UN i Jeruzalem – SAD prijeti, a Izrael 128 zemalja nazvao ”običnim marionetama”

Glasanje u UN - Jeruzalem
36 komentara

Nakon što je SAD na sjednici Vijeća sigurnosti uložio veto na egipatski nacrt rezolucije kojom se tražilo da Washington poništi odluku o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada cionističke tvorevine, jučer je o istom pitanju na posebnoj sjednici raspravljala Opća skupština Ujedinjenih naroda.

Na sjednici je s premoćnim brojem glasova Trumpova odluka o Jeruzalemu proglašena nevažećom i UN je izglasao rezoluciju kojom se SAD poziva da povuče svoju odluku o Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela.

Sa 128 glasova za i 9 protiv, UN je izglasao rezoluciju kojom poziva Washington da povuče odluku o priznanju Jeruzalema. Hrvatska je u glasovanju bila suzdržana, kao i još 32 države.

Protiv rezolucije pokrenute na inicijativu Palestine su glasali SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovo Otočje, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Za rezoluciju su glasali i brojni američki saveznici, među kojima su Saudijska Arabija, Japan, Njemačka, Velika Britanija i mnogi drugi.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Nikki Haley, prije sjednice je desecima zemalja uputila pismo, a potom i na Twitteru zaprijetila da će SAD pažljivo bilježiti glasove. Predsjednik Trump je najavio uskraćivanje financijske pomoći, što je u oštrom govoru nakon glasovanja ponovila i Nikki Haley.

Nakon prijetnji i pritiska Washingtona 35 zemalja je bilo suzdržano i 21 zemlja nije sudjelovala u glasanju.

”Uzimaju stotine, milijune, čak i milijarde dolara i onda glasuju protiv nas. E, mi gledamo te glasove. Neka glasuju protiv nas. Mnogo ćemo uštedjeti. Nije nas briga, ali ovo nije kao što je bilo dosad, kada su mogli glasovati protiv vas, a onda im platite stotine milijuna dolara i nitko ne zna što rade”, rekao je Donald Trump prije glasovanja.

Istina je da su SAD rezoluciju već blokirale vetom u Vijeću sigurnosti, kada je za nju glasovalo svih 14 preostalih članica, ali je glasanje odraz percepcije američke i izraelske politike o palestinskom pitanju. Ako izuzmemo Maršalovo Otočje, Mikroneziju, Nauru, Palau i Togo, od relativno utjecajnijih država su SAD i Izrael podržali samo Gvatemala i Honduras.

Nikki Haley u svom govoru nije skrivala ogorčenje. U svom govoru je posebno pohvalila zemlje koje su glasale protiv rezolucije i one koje su bile suzdržane. S ovih prostora suzdržana je bila Hrvatska, kao i Bosna i Hercegovina. Za nacrt rezolucije kojeg su predstavili Turska i Jemen su glasali Slovenija, Makedonija, Srbija i Crna Gora.

Sjedinjene Države će se sjećati ovog dana kada smo bili pribijeni na stup srama pred Općom skupštinom samo zato što smo upotrijebili naše pravo suverene zemlje. Zapamtit ćemo to kada od nas budu ponovo tražili velike financijske doprinose Ujedinjenim narodima. U budućnosti će se bolje trošiti novac Amerikanaca. Ovo glasanje je uvreda koju nećemo zaboraviti“, rekla je Nikki Haley, posebno europskim saveznicima koji su jednoglasno potvrdili osudu američke odluke.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je unaprijed odbacio rezultat glasovanja i Ujedinjene narode nazvao “kućom laži”. Nakon glasanja je rekao da je zadovoljan rezultatom.

“Niti jedna rezolucija Opće skupštine nas neće potjerati iz Jeruzalema”, izjavio je izraelski veleposlanik Danny Danon.

Arogantnost Izraela nema granica

Unatoč činjenici da je rezoluciju podržalo 128 zemalja, da su protiv nje glasali američki protektorati i kolonije, a među suzdržanima je bio dio vazalskih država, koje od straha nisu smjele izraziti svoje mišljenje o ovom pitanju, Izrael je gotovo cijeli svijet nazvao “marionetskim državama”.

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima je zemlje koje su podržale rezoluciju o Jeruzalemu optužio da su “marionete čije konce vuku palestinski lutkari“.

“Oni koji su danas podržali rezoluciju su kao marionete čije konce vuku palestinski majstori lutaka”, izjavio je u veleposlanik izraelskog režima Danny Danon.

Tijekom govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, izraelske izaslanik je optužio sve zemlje koja su podržale palestinsku rezoluciju “kako su bile prisiljeni plesati, dok je palestinsko vodstvo veselo gledalo ove marionete”.

Sa sigurnošću se može reći da je 128 zemalja bez bojazni izrazilo svoj stav, dok su ostale zemlje, osim Sjedinjenih Država i Izraela, bile protiv ili suzdržane zbog zastrašivanja koje se dogodilo uoči samog glasanja.

UN je zatvorio svoju izvanrednu sjednicu, osuđujući Trumpovu odluku o statusu Jeruzalema, odnosno Al-Qudsa, kako ga zovu Palestinci.

Ponovimo još jednom riječi američke veleposlanice pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley, koja je zemljama koje su podržale rezoluciju zaprijetila kako će njezina vlada “upamtiti ovaj dan“.


FOTO – Rezultati glasanja u UN-u o američkoj odluci o statusu Jeruzalema

Glasanje u UN - rezolucija o Jeruzalemu
Glasanje u UN – rezolucija o Jeruzalemu
RezolucijaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Ruski hakeri će da budu optuženi i za ovo glasanje mogu da se kladim 🙂 inače protiv su glasali SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovo Otočje, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo… osim ove prve dvije zemlje sve ostale su banana republike a to se odnosi i na ove jajare što su bile uzdržane 🙂

Ivo
6 godine prije

Osovina Zla postaje sve više izolirana. Čudi me samo da su englezi bili protiv,nije moguće da imaju grižnju savjesti zbog frankesteina kojeg su stvorili.

Mikojan
6 godine prije

Lagano me obuzima osjećaj da je vrijeme da sjedinjene države krenu sa razjedinjavanjem, da svaka država preuzme odgovornost, da konvertira Dolare u svoje valute pa da vidimo tko koliko vrijedi.
Ako je mogla Jugoslavija valjda može i USA ?!
Broj država pri UN bi se povećao a time bi svako glasanje bilo zanimljivije.

Miki
6 godine prije

Iznenadili me Estonija i Litvanija, koje su glasale za resoluciju.

Miki
6 godine prije

One pre svega manje države koje ne rade sukladno sa međunarodnim pravom pre ili kasnije će im se to obiti u glavu.

tuf
6 godine prije

Tako bih rado pitao Plenkovica koji je dubokoumni vanjskopoliticki, a istovremeno suvereni i mudroscu prozeti, razlog za “suzdrzani” status Hrvatske po principu niti mirisi niti smrdi. Plenkovicu, jel bi takvog stava bio i da se radi npr. o Dubrovniku ? Ili Rijeci ? Koji je to dubokosvemirski, za zivota tesko dosezan, metafizicki razlog kojeg nisu dokucile ni 128 zemalja, niti ljudska niti umjetna inteligencija ?
P.S. Usput Plenkovicu, zasto opet s Krka lete CIA-ini avioni koji isporucuju oruzje glavosjecama / teroristima u Siriji ?

Messier 31
6 godine prije

Hm. Češka, Mađarska i Poljska suzdržane? A baš sam mislio da će njihove odluke biti poravnane sa odlukom SAD-a. U slučaju te tri zemlje čak i ne mislim da se radi o strahu od američkog ugnjetavanja. Strahovati mogu potpune banana republike kao što su BiH i Hrvatska, ali ovdje se radi o tri kudikamo kompaktnije države, čija vladajuća desnica ni manje ni više daje potpunu podršku izraelskom režimu.

Perun
6 godine prije

Nova teorija zavjere dolazi iz Izraela – Palestinci vladaju svijetom. Eno sve globalne banke vode Palestinci, drmaju Svjetskom Bankom i MMF-om. Vrlo su utjecajni u masonskim ložama i organizacijama sličnog tipa. Šalu na stranu, vidi se kakve velesile su ih podržale ako izuzmemo SAD i Izrael. Gvatemala, Honduras, Maršalovo Otočje, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo. Sad bar znamo tko ima apsolutno marionetske vlade. Suzdržani nisu baš apsolutne marionete. Hrvatska klasično kurvinjski suzdržana da ne bi dodatno kvarila odnose s islamskim zemljama. Naravno ima tu i onih za rezoluciju poput Saudijske Arabije koje održavaju nekakav imidž da im je stalo do Palestinaca. Ipak moraju gledati svoj interes da ne navuku bijes ostalih arapskih država i općenito islamskog svijeta.

Georgij Žukov
6 godine prije

Osovina zla narasla na 128 drzava , sva sreca pa su hrvati i bosanci jos uvjek na strani svijetla 🙂

Prolaznik
6 godine prije

kod Ukrajine nema nikakav znak – šta to znači, nisu bili u dvorani ?

alan ford
6 godine prije

kao prvo, puno galame za ništa.. mislim da pretjerujete i pridajete previše važnosti cijeloj ovoj stvari oko Jeruzalema. Je li glavni grad Izraela Jeruzalem, Tel Aviv ili neki treći je potuno svjedeno, jer Izrael ionko potpuno kontrolira Palestince i oni ne mogu ništa. A ništa mu ne mogu ni okolne arapske države, koje su kako, sam rekao, ionako sve pod kontrolm cio-hazara i SAD-a. Zato su ovi kobajagi protesti S. Arabije, Egipta i ostalih arapskih “vlada”, samo gluma i licemjerje, jer sve te vlade su cio-hazarski sateliti i sluge. O S. Arabiji da ne govorimo, ali i Egipat, Maroko, Alžir, Tunis, Libija, Jordan, Katar, Emirati, Kuvajt…itd.. kao drugo; ta odluka Hrvatske, koja se suzdržala, se prenaglašuje.. nebitna je.. da je Hrvatska, nesuverena nevažana državica i predež Brisela i Washingtona, to svi znamo, ali ipak je ovo nebitno, a napominjem da su na strani Hrvatske bile i doista suverene države Poljska,… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Izrael je svakako posebna država i nosi neke objektivne superlative kao i izniman ljudski faktor ali jedno svakako nije a to da je miroljubiva demokracija. Izrael je nažalost izraziti vojni tabor i kao takav svjesno ili nesvjesno eksportira nasilje i zločine po svijetu, i to rade u zabludi referirajući se na Hitlera a ne na Jahvea. U nadolazećim godinama svakako bi Izraelu koristilo da postavi na rukovodstvo države nekog tko nije izraziti anglofil ili maskota američkih think-tankova jer to je put u izolaciju i propast.

davor
6 godine prije

Preporučam svima pa i autorima portala da poslušaju na youtube (ako već nisu) izlaganja i viđenja Yaakov Shapiro, brooklynskog rabina o državi Izrael, razbijaju se mitovi kao od šale.

Piet van Buuren
6 godine prije

Bilo je “Jako Dobar dan”, I ponosan Sam da je Nizozemska bila “za”.

samo ćaća
6 godine prije

…to da su marionete više je nego sigurno..teško bi, inače bilo moguće ovako unisono prenemaganje i cmizdrenje…to, da priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela nije velika stvar zaboravite…za ovo je trebalo imati muda i snažna je poruka.

Laki Topalović
6 godine prije

Pretnje pritisak Zabilježeni će biti tko kako glasa …. I na kraju ništa.

tedi
6 godine prije

Ovi su dobro i prosli.Nikki je potegla sa dolarima,kak je pocela cicati ja sam mislila da ce poslati krstarece rakete na te drzave.

čiča Toma
6 godine prije

Velika šamarčina Americi, prije svega Trumpu i njegovoj vanjskoj politici. Očigledno je (ne)svjesno navučen na tanak led, što će bitno oslabiti njegovu poziciju. Čovjek se oslonio na židovski lobi kao jedan od preostalih čimbenika u držanju leđa. Baš me zanima kako će se stvari dalje rasplesti.

Marijo
6 godine prije

Ime Palestina nije arapskog podrijetla ! arapi su kao osvajači osvojili taj teritorij i izvršili teror, najprije 71 godine Tit je razrušio Jeruzalem a kasnije car Hadirijan izvršio genocid nad židovima s ciljem da tamo ne bude više židova. Palestinu su osvajali i drugi dok su se židovi deportirali među narode gdje im je uskračeno da imaju zemlju i zato su se mogli baviti onim što zanju, a kako su inteligentni obićno su bili lječnici, pravnici i kasnije i bankari, i kda bi s eobogatili postali su metom zavidnih i lakomih koji su tražili načine da ih opljačakaju pa su ih etiketirali etiketom: ubojice Krista iako Krist sa križa svojom prvom riječi izriče oprost i obranu židova, dok je stvrni razlog njegova raspeća. Grijeh svijeta počevši od Adama sve do danas pa i naših grijeha, jer kada god griješimo mi ga svojim grijesima razapinjemo. Židovi su tako bili proganjani posvuda… Čitaj više »

Marijo
6 godine prije

Jeruzalem ? on se i ne spominje u Kuranu ! a ime El Kuds dolazi kasnije ! pa zašto svi hoče Jeruzalem ? i to oni koji polažu pravo na njega su upravo oni koji su ga osvajali ! Pa nisu židovi osvajali tuđe ! Osim na početku osvajanja Kanana ! ali po Božjem nalogu ! ali kome ja ovo pišem kada nitko ne vjeruje u Boga ni u Pismo koje se ne može uništiti jer u je Autor Alfa i Omega sam Bog ! i židovi su jednini narod na zemlji koji u zemljišnim knjigama mogu napisati da im je Obečanu zemlju dao zakletvom sam Bog , i premda ij je kažnjavao on ih posebno na kraju u nju i vrača a zašto ? zato jer je tamo njihova sudbina i obračenje koje se ima prema vim prorcima tamo i dogoditi ! U jeruzalemu je sve počelo i tamo… Čitaj više »

Vedran
6 godine prije

Priče o židovskom bogatstvu su jadne i smiješne ! ŽIDOVSKO BOGATSTVO I POREDAK U SVIJETU Pa gdje su to židovi na listi najbogatijih ? Vidjeli smo nedavnu listu i njih tamo i nema, ali ima zato klevetnika na pretek ! I banke tko ih drži ? Židovi ? Najprije, države Izrael nema u skupini G7,a skupina se sastoji od 7 članica, a koje nisu naklonjene židovima, osim amerike, a sam SAD nema onu vodeču snagu protiv ostalih 6 članica. Zatim unutar SAD ako je uopće istina židovi imaju 1/3 kapitala, a molim vas lijepo tko to drži 2/3 kapitala ? Pa Protestanti ! A ne židovi ! I zašto se protestanti ne spominju a stalno se etiketira židove !? SAD više i niko ne sluša ( vidjeli smo tko ih je od saveznika slušao kad se išlo u Irak ) i nema onu vodeču moć kakvu je nekad imao !… Čitaj više »

Vedran
6 godine prije

NAJAĆA NUKLEARNA SILA NA SVIJETU ?? Najprije, glupi su svi oni koji misle da je vojna tajna javna tajna ! i u igrma karte glavni asevi se otkrivaju na kraju ! Izgleda da ima mnogo gotovana koji filozofiraju i sve znaju po kafičima. SVJESTKI POREDAK NIJE ( Još) Kula babilonsa tj. piramida sa SVEVIDEĆIM OKOM na vrhu ! A Svevideče oko je znak JEDNOUMLJA tj. onih težnji za svevlašču gdje će se kontrolirati i svaki um ! a za to treba još čip koji se ima ugrdaiti u glavu ! ili ideološki fanatizam s jedne strane ili religijski fanatizam s druge strane, i svako želi dominirati kako bi vladao svijetom i tko god bi bio na samom vrhu imao bi istu napast i ambiciju. Zato svi oni koji isključivo nastupaju da ruše poredak kako bi ostvarili san o svevlasti žele to postiči zarobljavanjme čovjekovih sloboda i nametanjem jednostranih i tendencioznih… Čitaj više »

Churko
5 godine prije

Zalosmo je da se Hrvatska suzdrzala, dali su politicari protiv volje naroda popustili pod pritiskom amerikenjaca cak nije ni bitno, jer narod na sljedecim izborima i ubuduce nesmije dati svoju podrsku nikome iz sadasnje vladajuce strukture, ukljucujuci americkoj dupelizici koja o trosku hrvatskih poreskih obveznika odlazi provijeravati ogradu oko bijele kuce.
Za ovu poltronsko dupelizacku vladajucu kliku je najbolje da izsele u SAD, postanu amerikenjci a ne samo kenjatori, koji zagadjuju zivot u Hrvatskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI