Turska komentira moguću vojnu intervenciju u Nigeru

Recep Tayyip Erdogan
13 komentara

Turska istražuje kako može igrati ključnu ulogu u obnavljanju demokratskog poretka u Nigeru, gdje je vojska preuzela vlast prošlog mjeseca, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Puč je izazvao sankcije i prijetnje oružanom intervencijom regionalnih susjeda.

Obraćajući se novinarima dok se vraćao sa putovanja u Mađarsku svojim predsjedničkim avionom, turski predsjednik je opisao planove ECOWAS-a, regionalnog bloka zapadnoafričkih država, da rasporedi trupe protiv vođa puča u Nigeru kao “neprihvatljive” .

Blok poziva vojnu vladu u Nigeru da oslobodi svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma i vrati njegovu vlast.

“Ne smatram da je odluka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) prava da vojno interveniše u Nigeru. Vojna intervencija u Nigeru značila bi širenje nestabilnosti na mnoge afričke zemlje”, upozorio je Erdogan.

Vlasti Zapadne Afrike pripremile su “spremne snage”, za koje kažu da će biti korištene u Niameyu da preokrenu državni udar ako njihovi “željeni” diplomatski napori propadnu. U svojim komentarima u ponedjeljak, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti podržavati Niamey, vjerujući da će se “narod Nigera pobrinuti za demokratiju i izaći na izbore što je prije moguće”.

Prema riječima turskog lidera, razgovore o “važnoj” ulozi koja njegova zemlja može odigrati u rješavanju sukoba u “prijateljskom i bratskom” Nigeru vodi njegovo ministarstvo vanjskih poslova.

Komesar ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah objavio je u petak da je dogovoren “dan D” za moguću vojnu intervenciju u Nigeru.

On je rekao da će blok nastaviti svoje napore da se mirno angažuje s novim vojnim vladarima Nigera nakon sastanka šefova odbrane u Akri u Gani kako bi se finalizirali detalji planirane vojne misije. Izuzev Malija, Burkine Faso, Gvineje i Čada, sve ostale države članice spremne su obezbijediti trupe za pripravne snage, prema zvaničnicima grupe.

U novom diplomatskom pokušaju da se riješi kriza, mirovna delegacija ECOWAS-a sastala se u subotu s vojnim vladarima Nigera u Niameyu.

General Abdourahamane Tchiani, vođa nove vojne vlade, izrazio je uvjerenje nakon sastanka da bi mogao raditi s ECOWAS-om na pronalaženju izlaza iz trenutne krize. Međutim, nastavio je sa najavom prijedloga za prelazak na civilnu vlast u roku od tri godine.

Upozorio je da, iako Niamey nije zainteresiran za rat, bio je spreman da se brani od svake vanjske “agresije”.

ECOWAS je u nedjelju odbacio plan tranzicije, a komesar za politička pitanja bloka rekao je da je neprihvatljiv i upozorio da “što ranije [vođe puča] vrate vlast civilima, to bolje za njih”.

erdoganNigerturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
krivA
8 mjeseci prije

…on bi malo kao i u Libiji i Siriji, a ni Krim mu nije mrzak, i ko zna gdje još, malo po malo nastavio sa grickanjem i širenjem. Ali…, nakon što je smjestio Rusiji, mislim da će plesat, ako mu se uopće i dozvoli, onako kako mu Wagner pod ravnanjem V.V. Putina zasvira… …zivmb…

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Zapad uveo sankcije Nigeru.
Ovdje na Logičnom neki mutni tipovi misle da je to kazna za zemlju zbog odbijanja opskrbe Zapada uranom i zlatom u bescjenje…
Krivo. To je u stvari za njihovo dobro.
Zbog obnove demokracije u Nigeru, veli onaj Borrell…

tuf
8 mjeseci prije

Svi zapravo znaju da će šteta u ljudskim životima kao i urušavanje sigurnosne situacije ne samo u Nigeru nego i okolnim državama uslijed takve vojne intervencije biti neusporedivo veća nego da se ostavi Tchianija, koji je na kraju krajeva izrazio volju naroda jer vidimo da ima premoćnu podršku ovih dana na ulicama nigerskih gradova. Zapravo u samoj zemlji i nema narodnog pokreta koji bi se protivio ovakvom razvoju događaja (tko se ne bi htio osloboditi francuskog kolonizatora) a počinje pomalo smrdjeti na sirijski scenarij gdje je bilo potrebno ubrizgati desetke tisuća vanjskih militanata koji će izazvati kaos u državi. S time su već ovih dana probali u graničnom području, ali uz punu vojnu intervenciju ECOWAS (u vlasništvu zapadnih sila) pokazati će svoju pripadnost kolonizatorima i borbi za strane interese. Bitnu ulogu bi sada morala odigrati Kina, preduhitriti ECOWAS raspoređivanjem svojih snaga u Nigeru, jer zapadna garnitura će im inače u… Čitaj više »

Max
8 mjeseci prije

Turska svuda želi proširiti utjecaj.

Jomla
8 mjeseci prije

Da li ecowas uopće ima mandat za vojne intervencije? Zar to nije ekonomski savez?
(Znam da je ecowas američki pion, nemojte mi o tome, jbg 😛 )

HRvoje
8 mjeseci prije

Neće, bez brige. Sve se vraća, sve se plaća! Da je zlo jest veliko, isti kurac tipa englezi, ali jednako će nestati u plamenu i krvi!!! Jednako kao izdajice vlastite krvi!

Amater
8 mjeseci prije

Dali je Erdoan svjestan da je potrošen … želi natrag na scenu po svaku cijenu .. bojim se da je za njega kasno

ime
8 mjeseci prije

neka firma našla naftu u nigeru.
sad je sve jasnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI