucije u Palestini i palestinski Arapi. Vođa Irguna u periodu od 1943.–1948. bio je Menachem Begin, koji kasnije postaje predsjednik vlade Izraela. Irgun je izvršio veliki broj atentata.[1] Najpoznatiji napad bio je na King David Hotel u Jeruzalemu 1946. U ovom napadu ubijena je ukupno 91 osoba.[2] Pošto je eksploziv bio u kamionu za prijevoz mlijeka, ovo se smatra prvim primjerom uporabe automobilske bombe u bliskoistočnom sukobu. Jedan drugi Irgunov napad bio je odgovoran za Deir Yassin masakr 1948. The Deir Yassin massacre was carried out in a… Čitaj više »

KUga
4 godine prije

USA je na genocidu bijelih okupatora stvorena i taj genocid im je usao u genetsku strukturu, tako da je nemoguce da drugacije do genocidno razmisljaju i djeluju.
Judaizam je od postanka genocidan, zidovi su samoziv narod, koji tesko moze zivjeti sa drugim narodima u svom okruzenju.

imalijosnade
4 godine prije

ko god nesto na ‘slobodnom demokratskom’ zapadu zucne pro palestine – odma ga brojni matrixsaši dočekaju sa titulama da je rasist i antisemit.. i jos masu drugih privjesaka. novi vrli svjet.

Kažun
4 godine prije

Gilad Atzmon (hebrejski: גלעד עצמון, [ɡiˈlad at͡sˈmon]; rođen 9. lipnja 1963.) je britanski jazz saksofonist, romanopisac, politički aktivist i pisac. [2] [3] [4] [5] [6] Atzmon je napisao romane, novinarske dijelove za takve publikacije kao što je Unz Review (gdje ima redovitu kolumnu), CounterPunch, [7] Uruknet, [8] Palestinski telegraph, [9] i polemička djela o židovskom identitetu. Njegove kritike cionizma, židovskog identiteta i judaizma, kao i njegovi kontroverzni pogledi na poricanje holokausta i židovsku povijest, doveli su do optužbi za antisemitizam i rasizam [10] [11] kako cionista, tako i nekih vodećih anti-cionista. [12] ] Gilad Atzmon (hebrejski: גלעד עצמון, [ɡiˈlad at͡sˈmon]; rođen 9. lipnja 1963.) je britanski jazz saksofonist, romanopisac, politički aktivist i pisac. [2] [3] [4] [5] [6] Atzmon je napisao romane, novinarske dijelove za takve publikacije kao što je Unz Review (gdje ima redovitu kolumnu), CounterPunch, [7] Uruknet, [8] Palestinski telegraph, [9] i polemička djela o židovskom identitetu. Njegove… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Taj plan je ozakonjeni genocid i otimačina teritorija ali sve što Čini D: T.

Hans
4 godine prije

Ovo je možda najbolji opis o čemu se radi – https://9gag.com/gag/aj5y7q0

DažBog
4 godine prije

Jos ce ispasti da su Palestinci dobro prosli sa Strumfom. Meksikanci su dobili od njega zid a Palestinci tunel

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI