UN rezolucija o Izraelu: konačni obračun Obame i Netanyahua

Obama Netanyahu
4 komentara

Savjet bezbjednosti UN-a je usvojio rezoluciju kojom traži od Izraela da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu. Rezolucija je usvojena jer SAD nisu iskoristile svoje pravo veta. Dan Arbell, bivši uposlenik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova i analitičar, smatra da u ovoj odluci Washingtona postoji i lična dimenzija.

„Ovo je, pretpostavljam, bila neka vrsta poravnanja računa za Obamu sa Netanyahuom nakon osam godina veoma klimave saradnje“, kazao je on.

On je naglasio da je usvajanje rezolucije „historijski događaj“ koji će uticati na svaki budući mirovni proces, iako se radi o neobavezujućem dokumentu.

„U ovom trenutku to ima više simboličku prirodu jer nema neposrednih operativnih posljedica. Poziva se na podnošenje izvještaja Savjetu bezbjednosti svaka tri mjeseca, ali ništa drugo osim toga.“

Rezolucija je usvojena u petak sa 14 glasova za i jednim uzdržanim glasom. U subotu je premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, izjavio da je Izrael uskratio finansiranje određenom broju UN-ovih tijela koja su „naročito neprijateljski nastrojena“ prema toj državi. On je zatražio od Ministarstva vanjskih poslova reviziju svih ugovora sa UN-om, uključujući finansiranje te organizacije od strane Izraela i prisustvo njenih predstavnika u toj zemlji.

Odluka Washingtona da ne iskoristi pravo veta je u velikoj suprotnosti sa ranijom politikom Amerike prema Izraelu. SAD su tradicionalno štitile svog ključnog saveznika na Bliskom istoku od sličnih inicijativa, blokirajući ih u Savjetu bezbjednosti. Međutime, ovakav zaokret nije iznenađujući.

Arbel smatra da Obama želi da ostavi neku vrstu naslijeđa za buduće generacije u želji da promoviše rješenje izraelsko-palestiskog konflikta na način kako on smatra da bi trebalo da bude riješen.

Ovaj analitičar vjeruje da će Izrael nastaviti svoju politiku naseljavanja okupiranih palestinskih teritorija uprkos rezoluciji.

„Izrael će sačekati da Trump postane predsjednik i onda od njega tražiti podršku za nastavak izgradnje naselja. Mislim da će Izrael i u ovom trenutku nastaviti sprovoditi svoju politiku naseljavanja uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti.“

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je tražio od Baracka Obame da uloži veto na odluku o usvajanju rezolucije u četvrtak.

Komentarišući odluku Savjeta bezbjednosti na Twitteru, on je u petak kazao da se radi o velikom porazu Izraela u UN-u koji će otežati mirovne pregovore suprotstavljenih strana.

rezolucija o izraelurezulucija unUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nisam robot
7 godine prije

Cekaj malo, a ja na ovakim stranicama u komentarima samo citam da je Obama cionaci itd. A sada….

Anonimac
7 godine prije

nisam robot, možda zato što nije sve crno-bijelo?

jale
7 godine prije

Razotkrivena je i propagandna prevara oko “sirijske Ane Frank”. Mjesecima pisala twittove o tome kako joj je otac mrtav, kako je poginuo, a onda se na prijemu kod Erdogana pojavila sa – ocem! Reverzna pretraga fotografije njegovog lica povezala ga je na još nekoliko fotografija na kojima pozira u uniformi sa kolegama glavosječama pod zastavom jedne od frakcija Al-Nusre u Aleppu. Tako da je još jedan scenario potencijalnog hollywoodskog blockbustera o Siriji doživio totalni fijasko.

subaru
7 godine prije

Glume cio braća sukob da goje pomisle kako se svađaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI