Nevolje za SAD – OPEC i Rusija ugovaraju povećanje cijena nafte

Cijena nafte
37 komentara

Cijene benzina u Sjedinjenim Državama je porasla na razinu od prije tri godine, a tijekom ljeta može premašiti cijenu iz ljeta 2014.

Prosječna cijena galona je porasla na 2,76 dolara. Prije godinu dana je bila 2,40 dolara. Trenutna cijena je najviša od ljeta 2015. godine, navodi agencija  “American Automobile Association”.

Stručnjaci agencije “Energy and Capital” kažu da su cijene benzina već premašile tradicionalne cijene ljetne potražnje. Ove podatke potvrđuju statistike američke Administracije za energetiku (EIA).

Analitičari kažu da cijene nafte ne padaju i Amerikanci bi se trebali pripremiti za rekordne cijene benzina u ljeto, jer će cijena nafte i dalje rasti.

“Ako OPEC bude htio, onda ćemo imati “crno zlato” po cijeni od 100 dolara po barelu”, upozorava Luke Burgess.

Analitičar pojašnjava kako su OPEC, Rusija i ostali proizvođači produžili ugovor o zamrzavanju proizvodnje do prosinca 2018.

“Možda je skupini OPEC cilj postići cijenu od 100 dolara po barelu”, sugerira Luke Burgess.

Dva izvora za Reuters su rekla da se u kartelu u proteklih nekoliko tjedana govorilo o tome kako podići cijenu nafte na  80 ili  100 dolara i da to želi Saudijska Arabija, koja uz visoke cijene nafte može računati na veće prihode od izdavanja dionica na tržištu državnog naftnog poduzeća Saudi Aramco.

Rijad namjerava prodati 5% udjela svog naftnog diva, čija se vrijednost procjenjuju na 1000 do 2000 milijardi dolara. Očekuje se da će se plasman dionica provesti na burzi Tadawul u Saudijskoj Arabiji.

“Dakle, ako Saudijska Arabija i OPEC odluče da cijena nafte bude 100 dolara po barelu, vidjet ćemo nove rekorde u cijenama benzina u Sjedinjenim Državama”, tvrdi  analitičar kuće “Energy and Capital”.

“U 2014. godini, kada su cijene nafte bile iznad stotinu dolara po barelu, prosječna cijena benzina je bila 3,46 dolara. Sada je 2,76 dolara po galonu, a još nismo ušli u ljetnu sezonu. Dakle, u sezoni možemo očekivati cijenu od 3,50 dolara po galonu”, dodaje Burgess.

Podsjetimo da je prije tjedan dana američki predsjednik Donald Trump oštro reagirao zbog oštrog porasta cijena nafte.

“S rekordnom količinom nafte posvuda, uključujući i pune brodove na moru, cijene nafte su precijenjene umjetno. To nije ništa dobro i ne može biti prihvatljivo!”, napisao je na svom Twitteru američki predsjednik.

Od tada cijena nafte gotovo da nije padala i zadržala se na visokoj razini zbog prijetnje raskida nuklearnog sporazuma s Iranom. Jučer se na londonskoj burzi nafta tipa Brent za isporuke u lipnju prodavala za 74,42 dolara po barelu. U međuvremenu se američka WTI nafta na burzi Mercantile Exchange u New Yorku procjenjuje na 68,02 dolara po barelu.

crno zlatoNaftaOPECSankcijeSaudi AramcoWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Zasto samo kaubojima?? Pa ako poskupi svi placamo vise.

tak
5 godine prije

pa zar veca cijena ne odgovara proizvodjacima iz skriljca? a ti su mahom iz sad-a

Святославич 966
5 godine prije

100 dolara, uf pa to nije obicna prehlada za zelembac vec upala pluca.
A rusi su stimali da im odgovara i 40 dolara.
Sta li ce sad poduzeti podla dinastija Rothschilda protiv Rusije.
Sad ce tek kupovati zlato Putin i Kinezi.Ovo im je dar sa neba. A na narocito Ruskoj vojnoj industriji.

Sinisa
5 godine prije

Litar 56 centi/1,1 km….
E sada bez dvoumljenja….to je realna cijana i kod nas samo sto drzava kod nas narod pljacka kojekakvim akcizama,u BiH je vise akciza nego sto kosta litar u USA.

citam "logicno" , logicno razmisljam
5 godine prije

Ne razumijem kako veca cijena steti proizvodjacima nafte gdje spadaju i SAD-e Pogotovo sto je proizvodnja iz skriljaca skupa, pa veca cijena odgovara amerima .Valda veca cijena ne odgovara uvoznicima. A maloprodajna cijena na pumpama je posebna prica, i kako se formira.Pa nasim vladama odgovara sto veca uvozna cijena jer im je onda veca osnovica za poreze i akcize, A narod, ko narod sisa, samo ne znam odakle ova izreka kad nas sisaju itekako.

ekonomist
5 godine prije

ne brine mene poskupljene uvijek punim samo za 200 KN

citam "logicno" , logicno razmisljam
5 godine prije

Au, onda smo pogresno protumacili kada je cijena padala jer se govorilo da je to protiv rusa. A ustvari nije jer eto amerima odgovara niska cijena, iako je proizvodnja iz skriljevaca ispod 40$ nerentabilna.Sa visokom cijenom zaljevske zemlje imaju profit pa mogu od amera kupovati oruzje, ali eto i to nije dobro.Ma visoka cijena odgovara svim proizvodjacima, tesko uvoznicima.

Mucke
5 godine prije

Ameri ce nacisto propasti zato sto placaju litru benzina 4 kn(a kako kazu mogla bi narasti na nezamislivih 5 kn) za razliku od mene koji to isto placam skoro 10 kn i imam oko 4 puta manji mjesecni prihod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI