U Moskvi jedni umanjuju značaj napada na Siriju, a drugi žele “oštar odgovor”

Ruski izvještaj o napadu
124 komentara

Kao što smo izvijestili, raketni udar kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija proveli na Siriju, osim nekoliko zgrada i jednog vojnog laboratorija, nije uzrokovao gotovo nikakve štete sirijskoj vojnoj infrastrukturi.

Na internetu nema gotovo nikakvih dokaza o šteti počinjenoj ovim napadom, a izjava Donalda Trumpa “kako su uništeni svi zadani ciljevi, kao kada je prošle godine američka vojska uništila 20% sirijske zrakoplovne flote”, dovoljno govori sama po sebi. Naime, prošle godine je u američkom napadu na sirijsku bazu Al-Shayrat pogođen jedan hangar, nekoliko je projektila palu u krug baze i na pistu, dok sirijsko zrakoplovstvo nije pretrpjelo nikakvu štetu.

Državna Duma: “Udar zapadne koalicije na Siriju je kazališna predstava”

Na temelju izvješća i podataka dobivenih od ruskog Ministarstva obrane, zastupnici ruske Državne Dume su udar na Siriju usporedili s kazališnim igrokazom.

Napad zapadne koalicije na Siriji podsjeća na kazališnu predstavu, rekao je Igor Lebedev, zastupnik Državne Dume.

“Predsjednik Sjedinjenih Država je dao izjavu za medije o početku napada, cijelo vrijeme je bio svjestan utjecaja i ciljeva, te da je Sirija unaprijed evakuirala sve izvan zone udara”,  napisao je Lebedev.

Istaknuo kako je rezultat zapadnog udara na Siriju bio “nula žrtava i minimalna šteta”.

Prema posljednjim podacima su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska ispalili 113 projektila na Siriju. Korišteni su krstareći projektili “Tomahawk” i najnoviji američki precizni krstareći projektili zrak-zemlja AGM-158 JASSM. Rusko Ministarstvo obrane je odlično ocijenilo sirijsku protuzračnu obranu, koja je presrela 71 projektil zapadne koalicije i svih 12 koji su pokušali pogoditi zrakoplovnu bazu blizu Dumayra, sjeveroistočno od Damaska.

Ovaj je udar trebao biti veliki test za sirijsku protuzračnu obranu, a rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da ga je sirijska vojska položila s izvanrednim uspjehom.

Sovjetski sustavi protuzračne obrane su “pametniji” od Trumpovih “pametnih” projektila

“Sjedinjene Države su trebale izgovor za napad na Siriju i dobili su ga s lažnim kemijskim napadom”, izjavio je član Vijeća Ruske Federacije Aleksej Puškov.

“Sjedinjene Američke Države ne trebaju nikakvu pojašnjenje OPCW-a i istragu i trebale su izgovor da napadnu Siriju. Dobili su ga u obliku lažnog kemijskog napada. Čista demonstracija sile i agresivnosti”, napisao je na Twitteru Puškov, izrazivši uvjerenje da napad neće promijeniti tijek događaja i ravnotežu snaga u Siriji.

Prema Puškovu, upozorenje ruskog stožera je dalo željeni rezultat.

“Nijedan ruski objekt u Siriji nije napadnut. Izvanredan rat do danas je izbjegnut”, rekao je ruski senator.

Puškov se osvrnuo na poruku Glavnog stožera da je sirijska protuzračna obrana oborila 71 od 113 projektila sa sovjetskim sustavima protuzračne obrane S-125, S-200, “Buk” i “Kvadrat”.

“Trump je želio u akciji vidjeti svoje “pametne rakete”, a sovjetski sustavi su se pokazali pametnijima”, rekao je senator Aleksej Puškov.

Podsjetimo da je ranije Trump poručio Rusiji da se pripremi na dolazak dobrih, novih i “pametnih” projektila koji će biti lansirani na Siriju.

CNN: ovo je pobjeda sirijske vlade, jer vojska nije pretrpjela nikakvu štetu

Čak je i dopisnik CNN-a Frederik Pleitgen, koji je više od 20 puta bio u Siriji, rekao da će rezultati napada zapadnih zemalja od strane vlade Bashara Al-Assada biti smatrani kao pobjeda sirijske vojske.

“Sirijska vlada to će smatrati velikom pobjedom. Ciljevi su bila tri objekta, ali je protuzračna obrana uspjela presresti nekoliko projektila i napad ni na koji način nije utjecao na sposobnost sirijske vojske”, za CNN piše Frederik Pleitgen.

“Bilo je ozbiljne zabrinutosti da bi američke mogle ugroziti sirijsku borbenu učinkovitost i čak utjecati na tijek rata, sada kada vladine snage nižu pobjede i kad se Rusija pojavio na ratnoj pozornici”, dodao je Frederik Pleitgen i dodao kako je uvjeren da su udari bili simbolični.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je napad zapadne koalicije na Siriju opisao činom agresije na suverenu državu i Rusija je sazvala hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o ovoj temi.

“Rusija mora odgovoriti, jer će sutra na redu biti Kremlj”

“Ako SAD planiraju učiniti nešto, a posebno financirati uništenje arapske države bliske Rusiji, onda će to i učiniti, rekao je Leonid Ivašov”, predsjednik ruske Akademije geopolitičkih problema.

Uoči napada je Ivašov rekao da, “ako Rusija dopusti Sjedinjenim Državama da bombardira Siriju, čak i ako se radi o udaru na ciljeve u kojima nema ruskog vojnog osoblja, onda će čak i nekoliko privremenih “saveznika” otići od Rusije”.

“Istovremeno će duh i moral u sirijskoj vojsci biti potpuno potkopani. Zašto su se Sirijci borili? Vjerovali su u Rusiju kao saveznika i da će njezin autoritet zauvijek čuvati Siriju, ali i arapski svijet i svijetu u cjelini. Sve to će utjecati na gospodarsku suradnju Rusije s drugim zemljama. Nitko neće surađivati ​​sa slabom zemljom. Nakon Sirije će započeti napadi na južnim područjima Rusije. Sjedinjene Države, bez ikakvih problema, mogu pronaći epruvetu s toksičnim tvarima, kao američki državni tajnik Colin Powell, kada ju je pokazao na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i uništio Irak. Od tada su laži o kemijskom  oružju postale pravo političko oružje. Čim se progovori o korištenju kemijskog oružja, onda razmislite što će se bombardirati”, rekao je Leonid Ivašov.

“SAD ne namjeravaju dokazati ništa”

“SAD ne namjeravaju dokazati ništa i smatraju se gospodarima svijeta. I ništa se nije promijenilo u ponašanju Zapada. Oni su samo neko vrijeme, kada je Sovjetski Savez bio snažan, uzimali u obzir našu snagu, govorili o “demokraciji” i ” komunizmu”. No, primjenjuju iste fašističke metode kao nekoć Njemačka i Italija. A to rade samo zato što se nitko ne protivi i zato što Rusija djeluje nesložno. Neprijatelj razumije da ima depozite i nekretnine naše elite i tako dalje. Stoga sam nedavno morao govoriti o opciji da SAD neće promijeniti svoje planove. Dali su Rusiji malo veselja, dali su Putinu da govori o modernom, obećavajućem oružju. Ali, ipak, slijede svoj cilj i provode plan uništenja Sirije i ne napuštaju ovu zemlju. Mi smo zastrašujući na riječima, ali kada je riječ o stvarnom otporu, bio to slučaj Skripal ili kemijsko oružje u Siriji, samo se ograničavamo na izjave Marije Zaharove. I Zapad to koristi”, nastavio je ruski stručnjak i umirovljeni general-pukovnik Leonid Ivašov.

“Prvo je o udarima na Siriju govorio britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, a Trump je preuzeo misiju provokacije, rekavši kako su “Assadovi borci koristili plin u napadima 30 kilometara od Damaska.” To je ludost. Da ga je bilo, onda bi obični povjetarac smrtonosni oblak donio u Damask. Ali njima nije potrebna istina. Tada je napade proveo Izrael.Trump kaže da je Izrael pobijedio. Vidjet ćemo kada Englezi, možda i Francuzi, počnu uništavati rezultate koje je sirijska vojska postigla uz potporu Rusije. I sljedeća stvar o kojoj govorim je Donbas. Porošenko će se malo strpjeti i sigurno će pokrenuti napad. Zato što je naša sila nedosljedna. S jedne strane, glasni govori i predsjednik koji tvrdi da imamo strašno oružje, a kada moramo braniti naše interese i interese naših saveznika, ograničavamo se na šutnju ili borbe u obliku prosvjeda, nezadovoljstva i tako dalje. Gdje je provedba izjave da ćemo pucati na projektile? Amerikanci, poput svih zapadnjaka i Izraela, sada koriste svoje staro streljivo, stare “Tomahawke”. Stoga se ne treba radovati što mnogi projektili ne pogode ciljeve. Oni su tako iskorišteni, ispaliti ih na strani teritorij je jeftinije”, to je sve, nastavlja ruski stručnjak.

“Mi se povlačimo, ali u svim vojskama postoji načelo da ako se neprijatelj povlači, onda potrebno povećati pritisak. On se mora provoditi, mora se slomiti neprijatelj i nove sile moraju biti bačene u bitku. To je ono što danas promatramo na vojno-političkoj fronti. Ali s čisto vojnog stajališta, je li moguće obraniti sirijsku zračnu luku koja je napadnuta? Naravno. Prvo morate predvidjeti moguće akcije neprijatelja. Zbog toga postoje obavještajne, analitičke strukture i sjedište. Potrebno je razumjeti što će neprijatelj učiniti, u kojim smjerovima, koje će objekte napasti. Zatim sjedište planira kako se boriti. Osim toga, uvijek treba imati na umu da je potrebno udariti ne samo ciljeve koji idu na objekt, nego i države koje provode čin agresije. Izrael je napao Siriju. Zašto nije bilo pritiska? Čak i bez vojnog uplitanja imamo poluge kao što je bezvizni režim, kojeg odmah treba ukinuti za Izraelce, protjerati izraelskog veleposlanika iz Moskve, povući ambasadora odande i zaustaviti sve kontakte. I u konačnoj analizi, moguće je vratiti se na mete s kojih su lansirani projektili. Imamo i polugu sazivanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, diplomatsko prekidanje i ograničenje odnosa sa zemljama agresorima. Potrebno je pogledati, ekonomski odgovoriti i, naravno, vojno reagirati. Tada bi nas poštovali i slušali. Ali agresori su sigurni da naši zastupnici, članovi vlade i predsjednička struktura imaju nekretnine, ogromne račune u Izraelu i na Zapadu i da neće biti nikakvih odgovora s naše strane”, pojašnjava Leonid Ivašov.

“Dobro znamo da ako zemlja pokaže bijelu zastavu, tada pobjednička država određuje njenu sudbinu. 1991. godine smo izvjesili bijelu zastavu i tada je bila postavljena američka administracija, koja je strogo kontrolirala domaćina. Sad imam samo jedno pitanje. Želi li Putin doista pomoći Rusiji ili igra ulogu u ovom igrokazu? Naslovnu ulogu. Govori lijepe i lijepe riječi, obećava nešto, a vidimo gdje zemlja ide i kako to funkcionira, te da nema odgovarajuće reakcije. Ako danas ne reagiramo kada su neprijatelji udarili Damask, Homsu, sutra nećemo reagirati čak i ako ugroze Kremlj. Marija Zaharova će prosvjedovati i sve će završiti”, dodao je stručnjak.

“U istoj seriji je priča o ribarima iz Kerča, koje su zarobili Ukrajinci. Ljudi su patili, mučili se u zatočeništvu, a Ministarstvo vanjskih poslova “izražava zabrinutost”. Zašto nam onda trebaju moćne oružane snage, specijalne snage i obavještajne službe? Tada su odmah mogli zarobiti tri ili pet ukrajinskih brodova, da su htjeli i da su vlasti stvarno štitile nacionalne interese. U mnogim područjima, mi smo okupirana zemlja”, rekao je umirovljeni general Leonid Ivašov, očito zagovornik “čvrste ruke” i jakog, pa i vojnog odgovora na učestale provokacije.

Ruska vojska je pravovremeno upozorila sirijske kolege

Međutim, prema posljednjim informacijama su SAD ipak o svemu prije napada na Siriju obavijestile Rusiju i sirijska vojska je imala sve potrebno vrijeme da se skloni na “sigurna područja”, zbog čega nije bilo gubitaka u vojsci i na ključnim objektima koje su, navodno, štitili samo stari sovjetski protuzračni sustavi.

Bivši zapovjednik Crnomorske flote, admiral Vladimir Komojedov, rekao je kako smjer udarne skupine grupe američke mornarice, na čelu s nosačem zrakoplova “USS Harry Truman” u Sredozemnom moru, te okupljanje skupine razarača nisu samo provokacija, nego dokaz vojnog grupiranja u regiji u namjeri da se provede snažan udar na Siriju. Admiral Komojedov je ovo izjavio početkom tjedan i ruska i sirijska vojska su imali sve moguće vrijeme na raspolaganju da izbjegnu štetu od udara, ali na političkom planu je situacija drugačija i netko će reći kako Moskva gleda samo svoje interese i ne štiti saveznike, što je možda i bio cilj ovog napada, posebno u svjetlu redovitih “hodočašća” bliskoistočnih lidera u Moskvu i na razgovore s Putinom.

Iako se dijelom možemo složiti s generalom Leonidom Ivašovom, mediji javljaju da je ruska vojska pravovremeno sirijskom Glavnom stožeru dostavila sve informacije, zbog čega je od preko 100 ispaljenih projektila sirijska protuzračna obrana presrela i oborila 71.

Treba li Rusija odgovoriti kako tvrdi general Ivašov ili će Moskva odgovoriti na drugi način, a odgovora će sigurno biti, pitanje je koje će biti tema rasprava danas i sljedećih nekoliko dana.

Pretplatiti se
Obavijesti o
124 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Ovo je totalni kolaps Ruske strategije u regiji. Erdogan viče kako moraju Siriju sravnat sa zemljom a Putin prodaje Turskoj S400. Katastrofa!

Splićo
6 godine prije

Sad će Putin razdrljen do pojasa uletiti u teren. Strah me je i pomisliti kako će to na kraju izgledati.

17 novembar
6 godine prije

leonid ivasov je sve objasnio . tako da je suvisno vise ista komentarisati . ovaj napad je pokazao ko je gazda i imao je psiholoski karakter

Riddick
6 godine prije

Shairat baza 59 raketa ispaljeno 23 pogodila bazu uspeh 39%
Nove i pametne rakete + Velika Britanija i Francuska , 103 lansirane 31 pogodila ciljeve uspeh 30 %
Vi će te da napadnete Severnu Koreju , Iran , Rusiju , Kinu , Novorusiju , Venecuelu , nesposobnjakovići ..
Pogledajte kako Ruski Kalibri rade svaki pogadja svoj cilj
https://www.youtube.com/watch?v=G2TQ0wAfRts
I to lansiraju ih iz Kaspijskog jezera preko planina i pustinja Irana i Iraka u Siriju , a ne od obale Sirije …

Mate
6 godine prije

Stvari su jednostavne da ne mogu biti jednostavnije. Kineski ministar obrane je bio prije par dana u Moskvi da se “zakune” na čvrsto vojno savezništvo između Rusije i Kine, jer je poznato da SAD ne mogu savladati Kinu i Rusiju zajedno ali pojedinačno mogu – bez problema, što je današnji događaj i potvrdio. Danima se znalo za ovaj napad, i Kinezi su mogli poduzeti provokativne akcije u Južnom kineskom moru kako bi u ovom kritičnom trenutku dodatno opteretili SAD. Ali ništa. S druge strane , Rusi su jasno rekli kako će na napad odogovoriti ne samo rušenjem projektila, već i SREDSTAVA S KOJIH SU LANSIRANI! Jeli tako bilo? Jest! Što se događa? Rusi su se zavukli u svoje baze, flotu dislocirali iz Sirijskih vioda i ostavili “saveznika” na milost i nemilost – uzalud sva pravdanja o broju oborenih raketa. Ali Rusi su također jasno rekli da bi ovaja napad označio… Čitaj više »

mars
6 godine prije

Baš kao i na ovom portalu. Neki bi odgovorili iako za to nema zaista stvarnog razloga, osim ako stvarni i temeljni razlog nije da se svijetu pokaže “čiji je duži”. Za to nema potrebe jer i jedni i drugi odlično znaju dužinu kod onog drugog, a znaju to i oni u tom “svijetu” koji trebaju da znaju i koji se pitaju, i spram toga će se i voditi dalja svjetska politika. A mi mali svakodnevni ljudi možemo žaliti ili odobravati što je završilo kako je završilo. A ako ikada dođe do situacije da se stvarno razmišlja o odogovorima jednih drugima, onda će to biti zbog temeljnih i krucijalnih razloga, a ne zbog pukog pokazivanja “njegove dužine” onom drugom i ostalom “svijetu”. U to uopšte ne treba sumnjati, a mi i pored najbolje volje i “pameti” nismo u stanju sagledati sve igre iza kulisa da bi mogli dokučiti i reći da… Čitaj više »

MajorJS1
6 godine prije

Mislim da je najlakse zapoceti rat, a isto mislim da na duze staze nemogu rusi ekonomski pratit “printaonicu dolara” za ratne troskove. Po meni tu je ta ruska vojna suzdrzanost, samo zbog toga. U svemu ostalom su isti ili bolji, ali zbog tog razloga rusi “sute” ali razmisljaju na daleko sta ih ceka ako zagrizu mamac. Nitko nevoli Osovinu Zla ali nemaju izbora nego sutit i cekat da se osovina zla raspadne iznutra. Recite mi ako sam u krivu.. toliko

kikiriki
6 godine prije

ahahaaaahahaaa, a pazi cheerleaderica sa logicnog, al ispaljuju minuse. bolje da je vas patuljak putko nocas ispaljivo rakete……ahahahaaaaa

Petar Veliki
6 godine prije

Gledam RT I Sputnik i samo se čudim. Ko da gledam CNN i BBC. Katastrofa!

Mate
6 godine prije

Trump je odradio sve svoje prijetnje – Rusi niti jednu svoju.

cool
6 godine prije

General Ivašov je dao točnu dijagnozu.

Zvrk
6 godine prije

Ili dogovoren napad da spase još malo obraza ili teški fijasko saveznika. Da im skupe rakete obara PZO trećesvijetske porušene zemlje iz 70ih, previše je. Očekujem asimetričan odgovor negdje na istoku…

NekiGost
6 godine prije

I, da je odmah odgovoreno na taj način (uništenje lansirnih mjesta, obaranje svih projektila i sl.), što bi se sa time dobilo? Idemo zamisliti korak po korak (barem moja ideja): 1. Riješila bi se trenutna prijetnja prema Sirij 2. “Saveznici” bi dobili jako dobaru uvid u preciznost najnaprednijih Ruskih sustava, i Bog zna što još ne 3. US, UK i Francuska bi nahuškali NATO protiv Rusije, jer su, eto, oni napadnuti, a cijeli NATO mora reagirati kad je napadnuta neka od njegovih članica 4. Krenula bi nezamisliva medijska hajka protiv Rusije (puno, puno gora od trenutne) 5. Rusija bi bila izolirana jer je upotrijebila “prekomjernu silu” protiv “upozoravajućih” hitaca “saveznika”. Možda bi čak i Kina i ostali Ruski saveznici morali okrenuti leđa Rusiji 6. Zahvaljujući svemu prethodnom, cijeli Zapad bi bio narajcan da napadne Rusiju i to bi napravili, pogonjeni “pravednim gnjevom” 7. Mislim da niti Rusija ne bi mogla… Čitaj više »

Siniša
6 godine prije

Onako studiozno mi objasnite….šta je bolje:jako katastrofalan napad zbog kojega sada zapadne mafijaše boli glava i zbog kojeg nije počeo rat ili katastrofalan napad zbog kojeg je počeo rat?
Lično mislim da je i previše projektila prošlo,ali gledajući gdje nisu prošli ipak je odlično; izgleda da su određeni prioriteti a zbilja bih voleo vidjeti gdje su završili tih 30 živih projektila.Postoji mogućnost da je ovaj napad bio inicijalna ksula za nešto veće ali je Rusija definitivno pripremila SAA.

Majk Majers
6 godine prije

Bas ka i ovde na portalu. Uz iznimku sta ima njih koji su dosli likovat (i pazi maloumnja, slavit!) nekoliko ispaljenih raketica

Milkec
6 godine prije

Zapad će kad-tad dući u ratni sukob sa Rusijom. Rusija bez Kine ne može dobiti rat protiv zapada.

Kajzer Soze
6 godine prije

@Admin

Admine ako želite da sačuvate ovaj sajt da ne postane sranje uvedite već jednom jedinstvenu registraciju za sajt i komentare , stvarno nema smisla da 3-4 trola koristeći po 5-6 različitih nikova svakodnevno razvodnjavaju glupim komentarima svaku temu koja se objavi na portalu !

Siniša
6 godine prije

A šta kažete za izjavu ove budale,tviter budale….”Savršeno izveden napad protekle noći. Hvala Francuskoj i Britaniji na njihovoj mudrosti i snazi njihove dobre vojske. Nismo mogli da imamo bolji rezultat. Misija ispunjena!”, naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.”
Mislim da ovdje Rusija nije dobila po repu.

Mate
6 godine prije

Ja da sam na mjestu predsjednika jedne države poput Rusije, NIKAD ne bih dopustio da me javno vrijeđa i prijeti jedan perverzni Francuzić 🙁 aj, aj aj 🙁

rujo
6 godine prije

rusija je izgubila rat …plinovod se več gradi dok se oni pravdaju umjesto da udare…

Mićo
6 godine prije

Donald J. Trump

@realDonaldTrump
So proud of our great Military which will soon be, after the spending of billions of fully approved dollars, the finest that our Country has ever had. There won’t be anything, or anyone, even close!

2:29 PM – Apr 14, 2018
29K
14.1K people are talking about this

Ovo su se oni dogovorili. Kad kažem oni, mislim na Trampa i Putina a Erdogan je posredovao.
Vukovi siti, ovce na broju !

StarDam
6 godine prije

Trump objavio tweet “Savršeno izveden napad sinoć. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na njihovoj mudrosti i snazi njihove sjajne vojske. Nisam mogao poželjeti bolji rezultat. Misija izvršena!” Pa je*o me pas ak’ on to ne trola svoje war hawks, Macrona i May!

Viktor
6 godine prije

koliko god mi je draga Rusija,jednostavno je i lako za skužiti da su pustili napad da bu cijene nafte skocile u nebesa,sve je to s Assadom unaprijed dogovoreno. pogledajte samo cijenu nafte prosli mijesec i ovaj kako ce se kretati i bit ce vam jasno

Antiglobalist
6 godine prije

Rusi moraju igrati pametno. Ne nasjedati na provokacije, ne podlijegati zovu ulice : treba im vratiti, potopiti brodove…Ne igra se igra tako. Činjenica: Rusi su tamo, ne namjeravaju otići. Postižu svoje strateške ciljeve. Nema štete. Situacija na terenu ide po planu. Ne histerizirati – i tu je Putin majstor. U stanju je čekati, progutati ponos u svrhu viših ciljeva. Jer ne zaboravite, SAD je vojno jača bar 10 puta od Rusije i zašto zaoštravati situaciju. Neka se jenkiji malo ispucaju, a situacija se neće promijeniti na terenu.

Ferdo Šišćevap
6 godine prije

Sve oni koji su žestoko razočarani što Rusija nije odgovorila, nije mi problem nazvati ih sadističko-voajerskim manijacima koji bi samo željeli iz pozadine gledati kako se drugi međusobno kolju, samo da su oni na sigurnom. Svi su kao protiv MSM-a, a dopuštaju da ih upravo oni nabrijavaju na ovu temu. Svatko razuman i objektivan je mogao pretpostaviti što će se dogoditi… Sutra se više nitko neće sjećati ovoga. Prekosutra će korejski buco testirati novu raketu. Dan iza toga neko će se kombijem zabiti u prolaznike, a isti dan će neki sociopat ući u američku šk i pobiti djecu. Sve je to šarada za “kratkovidne”. Što nas manje to popuši bolje za nas…

tango
6 godine prije

SILA RAZUMIJE JEDINO JEZIK SILE ALI KAKO KAŽE GENERAL ELITA IMA DEBELE RAČUNE NA DRUGOJ STRANI I PREMA TOME VUK NE NAPADA VUKA ELITA ZNA SAMO JEZIK NOVCA ZA SVE DRUGO SU ČISTI IZDAJNICI

Konstantin
6 godine prije

Hmhmhmmmm …. i najon svega ovoga *ranja … uvek se setim situacije dok je Obmana bio precednik USRA … i ne secam se tacno koje godine bese kada je bila ista ovakva hajka od strane emotivni komentatora VS Putina i Rusije … i uvek proverim mape kakva je Sirija bila tada (2013-2014-2015) … i kakva je danas (koliko je SAA + saveznici oslobidili teritoriju). Kao sto vec nekoliko vaas prokomentarisali … geo-politika se ne vodi emocijama … vec racionalnoscu. Do sada Rusi + saveznici nisu napravili velike pogreske. Vreme koje dolazi ce ili potvrditi pro-ratnu opciju koju neki od “vas” zagovaraju, ili politiku koju Rusi do sada sprovode. Pozzzz

Jole
6 godine prije

Nego što kažete na mučko djubre Erdogana,ruskog saveznika i na njegove izjave da je to trebalo napraviti prije i da Assad mora otići. ? Rusima će se otvoriti taj problem samo je pitanje da li će tajming biti nepovoljan. Ne vjeruj Turčinu,nikada pa niti tada.No ne sumnjam da je to Putinu savršeno jasno sa kakvom bagrom ima posla.

čitalac
6 godine prije

General Ivašov, stara sovjetska škola – udari odmah!
Danas jsu stvari kompliciranije nego tada.
Od rušenja turskog zrakoplova preko prvog raketiranja pa do danas – sirijska vojska uz rusku pomoć polako oslobodila skoro cijelu državu! Tako se to radi, kombinacija vojne sile, meke sile i diplomatije. SSSR je znao samo udariti klasičnom vojnom silom i to bez premca ali je na kraju ipak izgubio.

alan ford
6 godine prije

Moskva mora konačno oštri odgovoriti, i cionistima datio po pički, inače, ako i dalje ne freahira, onda će banditi rusku diplomatsku strpljivost posnmatrati kao slabodst i kuikabvičukl i cionidstočli bandfiti će onda ići sve dalhe i dalje, sve agresuvnije. Jer, oni ne namjervamu odustati od namjere, uklanjanja Asada i napada na Iran. I ne namjeravju odustati od odravanja stačmnog hladnig rata protiv Rusijre, koje žele prevoriti u stvarni vrućži ratz. To Rusij treba biti konačno jasno, da tu nema nikakvih prergoviora i ne može ih biti. Razmumijem ja, da se Rusija ponašala odgioviorno i diplomaski, sa konjskkm strpljenjem,. ali sve ima svoe granice Svi znate onaj vic, ono kada na ulici neki siledžija udara nekog čovjeka, i našaiao neki pijanac i kaže ovom siledćžji; ajde udari ga još jednmom ako smiješ! Siležjija udari šakom čovjeka,. Pijanca opet; ajde udari ga sada ako smiješ!, Siledćija oper šakom u čovjeka. Poijanac opt;… Čitaj više »

Zare
6 godine prije

Ostar odgovor je bas ono sta hoce Amerikanci. Zar mislite da ako bi Rusi odgovorili i pogodili jedan Americki brod, da bi Jenkiji odjurili nazad u Ameriku? To bi bio jos jeda pocetak novog konvencionalnog svetskog rata, nedaj boze nuklearnog. Rusi igraju sah a Ameri poker, ako ko ima najbolje izkustvo o odbrani to su Rusi, a onda samo kontranapad do Berlina. Samo strpljenje, ceo zapadni svet ima velike probleme, mnogo vece nego neka Rusija koji narod izdrzao je muke Lenjingrada, Stalingrada

shumadinac
6 godine prije

Leonid Ivašov je pošten čovek i pre svega rodoljub ali mu je razmišljanje iz doba SSSR – znamo kako je to završilo a završilo je upravo zbog takvog razmišljanja. Ironija je da sada Putin mora da se suprotstavlja patriotama da bi sačuvao zemlju.

Spartak
6 godine prije

Savjetujem ratobornim komentatorima da smanje doživlja. Lako je tuđim k…em gloginje mlatiti. A osim toga, najvažnije nije junačenje već pamet i hladna glava. Razumijem logiku generala Ivašova, i on je u načelu u pravu. Ali, on je samo general i još k tome umirovljeni, pa je njemu lakše govoriti trebalo bi ovo pa bi trebalo ono. Ali kad o tvojim odlukama ovise životi miljuna, a u ovom slučaju možda i milijarda ljudi, e onda vrejede neka druga pravila a na samo ona vojne strategije. Činjenica je da je RF vojno, a pogotovo ekonomksi, slabija od NATO-a. Jedini paritet ima u nuklearnim sredstvama međusobnog uništenja. Usanci zato žele uvući RF u vojno-ekonomkso-političko iscrpljivanja, tako da (nadaju se) dođe do ponude iznutra i svojevrsne rejelcinizacije RF. Da padne opet bez i jednog ispaljenog matka, ali tada, taj drugi put, više je neće ispuštat iz ruku. Uništili bi je do kraja, razbili odmah… Čitaj više »

Spartak
6 godine prije

Pardon, korkcija. Hito sam reći “do pobune uznutra”, a ne do “ponude iznutra”

Yugoslavija
6 godine prije

Momci,momci,kakvih sve tu komentara covjek procita,pametnije da nista nekomentira,jer nema potrebe nekome dokazivati da nista o svemu tome nezna,nego pojedinci mlate praznu slamu

Ivo
6 godine prije

Rusija je povukla svoje crvene linije – targetiranje ruskih postrojbi, uništenje sirijske vlade i udari po SAA koji bi bili tolikog intenziteta da naruše strateški odnos snaga ili dovedu do poništavanja postignutih rezultata. Ove besmislene udare u propagandne svrhe će puštati jer nije kritično za razvoj situacije, a ako postane ozbiljno, onda će se boriti, neće otići kući podvijena repa.

bbbb
6 godine prije

Ako se zna vlasnik holiciovuda, fed-a, banaka itd. kako se može biti toliko naivan i vjerovati u ove igrokaze koji imaju ishodište u pojavi mesije.

Posmatrač
6 godine prije

Mislim, da smo svi zaboravili jednu “malu vest” a to je, da će Sirija od Rusa dobiti S-300, što će jako ojačati njenu poziciju protiv Izraela. Jest Rusija ispala “nekredibilo” uoči tog napada na Siriju, ali interesantno je što do danas nije Siriji isporučila najsavremenije PZO sisteme (i Iranu je posle par godina več plaćene S300 isporučila nedavno). Sve u svemu izgleda kao da postoji neki tihi dogovor između Rusije i Izraela, da Rusija susjedima Izraela baš ne daje oružje, koje če potpuno blokirati akcije Izraela u “susjedstu”. Ako Rusija stvarno dobro naoruža Siriju (pod dobrom isprikom), onda se Izraelu ne piše dobro.

max
6 godine prije

Gledajući unatrag, rusi u siriji cijelo vrijeme igraju istu igru. Zapad napravi potez oni ga amortiziraju i povuku svoj potez. Prevedeno na ovu situaciju obučili su sirijsku PZO ali na starim sustavima koji su se pokazali solidno učinkoviti (vjerujem uz malu pomoć ruskog nekinetičkog oružija). Nakon ovog agresivnog čina zapada slijedi potez Rusije, prvi pokušaj je bio u UN-u koji nije prošao, sada im ne ostaje ništa drugo nego da Sirijskoj vojsci dostave S300. Da su to uradili ranije puno bi se grla diglo da se s tim potezom narušava ravnoteža snaga u regiji, ovako sad imaju dobar izgovor. Strateški gledano postići će puno a nisu izgubili ništa. Poanta priče nije da rusi ratuju u Siriji i još 10 drugih država, poanta je da lokalna vojska bude dostatno obučena i opremljena da se sama bori sa agresorima i kako imamo priliku gledati sve ide u tom smjeru i to vrlo… Čitaj više »

Bozon
6 godine prije

“Pentagon iznio detalje napada na Siriju: “Sirijska protuzračna obrana nije srušila niti jednu od naših 105 raketa – misija je bila u potpunosti uspješna” – Kako sad to?

Inace meni licno umanjivanje znacaja napada je kao kad te neko zvekne, a ti ponavljas: “nije mi nista, nije mi nista.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.