Erdogan poziva Turke da ne kupuju francusku robu jer se tvrtke spremaju za bojkot muslimanskih nacija

Erdogan
20 komentara

Turski predsjednik pozvao je svoje sunarodnjake neka “nikad više” ne kupe francuske proizvode. Poziv je nastao zbog prepirke koja traje oko očvrsnulog stava Pariza u vezi s radikalnim islamom. Neke su se francuske tvrtke već zaklele da neće popustiti pred muslimanskim “ucjenama”.

Recep Tayyip Erdogan udvostručio je svoje optužbe protiv Francuske u ponedjeljak, službeno pozivajući na bojkot francuske robe.

“Baš kao što u Francuskoj kažu:” Ne kupujte dobro s turskim markama”, pozivam sve svoje građane odavde da ni na koji način ne pomažu francuskim brendovima niti da ih više kupuju”, rekao je Erdogan, ponovno preispitujući “mentalno zdravlje” predsjednika Emmanuela Macrona. Turski čelnik već je bio na meti francuskog predsjednika tijekom posljednjih nekoliko dana, a uvredljive izjave potaknule su Pariz na opoziv svog veleposlanika iz Turske.

Prilično je teško predvidjeti koga će najviše povrijediti ako Turska zaista prozre takav bojkot. Prema službenim statistikama Turske, Francuska je 10. najveći dobavljač robe u tu zemlju i 7. najveće tržište za turski izvoz. Francuski automobili, koji su izuzetno popularni u Turskoj, nalaze se među primarnom uvoznom robom.

Iako je tursko vodstvo posebno osjetljivo zbog Macronovog zavjeta oko uklanjanja radikalnih islamista u Francuskoj, čini se da se i druge većinsko muslimanske zemlje pridružuju anti-francuskom nagonu. Prosvjedi su organizirani u ratom razorenoj Libiji, a demonstranti su palili slike Macrona i francuske zastave, dok su bojkoti francuske robe započeli u supermarketima diljem Kuvajta i Katara.

Neki francuski proizvođači već su osudili potez muslimanskih zemalja kao “ucjenu”, obećavajući da će se oduprijeti bojkotu. Najveća francuska udruga poslodavaca MEDEF opisala je ideju bojkota kao “glupost”, priznajući međutim, da je to bila loša vijest za tvrtke, koje su već teško pogođene posljedicama koronavirusa.

“Nema govora o popuštanju ucjenama”, rekao je čelnik MEDEF-a Geoffroy Roux de Bezieux za RMC ranije u ponedjeljak. “Pitanje je čuvanja naših republičkih vrijednosti. Vrijeme je da se principi stave iznad posla.”

Pariz je nedavno pooštrio pristup prema radikalnim islamistima, obećavši pritom da će iskorijeniti radikalnu ideologiju u zemlji. Početkom listopada, Macron je rekao da se islam našao u svjetskoj krizi zbog uspona fundamentalista.

Retorika francuskog vodstva postala je još oštrija nakon jezivog ubojstva učitelja Samuela Patyja, kojem je odrubljena glava izvan Pariza. Napad je očito bio osveta za nastavnikove crtane filmove proroka Mohammada iz satiričnog časopisa Charlie Hebdo tijekom predavanja o slobodi govora.

Macron je Patyja pozdravio kao “heroja”, koji predstavlja sve sekularne i slobodoumne vrijednosti francuske republike.

“Ubijen je jer nam islamisti žele uzeti budućnost”, rekao je Macron odajući počast učitelju. “Nikad je neće imati.”

francuskaMEDEFTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Werd
3 godine prije

Klaun sa Bosfora ponovo jaše, krivoga konja, treba jahati pravoga konja, naši konji vaši konji.

Europa nostra
3 godine prije

Što francuzi ne idu živeti i raditi u tursku nego obrnuto turci dolaze u francusku i ostaju do penzije. Što taj erdogan može ponudit francuskoj i svetu ?

SULE
3 godine prije

Sultancicu samo ti lupaju parole jer ruralni Turci to vole slušati a tebi brkovi titraju kako se Francuzi uplasili tebe i tvojih islamista-stat će se tebi na kraj uskoro,Putinu si već poremetio san jer se radi tebe mora budit prije 12h-zato nekokodaci po skupovima

Maskman
3 godine prije

Bez obzira na sve (Libija, Sirija), ovaj put trebamo stati uz Francusku. Sve nacije EU-ja. Inače se nama svima slabo piše. Sankcionirati srednjevjekovne fanaticare. Pa pojedince preventivno i eliminisati. Na drzavnom nivou, naravno. A mi kao pojedinci mozemo k ovome nesto pridodati kroz ignorisanje njihovih proizvoda i usluga. Na kraju i kroz prosvjede napram izabranoj vlasti, koja bih ignorisala napade na fundamente naseg drustva. Za slobodu govora… Za ono zbog cega su ginuli nasi preci. Sto se desilo u Francuskoj, bih se moglo sutra dan i kod nas. Ovo je napad na zapadnu civilizaciju, pa bilokaka bila. Naša je. Jeste, ima prepuno nepravde, pljacke, frustracija, pa i mrznje… Ali svejedno moramo znati gdje smo, kamo pripadamo. Boljeg za nas trenutacno nema. A demokracija kot takva? Bezuvjetna, apsolutna demokracija ne postoji. Jer prije ili kasnije sledi implozija. Ovom smo vec pomalo priča. Smrt fundamentalizmu. Pa bilokakav on bio.

nekoime
3 godine prije

Pogotovo trebaju bojkotirati francuska vina i konjake, o svinjetini da i ne pričamo.

Istražuj
3 godine prije

“… “Pitanje je čuvanja naših republičkih vrijednosti. Vrijeme je da se principi stave iznad posla.”…” Prosto je zalosno gledati – kako je ljudsku rasu (stoku=Gojime) – nevjerovatno lako manipulirati… Naprosto, izgleda da Stoka=Gojimi vole da su u skupini, pa onda poistovjecuju djelovanje ekstremno malobrojnih tzv “elita” (koje u svakoj tzv “drzavi” imaju totalno vlast i kontrolu) – cijelom tzv “drzavom”…tj svim Gojimima u njoj… Dakle ova zlocinacka protuva sada poziva na “republičke vrijednosti” i na nekakve “principe”…? Pa sta je ta cionisticka stoka – radila i radi sve ovo vrijeme lazne “pLandemije”? Gdje su TU bili “principi i vrijednosti”? Gazili su i gaze jos uvijek – idiotizirane Gojime – a cim se stoka=gojimi pocne malo “sjecati” da ih gaze – dolaze “teroristicki napadi”, sukob religija i sl… Paralelno prema Gojimima iz Francuske – u Turskoj (ali i u S. Arabiji i Iranu) – stoka=gojimi u tim tzv “drzavama” – opet… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Mahatma
3 godine prije

S obzirom kako turska lira stoji ovih dana, uskoro neće imat ni za rahat lokum.

iewnfvierwvuwergtnwr
3 godine prije

Eđi ne rise, svi radite za tatu stvora, što glumiš sukob.

Max
3 godine prije

Plansko podgrijavanje napetosti.

Chromosome
3 godine prije

Izgleda kao da je sve orkestrirano, cim se ekonomija uvlaci u igru.

žile
3 godine prije

Neznam zašto toliko muslimana želi u Evropu,neka idu u Dubaj ili Savdsku Arabiju dole ima meda i mleka,samo dole neče da idu,jel odmah ide glava ako ne igraš tako kako oni kažu !!!!

chosmos
3 godine prije

Kako se rusofilčići usplahire podršci mrskim Soroševcima kad je u pitanju Turska hehe Samo naprijed Sultane, prava raja je uz tebe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI