Jemenski borci dronovima napali i zapalili najveću saudijsku rafineriju

napad Saudijska Arabija
40 komentara

Jemenske snage su potvrdile da su s 10 dronova napale objekte saudijske naftne kompanije Saudi Aramco.

Saudijski kanal Al-Arabiya izvijestio je da je nekoliko eksplozija zabilježeno rano ove subote u Abqaiqu, gdje se nalazi najveća saudijska rafinerija diva Saudi Aramco, smještena u istočnoj provinciji Al-Sharqiya. Nakon napada je na objektima kompanije buknuo veliki požar.

Saudi Aramco je postao jedna od meta odmazde napada jemenskih snaga. 14. svibnja je najmanje sedam bespilotnih letelica jemenske vojske bombardiralo vitalne objekte energetske infrastrukture u Saudijskoj Arabiji. Napadi su provedeni kao odgovor na agresiju Rijada i njegovih saveznika na jemenski narod koji traje već više od četiri godine. Jemenski pokret Ansarullah je obećao da će pojačati osvetničke napade protiv agresorskih snaga.

Jednu od najvećih svjetskih rafinerija u Saudijskoj Arabiji napali su jemenski dronovi. Nakon niza eksplozija, mještani su noću snimali apokaliptične prizore zapaljene rafinerije. Eksplozije su zabilježene u dva kompleksa i izazvale su velike požare.

Tijekom napada dronove su stražari pokušali oboriti vatrom iz vatrenog oružja.

Saudijska Arabija napad

No, čini se da je opet podbacila saudijska protuzračna obrana i dronove je bilo nemoguće uništiti pješačkim oružjem.

Rafinerija se nalazi sjeveroistočno od glavnog grada Saudijske Arabije. Kao što nije teško primijetiti, vrlo blizu se nalaze i Bahrein i Katar, što znači da su i oni na dometu oružja lansiranog iz Jemena.

Saudijci sada rade na uklanjanju posljedica napada, a razina nanesene štete još nije poznata.

U narednim satima se očekuje da će jemenski Huti dati službenu izjavu o napadu u kojoj će otkriti neke detalje o napadu u unutrašnjosti Saudijske Arabije. Zanimljivo je područje lansiranja dronova bilo prilično udaljeno od mete, pa su Huti, da bi postigli taj cilj, morali riješiti prilično složene probleme ili su stekli nove tehnologije.

Uz ovaj napad, trupe Huti boraca su pokrenule kopnenu operaciju na granici Jemena i Saudijske Arabije, napadajući saudijsku provinciju Jizan, potiskujući saudijske trupe i uzimajući razne trofeje.

VIDEO: Bombardirana saudijska rafinerija u blizini grada Abqaiqa

Saudi Aramco
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Upssss!!!! Cini se da ce saudijcine na kraju morati osobno ratovati.

Mölltaler
4 godine prije

Saudijska Arabija je izgubila ovaj rat. To je postalo jasno čim su Huti pokazali da raspolažu dronovima koji imaju doseg preko 1000 km, a koje saudijci nisu u stanju srušiti. Bilo koje naftno postrojenje može se naći na udaru, a zna se šta nafta znači za SA. Za SA je sada glavni problem kako se izvući što bezbolnije iz čitave priče.

Stjepan
4 godine prije

Ako ameri ovo prešute, znači da “šarafaju” bin Salmana i vlasti SA ili da imaju veeeliiikiiih problema na BI!?! 🤔🤔

Kajzer Soze
4 godine prije

Ej, sto volim miris od benzina 🙂

J B Tito
4 godine prije

Sta reci pravi borci da je njima S300 malo tehnike i bolja logistika brzo bi bili na granici Izraela .izgleda da rusi mogu skinut dronove a ne rakete i avijone a ameri avijone i rakete a nemogu dronove taman da rade zajedno imali bi pravo oruzje

olja ugljikovodiković
4 godine prije

niste napisali da je pola firme američko ar(arbija)am (amerika)….jadna amerikica šibaju ih svi od talibana,hesbolaha,hutua a oni samo reže na iran …jadna siromašna država bez povijesti koja lažima dovodi nove stanovnike ,kažu u l.a. su naljepše žene svijeta ? bio sam tamo desetak puta i nikad nijednu nisam vidio sve neke bove od 200 kg i beskučnici a priče o američkom snu treba zabranit, več 100 godina nijedan došljak se nije obogatio osim onih par sposobnih i sretnih poput onog sirijca iz aplea kojeg su posthumno opljačkali nakon što su ga pogubili biološkim oružjem ko i našeg vranju i gojka, da ne govorim o presjednicima latino amerike koje su ošišali odjednom bez skrivanja a pokušali su i assada al su greškom ukrali ženin dna pa je ona jadna nahebala

Frutek
4 godine prije

Sve u svemu bravo za jemenske branitelje i njihove saveznike. Samo šamarajte ove debile na “dizelski pogon”

Kruško
4 godine prije

Napokon

Sunseeker
4 godine prije

Lete ovi dronovi fino kad se uzme u obzir odakle su krenuli i tko ih je poslao. Uae sad pune gace samo da se huti ne predomisle u vezi njih…

Ante
4 godine prije

Rakete Patriot su postale doslovce višemilijunski držači papira uzaludno bačen novac.

politicki nekorektan
4 godine prije

….paziii,salman,padaju sandaleee…

Tvingo
4 godine prije

Samo tako!!

sporbgnqergvnernfviaqfra
4 godine prije

Jedino svjetlo u mraku tame su hutiji.

Trubadur
4 godine prije

Eto, baš sad čitam na WSJ, da su posljedice napada veoma velike…. 50 % proizvodnje saudske nafte ili 5 milijuna barela je trenutno zaustavljeno… 5 % svjetske proizvodnje….

Kaj ti
4 godine prije

Ahahahahahahha. Ajde sada jednom udarim kao proamerikenjci, a dje je onaj cuveni patriot? Ahahahahahhaha

Dub Miroslav
4 godine prije

Ovaj napad je veći udarac no što izgleda prvi čas. Aramco se sprema izaći na burzu u 2020 godini i prodati oko 5% dionica. Firma vrijedi oko 2 000 000 000 000 USD. Pošto je dobrim dijelom u vlasništvu amera ( njihovog naftnog lobija) i ovo im direktno dira novčanik (na što su oni smrtno ozbiljno osjetljivi) sad bi se i ameri mogli direktno uključiti i početi “uvoditi demokraciju” u Jemen s nosaća aviona u zaljevu.

burt
4 godine prije

IRGC pokušavaju stvoriti kaos u Saudijskoj Arabiji pokazujući im da ih opkoljavaju slično kao i Izraelu, Iran s istočne strane, Hutiji s juga a iračke milicije sa sjevera i zapada, to je taktika IRGC-a a sada naoružavaju balističkim oružjem iračke milicije za obračun sa SAD-om, SA i Izraelom, dok je Bolton bio savjetnik nije izveden ni jedan zračni napad ni napad tomahawcima na Hutije iako su Hutiji napadali SAD dronove i SA instalacije, Boltonov mandat će biti upamćen kao mirotvorački i humanistički prema neprijateljima SAD-a

Zvrk
4 godine prije

Saudijci to kriju, ali ti napadi dronovima im nanose znatnu štetu. Kako će sada efektivno raditi rafinerija ako svaki čas može iz pustinje izletiti neki dron da rešeta. A tu su još zračne luke, vojne baze itd.

FATIH
4 godine prije

A COLA BI REKAO:”GORI VATRA JOS I SADA…..”.

DažBog
4 godine prije

Kome li ce sada naplatiti ovaj nastali CO2 ???
Hutiima ili SaudijskimArapejcima?

Max
4 godine prije

malo sredstava a velika učinkovitost.

Tbilisi
4 godine prije

Cijena nafte mora porasti, jer dolar mora pasti. Poželjna je inflacija jer više ni tiskare ne pomažu. Vrhunski odigrano od strane USA.
Ma, maestralno jenkiji…. Ajde, strpite se do ponedjeljka.

mike
4 godine prije

udrite huti… pa jedna od najvecih humanitarnih katastrofa i prljavog rata u modernije doba je izvrseno nad jemenskim narodom…. zatvoriti opskrbu vodom i hranom prljava prljava igra…

joze čelični
4 godine prije

pompeo je sproveo istragu u vlastitoj glavi i optužio iran ? kad neko zna nešto odmah znači da je sam to i uradio…ovo je povezano sa 11 09

Mufu fafa
4 godine prije

Zasto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI