UN optužio Rusiju za “mučenja na Krimu” na temelju objava na internetu

ljudska prava
10 komentara

Agencija Ujedinjenih naroda za ljudska prava je objavila ”kako Rusija na Krimu krši međunarodno pravo, pored ostalog, namećući državljanstvo stanovnicima i premještajući stotine zatvorenika i pritvorenika u zatvore u Rusiji”. Izvješće je načinjeno na zahtjev ukrajinske vlade, koja nabraja navodna kršenja prava na Krimu od kad se poluotok 2014. ujedinio s Ruskom Federacijom.

Moskva nije, niti će odustati od svog teritorija, usprkos prosvjedima dijela zemalja i zapadnim sankcijama.

Jedan ruski diplomata u Ženevi je navodno rekao kako misija Ujedinjenih naroda nije imala nadležnost da ispituje situaciju na Krimu, te da je Krim sada dio Rusije, prenosi agencija Beta.

“Čudno je da misija za ljudska prava u Ukrajini procjenjuje situaciju u Rusiji. To je rad bez mandata”, kazao je taj diplomata, koji je tražio da ostane anoniman, možda i iz razloga što nikakve misije na Krimu nije ni bilo.

Fiona Frazer iz misije Ujedinjenih naroda u Ukrajini je izjavila da je tisuće stanovnika Krima koji nisu željeli živjeti u Rusiji prešlo u Ukrajinu, a “desetine tisuća drugih su postali stranci i trpe značajne teškoće, jer su ili odbili ili nisu zadovoljili uvjete za rusko državljanstvo”.

“Nemanje državljanstva ograničava ili sprečava pristup zaposlenju, zdravstvenoj zaštiti, imovinskim i političkim pravima s ozbiljnim posljedicama”, navela je ona.

Frazer je dodala ”kako su ograničene i slobode mirnog okupljanja i udruživanja, kao i mogućnost registriranja nevladinih organizacija ili medija”.

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava, jordanski princ Zeid Raad Al-Hussein, kazao je da se nametanje ruskog državljanstva može izjednačiti s prisiljavanjem ljudi da se “zakunu na vjernost sili koju mogu smatrati neprijateljskom”.

Problem je što je izvješće sastavljeno nakon anketiranja i praćenja Krima s područja Ukrajine, odakle su dužnosnici Ujedinjenih naroda optužili Rusiju zbog kršenja ljudskih i međunarodnog prava na Krimu, što stoji i na službenoj stranici UNHRC-a.

Krim su u izvješću naziva “privremeno okupiranim teritorijem”. Dokument sadrži podatke za razdoblje od 22. veljače 2014. do 12. rujna 2017. godine. Tekst navodi da su ljudska prava na Krimu masovno povrijeđena nakon ulaska u Rusiju.
Prema izvješću, na poluotoku su zabilježene povrede kao što su “okrutno postupanje”, “mučenje”, kao i jedna “izvansudska likvidacija”.

Dužnosnici misije priznaju da su proveli studije “na daljinu, temeljem anketa i praćenja s područja Ukrajine, jer nisu imali pristup Krimu”.

Dakle, ne postoji nikakav anonimni ruski diplomat u Ženevi, obzirom da su Fiona Frazer i Zeid Raad Al-Hussein sami priznali da je misija ”provedena na daljinu, zbog nemogućnosti pristupa Krimu”.

Izvješće: Documents-Crimea 2014-2017-RU.pdf

Krimljudska pravaUNUNHRCvijeće za ljudska pravaZeid Raad Al-Hussein
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za ljudska prava, jordanski princ Zeid Raad Al-Hussein,…….
Ovo je ka neka neslana prvoaprilska šala.
Daleko smo dogurali, kad nam ovakvi štite naša ljudska prava.

Antonio
6 godine prije

Jordanski princ ustao od spavanja u svom haremu gde ima pedesetak mladih robinja i rekao – Rusija je nedemokratska zemlja.
Bravo. Evo vec sam stavio njegovu sliku na radnom stolu, on mi je novi idol. Tako se brane prava ljudi. Cvrsto i nepokolebljivo.
Sad ce se javiti i Soros. On ce biti nezadovoljan sto mu nedaju da otvori pedesetak NVO-a na Krimu. I to je dokaz da je Rusija nedemokratska.
Ma treba napast Moskvu. Evo neka priinc krene prvi. Ja cu mu cuvati harem u medzuvremenu.

Laki Topalovic
6 godine prije

Čuj, na temelju medija i društvenih mreža……. za ne vjerovati. Jos priznaje

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ovi branitelji ljudskih prava su u službi Novog Svjetskog Poretka.Postoji samo interes velikih a ljudska prava su sporedna.Vidli bi kad bi kontrolirali cijeli planet šta bi od tih prava ostalo.Nastalo bi praktički robovlasništvo.Ionako smo već blizu toga,a ako ovako nastavi fali još nekoliko koraka,a dosta nas bi to moglo i doživjet.Ne mora bit jedna velesila,iako i može.Može bit i više sila,samo moraju bit pod kontrolom vladara iz sjene.

Mate
6 godine prije

Vjerojatno neka greška. Valjda na Guantanamu a ne na Krimu ?

Netko
6 godine prije

“…da se zakunu na vjernost sili koju mogu smatrati neprijateljskom” Prva asocijacija mi je bila Amerika i njeno domoljubno pučanstvo.

Issa
6 godine prije

Tužni su ovi borci za ljudska prava!
Zašto ne prošetaju do Saud Arabije ili možda Gvantanama??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI