Napad na Saudi Aramco uzrokovao najveći skok cijena nafte u jednom danu od 1988.

Eksplozija cijene nafte
19 komentara

Šok na naftnom tržištu. Nakon napada bespilotnih letjelica na jednu od ključnih rafinerija u naftnoj infrastrukturi Saudijske Arabije, cijene su porasle za više od 10%.

U subotu navečer su dronovi napali dva važna saudijska nalazišta, uključujući i najveću svjetsku rafineriju.

Odgovornost su preuzeli jemeniki Huti borci, koji su ispričali niz detalja o onome što se dogodilo, piše BBC. Ali je američki državni tajnik Mike Pompeo nedugo nakon napada izjavio „kako iza napada stoji Teheran, a činjenica da su bespilotni zrakoplovi stigli iz Jemena ne potvrđuje ništa“.

Na ovaj ili onaj način, ti objekti čine otprilike polovinu saudijskih kapaciteta ili gotovo 6 milijuna barela dnevno i ne mogu se brzo obnoviti.

Već je najavljeno da će trebati tjedni da se obnovi proizvodnja.

Kotacije “crnog zlata” od otvaranja burzi su narasle oko 10 do 11%. Već u 8:00 po moskovskom vremenu, barel Brenta iz Sjevernog mora je koštao 66,3 dolara.

U Šangaju je trgovanje naftnim ugovorima potpuno zaustavljeno zbog prekoračenja granice cijena.

Ali to nije sve. Trenutno je rast cijena Brenta za buduće isporuke bio gotovo 20%. Ovo je rekordan skok cijena od 1988. godine.

Princ Abdulaziz bin Salman, koji je nedavno bio na čelu saudijskog Ministarstva nafte, već je izjavio da je proizvodnja nafte u kraljevstvu pala za 5,7 milijuna barela, odnosno da će tržište izgubiti svaki peti barel saudijske nafte.

Za usporedbu, tijekom bombardiranja Libije 2011. godine je svjetsko tržište izgubilo 1,6 milijuna barela dnevno, što znači da je razmjer gubitaka ovog puta neusporedivo veći.

Stručnjaci su sigurni da će, ako treba mjesec dana za oporavak, cijene možda dostići 100 dolara po barelu.

Vrijedi reći da je ovo povijesni događaj. Tržište nafte nije doživjelo takav šok od 1990. godine, kada je Zaljevski rat zaustavio stotine postrojenja za proizvodnju u Kuvajtu i Iraku.

Tada su cijene nafte porasle više nego dvostruko, do 45 dolara po barelu, ali nakon nekoliko mjeseci su druge zemlje koje proizvode naftu dragovoljno povećale proizvodnju i cijene su se vratile na prethodnu razinu.

Situacija je tada prisilila Sjedinjene Države da počnu prodavati naftu iz svojih strateških rezervi. Najvjerojatnije će tako biti i ovog puta.

Donald Trump je hitno dopustio korištenje nafte iz američkih strateških rezervi za održavanje tržišta.

“Dopustio sam upotrebu nafte iz rezervi u količinama koje bi trebale biti dovoljne za održavanje normalne razine opskrbe tržišta”, rekao je Trump na njegovom Twitteru.

No najveći je problem što ulagači sada razumiju da su objekti kompanije Saudi Aramco ranjivi na takve napade. To bi, usput, moglo spriječiti saudijsku naftnu kompaniju da uđe u inicijalnu javnu ponudu svojih dionica, čime je Rijad planirao namaknuti sredstva za sve tanji proračun kraljevstva.

Zbog svega navedenog se napad Huti boraca na Saudi Aramco za Saudijsku Arabiju može smatrati „ubojitijim od nuklearnog napada“, metaforički govoreći, naravno. Katastrofalne posljedice ne samo po proizvodnju, već i po budućnost povjerenja u Saudi Aramco, razuman su razlog za prisiliti saudijskog princa Mohammada bin Salmana da sjedne za pregovarački stol s Huti borcima i pokretom Ansarullah. Hoće li on to i učiniti, teško je prognozirati, prije svega zbog njegovih sklonosti da sporove rješava silom, čak iako time nanosi nesagledivu štetu vlastitom kraljevstvu.

U trenutku pisanja ovog teksta se barel Brenta prodavao za skoro 66 dolara po barelu, a američka laka WTI nafta za približno 60 dolara za barel.

Cijena nafteNaftaSaudi Aramco
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
joze čelični
4 godine prije

zar nisu ameri kukali da im je nafta iz pričuva zagađena i da je nemogu prodat ? a sad ide i to po največoj cijeni…mudro

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
4 godine prije

Ovo je odgovor Irana na dojučerašnju prijetnju donmeh sauda da će uništiti Iran za 8 sati. Još su zaprijetili iranci da su sve baze ciokaubojske u dometu njihovih raketa i nek krenu u rat ciokauboji ako smiju.

čitalac
4 godine prije

Da, da…
Samo treba pritisnuti na pravu tipku!

moša hazar
4 godine prije

nešto smrdi napad je bio iz pravca irana dronovia i krstarečim raketama ?? zašto imam osječaj da je moša to organizirao za počet veliki rat iranci bi napali iz drugog pravca a huti nemaju snage za takav udar ?? vrijeme je za čiščenje skloništa od četvrtstoljetne prašine kako bi rekao otto von grunt iliti grunf naoružaj se i bjež

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
4 godine prije

Ovo što varanska lutka na koncu kramp prijeti Iranu ima i svoj odgovor u vidu vježbi u Rusiji sa 128.000 vojnika, 20.000 oružja i opreme, 600 zrakoplova a sudjeluju i vojnici iz: Kine, Pakistana, Kazahstana, Kirgizije, Indije, Tadžikistana, Uzbekistana……..

Mate
4 godine prije

Ovo je NEVJEROJATNA pljuska SADu od strane Irana! Dokazali su da su SAD proturaketni sustavi naspram Iranskih ofenzivnih proizvoda (i još upotrebljeni od pobunjenika u sandalama) totalno SMEĆE. Da ne govorimo koji je ovo plus za rusku izvoznu industriju (S-400).

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Došla maca na vratanca…….

Arcibald Rajs
4 godine prije

Opet tvrdim da se apsolutno niko ne bavi ulogom Izraela u potpaljivanju rata u zalivu izmedju Irana, USA i SA. Gde su i sta rade izraelske podmornice i njihove krstarece rakete i dronovi!? Ko ono bese pre par dana najavio aneksiju zapadne obale od Palestinaca!?

Hezbollah
4 godine prije

Sad će u Hrvatskoj litra benzina preći 11 kuna, a kad se cijene opet vrate u normalu, pojeftinit će 10 lipa.

Jovo Kjava
4 godine prije

Molio bih nekoga za informaciju da li se ovo povecanje odnosi i na Loz ulje posto ja vozim Traktor na lozu.

Zvrk
4 godine prije

a ovoga će biti sve više….sad već na tjednoj razini dolaze vijesti o napadima dronova na zračne luke ili na postrojenja.

Nije bitno tko
4 godine prije

Šteta što jim Hutiji nisu sve zapalili.

Hash
4 godine prije

Ako im fali nafte, neka kupuju u Iranu, šta koji k.. drame.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI