Tužba nastoji da Google proglasi javnom uslugom, prijeteći tehnološkom gigantu državnim propisima

Google
1 komentar

Državni tužilac iz Ohaja podigao je tužbu protiv Googlea, tražeći od suda da proglasi internetskog giganta javnom uslugom, što znači da bi država mogla da ga reguliše i primora na promjenu navodno nasilne prakse.

„Google koristi svoju dominaciju u pretraživanju Interneta da bi usmjerio stanovnike Ohaja na Google proizvode“, objavio je u utorak državni tužilac Dave Yost. „To je diskriminatorno i antikonkurencijski.“

„Kada ste vlasnik željezničke pruge ili elektro kompanije ili tornja za mobilne telefone, prema svima morate da se ponašate isto i da svima omogućite pristup.“

Pored zahtjeva za pravnu odredbu kojom bi Google bio proglašen uobičajenim dobavljačem usluga koji podliježe „odgovarajućim vladinim propisima“, tužba tvrdi da je kompanija „dužna da izvorima ili konkurentima ponudi jednaka prava, što znači da ne bi trebalo da daje prednost predstavljanju sopstveniih proizvoda, usluga i veb stranica u rezultatima pretraživanja.“

Yost tvrdi u slučaju koji je u utorak podnijet na Okružnom sudu u Delawareu da je Google oštetio stanovnike Ohaja jer ne mogu da učine najbolji izbor pošto kompanija manipuliše informacijama koje se prikazuju. Na primjer, rekao je, usmjeravanje potrošača na Google Flights spriječilo bi osobu da vidi ponude konkurenata, kao što su Orbitz i Travelocity.

Državni tužilac Ohaja, koji je republikanac, bio je među 38 državnih tužilaca koji su se pridružili dvostranačkoj saveznoj tužbi podnijetoj protiv Googlea prošlog decembra, koja je tvrdila da se Big Tech gigant angažovao u „antikonkurentskom ponašanju“ koje je kršilo Shermanov zakon, antimonopolski zakon. Google se već suočio sa antitrastovskom tužbom američkog Ministarstva pravde.

Nije jasno da li bi se regulatorna moć Ohaja nad Googleom mogla proširiti na suočavanje sa političkim pristrasnostima u načinu na koji se kontroliše sadržaj. Državni zvaničnici GOP i zakonodavci širom zemlje povukli su posljednjih mjeseci niz poteza usmjerenih protiv inicijativa koje favorizuju demokrate, poput pasoša vakcina, transrodnog aktivizma i učenja o kritičkoj rasnoj teoriji.

Google je vodeći pretraživač na svijetu, koji se od prošlog mjeseca može pohvaliti globalnim tržišnim udjelom od više od 92 %, navodi Stat Counter. Njegov najbliži rival je Microsoftov Bing, sa manje od 2,3 %.

GoogleTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Lako je bilo 25 po tuđoj riti, sad nek malo kušaju sami kako je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI