Twitter otkriva politiku zabrane ‘govora mržnje’

twitter
9 komentara

Twitter će sakriti takozvani “govor mržnje” koji krši svoja pravila iza ekrana upozorenja koji zahtijeva klikanje, objavila je platforma u ponedjeljak u blogu.

Nova politika bi trebala dati moderatorima više izbora od jednostavnog binarnog pristupa ‘ostavi gore protiv uklanjanja’ tipičnog za većinu moderiranja sadržaja, navodi Twitter.

Osim što će biti skriveni iza ekrana upozorenja na kojem piše “Vidljivost ograničena: ovaj tvit može kršiti Twitterova pravila protiv ponašanja mržnje”, uvredljivi tvitovi će biti isključeni iz rezultata pretraživanja, trendova i “preporučenih” ekrana, uz druge moguće opcije niže rangiranja. Reklame se neće pojaviti u njihovoj blizini.

Nova politika treba da utjelovi paradigmu “slobode govora, a ne slobode dosega” koju je Musk prvi put zadirkivao nakon što je preuzeo platformu u novembru, kada su se još uvijek kovitlale spekulacije o tome hoće li ispuniti svoja obećanja da će osloboditi Twitter od korporativnih državnih cenzora. .

Tada je obećao da će „negativni tvitovi/tweetovi mržnje“ biti „maksimalno uklonjeni i demonetizirani“, nepovezani s oglasima i isključeni iz svih rezultata pretraživanja osim najspecifičnijih.

Iznošenje deboostinga – ključnog dijela nekada tajne prakse zabrane iz sjene – na otvoreno bolje usklađuje ovaj oblik moderiranja sa Twitter-ovom “ posvećenošću transparentnosti”, navodi platforma u svom objašnjenju nove politike.

Korisnici će moći da „pošalju povratne informacije o etiketi“ ako se ne slažu sa radnjama Twittera, i iako to ne znači da će iko pročitati ili odgovoriti na povratne informacije, adekvatan žalbeni proces je navodno u toku.

Twitter je otkrio da, iako su oznake trenutno namijenjene isključivo kršenju politike mržnje, platforma planira da ih proširi na “druga primjenjiva područja politike u narednim mjesecima” kako bi osigurala da “mjere provedbe” postanu “proporcionalnije i transparentnije za svi na našoj platformi.”

Platforma se našla na udaru kritike ranije ovog mjeseca jer je usmjerila svoje “mjerne mjere” protiv korisnika platforme za blogove Substack, koja je nedavno uvela funkciju sličnu Twitteru pod nazivom Notes. Tvitovi koji sadrže veze podstaka su uklonjeni i odgovori onemogućeni, dok novi tvitovi nisu mogli biti objavljeni. Nekoliko istaknutih korisnika Substacka napustilo je platformu, uključujući Matta Taibbija, novinara kojeg je Musk ručno odabrao da objavi ‘Twitter fajlove’ i razotkrije “cenzurno -industrijski kompleks” koji je milijarder navodno odlučan da demontira.

Musk je od tada zamijenio štap šargarepom, nudeći korisnicima Twittera priliku da unovče svoj sadržaj i zadrže sav novac koji zarade prve godine.

CenzuraMusk
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Nezahvalno je prevoditi engleski tekst Gugl-prevoditeljem a bez dobrog poznavanja tog jezika jer takav prijevod ispada konfuzan (pa i smiješan)
U primjeru ovog članka riječ koja stvara konfuziju je – SCREEN koju je autor izvornog teksta upotrijebio na više mjesta u njenom različitom značenju a Gugl je sve to preveo u njena samo dva, tri značenja – ekran, zaslon, sjena (u krivom kontekstu)…

Riječ SCREEN u različitim kontekstima može biti kao imenica – zaslon, ekran, sito, paravan, pregrada, zavjesa, mreža, filmska industrija, zaklon, osiguranje….
ili kao glagol – provjeriti, ekranizirati…

No ako ukucaš u tražilicu:
Twitter unveils ‘hate speech’ shadow ban policy
dobiješ originalni tekst………….

.ebeš takav narod i njihov jezik kojim se ni dva brata od iste majke ne mogu sporazumjeti tj. razumjeti.

(…eh da su imali Vuka sve bi bilo na mjestu;)

Tupko Glupko
1 godina prije

Glavno pitanje ovdje jest što je “govor mržnje” i tko ga definira? S nekim govorima mržnje ćemo se svi složiti da jesu, ali treba razlikovati one koji ih pišu u afektu i dugogodišnjoj frustraciji politikom koja se provodi od onih koji stvarno misle da naprave što pišu. Ovih prvih je 99%, a drugih 1%. Postoji i ta uvjetno rečeno ‘siva zona’ koje današnje vlasti pokušavaju maksimalno progurati kontra logike i razuma, tj. vratiti verbalni delikt – u današnje doba više pismeni delikt na internetu. Npr., pandan hrvatskom ZDS iz Drugog svjetskog rata je ukrajinski ‘Slava Ukrajini” iz tog istog rata. Otkako je Ukrajina 1990-ih postala neovisna ovaj se pozdrav koristio samo u ekstremnim nacionalističkim krugovima. Masovno se počeo koristiti kao javni pozdrav tijekom Euromajdana 2014., kada su se europski orijentiranim prosvjednicima na Majdanu pridružili pripadnici Desnog sektora i drugih desnih organizacija. 2018. godine ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je predložio da postane zvanični… Čitaj više »

Pristojni građanin u ozbiljnim godinama
1 godina prije

Hiperprodukcija vijestii i objava, pojačana lošim prijevodima u stilu google translatea, ruši kvalitetu sadržaja i time onemogućuju ozbiljne analize, a potiče zafrkanciju, luckaste komentare i histerični defetizam.

Max
1 godina prije

Nemam tvitter.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI