Američki Kongres najavio prekid prodaje oružja Turskoj

Oružje i dolari
22 komentara

Američki kongresmeni na zakonodavnoj razini namjeravaju poduzeti mjere kako bi obustavili isporuku američke vojne opreme Ankari, izvještava The Hill, koji dodaje kako američki Kongres planira obustaviti prodaju oružja Turskoj, barem dok se ne objavi izvješće s analizom pogoršanja odnosa između dviju zemalja.

Zastupnički dom američkog Kongresa želi odgoditi prodaju američkog oružja savezniku u NATO paktu Turskoj, sve dok se ne pripremi izvješće koje će analizirati pogoršanje odnosa između Washingtona i Ankare, navodi The Hill.

Ovaj se prijedlog pojavljuje u verziji kojeg je Zastupnički dom predložio u okviru godišnjeg zakona o obrambenoj politici.

Sada je Pentagon dužan Kongresu podnijeti izvješće u kojem mora navesti “utjecaj porasta napetosti u američko-turskim odnosima koje su posljedica provokativnih akcija turske vlade u posljednjih godinu dana, zbog kojih posljedice trpe brojne američke vojne i diplomatske aktivnosti koje se u ovom trenutku provode u Turskoj”.

Do sastavljanja izvješća će Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država biti zabranjena prodaja velike vojne opreme Ankari.

Kao što je navedeno u članku, zakonodavci trenutno pokušavaju otkriti gdje u kojem su smjeru krenuli odnosi između dviju zemalja u trenutku kada je Washington bio spreman Ankari prodati 116 borbenih zrakoplova F-35A “Lightning II”.

U međuvremenu, kako navodi The Hill, Zastupnički dom je pokrenuo i drugu inicijativu, kojom je prošlog mjeseca američkom Senatu predložio da blokira isporuku Turskoj borbenih zrakoplova F-35 zbog uhićenja američkog pastora Andrewa Brunsona.

Andrew Brunson je američki pastor iz Sjeverne Karoline, koji 23 godine živi u Turskoj, a osumnjičen je da je pomagao skupini koju Ankara smatra odgovornom za neuspjeli vojni udar 2016. protiv predsjednika Tayyipa Erdogana. Njegovo suđenje samo je jedno i nizu pravnih slučajeva koji su zaoštrili odnose između Turske i Sjedinjenih Država i postalo je prepreka za prodaju američkog oružja turskoj vojsci.

Andrew BrunsonF-35F-35 Joint Strike FighterMinistarstvo obrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
5 godine prije

To je sve predstava. Turska je među prve 3, 4 NATO sile, prodaja će se vjerovatno nastaviti preko tipa Hrvatske ili tako nekih NATO ispostavica.

cool
5 godine prije

Ha, ha, nečeš ti obavjesti; idem se malo zabavit 🙂 ! Za to se znalo još od kad…. joj, joj cirkusa 🙂 .

Zadranin
5 godine prije

Ne bi da su ameri jedini proizvođači aviona na svijetu.
Uvik ima od nekog drugog kupiti (vidi S-400.. ).
Samo vi odbijajte kupce, ameri.

Pljuc. Eto ga.

Galus 92
5 godine prije

Ovo stopiranje prodaje modernog američkog oružja Turskoj, a još posebno, što se tiče isporuke 116 aviona 5. generacije F 35 A, nije toliko odluka administracije SAD, negoli više, kako to izgleda rezultat pritiska Izraela i druge NATO države s tog područja Grčke, koje bi u slučaju, da Turska dobije te moderne lovce, postale podređene, što se tiče vojne moći u usporedbi s Turskom, a kad uzmemo u obzir tko je na čelu Turske i kad nije baš teško prozrijeti namjere turskog političkog i vojnog vodstva a to je, da imaju namjeru, obnoviti nekadašnju veličinu Otomanskog carstva, postaje nam jasnija zabrinutost susjednih država, koje ionako nisu u dobrim odnosima s Turskom, a zračni incidenti nad Egejskim morem i otocima se događaju na dnevnoj bazi!

fb slo
5 godine prije

Državni udar, podupiren s strane Usa i suradnja s Kurdima, nije nešto dobro za Erdogana i Muslimansku bratovštinu…
Da nije ruskih obaveštajca, Erdogan več bi pao…
Pa se onda čude kavboji…

Venom
5 godine prije

Turci su več u 90-tih platili razvoj i izradu F-35.

HEKPCT
5 godine prije

Al će biti panike u nato-u kad druga najjača vojska istupi iz saveza. Erdogan može što hoće, nitko mu ne može ništa.

Tomica
5 godine prije

Malo je nejasno da li će ameri obustaviti prodaju ili isporuku F-35. Mislim, poznavajući amere, da su uzeli novac za razvoj i vjerojatno za bar dobar dio zrakoplova inače ne bi ni spominjali zabranu.

alan ford
5 godine prije

Američki Kongres najavio prekid prodaje oružja Turskoj

ma da naravno, a ko vjeruje ovim bajkama nema pojma, Erdo je sigurni cionisticki igrac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI