Turska gradi zid od 911 kilometara prema Siriji

Turska granica sa Sirijom
0
0

U cilju jačanja mera sigurnosti duž granice sa Sirijom, Turska je izgradila skoro polovinu od 350 kilometara dugog zida, izgrađenog od betonskih blokova, koji bi trebao biti kompletiran do kraja godine. Turske snage sigurnosti provode pojačane mjere sigurnosti u okviru borbe protiv terorizma i s ciljem sprečavanja novih terorističkih napada.

U cilju jačanja mera sigurnosti duž granice sa Sirijom, Turska je izgradila skoro polovinu od 350 kilometara dugog zida, izgrađenog od betonskih blokova, koji bi trebao biti kompletiran do kraja godine. Turske snage sigurnosti provode pojačane mere sigurnosti u okviru borbe protiv terorizma i s ciljem sprečavanja novih terorističkih napada. U tom kontekstu su turske vlasti odlučile duž 350 kilometara južne granice sa Sirijom podići betonski zid u cilju sprečavanja ulaska potencijalnih terorista i ilegalnih migracija. Izgradnja zida, koju je predvodilo Ministarstvo odbrane Turske, traje najmanje dve godine, a preostalih 700 kilometara će izgraditi Uprava za razvoj stambenog prostora Turske. Izgradnja zida biće završena za pet meseci, međutim moguća su odlaganja zbog vremenskih uslova, Turska je spremna da do kraja februara iduće godine završi izgradnju betonskog zida duž granice Sirije, duge 911 kilometara.

Poređenja radi: Berlinski zid je bio najpoznatiji deo istočnonemačkog pograničnog sistema i simbol Hladnog rata. Zid je sagrađen sa namerom da se zaustavi odliv radnika i reguliše ekonomski bilans koji je bio povezan sa dnevnom migracijom velikog broja profesionalnih i kvalifikovanih radnika između Istočnog i Zapadnog Berlina, i bekstva koja su imala političke i ekonomske posledice po Istočni blok. On je efikasno smanjio emigraciju. Ipak, podizanje zida je bila propagandna katastrofa za Istočnu Nemačku i ceo Istočni blok. On je postao ključni simbol onoga što su zapadne sile smatrale komunističkom tiranijom, naročito nakon ubijanja potencijalnih begunaca. Kineski zid je građen kako bi zaštitio zemlju od upada varvarskih plemena i nomada. „Izraelska sigurnosna ograda“ je naziv za kontroverznu 650 kilometara dugu barijeru koja treba odvojiti i razgraničiti Izrael od Zapadne obale. Gradnja ograde počela je 2002. Izrael tvrdi da je barijera zakonita jer štiti njegove stanovnike od terorističkih napada i ne predstavlja pretnju, dok palestinska uprava tvrdi da je ona nezakonita jer deli i diskriminira stanovištvo po vjeri i nacionalnosti i jer zadire duboko u teritorij Zapadne obale. Pouka tokom istorije je bila jasna, građenje zidova nije za cilj imalo samo zaštiti i odbraniti, već i poručiti da drugi i nisu bas dobrodošli.

berlinski zidGranicaIzbjegliceogradaTeroristizid
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI