Uništenje Hamasa je ‘nerealno’

Recep tayyip erdogan
8 komentara

Izraelski cilj da uništi Hamas ili protjera palestinske militante iz Gaze je nedostižan, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok su borbe na Bliskom istoku nastavljene nakon kratkog primirja.

„Zapadne zemlje koje podržavaju Izrael, posebno Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvijek postavljaju pitanje ‘Šta ćemo učiniti u vezi s prijetnjom Hamasa?’ umjesto da gledamo na [rješenje] dvije države”, rekao je Erdogan novinarima na letu iz Dubaija, gdje je prisustvovao klimatskoj konferenciji.

“Naš odgovor je: ako u centar stavimo analizu zasnovanu na [rješenju] dvije države, pitanja Gaze i međusobne prijetnje će suštinski nestati. Tako se trebamo nositi s tim.”

“Isključivanje i uništenje Hamasa nije realan scenario”, dodao je turski lider.

Erdogan je oštro osudio izraelsko bombardovanje pojasa Gaze i “beskompromisni pristup” jevrejske države za prekid jednonedeljnog primirja s palestinskim militantima, koje je isteklo u petak. On je također više puta odbijao da Hamas označi kao “terorističku grupu” i umjesto toga nazvao je Izrael “terorističkom državom”.

Izrael je u međuvremenu optužio Ankaru da podržava militante. “Oslobodit ćemo Gazu od Hamasa, radi sigurnosti Izraela i stvaranja bolje budućnosti za stanovnike regiona”, napisao je ministar vanjskih poslova Eli Cohen na X (bivši Twitter) u subotu. „Vi [tursko predsjedništvo] ste dobrodošli da u svojoj zemlji ugostite teroriste Hamasa koji nisu eliminisani i bježe iz Gaze.”

Načelnik generalštaba izraelske vojske general-pukovnik Herzi Halevi ponovio je u utorak da je ID spreman da “razgradi” Hamas. “Biće potrebno vremena, ovo su složeni ciljevi, ali su preko svake mjere opravdani”, rekao je.

Posljednji krug nasilja na Bliskom istoku izbio je 7. oktobra nakon velikog napada palestinske oružane grupe Hamas, u kojem je poginulo oko 1.200 Izraelaca. U zračnim napadima i kopnenim operacijama Izraela ubijeno je preko 15.000 Palestinaca, prema vlastima u Gazi pod kontrolom Hamasa.

erdogangazaHamasIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlo je podrzavati zlocince
4 mjeseci prije

Ovce slijede pastira da ih ne dohvati vuk
A onda mirno ulaze u tor da ih dohvati nož

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

A glede ČEGA je ” nerealno ” 🤔 i kakova je to ” velesila ” – Hamas ?! E … Pa pametna 😁 ! Shvatili su u kom grmu leži vrag – te ga ZAOBIŠLI 😉 , prije no ga i – ubiju 🤷 ! A to je …. BANKARSKI SUSTAV 💥 !!!! Naprosto su glumili budaletine i prihvatali svu pomoć Israela , glumatajuč otpor spram Russia , dokle su se sufinancirali od jedina REALNA NOVCA – DANAS – od droge i nešto manje od — CASH ONLY 💥 – , donacija Irana ! Dakle…. Postavili su sebe IZVAN BANKARSKA SUSTAVA — I KONTROLE 😉 😁 👍 ! Naprosto .. Učinjeli su ono što — ŽIDOVSKI BANKSTERI STOLJEĆIMA ČINE!!!!I USPJELI 😁 🍸! Ostalo je tek stvar ” tehnike na terenu i modaliteta ” …. Učinjeli su ono što Austrijanac u svojoj , glumpavoj tintari , nije mogao shvatiti …. UBI… Čitaj više »

Гавран
4 mjeseci prije

Како примећује популарни британски лист Financial Times, израелска операција против палестинског покрета Хамас може да потраје годину дана или можда и више.

Издање пише, позивајући се на своје изворе у израелском руководству, да ће врхунац борби највероватније наступити почетком следеће године.

KomisarX
4 mjeseci prije

i ako hipotećki unište sadašnji Hamas,v redu čeka Hamas 2 in možda Hamas 3…

ono šta rade Izrael se zove etničko čiščenje i mislim da u pozadini nema ništa drugo nego ideja o “čistoj” jevrejskoj državi.

Max
4 mjeseci prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI