Turska kaže da je spremna za dijalog s Grčkom nakon produljenja misije istraživanja na istočnom Sredozemlju

Turski Oruc Reis
10 komentara

Službena Ankara tvrdi da je spremna za dijalog s Atenom, s kojom Turska odnedavno ima problema zbog misije istraživanja prirodnih resursa u vodama istočnog Sredozemlja. Zbog nedavnih događaja dva NATO saveznika bila su međusobno suprotstavljena.

Govoreći tijekom konferencije za novinare u utorak, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je Ankara uvijek bila spremna za pregovore i optužio Atenu za nedostatak bilo kakvih značajnih razgovora između dviju zemalja.

“Ako ste vi otvoreni za rješavanje naših postojećih problema dijalogom, znajte da smo mi uvijek bili otvoreni za to”, izjavio je Cavusoglu. “Nažalost, naši pozivi za dijalog nisu bili uvaženi, usprkos tomu što smo poduzeli potrebne korake i za stolom i na terenu”.

Ionako hladni odnosi između dva stara protivnika i NATO saveznika, brzo su se pogoršali tijekom posljednjih nekoliko tjedana, nakon što je Ankara započela pomorska istraživanja nafte i plina u osporavanom istočnom dijelu Sredozemlja. Tvrdnje Turske pojačane su sporazumom kojeg je prošle godine potpisala s libijskom vladom koju podržavaju UN, no Grčka i druge države taj su sporazum odbacile.

U ponedjeljak je Ankara produžila misiju svog istraživačkog broda Oruc Reis, koji se trenutno nalazi u spornim vodama između Krete i Cipra.

Produljenje misije izazvalo je bijesnu reakciju u Ateni, koja je ranije tijekom dana osudila aktivnosti Ankare. Grčka je optužila Tursku za nespremnost uključivanja u dijalog, pozivajući je na “odustajanje od svojih svakodnevnih pretvaranja” te da umjesto toga “radi na sigurnosti i stabilnosti” u okruženju.

“Turska i dalje vjerno ispunjava ulogu stvaratelja problema i destabilizirajućeg čimbenika u susjedstvu”, priopćilo je grčko Ministarstvo vanjskih poslova, prijeteći Turskoj dalekosežnim posljedicama.

”Turska se nastavlja zabijati u slijepu ulicu vlastitih izbora i podrivati sigurnost i stabilnost u okruženju, prisiljavajući međunarodnu zajednicu na poduzimanje mjera”.

Zapravo, osim što je razljutila Grčku, istraživačka misija Turske definitivno je ”uzburkala valove” na međunarodnoj pozornici. Još jedan saveznik iz NATO-a, Francuska, izrazila je potporu Grčkoj i čak poslala vojnu flotilu na područje, kako bi dodatno pojačala svoj stav.

U ponedjeljak, nakon sastanka s njemačkim kolegom Heikom Maasom, francuski ministar vanjskih poslova, Jean-Yves Le Drian osudio je postupke Turske kao “potpuno neprihvatljive” i pozvao EU na pružanje snažnog, koordiniranog odgovora u vezi s turskim aktivnostima.

“EU je spremna za dijalog. U slučaju potrebe za kritikama i sankcijama, EU neće prezati od toga. Europska Unija mobilizirala je sve diplomatske napore kako bi se pripremila za konstruktivan dijalog s Ankarom. Njemačka i Francuska imaju sporazum o ovom pitanju”, upozorio je Le Drian.

Grčkaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Sada se zna zašto je Erdo naručivao ruske s400. Oni vide NATO avione.

Nil 1
3 godine prije

Pa naravno Brko je obaviješten o svemu neće doći samo francuska, talijanska… flota ima tu more plaćenika od slovenije do makedonije koji jedva čekaju takvo nešto uključujući i mene bjesno pseto

Korpus
3 godine prije

Čim Turci zatraže dijalog, nešto loše iza zavese spremaju.

3 godine prije zadnji put uredio Korpus
Najskandaloznija turska špijunaža
3 godine prije

oe24.at/oesterreich/chronik/wien/tuerkei-spion-in-wien-mehrere-dutzend-ermittlungen/444654621

Alex
3 godine prije

Ništa od rata😭

Max
3 godine prije

Vide Turci da se Grčka spremna braniti a da ima i saveznike s kojima se nije za šaliti.

Šule
3 godine prije

Turci neodustaju od plina i ovake izjave su izvađene iz konteksta..oni Grke smatraju jadnicima i neradnicima i neće odustat dok god nedođu do obale.Erdogan je umišljeni sultan za ruralni dio turske i neće odustat od svojih namjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI