Turska, Izrael i Azerbajdžan stvaraju napetosti za Iran

Iran-vojne vjezbe
26 komentara

Iran je 01. listopada izveo vojne vježbe u blizini svoje granice s Azerbajdžanom. Napetosti između dva susjeda izazvali su Izrael i Turska, koji su saveznici Azerbajdžana i imaju udjel u podjelama.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev komentirao je iznenađenost iranskim vojnim vježbama; međutim, njegova zemlja ugostila je zajedničke vojne vježbe s Turskom i Pakistanom počevši od 21. rujna, u onome što su nazvali ”Tri brata-2021”. Turska ima drugu najveću vojsku NATO-a, a Pakistan je nuklearna sila.

Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov sastao se 23. rujna sa svojim iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Kasnije je Amir-Abdollahian komentirao da “treće strane” izazivaju podjele između Irana i Azerbajdžana, misleći na Izrael, koji je bliski saveznik Azerbajdžana, koji dijeli granicu s Iranom 700 kilometara.

Teheran je također zabrinut zbog prisutnosti “terorističkih snaga koje su u regiju došle iz Sirije”. Prošle je godine Turska isporučila radikalne islamske teroriste iz Sirije u Azerbajdžan tijekom vojnog sukoba s Armenijom. Teroristi su bili povezani s ogrankom Al Qaede u Siriji, koja okupira provinciju Idlib, a podržava ga Turska.

Napetosti između Bakua i Teherana počele su eskalirati 11. kolovoza, kada je Baku pozvao iranskog veleposlanika Seyyeda Abbasa Mousavija u Ministarstvo vanjskih poslova. Sastanak se ticao iranskih vozača kamiona koji su bili zatočeni dok su nosili teret iz Irana u Armeniju i prolazili kroz regiju Karabah, uz autocestu Goris-Kapan.

Azerbajdžan je nametnuo cestarinu od 130 dolara na iranske komercijalne kamione koji prevoze robu i gorivo u susjednu Armeniju. Azerbajdžan je prošle godine vratio kontrolu nad autocestom tijekom šest tjedana intenzivnih borbi s Armenijom.

Tijekom cijelog sukoba 2020. godine Iran je pozivao Armeniju i Azerbajdžan da pronađu pregovaračko rješenje, ali je jasno dao do znanja da “teritorij Nagorno-Karabaha pripada Azerbajdžanu”. Međutim, pristrano izvještavanje medija lažno je izvijestilo da je Iran na strani Armenije, što politički analitičar Eldar Mamedov osporava. Iran ima armensku zajednicu do 300.000 pojedinaca.

Izraelski premijer Netanyahu 2016. godine potpisao je s Azerbajdžanom ugovor o prodaji oružja, dok je bilo izvjesno da će izraelske bespilotne letjelice ciljati Armeniju. Muslimanska zemlja Azerbajdžan jedan je od najbližih saveznika Izraela, koji je rano priznao židovsku državu i veliki je opskrbljivač Izraela plinom i naftom. Tel Aviv i Baku potpisali su sporazum prema kojem izraelski zrakoplovi mogu koristiti azerbajdžanske zračne luke u napadu na iranska nuklearna postrojenja u slučaju rata. Izrael je Azerbajdžanu isporučio oko 825 milijuna dolara oružja između 2006. i 2019., a Iran je kritizirao prodaju i odnose. Netanyahuov posjet Bakuu 2016. godine i govor azerbajdžanskog ministra financija na konferenciji Američko-izraelskog vijeća za odnose s javnošću 2020. dokaz su bliskih veza dviju zemalja koje obuhvaćaju obrambeni, energetski i sigurnosni sektor.

Izraelovo lobiranje

Brenda Shaffer stručnjakinja je za energiju iz Zaklade za obranu demokracija (FDD), koja je registrirana institucija za lobiranje sa sjedištem u Washingtonu, DC i dio izraelskog lobija. Shaffer ne govori ni azerbejdžanski ni turski ni perzijski, nikad u Iranu nije provela terensko istraživanje, a njezinu je karijeru uvelike financirala azerbajdžanska državna naftna kompanija.

Shaffer promiče etničke sukobe u Iranu, na temelju činjenice da Iran čine brojni neperzijski narodi, a do četvrtinu ukupnog stanovništva čine etnički Azeri, što iznosi oko 15 milijuna. Azeri su kulturni i jezični rod s Turcima. Alijev i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan često se čuju kako govore da Azerbajdžan i Turska čine “jednu naciju u dvije države”.

Shaffer također ističe da je Iran dom za oko 300.000 Armenaca. Sukobljavajući različite etničke skupine jednu protiv druge unutar Irana, Shaffer i njezini izraelski pristaše nadaju se potaknuti etničke podjele koje bi destabilizirale Iran.

Shaffer i FDD stoje iza lažne medijske priče da je Iran na strani Armenije u sukobu u Nagorno-Karabahu.

Savezništvo Turske, Azerbajdžana i Izraela

Odnosi Irana s Azerbajdžanom stalno su se poboljšavali pod predsjedanjem Hasana Rouhanija, koji je razmijenio više posjeta sa svojim azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim. Međutim, nedavne napetosti ističu razlike između njih i različitih saveznika Azerbajdžana koji su antagonisti Irana.

Turska i Izrael nalaze se na istoj strani sukoba u Artsaku i najbliži su vojni partneri Azerbajdžana, a izraelska vojna oprema se još uvijek isporučuje preko turskog i gruzijskog zračnog prostora kako bi stigla na odredište u Azerbajdžanu. Trojac Turska, Izrael i Azerbajdžan izraelski lobi u SAD-u koristi za daljnji pritisak na Iran i njihovu izolaciju od susjeda.

Autor: Steven Sahiounie
AzerbajdžaniranIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Interesantne i vrlo bitne informacije…

Suze Roni
2 godine prije

Situacija sa Azerbejanom postaje jako napeta. Iranu je odobrena baza u Armenji, a tamo su i ruske mirovne snage. Turci ponajvise, a svakako i Izraelci kure vatru
pa sad imamo situaciju da su Izrael i Turska saveznici iako se toboze ne podnose. No ukoliko dodje do guzve, sasvim je sigurno da ce Rusi stati uz Armeniju i Iran.Izrael je odlucio prebaciti u Azerbejan protizracne sustave Arrow 3.

Suze Roni
2 godine prije

Ako Turci uistinu prebace S-400 u Azerbeijan, bilo bi najbolje da ga Rusi onesposobe pa neka Turci naruce Iron Dome ako ga Izrael zeli prodati svom novom partneru u zlocinu.

Ariel
2 godine prije

A zakaj nebu Izrael sami napali već uvijek traže savetnike.

EUC
2 godine prije

Izrael bi zelio udariti po Iranu ali nema snage.
Amerika ima snage ali nema volje da udari bez svojih zapadnih satelita.

Izrael ce iscenirati sukob izmedju Irana i Azerbajdena pa nek bude rat kao izmedju Irana i Iraka.

Izrael, Amerika pa i njeni zapadni sateliti i Turska bi presli na stranu Azera.
To bi Englezi zvali proxi war protiv Irana.

Rusija i Kina bi galamili a bili bi neutralni.

Max
2 godine prije

Da to je djelo Turske i Izraela ali Iran će znati stati na kraj toga

Sve u stilu
2 godine prije

Hoće li napasti Iran direktno ili sa 200km udaljenosti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI