Ukrajina će finansirati odbranu zaplijenjenom ruskom imovinom

Volodimir Zelenski
75 komentara

Ukrajina će uspostaviti novi odbrambeni fond koji će uključivati zaplijenjenu rusku imovinu među svojim glavnim izvorima finansiranja, najavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky.

Potez je usmjeren na pružanje “dodatnih resursa” vlastima u Kijevu za povećanje vojne proizvodnje, stvaranje novih odbrambenih programa i podršku trupama zemlje, izjavio je Zelensky, govoreći u petak na prvom Međunarodnom forumu odbrambene industrije u ukrajinskoj prijestonici.

“Fond će se punjen sa dividendama iz državnih odbrambenih sredstava i profitima od prodaje zaplijenjene ruske imovine”, izjavio je on.

Ukrajinski lider nije precizirao da li govori o gotovo 300 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi koje su zamrznute od strane zapadnih sponzora zemlje, ili o ruskoj imovini u Ukrajini, zaplijenjenoj nakon početka vojne operacije Moskve u februaru 2022. godine.

Rusija je opisala blokiranje svoje imovine na Zapadu kao “krađu”. Prema riječima portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, radi se o “apsolutno ilegalnim radnjama koje krše međunarodno pravo” i predstavljaju “narušavanje” i državne i privatne imovine od strane SAD-a i njenih saveznika.

Fond se uspostavlja uprkos deficitu od 24 milijarde dolara u budžetu Ukrajine za 2024. godinu i uprkos tome što se zemlja uglavnom oslanja na novac koji joj pružaju njeni zapadni sponzori da bi funkcioniše. Niall Ferguson, viši saradnik na Hoover institutu Univerziteta Stanford, napisao je u svom članku za Bloomberg ranije ove sedmice da je “oko 70% ukrajinskog budžeta pokriveno međunarodnom pomoći”.

Zelensky je također rekao da je tokom foruma stvorena Odbrambena industrijska alijansa između Ukrajine i proizvođača oružja iz inostranstva koji žele “izgraditi arsenal slobodnog svijeta zajedno s Ukrajinom”.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine, do sada je 38 kompanija iz 19 zemalja pristalo pridružiti se alijansi.

“Naš prioritet je razvoj odbrambene proizvodnje uz korištenje modernih tehnologija, uključujući proizvodnju projektila, raketa i bespilotnih letjelica u Ukrajini, u saradnji s globalnim liderima u ovoj oblasti”, rekao je predsjednik.

“Inostranim firmama koje žele sarađivati s Ukrajinom na proizvodnji oružja bit će ponuđeni “posebni uslovi”, obećao je.

Međutim, ranije ove sedmice, šef Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, Aleksej Danilov, tvrdio je da zemlja ipak prenosi dio svoje odbrambene proizvodnje u inostranstvo zbog prijetnje dugih ruskih udara.

“Nažalost, Rusija je pogodila mjesto gdje su se sastavljali projektili… Sada smo premjestili određeni dio proizvodnje izvan naše zemlje”, rekao je on španskom listu ABC, ne otkrivajući daljnje detalje.

Nakon što je njemačka grupa Rheinmetall, proizvođač tenkova Leopard 2, najavila ljetos da će uspostaviti postrojenje u Ukrajini, Rusija je upozorila da će postrojenje biti “legitimna meta” za njene snage.

rusijaukrajinaZaplijena
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
7 mjeseci prije

Sve sto je ” zapad” zaplijenio morat ce da se vrati sa kamatom. Problem je sto ce to morati da vrate i zemlje koje su samo indiretno povezane sa sukobom NATO Ukrajina -Rusija…

Dux
7 mjeseci prije

Ne može se ” kolektivni zapad” odmaknut od svog kolonijalnog i pljačkaškog narativa, bilo da to rade direktno oni sami (Afrika, bliski istok…) ili preko posrednika ( Ukraina), u današnje vrijeme takve stvari raditi i otvoreno podržavati diskriminaciju u ime demokracije i nametati svoju volju, bez obzira na volju naroda….očaj…

nastran
7 mjeseci prije

jadan..bulazni….koja proizvodnja u ukrajini? a što se novca tiče…?????

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Može .. Time se dodatno urušava svjetski financijski sustav , koji onda daje za pravo da po nahođenju , svatko može pleniti svakoga 😁 , pogotovu ak taj nema kapaciteta za odbranit to ” svoje ” .. U principu – ja sam – za 👍 👍 👍 jer će to dodatno zatuć svaku intenciju WEF I ideje globalizma a na terenu i onak ništ izmjenut neće 😋 … Bravo Zeleni !!! Samo tako 👍 👍 👍

MladenSt
7 mjeseci prije

Pa Rusija zapljeniva već od 2014 Ukrajinsku imovinu s okupiranih dijelova istočne Ukrajine i Krima .Legalna pljačka .

Yuxel
7 mjeseci prije

Izgleda da ćemo još dugo navijati za i protiv Ruske agresije.
Jedno je sigurno; što duže bude trajao sukob Ukraina će vojno postajati sve jača dok će Rusija slabiti. Na kraju Rusiji će ostati dvije mogučnosti; da povuče svoje snage iz Ukraine ili da pribjegne nuklearnim udarima.
Ukraina mora pobjediti, Rusija ne smije izgubiti.

držnedaj
7 mjeseci prije

Oh ovaj globlistički igrač, njemu je do života mladi ukrajinaca kao do lanjskog snijega ..

Ivek
7 mjeseci prije

Zašto su Rusi uopće držali ih na dohvat pljačkašima?

DUŠAN
7 mjeseci prije

Konačno već jednom da agresor PLATI ZA SVOJU AGRESIJU !!! A KADA ĆE AGRESOR PLATITI AGRESIJU NA RH ??? NE ZNA SE TKO BIO AGRESOR ??? MOŽDA MARSOVCI ???💪💪💪😁😁🎃🎃🎃

NALET
7 mjeseci prije

Pokornost i tiranija “Riječ “hrabrost” trebala bi biti rezervirana za karakterizaciju muškarca ili žene koji napuštaju infantilno utočište masovnog uma.” (Sam Keen) U privatnosti naših umova mnogi se od nas ne slažu s ideologijama, političkim programima i vladinim mandatima našeg vremena, ali u javnosti se povinujemo. Radimo što nam se kaže, govorimo ono što je politički korektno i opravdavamo svoje licemjerje govoreći sebi da smo nemoćni promijeniti društvo, pa se na kraju stopimo s masom. Ovo je pojašnjenje zašto nas javno pristajanje na ono s čime se privatno ne slažemo čini sukrivcima tiranije i zašto svatko od nas ima daleko veću moć utjecati na društvo nego što smo bili natjerani da vjerujemo. U 1950-ima, socijalni psiholog Solomon Asch proveo je eksperiment koji je pokazao stupanj do kojeg će pojedinci odbaciti ono što misle da je istina kako bi se prilagodili većini. U eksperimentu je Asch ispitaniku pokazao dvije karte. Na prvoj… Čitaj više »

Steve
7 mjeseci prije

Sve to će vratiti sa debelom kamatom…

Darko
7 mjeseci prije

I ovu svinju Borelija treba zatući motkom kao bijesnog psa. Pogledajte što ništarija radi:

Ministri vanjskih poslova članica EU iznenada pozvani u Kijev. Borell želi da obećaju golema sredstva za Ukrajinu

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Nacionalna vježba nuklearnog napada u Rusiji Vježbaš za nešto samo ako misliš da postoji pristojna šansa da se to stvarno dogodi. Ovaj tjedan bit će provedena dva “testa” koja zvuče prilično zloslutno. Prvi od ovih “testova” dogodit će se u Rusiji u utorak. Vladimir Putin naredio je prvu “nacionalnu vježbu nuklearnog napada” u cijeloj povijesti svoje zemlje, a to je na naslovnicama diljem svijeta … Rusija će izvesti svoju prvu nacionalnu vježbu nuklearnog napada u 11 vremenskih zona kao pripremu za potencijalni nuklearni rat. Predviđeno je da se održi 3. listopada i vidjet će da režim Vladimira Putina predstavlja Zapad kao nuklearnog agresora. Da je Vladimir Putin bio potpuno uvjeren da nema šanse da će doći do nuklearnog rata, on ne bi naredio ove vježbe. Očito vjeruje da postoji barem mala mogućnost da bi sukob u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat. Izvještava se da će ova vježba pretpostaviti “da je… Čitaj više »

FATIH
7 mjeseci prije

OPASNO SE LUPAJU MINUSI.
PO ZADATKU KABALE.

lijep dan danas, zar ne?
7 mjeseci prije

Sve što bude, biti će…ako je volja Božja – tako je…sve je dano, sve je na dohvat ruke, sve je u tebi…a ako ne ide, biti će kako bude – i tako je sve odavna zapisano…Put, Istina i Život, lp

prika
7 mjeseci prije

Hebo ti sebi kevu pa nije vjerski portal

Max
7 mjeseci prije

Pljačkia i otimačina.

držnedaj
7 mjeseci prije

Sad su se javili ovi iz više svere.. bogme potvrđuju malo , da će ovaj mjesec bit jako ‘zabavno’.. bumo vidjeli

prika
7 mjeseci prije

Davno sam pisao sve ce rusi platiti sto rade po Ukrajini , zaplijenjeno je preko 400 milijardi dolara znaci i obnovu a posebno ce platiti ratnu odstetu i zivote kao i njihov ucitelj njemacka . Posteno

Rusmir
7 mjeseci prije

Temelj kapitalizma i neotuđivost privatnog vlasništva 💥😂

Faboo
7 mjeseci prije

Ako može retardirani starac ukrasti novac jedne države a za njim svi njegovi civilizirani uvlakaći, moj novac nikad neće stajati u banci niti se oslanjati na banke. Ako takvu reakciju žele banke krađom ruske imovine onda novac ne treba stajati u bankama nego negdje drugo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI