USAID “zbog suzbijanja terorizma” obustavio pomoć u hrani Palestincima

Palestina usaid
21 komentar

Američka uprava je odlučila da od 1. veljače neće davati oko 60 milijuna američkih dolara pomoći palestinskim sigurnosnim snagama, nakon usvajanja zakona prema kojem su strani primatelji ranjivi na terorizam. Zakon je stupio na snagu 31. siječnja i američki State Department je procijenio da su Palestinci i područja Zapadne obale i Pojasa gaze potencijalno leglo terorizma, zbog čega im neće isplaćivati pomoć

Ujedinjeni narodi su također bili prisiljeni smanjiti pomoć u hrani Palestincima, zbog smanjenog financiranja iz Sjedinjenih Država.

“Na zahtjev Palestinske uprave smo ukinuli određene projekte i programe koje smo financirali, a koji su na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze pali pod Zakon o suzbijanju terorizma (ATCA)”, rekao je jedan američki dužnosnik za Reuters.

“Obustavljena je isporuka sve pomoći koju je USAID slao Zapadnoj obali i u Pojas Gaze”, dodao je.

“Obustava pomoći našem narodu, koja je uključivala ključne sektore kao što su zdravstvo i obrazovanje, imat će negativan utjecaj na sve i stvorit će negativnu atmosferu i povećati nestabilnost”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Washington je prošle godine ukinuo stotine milijuna dolara pomoći Palestincima, koji je dostavljao USAID, glavna agencija koja upravlja inozemnom američkom pomoći na palestinskim teritorijima.

Unatoč rezovima, dužnosnici tvrde kako se trenutno ne poduzimaju nikakvi konkretni koraci za zatvaranje misije koju USAID i dalje provodi na palestinskim teritorijima.

Kontroverzni ukaz ATCA daje slobodu građanima Sjedinjenih Američkih Država da na američkom sudu pokrenu sudski postupak protiv bilo kojeg primatelja strane pomoći za kojeg smatraju da je sudionik u “ratnim djelima”.

U međuvremenu, glasnogovornik Hamasa, Ismail Rudwan, osudio je zaustavljanje pomoći regiji i rekao kako im ne treba “politizirani novac”.

U siječnju ove godine je zbog nedostatka sredstava i Svjetski program za hranu (WFP) bio prisiljen smanjiti pomoć u hrani za oko 190 000 Palestinaca.

“Palestinci su previše pametni da bi i dalje živjeli kao žrtve i primatelji strane pomoći. Dok se ne pronađe političko rješenje, a možda će to biti naš mirovni plan, Palestinska uprava se mora usredotočiti na pomoć Palestincima i da bolje žive”, objasnio je Nabil Abu Rudeineh, dodajući da je izjava američkog dužnosnika laž i neiskrena je u pogledu obustave potpore.

Diplomatski izvori tvrde da Palestina, Sjedinjene Države i izraelski dužnosnici trenutno rade na rješenju za podršku sigurnosnim snagama Palestinske uprave.

“Naći ćemo rješenje za te stvari. Neću ulaziti u detalje”, izjavio je u četvrtak za Izraelski radio ministar izraelskog sigurnosnog kabineta Yuval Steinitz.

Izrael i SAD kao da vjeruju da financijskim pritiskom mogu utjecati na promjenu razmišljanja u Palestinaca. Međutim, ovo bi moglo dovesti do suprotnog efekta, kao u Siriji, gdje su SAD i Izrael pomagali islamističke terorističke skupine, zbog kojih je pod zapovjedništvom Irana u arapsku zemlju došlo desetine, ako ne i stotine tisuća šiitskih boraca iz cijele Azije.

Svi oni koji nisu htjeli vidjeti iranske vojne savjetnike i šiitske milicije iz Afganistana, Bahreina, Iraka, Irana, Indije, Pakistana i drugih zemalja u Siriji, nisu trebali podržavati Al-Qaedu i ISIL. Igrali su na pogrešnu kartu i sada je utjecaj Irana u regiji, uključujući Siriju, veći nego ikad.

Isto tako, uskraćivanje pomoći i izgladnjivanje Palestinaca u uvjetima u kojima žive ne samo da neće suzbiti terorizam, nego će otpor gotovo sigurno podići na višu razinu, kvalitativno i kvantitativno. S godinama može postati toliko jak da se, uz ustale promjene ravnoteže snaga u regiji, Izrael s njim neće moći nositi.

TeleSur

ATCAUSAIDWFPzapadna obala
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
5 godine prije

Došao Hitler pred Petrograd.
Nije napao. Jer bi ga koštalo ljudstva.
Naumio je, izstradati ga. Više milijuna ljudi…
Ovo ulogu preuzeli so amerikanci, dandanas…
Kako se ovoj naciji kaže? Neman taj zaklad riječi….

Kajgot
5 godine prije

A mi stalno cvilimo da nam je teško. Balkan je kombinacija Arkadije i Edena spram Palestine i okolice. Na kraju se sve svodi na onu staru: Svatko za sebe, bog protiv svih.

igi
5 godine prije

…najžalosnije od svega što amerikanci ZAISTA misle da u svemu pravu…samo što im jahve nije krunu sa svoje stavio na njihovu glavu….

Janoš
5 godine prije

Pa i ne treba im pomoć od zapada. Samo im vratite što ste im oteli i još će postati izvoznici hrane.

Son of Alerik
5 godine prije

Idealna prilika da umjesto USAID-a uskoči Russ Aid ili China Aid. Ne postoje? Kako to?

alan ford
5 godine prije

USAID-duboko kriminalna organizacija, ogrezla u krvi, sufinancira Documenta, CMS, babe, i sav ostali sljam “civilnog drustva” i soroslija u Hrvatskoj i regiji

Kažun
5 godine prije

Yitzhak Rabin, Bill Clinton, i Jaser Arafat za potpisivanja Sporazuma iz Osla, 13. rujna, 1993. Sporazum iz Osla, službeno se zove Deklaracija o principima ili Dogovor o privremenoj samoupravi ( Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangements) ili Deklaracija o Načelima ( Declaration of Principles). On je bio prekretnica u palestinsko-izraelskom sukobu. Bio je to prvi izravan sporazum između Izraela i Palestinskih političkih predstavnika (PLO). On je zamišljen kao okvir budućih odnosa između Izraela i buduće Palestinske države, kada se riješe sva neriješena pitanja konačnog statusa dviju država. Sporazum je dogovoren u Oslu, Norveška dana 20. kolovoza, 1993., a potom i službeno potpisan na javnoj ceremoniji u Washington DC 13. rujna, 1993., od strane Jasera Arafata u ime Palestinaca i premijera Yitzhaka Rabina. Potpisivanju su svjedočili ministri vanjskih poslova Warren Christopher iz Sjedinjenih američkih država i Andrej Kozirev iz Rusije, kao i američki predsjednik Bill Clinton. Sporazum je predvidio stvaranje… Čitaj više »

Alanis
5 godine prije

State department sa Davidovom zvijezdom iznad orla comment image

izdao službenu “neobvezujuću” definiciju antisemitizma, kojom je zabranjeno povlačenje paralele između izrahella i nacista (zbog Palestine) i sve to dok veličanstvene Amerike čine sve da taj narod istradaju do totalnog izumiranja.
Bože, stvarno je vrijeme da resetiraš ovo sranje na tvorničke postavke.
https://www.state.gov/s/rga/resources/267538.htm

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI