Ustanak u Francuskoj: Sindikati, Žuti prsluci, radnici i studenti, svi u pohod na Pariz

Francuski sindikati
30 komentara

Prošlog tjedna smo pisali o ustanku radnika, studenata i Žutih prsluka u Nantesu, gradu u kojem su ulice izgledale kao u Bejrutu za vrijeme građanskog rata u Libanonu, pune barikada, požara i sukoba prosvjednika s policijom, koja nije štedjela sredstva prisile da rastjera okupljene koji su ustali protiv Macronove mirovinske reforme.

Uz nastavak ustanka u Nantesu, francuski sindikati, pokret Žutih prsluka, radnici javnog i privatnog sektora i na kraju učenici i studenti su uputili veliki poziv svima na opću mobilizaciju 18. siječnja kako bi se pružio otpor vladi.

„Mi smo milijuni u otporu protiv vlade i njenih smrtnih projekata. Ovaj društveni  tsunami se bori protiv mirovinske reforme i vlade koja reagira lažima i represijom. Svi se moramo naći u subotu u Parizu, 18 siječnja, prije prezentacije zakona. Mirovinska reforma bi trebala biti predstavljena u Vijeću ministara 24 siječnja. Uvjerimo ih da to neće biti tako i da će njezini pisari završiti na smetlištu povijesti. Vrijeme je za pobjedu“, stoji u priopćenju prosvjednog pokreta na društvenim mrežama.

VIDEO: Poziv „Cijela Francuska 18. siječnja u Pariz!“

„Do pune pobjede“

„Do pune pobjede“, to je naslov priopćenja za javnost kojeg su u subotu 11. siječnja objavili sindikati CGT, FO, CFE CGC, FSU, Solidaires, te omladinske organizacije UNL, UNEDF, MNL i Žuti prsluci, koji su od 5. prosinca promicali mobilizaciju protiv mirovinske reforme Macronove vlade.

Ovaj stav su zauzeli nakon trećeg uzastopnog planiranog dana mobilizacije. Nakon prvog dana demonstracija i štrajka 9. siječnja, ove je subote CGT okupio 500 000 ljudi, koji su prosvjedovali u okviru 163 inicijative organizirane širom Francuske. Samo je u Parizu bilo 150 000 ljudi, dok “država” tvrdi da ih je bilo 21 000.

Organizacije također bilježe da su mobilizaciju u subotu osmislili kako bi pružili priliku za protest onima koji objektivno nisu u mogućnosti štrajkati, a žele izraziti svoje protivljenje ovoj reformi.

Otpor reformi i podršku štrajku potvrdila je i nedavna anketa koju je objavio IFOP, uz povećanje od 5 postotnih bodova u podršci mobilizaciji.

30% Francuza podržava štrajk, a 19% pokazuje simpatije. Ali treba reći da je ovo istraživački institut koji je uvijek davao najniže procjene konsenzusa štrajku.

Prosvjednici kritiziraju vladine promjene reforme, jer takozvana „prijelazna dob“ od 64 godine za odlazak u mirovinu nije povučena, već je odgođena do 2027., pod uvjetom da se do travnja postigne dogovor između različitih socijalnih partnera, „ali u skladu s već utvrđenim smjernicama vlade“. Međutim, ti kriteriji isključuju povećanje doprinosa poduzetnika ili smanjenje mirovinskih uplata kao alata za ponovno uravnoteženje mirovinskih rashoda.

Čak je i oduševljeni “kolaborativni” sekretar sindikata CFDT, Laurent Berger, rekao “da vlada je napravila gestu dobre volje i da je ovo prazan ček“.

Sindikati najavljuju četvrto “međukategorijski” i “međugeneracijski” štrajk za nešto više od mjesec dana, s novim danom suzdržavanja od rada ovog utorka, 14. siječnja, i dva dana tekuće mobilizacije 15. i 16., a veliko okupljanje treba biti održano 18. u Parizu.

Iako neki sindikati i organizacije pozivaju na veće razumijevanje s vladom, baza odbacuje takve apele.

Treba imati na umu da su ključni sektori mobilizacije željeznice, strateški važne za promet, a po redoslijedu važnosti štrajkaju vozači vlakova, kontrolori i trgovinski operatori.

Osim općih naznaka sindikalnih centara, te društvenih i studentskih pokreta i organizacija koji su im se pridružili, opće skupštine radnika su do sada bile gravitacijsko središte štrajka i mjesta na kojima se izglasava nastavak štrajka, što upućuje na činjenicu da se odluke kreću „odozdo“.

Na one koji govore kako su radnici do danas izgubili gotovo mjesec i pol plaće, tajnik sindikata CGT, Philippe Martinez, na TFI je u subotu rekao: “Vidjet ćemo što će reći željeznički radnici CFDT-a.“ Francuski premijer, oduševljen reformom, kaže da je spreman sudjelovati za okruglim stolom i ponavlja imperativ pronalaska ravnoteže između sada i 2027. godine.

Predsjednik francuske Konfederacije industrijalaca (MEDEF), Geoffrey Roux de Bézieux, tvrdi da je štrajk završen u nedjeljnom intervjuu.

“Vrijeme je da se to okonča”, rekao je Geoffrey Roux de Bézieux, pokazujući sve veću nestrpljivost prema trenutnoj mobilizaciji.

U međuvremenu, odvjetnici i predstavnici slobodnih zanimanja, odnosno mali i srednji poduzetnici,  koji nastavljaju štrajk koji je započeo 6. siječnja, glasali su za suzdržavanje od rada i ovog tjedna, baš kao što su uradili radnici velikih rafinerija, dok će se u lukama od 14. do 16. siječnja održati novih 72 sata štrajka

„Stoga, nema predaha sve do potpunog povlačenja reforme“, poruka je Emmanuelu Macronu i njegovoj vladi.

Poziv za opću mobilizaciju „Cijela Francuska u Pariz 18. siječnja!“
FOTO: Poziv za opću mobilizaciju „Cijela Francuska u Pariz 18. siječnja!“

Represija ne jenjava

Macron je pokušao s manevrom u kojem je ponašanje demonstranata nazvao “neprihvatljivim” i obratio se ministru Castaneru, koji je u utorak tražio od vlade “jasne prijedloge za poboljšanje etike policije”, suočene s novim optužbama za nasilje, izvještava AFP.

Videozapisi iz proteklih nekoliko dana pokazuju kako policajci udaraju demonstrante ili na njih iz neposredne blizine pucaju „Flash Ball“ projektilima.

“Ponašanja koja nisu prihvatljiva nisu viđena”, rekao je ministar Castaner, istovremeno se osvrćući i na “nasilje i politički nihilizam pojedinih demonstranata“.

Bez generaliziranja tih ponašanja, Macron ne želi “da to utječe na vjerodostojnost i dostojanstvo profesionalaca unutarnjih snaga sigurnosti i zbog toga ne smije biti popuštanja”.

“Nadam se da će ministarstvo unutarnjih poslova što prije dobiti jasne prijedloge za poboljšanje etičkog kodeksa i elemenata kontrole”, objasnio je, također tvrdeći kako želi “da pravosudni sustav može nastaviti raditi na tim slučajevima”.

“Ni u kojem slučaju ne želim da se sakrije duboko nasilje koje postoji u našem društvu i kojeg su unutarnje snage sigurnosti prve žrtve”, upozorio je Emmanuel Macron.

Suočena s novim optužbama za policijsko nasilje, vlada već nekoliko dana okreće svoju retoriku, pozivajući  policiju da “da primjer s poštenom i proporcionalnom uporabom sile”.

Dva dana nakon što je već podsjetio policiju na njihov „profesionalizam i etičnost“, Christophe Castaner je u ponedjeljak dobar dio svojih želja uputio policiji i pozdravio njezinu “uzornost i etiku“, tijekom posjeta Nacionalnoj školi policijskih službenika u Cannes-Ecluseu, Seine-et-Marne.

Međutim, prizori nasilja tijekom nedavnih demonstracija protiv mirovinske reforme su izazvali novi val optužbi protiv policijske represije, termin kojeg vlada ne koristi više od godinu dana, još od početka prosvjeda Žutih prsluka.

Početkom godine smrtnim slučajevima treba dodati smrt četrdesetdvogodišnjeg muškarca, žrtve gušenja zbog prelomljenog  grkljana u blizini Eiffelovog tornja, nakon što su ga pretukli policajci  tijekom provjere na cesti.

Nakon 18. siječnja ćemo vidjeti koliko daleko misli ići Macron, jer je očito da sindikati, Žuti prsluci, radnici javnog i privatnog sektora, učenici i studenti neće popustiti.

Nantes Revoltee

Gledamo u svijet, a rat nam je u srcu Europe: Nakon prosvjeda je buknuo ustanak u Nantesu

CFDTCGTMEDEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sion
4 godine prije

Tko organizira, CIA, Mosad ili oboje?🤨

fićo
4 godine prije

Većina njih je glasala za Makrona i da su sutra izbori opet bi za nekog takvog.Da ustane Če Gevara ne bi prešao cenzus pa me buni šta sad hoće.Pretpostavljam neke detalje, oće li se sa 65 ili 66 godina u penziju,cena minimalca i slično,ali da se ruši kapitalizam to ne može.Da se to desi tek bi onda bio Bejrut,žuti prsluci bi branili demokratiju životima.

Alex
4 godine prije

Da ne završe poput one Robespireove:”Revolucja jede svoju djecu.”!

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro, nakon ova prva 4 pesimistička komentara, ispada da je najbolje da svi sjede kod kuće i Macronu daju “bijeli papir” i nek piše zakone kakve hoće i kada hoće. Umjesto podrške, a svi mediji sustavno prešućuju razinu bunta u Francuskoj, ovdje imamo što? jednu “ciohazarsku teoriju” :”To je maslo Mossada!” i drugu, koju, da su svi Francuzi isti i opet bi izabrali isto. Svašta… Logika – apsolutna nula. Iz prostog razloga zato što je u Francuskoj normalno buniti se ,a ne sjediti i čekati da se neko drugi buni za tebe. To se vidjelo u Nantu, kad su suci izašli u togama na demonstracije, a ne vjerujem da imaju male plaće. Dakle žele sigurniju starost, lako je za sada, jer sigurno imaju 3 -5 000 eura plaće (suci i državni tužitelji, možda i više)

nije bitno tko
4 godine prije

Sve više vjerujem, da su bili predsedniški izbori u Francuskoj režirani sa strane bogatih elita i usklađeni sa dnevnom propagandom. Francuzi su bili izigrana, kao i narodi svake države članice EU. Slobodni izbori ne postoje, u koliko imate mogučnost birati samo jabuke sa istog drveta.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Kad pocnu vlade na balkanu po diktaturi iz Brisela uvodit poreze na nekretnine i produzivali rad s 65 na 95, prosjecni balkanac ce samo promrljati: “banda politicarska” te prebacit program na farmu ili parove, big brother i sl.

Zagor
4 godine prije

Čitam i razmišljam koliko smo mi zakinuti u odnosu na naše roditelje koji su išli u mirovinu sa 55-58 godina. Makar i prijevremenu.
Imali su još cca 15 godina relativno kvalitetnoga života.
Naša sudbina je umiranje na poslu.
Za plakat.

Frexit
4 godine prije

van iz EU … Fregzit

jbg
4 godine prije

Žalosno je to, da preostatak radnog naroda Europe ne krene sa svojim francuskim bratima i sestrama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI