Uoči pregovora u Astani Turska napala Kurde u Afrinu

Turske snage napale Kurde
6 komentara

Iako se na sirijskim pregovorima u Astani dogodio pomak i predstavnici takozvane naoružane oporbe su pristali razgovarati s posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda, Staffanom de Misturom, a pregovarači iz Sirije su pristali i na stvaranje Sirijskog odbora za nacionalno pomirenje, situaciju trenutno komplicira napad turske vojske na kurdski kanton Afrin.

Naime, tursko topništvo je granatiralo kurdska naselja u sjevernu pokrajine Aleppo i izazvalo požar na površini od 200 hektara.

Izvori u Siriji su izvijestili da je nakon bombardiranja turskih i proturskih islamističkih milicija veliki požar zahvatio polja u kurdskom kantonu Afrin. U gašenju požara sudjeluju borci kurdskih YPG snaga iz koalicije takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga”.

U granatiranju Afrina su ranjene četiri osobe, a tri civila su ubijena. Među mrtvima je dvoje djece, jedno od 10, a drugo od 13 godina. Drugi izvori govore o 11 ranjenih i više ubijenih u napadima.

Bombardiranje je trajalo od ponedjeljka navečer i do utoka ujutro. Turske snage i artiljerija su počeli masovna bombardiranja kurdskih područja u Afrinu.

Bombardiranja su se provodila iz područja Azaza i Jibrina duž linije razdvajanja duge dvadesetak kilometara. Gađana su područja u blizini grada Qastal, zračna baza Menagh i selo Maranaz.

Čini se da je turska vojska koristi neke od najtežih topničkih sustava koje posjeduje, uključujući i T-155 “Firtina” teške samohodne haubice i višecijevne raketne sustave T-122 “Sakarya”.

Ako turske snage zaista planiraju napasti Afrin, na temelju topničke pripreme se glavna ofenziva može očekivati iz Azaza u jugozapadnom smjeru prema zračnoj bazi Menagh.

Neposredni operativni cilj turske vojske bi mogao biti proširiti kontrolu područja proturskih milicija duž autoceste Aleppo-Azaz, te prekinuti komunikaciju Kurda između grada Afrina i Tall Rif’ata.

Karta gdje su Turci napali Kurde
Karta gdje su Turci napali Kurde
Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ne tamo kraljevi…..na Raku idite ako ste sila.

Nil1
6 godine prije

Vječiti derbi ?

Helena
6 godine prije

Slatki dom palih andjela, duhovne sirotinje i moralne nedonoscadi. “U ljubavi i ratu je sve dozvoljeno”. Pljuc. Pljuc i pljuc.

Kurd
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI