Turska se osvetila i uvela recipročne sankcije SAD-u

Erdogan prijeti
30 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je naložio zamrzavanje imovine američkog državnog tajnika pravde i unutarnjih poslova, što je recipročan odgovor na sankcije Washingtona koji je uveo sankcije protiv dva ministra turske vlade, turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua.

“Do sinoć smo ostali strpljivi. Danas sam dao nalog – mi ćemo zamrznuti imovinu u Turskoj američkog državnog tajnika pravosuđa i tajnika unutarnjih poslova, ako je imaju”, priopćilo je Erdogan na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u Ankari, glavnom gradu Turske.

“Pretvaranje političkog i pravosudnog spora u ekonomski će naštetiti objema stranama, ali Ankara ne želi sudjelovati u igri kao gubitnik”, rekao je turski predsjednik.

U Turskoj je od listopada 2016. u pritvoru američki pastor Andrew Brunson, koji je optužen za terorizam i špijunažu, što je podiglo napetosti u odnosima između Turske i Sjedinjenih Država, koji su već dosegli kritičnu točku zbog potpore Washingtona u kurdskim milicijama u Siriji, koje Ankara smatra “teroristima”.

Američko Ministarstvo financija je ranije ovog tjedna zbog uhićenje Brunsona nametnulo sankcije turskim ministrima pravosuđa Abdulhamitu Gülu i ministru unutarnjih poslova Süleymanu Soyluu.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Ankari oštrim sankcijama u slučaju da ne puste američkog pastora, koji mora ostati u pritvoru u Turskoj najmanje do suđenja u listopadu.

Nakon ovog posljednjeg koraka kojeg su Sjedinjene Države poduzele u vezi zatočenog pastora Andrew Brunson, Erdogan je u svom govoru ove subote procijenio “kako SAD nisu pogodne za strateškog partnera i da je Washington pokazao ozbiljan nedostatak poštovanja prema Turskoj”.

“Oni koji misle da mogu gurnuti Tursku natrag pribjegavajući prijetnjama i apsurdnim sankcijama, pokazuju da ne poznaju tursku naciju”, rekao je Erdogan.

U petak je tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo nametanje sankcija, nazvavši ovaj čin Washingtona”pristranim miješanjem u odluke turskog pravosudnog sustava”.

Hurriyet Daily News

SAD uvele sankcije protiv Turske – Odluka bez presedana u povijesti NATO pakta

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije

I sad su ta dvojica američkih dužnosnika ostali bez ušteđevine koju su imali u turskim bankama.

Alen
5 godine prije

Ja mislio izasla iz NATO , kad ono tuča torbicama…

Kora
5 godine prije

Al’ će ovaj Erdogan odfrknuti… samo će se jedno jutro probuditi i u čudu pitati što mu se to dogodilo prije nego se snašao.

Son of Alerik
5 godine prije

Erdogan kroz kontrolirane medije može vlastitim podanicima uvaljivati svakakve fore, pa i ovakve o nekakvim sankcijama SAD-u. Međutim, drzne li se i poduzme ikakve, a ne samo recipročne mjere, onda ovo što mu se počelo događati s turskom lirom će se ubrzati do mjere da taj psihopat neće znati što mu se dogodilo. Kako je preko noći skoro dosanjano Otomansko carstvo rasulo se kao kula od karata, a razjarena gomila traži njegovu diktatorsku glavu na panju.

2 mg mozga
5 godine prije

Tko je sljedeci s kim se SAD vise nece igrati? Mozda ima kakav koeficijent u kladionicama…

erektvs maximvs
5 godine prije

to erdogane majstore….ima največa muda….

Mucke
5 godine prije

Turci drze lovu u americi a Ameri u Turskoj?Sta ne bi trebalo bit obratno?

Pero
5 godine prije

Koja glumacka ekipa… Cijeli ovaj sah na zemlji je jedna velika gluma

Tomica
5 godine prije

Zna li se o kolikoj imovini se radi?

Aaaa
5 godine prije
ivo
5 godine prije

bravo_tuki , još samo turban stavi na oglavinu i vidi_sultan

MajorJS1
5 godine prije

Vidjet cemo kad valuta im pocne tonut kao i irancima.. samo iranci su otporni a turci se okrecu kako vjetar puse

Ja ja i opet ja ?
5 godine prije

U ovoj igri,ako ne popusti,Erdogan će pop…it. Amer kad više nema načina da te opameti,on ti napravi rat,a Turska ima problem sa Kurdima. Ali u cijeloj toj igri pu…i turski narod,jer se plaća isplaćuje u Tr lirama a 2011. 1€=1,6 Tr Lira,danas 7,5 Tr lira. Ameri neće u tom dijelu izgubiti saveznika,oni će se okrenuti kurdima,a ako do toga dodje bit će svašta,zbog toga je Erdoganu pametnije da popusti,sa rogatim se ne bode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.