Turska se ne boji američkih sankcija i kupit će ruske S-400

S-400 - ispaljivanje
8 komentara

Američki Kongres je u okviru godišnjeg zakona o obrambenoj politici predložio zabrani prodaje oružja Turskoj, NATO savezniku Sjedinjenih Država.

Sada je Pentagon dužan Kongresu podnijeti izvješće u kojem mora navesti “utjecaj porasta napetosti u američko-turskim odnosima koje su posljedica provokativnih akcija turske vlade u posljednjih godinu dana, zbog kojih posljedice trpe brojne američke vojne i diplomatske aktivnosti koje se u ovom trenutku provode u Turskoj”. Do sastavljanja izvješća će Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država biti zabranjena prodaja velike vojne opreme Ankari.

Odgovor iz Turske, što je bilo očekivano, nije trebalo dugo čekati. Ankara je poručila kako se ne boji američkih sankcija i kupit će ruske sustave S-400.

“Rusija će Turskoj isporučiti protuzračne raketne sustave S-400 u propisanom roku”, rekao je direktor Tajništva obrambene industrije Turske Ismail Demir u intervjuu za agenciju Anadolu.

“Provedba sporazuma teče u skladu s početnim dogovorom”, istaknuo je Demir.

Za Tursku obrana zemlje nije “dječja igra”

Ankara je svjesna mogućih američkih sankcija, ali su predsjednici Rusije i Turske donijeli jasnu odluku, dakle, moguća ograničenja neće utjecati na sporazum.

“Ovo nije dječja igra i da danas kažemo jedno, a sutra drugo. Bilo koji drugi scenarij bi bio u suprotnosti s državnim načelima i stavovima Tajništva obrambene industrije Turske. Neophodno je da donosimo odluke i provodimo politiku u skladu s interesima naše zemlje. Očekujemo da saveznici Turske neće brkati jedno pitanje s drugom i da će procijeniti situaciju oslanjajući se na zdrav razum”, istaknuo je Ismail Demir.

Prošlog prosinca su Rusija i Turska potpisali ugovor o kreditu za isporuke sustava S-400 turskoj vojsci. Ankara je prema ugovoru kupila dvije baterije ruskih sustava protuzračne obrane.

Osim toga, Moskva i Ankara su se usuglasili o uspostavi tehnološke suradnje u razvoju proizvodnje protuzračnih sustava u Turskoj, što Ankara nije uspjela dobiti tijekom pregovora o kupnji američkih sustava “Patriot”.

Sjedinjene Države pokušavaju spriječiti isporuku sustava S-400 Turskoj. Pentagon je izjavio kako je svom partneru u NATO paktu spreman ponuditi proturaketne sustave “kompatibilne sa standardima Sjevernoatlantskog saveza”.

Pomoćnik američkog državnog tajnika Wess Mitchell je izjavio kako bi kupnja ruskih sustava S-400 mogla negativno utjecati na opskrbu Turske borbenim zrakoplovima pete generacije F-35. Podsjetimo, Turska i SAD su sklopili sporazum o prodaji 116 borbenih zrakoplova F-35A “Lightning II” turskoj vojsci. Provedba ovog sporazuma je upitna ne samo zbog turskog stava o kupnji ruskih sustava S-400, već i zbog inicijative Zastupničkog doma, koji je prošlog mjeseca američkom Senatu predložio da blokira isporuku Turskoj borbenih zrakoplova F-35 zbog uhićenja američkog pastora Andrewa Brunsona, osumnjičenog da je bio dio mreže koja je organizirala propali vojni udar u Turskoj u srpnju 2016.

Američki Kongres najavio prekid prodaje oružja Turskoj

S-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Ne razumem u čemu je problem Grčka ima S300 pmu1 , Bugarska isto , Slovačka takodje …
Šta to Turska radi što već nije uradjeno .Nekad tokom hladnog rata sve ste radili da se domognete najnovije Sovjetske tehnike…

Siniša
5 godine prije

LP…9. Maj,ako vam nesto znaci!?

Zadranin
5 godine prije

Jesu Turci amerima platili išta za te avione koje neće (još?) dobiti?

indžirlik
5 godine prije

pa amerikanci su putem gulena pokušali izvšiti vojni puč i ubiti erdogana pa normalno da će kupiti što treba za vlastitu sigurnost

Kile
5 godine prije

Mogu zaboraviti na F35

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI