Turska, Izrael i Ennahda optuženi za planiranje rušenja zrakoplova predsjednika Tunisa

Kais Saied
2 komentara

Ranije je tuniska stranka Ennahda pozvala na istragu nakon što su se pojavili izvještaji da je predsjednik Kais Saied na meti pokušaja atentata islamističkih “političkih grupa”.

Turska, Izrael i islamistička partija Ennahda u Tunisu optužene su za planiranje atentata na predsjednika Kaisa Saieda, prema istrazi objavljenoj u tuniskim novinama al-Anwar. Kao odgovor, Ennahda je tužila novine. Izraelske i turske vlasti još nisu odgovorile na ove optužbe.

Prošlog su tjedna mediji u zemlji izvijestili da je pokušaj atentata na predsjednika spriječen u jednom od “obalnih” gradova. Saiedov ured za tisak nije službeno komentirao izvješća.

“Pokušaj atentata na Saida trebao se dogoditi 8. svibnja 2020. godine, kada je gradu Djerba isporučena raketa zemlja-zrak. Trebala je biti transportirana u glavni grad kako bi se njome oborilo predsjednikov zrakoplov”, tvrdi medij.

Novine su također naznačile da je smjena guvernera pokrajine Bena Arousa, koji je navodno znao za planiranje, nekako povezana s pokušajem ubojstva predsjednika.

Publikacija je svoje tvrdnje temeljila na podacima navodno dobivenim s računala vođe stranke Ennahda, Racheda Ghannouchija.

“Rached Ghannouchi kontaktirao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahima Munira, najstarijeg člana egipatske Muslimanske braće (teroristička skupina zabranjena u Rusiji) koji živi u Londonu, kao i izraelski Mossad”, pišu novine.

Prema navodima prodajnog mjesta, u Tunisu je nedavno uhićen izraelski špijun, koji je navodno ušao u zemlju s turskom putovnicom i nosio potvrdu o vjenčanju sa zaposlenicom tuniskog Ministarstva pravosuđa.

Prema novinama, Kais Saied je od ožujka oprezan u pogledu putovanja zrakoplovom.

Saied je ranije održao govor izravno optužujući islamističke “političke skupine” za planiranje njegova ubojstva, rekavši; “Ne bojim se nikoga osim Boga i ako umrem bit ću mučenik”, prenosi The New Arab media. Saied je rekao da islamisti “napadaju ugled žena i muškaraca” i “koriste laži kao političko oruđe”.

“Lažna istraga”

U međuvremenu, predsjednik parlamenta Rached Ghannouchi odgovorio je na izvješća u al-Anwaru optužujući novine za širenje klevete i glasina kako bi dodatno pogoršale krizu u Tunisu.

“Odvjetnici stranke dobili su upute da podignu tužbu protiv novina i autora lažne istrage što je prije moguće”, napisao je Ghannouchi.

Izvješća dolaze nakon što je tuniski predsjednik Kais Saied suspendirao parlament 24. kolovoza do daljnjeg nakon što je u početku zamrznuo tijelo, razriješivši svog premijera 25. srpnja i preuzevši izvršnu vlast.

Saiedovi suparnici osudili su ovaj potez kao napad na demokraciju i smatrali ga državnim udarom. Međutim, mnogi ljudi su pozdravili Saiedovu odluku slavljem na ulicama.

Saied, izabran u velikom broju 2019., obećavši da će se suprotstaviti korupciji, inzistirao je da je njegova intervencija potrebna kako bi se zemlja spasila od kolapsa. On tek treba imenovati novog premijera ili objaviti “kartu puta” koju zahtijevaju zapadne zemlje i ključni politički akteri u Tunisu.

atentatEnnahdaIZRAELKais Saiedturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Čini se urota

tihobl
2 godine prije

Bolje da ste napisali kako je danas americki dron pobio djecu u Avganistanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI