U napadu na saudijske rafinerije jemenski dronovi „prošli“ sustave „Patriot“

Američki sustavi „Partiot“ su još jednom  pokazali da su krajnje neučinkoviti, po drugi put u Jemenu. Naime, tijekom napada na međunarodnu zračnu luku “Kralj Khaled” u Rijadu 2017. su jemenski borci uspješno jednim od projektila pogodili metu, iako su saudijske i američke snage tvrdile suprotno.

Sada su, noću prije subote, dva jemenska bespilotna zrakoplova Qasef-K2 uspjela proći zračnim prostorom Saudijske Arabije, koji je u tom dijelu pod zaštitom protuzračnih obrambenih sustava „Patriot“, te uništiti najveću rafineriju nafte kompanije Saudi Aramco u području grada Abqaiqa.

Unatoč šutnji službenog Rijada, prema video zapisima i fotografijama se pokazalo kako je napad jemenskih boraca bio uspješan, dok je, kako navode brojni izvori, u napadu korišteno samo nekoliko napadačkih „dronova kamikaza“.

Prema najnovijim podacima su neke od bespilotnih letjelica Huti boraca bile oborene, međutim, protuzračni i proturaketni sustavi su još uvijek pokazali izuzetno nisku učinkovitost.

Važno je napomenuti da je napad jemenskih boraca izveden s vrlo velike udaljenosti, iako se do sada pretpostavljalo da je učinkovit domet udara njihovih bespilotnih letjelica relativno mali.

Podsjetimo da su jemenski borci ranije lansirali balističku raketu na grad Dammam, pokazujući tako spremnost za napad i na udaljena područja u Saudijskoj Arabiji.

“Naše snage pomoću deset bespilotnih letelica izvele veliku operaciju, udarivši na dvije rafinerije Abqaiq i Khurais na istoku Saudijske Arabije. Ovo je najveća operacija u dubinama kraljevstva”, rekao je službeni glasnogovornik zrakoplovnih snaga jemenskih boraca za lokalni kanala Al-Masirah.

Napomenuo je da je operacija izvedena nakon pažljivog izviđanja. Predstavnik pokreta obećao je da će se takvi napadi nastaviti u mnogo većim razmjerima sve dok kraljevstvo ne prestane s neprijateljstvima u Jemenu.

Huti jemen Saudijska Arabija

FOTO: Područje najnovijeg napada Huti boraca iz udaljenih područja Jemena

Ranije su Huti proveli napad dronovima na polja i rafinerije nafte u području Sheyba u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do paljenja plinskog poduzeća na terenu. Kao odgovor, arapska koalicija napala je položaje Hussita u sjevernom Jemenu.

Od kolovoza 2014. u Jemenu traju borbe između snaga na strani odbjeglog predsjednika Abda Rabboua Mansoura Hadija i jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarullah. Od ožujka 2015. godine je nekoliko arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom stalo na stranu Hadija i pokrenuli su agresiju na siromašni Jemen, uzrokujući trenutno najgoru humanitarnu krizu na planeti. Od tada su Huti, osim što nisu dozvolili agresoru da zauzme zemlju, počeli provoditi napade na Saudijsku Arabiju, kao odgovor na bombardiranje civilne infrastrukture i njihovih objekata u zapadnom Jemenu.

Jemenski borci dronovima napali i zapalili najveću saudijsku rafineriju (VIDEO/FOTO)

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Trubadur
Gost
Trubadur

Patriot je slijep za nizkoleteče ciljeve, pa ima zato sad najnoviji PAK-3 neke vrste senzorski balun u vazduhu, da bolje vidi, manevrirke i dronove…Zove se JLENS, pa neka si svatko sam pogoogla o čemu govorim…Ali ako se pogleda kartu KSA PVO na području, gdje je bio napad, onda se može zaključiti, da je to velika bruka tako KSA PVO kao i uopšte USrA vojne tehnologije…..Jasno je, da nisu sposobni da zaustave Hutijske napade ni na aerodrome ni na rafinerije, pa je tako, uspjelo sa 10 dronova, da se izbaci polovina proizvoidnje Saudske nafte…. Ali se bojim, da ni posle ovog šamaranja, Saudi nisu shvatili poruku, koju im preko Hutija šalju Iranci, a to je, da jih mogu zbrisat, kada hoče i koliko jim volja…

čitalac
Gost
čitalac

Shvatiće kada budu padale rakete, dronovi… po Rijadu…

Lurker
Gost
Lurker

Citaoc, ne slazem se, najveci ucinak ce postici ako kresnu Saudijce po novcaniku, to je vladarima uvijek bilo najvaznije, ljudske zrtve (ako im nisu rod) nikad ih nisu previse dirale. Ovo je strasno jaki udar na Saudijce.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Lurke
I za Amerikance! Zaboravlja se tko je sve vlasnik ARAMCO-a! I poradi toga bi mogla izbiti veća frka odnosno drugi Vijetnam.

samo tako
Gost
samo tako

Od Rijada stvoriti Dresden? Zašto biti zvijer ? SA naftom plača rat

Z.A.
Gost
Z.A.

Saudijci su puni bijesa i to ih cini glupim za realnost. Sjecas li se nedavno clanka o dva Iranska ratna broda u Adenskom zalivu?Tada je isporucena napredna tehnologija za ispomoc Hutima Nebi trebalo biti sumnje da su Huti dobili od Irana smrtonosno oruzije za djelovanje u dubinu Saudijske teritorije. Ovaj napad Hutija na SA govori i ide u prilog Iranske moci da posjeduje oruzije i za dejstva po protivniku gdje se on osjeca sigurnim.

samo tako
Gost
samo tako

Peta godina krvarenja Jemena, krajnje vrijeme za uzvratiti saudijcima, tamo gdje najviše boli. Samo naprijed

Podravec
Gost
Podravec

a,baš bi me zanimalo kako bi prošli da se stvarno zarate sa Rusijom i Kinom….ko bosi po trnju…..još gore…

dulebg
Gost
dulebg

Nije bezbedno ni za gledaoce ((

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko

Pogotovo one gledaoce, koji bi sjedeli u prvim redovima.

Venom
Gost
Venom

Sistem Patriot odkako postoji, nije uspeo još NIŠTA, absolutno NIŠTA da obori !

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Malo je 700 milijardi dolara godišnje iz proračuna SAD-a za vojsku, razvoj proturaketnog štita zahtijeva još barem 100 milijardi.
Europski vazali će platiti kada dosegnu 2% BDP-a izdvajanja za vojsku, ruska ugroza je tu pred vratima, samo što nisu krenuli!
Lijepo im Trump kaže platite 2% ili idemo, de facto umoljava EU države članice NATO pakta da šutnu NATO, ali okoštale strukture se ne daju – lijepo je toplo unutra, a osjet mirisa se izgubi kada si dugo tamo..

Lurker
Gost
Lurker

Po meni, Trump je ovdje u pravu, ako ste se prilikom stvaranja saveza dogovorili o iznosu ulaganja u vojsku e onda se toga drzi ili izadji.

Laurusri
Gost
Laurusri

Eh kada bi mogao izaći…

odisea
Gost
odisea

Makaroni osudio napad dronova na postrojenja.Prodavao oružje i šutio dok su ginuli civili.
Gospodo prozapadnjački poltroni,to je vaša zapadna demokratija i humanost na djelu?
Nek je meni dobro, briga me za komšiju, nek se sam snađe.
Kad i njemu počne gori’t štala onda pišti ,kao makaroni i ostali makarončići.

Zvrk
Gost
Zvrk

Sad je već jasno da je šteta golema i to Saudijci više ne mogu kriti. Eto, sada pada proizvodnja nafte. Mogli bi se gomilati gubici na mnogim računima…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

I našima kad budemo punili rezervoare!

Moreno
Gost
Moreno

Sad Saudijci imaju razlog više za privatizirat Aramco. Ameri sigurno nemaju veze sa tom privatizacijom ☺

Kruško
Gost
Kruško

Sve cekam da vidim na vijestima nesto o ovom napadu ono nista, valjda je tesko objasnit toliku bruku.

Bosna
Gost
Bosna

Ima nafte u iranu ako kome zafali

Max
Gost
Max

Patriot je opasan za vlastite avione jer ne razlikuje svoje od neprijatekih a dronovima ne može ništa. oni lete prenisko.

far
Gost
far

Naravno da su dronovi “prosli” patriot rakete, jer ovi trebaju da se ukljuce da bi funkcionisali. Ovo je jedan “jednostavan” nacin da se prikrije da Saudijci nisu vise u stanju da liferuju onoliko nafta neophodne da drzi cijenu dole. Osim toga, s obzirom na ekstremno nisku inflaciju (vidi negativne kamate centralnih banaka), je podici cijenu nafte jako uncikovit nacin da cijene krenu nagore.

Ukratko “Obamina doktrina” izgladnjavanja Rusije i Irana je propala. Za neko slavlje i nema mjesta jer bi mocnici mogli da predju na plan B. A plan B je kao i uvuijek RAT. Za nadati se da on nece biti globalan

dulebg
Gost
dulebg

Ja baš i nisam obratio pažnju: kada se Jemen ujedinio, biće da smo mi bili u našem poslu razjedinjenja? Imam utisak da je narod tamo podeljen verski i nacionalno i da je to ujedinjenje bilo nasilno, i ne bi čudilo – nedemokratsko?

Tony
Gost
Tony

Patriot se dokazao kao i s-300 kada ste toliko pametni navedite onda i Patriotovog glavnog konkurenta sta je gdje napravio a najveca mu je prilika bila u siriji da se pokaze medjutim tamo je cista nula …
Ovo ovdje komentari cisto navijacki ali zaista bi volio da neko argumentovano podkrijepi i S-300 …

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Vjeruj mi, ne želiš da S-300 proradi u Siriji, jer ako Rusi krenu rušiti izraelske avione, eskalacija sukoba na puno širi prostor je vrlo izvjesna.

Tony
Gost
Tony

Tupko Glupko/Klin se klinom izbija stara poslovica i nikada neprevazidzena nego daj ti meni neki argument za S 300 zasto ga obilazis supljom pricom i minusom … Znas i sam da nemas argumente pa se okreces strategiji hahaha…

Ruusrija
Gost
Ruusrija

S 300 je siriski neka puste njih ma ne vrijedi to ovdje potencirati s 300 je najbolji a patriot nevalja nista 🙂 🙂 🙂

Z.A.
Gost
Z.A.

Kakav je problem srusiti avion na podruciju Libanona,Sirije i medjunarodnih voda?! A ti avioni djeluju po Siriji bez ikakvog legimiteta.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Što može biti legitimno u napadu na područja druge države. Ni legalno ni legitimno!!!

Venom
Gost
Venom

Evo samo za tebe i tvoje društvo.

S-300 je u napadu združenih snaga Amerike, Francuske i Engleske uspeo odkriti sve letjelice koje su vršile napad, osim one iz Katara !
Sistem S-300 je uočijo napad svih 100 raketa od kojih je navodijo STARE ruske PVO sisteme koji su uspješno oborili 72 rakete !
A ima još i drugih anegdota o tome koliko je S-300 efikasan u ruskoj bazi u Siriji !

Ajd sad da te vidim !

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7

Jo

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Venom
Lijepo je brojati uspjehe no svi smo svjedoci neuspjeha ili ruskog opstruiranja obrane Sirijskog zračnog prostora.

Venom
Gost
Venom

Jedno je politika, a drugo politično vojno stanje na terenu !
Meni nije jasno, kako svi mogu da misle, kako može JEDAN sistem S-300 da spasi cijelu Siriju od raketnih napada !

Prvo Sirija nije ravna ploča bez planina i dolina kroz koje S-300 ne vidi i kroz koje je moguče praviti napade !
Drugo, kad bi na ravnu ploču Siruje postavijo S-300 na sredinu, opet taj isti S-300 nebi pokrijo cijelu Siriju !
Treče, Sirija nema 1000 PVO sistema da je sposobna da pokrije svaki pedalj svoje zemlje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik