Twitter ukida zabranu za političke reklame

Twitter
1 komentar

Twitter će ublažiti svoju zabranu političkog oglašavanja, navodeći da će promjena politike stupiti na snagu u narednim sedmicama. Najava je uslijedila nakon izvještaja o egzodusu oglašivača sa web stranice nakon Muskovog prošlogodišnjeg preuzimanja vrijednog više milijardi dolara.

Na Twitter Safety nalogu platforme istakla je tu odluku u utorak, uz napomenu da će uskoro “ uskladiti našu politiku oglašavanja sa politikom TV i drugih medija” u pogledu političkog materijala.

“Danas popuštamo našu politiku oglašavanja za oglase u SAD-u. Planiramo i da proširimo političko oglašavanje koje dozvoljavamo u narednim sedmicama” , navodi se i dodaje “Vjerujemo da oglašavanje zasnovano na motivima može olakšati javnu raspravu o važnim temama.”

Twitter je prvobitno zabranio neke oblike političkih reklama još 2019. godine – pre Muskove akvizicije kompanije prošlog oktobra – razbijajući rang sa drugim velikim sajtovima kao što su Facebook, Instagram i YouTube. Twitter je u to vreme tvrdio da politički uticaj ne treba kupovati, već zarađivati ​​kroz iskren javni interes. Međutim, kao novi vlasnik stranice, Musk je nastojao da smanji ograničenja sadržaja, obećavajući da će Twitter učiniti utočištem za slobodu govora, istovremeno uvodeći niz promjena politike.

Odluka da se nastavi politička reklama mogla bi biti dio napora da se pokrene novi posao, jer je Twitter navodno izgubio oko pola svojih 100 najboljih oglašivača i nekoliko manjih od kada je Musk preuzeo vlast. Nejasno je da li će se ove kompanije vratiti, jer je jedan broj kompanija rekao da će privremeno pauzirati svoje oglase, a neki su naveli zabrinutost zbog navodnog rasta govora mržnje na platformi pod Muskovim vodstvom.

Iako su tačni detalji predstojeće promjene pravila i dalje nejasni, Twitter je rekao da će “prvo osigurati da naš pristup pregledavanju i odobravanju sadržaja štiti ljude” prije nego što se izvrše bilo kakve izmjene, dodajući da će otkriti više o tom potezu u narednim sedmicama.

MuskOglašivačiPolitički Oglasi
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

U politici je najveći novac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI