Putinova „ponuda“ sustava S-400 Rijadu nasmijala cijelu dvoranu i njega samog (VIDEO)

Vladimir Putin
60 komentara

Jučer smo objavili članak kako je Vladimir Putin, komentirajući napade jemenskih boraca na naftnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji, rekao: „Rijad bi trebao kupiti naše S-400 i učinkovito štititi svoju infrastrukturu“.

Oglasilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je u priopćenju navelo: “Prijedlozi da se poduzmu stroge mjere osvete, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive. Rusija vjeruje da su razmjena napada na civilne mete izravna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu”.

Ali što je zapravo rekao Vladimir Putin, koji je, prema nekima, „stao na stranu Rijada u agresiji protiv siromašnog Jemena“? Bilo je i drugih komentara. Na primjer, kako Vladimir Putin i ruski politički vrh pripadaju “Trinaestom plemenu”,… kojem li već. Onom valjda „hazarskih Židova“ ili „Hazara koji zapravo nisu Židovi“ ili „Židova koji se pretvaraju u Hazare“, nije baš jasno i molim da mi se oproste zbunjenost i nesnalaženje oko ovog „od svjetskog značaja“ etno-religijskog pitanja.

Inače je to „izuzetno važno“, jer tom tajnom plemenu ili sekti valjda pripadaju   svi važni svjetski političari, pa je logično da se saudijskom režimu nudi najbolje rusko oružje. Budimo iskreni, ovakvi i slični komentari nisu vrijedni pozornosti i vratimo se na ono što je točno rekao ruski predsjednik, kojega je Politico zbog njegove izjave nazvao „majstorom trolanja“.

Politico: Putinov podsmijeh je upućen Washingtonu, ne Rijadu

Usred napada na saudijske rafinerije nafte, ruski predsjednik Vladimir Putin je predložio da Saudijska Arabija kupi sustave protuzračne obrane ruske proizvodnje kako bi zaštitila svoje građane. Istodobno, Politico primjećuje da je riječ o “podsmijehu”, prije svega upućenom Washingtonu, nakon američkih optužbi da je za napade odgovoran Teheran.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je da Saudijska Arabija zaštiti stanovnike i naftnu infrastrukturu tako što će kupiti ruske sustave protuzračne obrane, prenosi Politico.

Osim toga, ruski čelnik je to predložio na sastanku s iranskim i turskim kolegama Hassanom Rohanijem i Recepom Tayyipom Erdoganom i nakon američkih optužbi protiv Teherana za napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji, što ima posebnu simboliku.

Politico vjeruje da su Putinove riječi zapravo više bile upućene Washingtonu nego Rijadu. Rohani i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pohvalili su Putinov “podsmijeh” i “od srca se nasmijali dok je Putin lukavo govorio sa sjajem u očima”.

Dakle, Rohani i Zarif su se smijali prijedlogu koji bio jačao obrambenu moć saudijske vojske i kapacitete za agresiju na Jemen. To može značiti samo da su Rohani i Zarif također pripadnici tajnog „plemena koje vlada svijetom“ i da vrlo vješto glume uloge branitelja nacionalnih interesa Islamske Republike.

Putin: „Neka Rijad bude mudar kao Ankara i Teheran“

“Dovoljno je da političko vodstvo Saudijske Arabije donese mudru državnu odluku, kao što su to učinili iranski čelnici kupnjom S-300, kao što je učinio i predsjednik Erdogan, kupnjom najnovijih sustava protuzračne obrane S-400 Trijumf od Rusije”, rekao je ruski čelnik na konferenciji za novinare.

“Bilo je to majstorsko trolanje, čak i po Putinovim standardima koji je poznat po ismijavanju protivnika”, piše Politico.

Naime, Sjedinjene Države su se aktivno prodaji Iranu ruskih raketnih sustava S-300, kao i kupovini od strane Turske sustava S-400. Osim toga, Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca američkog oružja, a šef Bijele kuće Donald Trump više puta se hvalio sklapanjem velikih ugovora s Rijadom.

Nakon bilateralnih razgovora s Rohanijem, u kojima su čelnici razgovarali o jačanju ekonomskih veza dviju zemalja, Putin je naglasio da Rusija i dalje podržava nuklearni sporazum s Iranom.

Istodobno, Politico primjećuje da je Rusija jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu, uz Saudijsku Arabiju i SAD, te da ima koristi od poremećaja u radu saudijskih rafinerija nafte, kao i od povećanja cijena crnog zlata koja je uslijedila nakon napada.

Vladimir Putin je, prema autoru članka, iskoristio priliku da skrene pozornost na slabljenje utjecaja Washingtona na Bliskom istoku, te na izoliranje američkog predsjednika u njegovom stavu o nuklearnom sporazumu s Iranom.

Iako je objašnjenje koje nudi Politico puno logičnije od navodnih tajnih krvnih veza vladara svijeta, sve do jednog potomaka drevnih Hazara ili ljudi guštera Davida Ickea, blago rečeno, nije manjkalo raznih tumačenja koja baš i nemaju veze sa stvarnošću.

Kako je sastanak bio posvećen situaciji u Siriji, izjavu ruskog čelnika vrijedi citirati bez popratnih komentara.

“Situacija u zoni Idlib, gdje su radikalne skupine povezane s Al-Qaidom gotovo preuzele kontrolu, zasigurno je najveća briga. Naravno, mi to ne možemo trpjeti, stoga smo se složili s gospodinom Erdoganom i gospodinom Rohanijem da nastavimo raditi zajedno u interesi za konačno uklanjanje napetosti u Idlibu “, rekao je Putin.

“Rusija namjerava podržati sirijsku vojsku u lokalnim operacijama, ali teroristi se ne pridržavaju prestanka neprijateljstava. Ali nanositi štetu civilnom stanovništvu, to moramo izbjeći”, naglasio je ruski predsjednik.

„Amerikanci će otići“

“Ni u kojem slučaju strane ovog procesa, odnosno sami Sirijci, članovi ustavnog odbora, vanjske snage ne mogu raditi vezanih ruku. Potrebno je stvoriti uvjete da rade dobrovoljno, kreativno i teže pozitivnim rezultatima. Što se tiče prisutnost američkih oružanih snaga, one su ilegalno prisutni u Siriji, to svi dobro znaju i polazimo od činjenice da je odluka predsjednika Sjedinjenih Država, gospodina Trumpa, da povuče američku vojsku iz Sirije. Ona će biti realizirana”, naglasio je ruski predsjednik.

Vladimir Putin i Jemen

Na pitanje o Jemenu, čija stradanja neki pripisuju „ruskoj šutnji“, Putin je rekao sljedeće.

“Svakoga dana se Jemen bombardira, ubija se nevino stanovništvo. A ono što jemenski narod čini je da se zaštiti od napada. Ali temeljno rješenje ovog problema je politički i diplomatski put”, rekao je iranski predsjednik Rohani.

„Najbolji način za rješavanje krize je dijalog svih strana“, napominje ruski predsjednik i tada počinje citirati Kur’an.

“Ne mogu se ne prisjetiti redaka iz svetog Kur’ana: „Sjetite se Allahove milosti. Jednom ste bili neprijatelji, a Allah je pomirio vaša srca i učinio vas braćom.“ Mislim da je potrebno poći od toga. Ono što razdvaja ljude i vodi u sukobe bi trebalo izbjegavati”, rekao je ruski čelnik.

No, novinari su opet pitali za moguću pomoći Saudijskoj Arabiji od strane Rusije, a Putin je opet citira svetu knjigu muslimana.

“Usput, isti Kur’an govori o neprihvatljivosti bilo koje vrste nasilja osim u svrhu obrane svog roda. Ovdje smo, kako bi zaštitila svoj narod, svoju zemlju, spremni pružiti odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji. Dovoljno da političko vodstvo Saudijske Arabije donese mudru državnu odluku. Dakle, kao što su to učinili iranski čelnici kupnjom S-300, kao što je to učinio predsjednik Erdogan, kupnjom najnovijih sustava protuzračne obrane S-400 od Rusije. Oni će pouzdano zaštititi sve objekte i infrastrukturu Saudijske Arabije”, kao što smo već naveli u prijevodu članka časopisa Politico, uz jedva prikriveni podsmjeh, očito „zarazan“ za Rohanija i iransku delegaciju, je rekao Vladimir Putin.

Politico / Vijesti.ru

VIDEO: Govor Vladimir Putina i smijeh Mohammada Javada Zarifa i iranske delegacije na ponudu da Rijad kupi ruske S-300 ili S-400 (00:36)

HutiS-400Saudi Aramco
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
4 godine prije

Vrhunska Putinova samarcina kaubojima i kirurški precizan članak Babića. Ne može bolje.

Ban Kulin
4 godine prije

A što Izrale i dalje puca po Siriji ne smeta im rusko oružje…

Laki Topalović
4 godine prije

Đubre “hazarsko” 🙂 Sve nas zjbva i još se smije 😀 😀 😀 Uključujući Zarifa i Rohanija, koji sigurno rade za Izrael.

Bruno
4 godine prije

Da se Putin šalio i da se zapravo narugao tome da se Saudijska Arabija ne može štititi preskupim američkim oružjem jasno je valjda svakome. Osim samo nekim ostarjelim sovjetofilima koji današnju Rusiju i dalje smatraju Sovjetskim Savezom. Njima nikad ništa nije jasno.

Siniša
4 godine prije

Pročitah da USA zna da je napad izvršen sa teritorije Irana, međutim ne navode kao su spore krstareće rakete prošle kraj USA mornarice….sve se gluplje ukopavaju.

Moreno
4 godine prije

Putin sa S400 zajebaje Amere i smije se na zapadnu propagandu koja je sama ispropagirala ti S400 i u percepcije masa taj sustav ugradila ka da je on toliko moćan i bitan da doslovno znači život ili smrt raznih naroda.
Zapadna propaganda je išla pripast mase i odobrovoljit ih na još veće izdatke za naoružanje, ali ispala je dobra zajebancija koju je Putin samo poentira.

moša
4 godine prije

volodimire vrati mornaricu u pozicije iz 1807 ili barem oplodi par naših političarki

Moreno
4 godine prije

Već san nekoliko puti peta ovi link njemačkoga novinara i Putina koji je izazva najiskreniji smij jednoga političara koji san vidija.
Faca novinara u koju se Putin smije oslikava cilu zapadnu propagandu koja uspjeva do suza nasmijat Putina, a da Putin predhodno po tom pitanju apsolutno ništa ne poduzima;
https://youtu.be/8ux3oiWELIQ

Son of Alerik
4 godine prije

Dakako da od porasta cijena nafte ogromnu korist ima ruska oligarhija (ne i narod jer njemu ni u džep, ni iz džepa, ruska nafta jest nafta ruskih oligarha, a ne naroda), kao i svi ostali proizvođači nafte. Naravno da Putin poentira u ovakvom razvoju događaja – američki štićenici Saudijci pod zaštitom američkog oružja doživjeli sofisticirani napad dronovima i pretrpjeli štetu. To im se ne bi dogodilo da su imali rusko oružje. Rukavica u lice Amerikancima i Saudijcima. Neka pokažu bolje od s 400 ili neka dokažu tko je izvrši napad.
Na Amerikancima je red.
Tko zna hoće li se itko zadnji smijati?

nepoželjni
4 godine prije

U “šali” je uvijek pola istine… a ponekad i cijela !
(mislim da je ovaj put cijela, iako se to hoće prikazati kao “omalovažavanje”, “podsmjeh”… itekako bi Putinu odgovaralo staviti rogove između Rijada i Vašingtona i usput zaraditi koji dolar, te dodatno dignuti svoj “rejting”)

nepoželjni
4 godine prije

Protivile ?

Laki Topalović
4 godine prije

Logično je protivile 🙂 kao kviz Pronađi riječ koja fali.. Koju bi ti stavio 🙂

Zvrk
4 godine prije

Sprda ih naveliko.

Toni
4 godine prije

Čudi me da u obrazlaganju Putinove poruke/podsmijeha autor članka nije shvatio da je podsmijeh upućen USA oružju, tj. da je “Patriot pi*kin dim.

Toni
4 godine prije

suprostavljale

Toni
4 godine prije

Nije “suprostavile” jer to je svršena glagolska imenica (ablativ), tj. jednokratna radnja, a “suprostavljale” je nesvršeni oblik koji podrazumijeva radnju višekratno i na više načina. Inače može se i ovako objasniti: pošto u namjeri da spriječe kupovinu pomenutog oružja USA nisu uspjele, onda baš liježe oblik “suprostavljale” (ali uzalud).

sjfvnbsenfvswernfvewrfvefrsefr
4 godine prije

Samo se ti podsmijavaj nosferatuovom podrijetlu Babiću, budeš vidio što će ono donjeti……………

Nije bitno tko
4 godine prije

Putin hebe Amerikance u glavu……

Brainstorm
4 godine prije

moze se putin rugati ali vidim da im je sva znanost u oruzju. najbolje rakete, pzo, snajper tocka, tenk armata. znanost izvan vojnog podrucja im je krzljava.
pa neka se putin ruga ali i njemu su se narugali. ruglo za rusiju je bolshoi teleskop napravljen u americi. ruglo za rusiju je bolshoi simulacija svemira napravljena u americi.

Suze Roni
4 godine prije

Izgleda da su Rusi dali zeleno svjetlo Sirijcima za S-300.

Z.A.
4 godine prije

Kad je juce vijest objavljena da Putin predlaze SA kupnju S300 ili S400 trebali ste tada reagovati a ne cekati da Politco to objavi i danas vi prenesete i sa zluradoscu se ismijavate na stavove pojedinaca.U cemu je pogresio recimo Subaru ako zastupa tezu teorije zavjere.Recimo ja je ne zastupam ali ni ne odbacujem i to samo zato sto citam Kuran.Juce je Putin citirao dijelove ajeta iz Kurana i uputio ih kome…?Postoji mnogo nejasnih stvari koje komentatori iznose sa razlogom i na koje traze odgovore i ako dobiju neko pojasnjenje iz analize ali vlastite onog koji pise jeli to onda odgovor na sve dileme. Analiticara ima mnogo i ja dosad nisam naisao na analize da su se sustinski poklopile uvijek postoji da neko vise razumije od drugog i vecina analiticara se koristi radom drugog. Vrijeme cini analizu vjerodostojnom a ne trenutni momenat. Ni vi juce niste imali pojma sta se… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

A Poljaci taman u trećem mjesecu potpisali ugovor da kupuju Patriot za 4,75 milijardi dolara.
Da je ajnc‐A, samo takav, da im treba zbog Rusa.
Hm…. da su možda još malo sačekali……
Jer Saudi kažu da su im Huti sje*ali znanje.
A i imanje…..

Max
4 godine prije

izvrstan članak.Sad vidim da se šalio, najveće postignuće stratega je da svoga protivnika učini idiotom.

Mufu fafa
4 godine prije

Donald i VLADO dva prsta iste ruke

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Kao prvo .Nafta koja je gorjela u ispustima prljave nafte.Iz prve ruke nijedan spremnik nije pogoden ..OVE GODINE JE BILO DVA NAPADA UVELJACI.GADANI SU POLOZAJI VEZE I SKLADISTE MUNICIJE.ZATO NE LUPETAJTE.PUTIN SE S PRAVOM SPRDA IMA TEHNIKU KOJOJ MOMENTALNO NOKO NIJE DORASO .UZMITE U OBZIR DA JE SAUDIJA PLATILA 680Milijardi i prvi puta u povjesti uveli porez na place.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI