Varšava: „Glavni krivac što nismo dobili ratnu odštetu od Njemačke je Rusija“

Spomenik Gdanjsk DSR Westerplatte
23 komentara

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak je da njegova zemlja navodno zbog krivnje Rusije nije dobila poslijeratnu odštetu od Njemačke.

Na poljskoj televiziji je Błaszczak rekao da Poljska nakon rata nije dobila odštete zbog toga što je “Rusija donijela takvu odluku” i “Poljska nije bila suverena”.

Poljski ministar također inzistira na tome da “pitanje odštete nije zatvoreno”.

Mariusz Błaszczak je također pohvalio Njemačku zbog činjenice da je predsjednik ove zemlje, Frank Walter Steinmeier, tijekom komemorativnih događaja posvećenih 80. godišnjici početka Drugog svjetskog rata još jednom priznao krivnju Njemačke.

Prije toga, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da vlasti Varšave namjeravaju tražiti od Njemačke odštetu za štetu počinjenu tijekom Drugog svjetskog rata.

Naime, poljska vlada je još jednom izjavila kako namjerava zatražiti naknadu štete od Njemačke za štetu nastalu tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata.

Duda je u intervjuu za njemački Bild rekao da će komisija poljskog parlamenta uskoro dovršiti izvješće o tom pitanju. Prema njegovim riječima, odštete su pitanje “odgovornosti i morala”.

“Rat o kojem danas govorimo nanio je ogromnu štetu Poljskoj”, rekao je Duda.

Također je napomenuo da su odnosi između Varšave i Berlina sada “uzor mnogim narodima svijeta”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki također se prisjetio reparacija. Prema njegovim riječima, materijalni gubici koje je Poljskoj nanijela Njemačka tijekom rata bili su “najmanje deset puta veći” od financijskih troškova stvaranja Središnjeg industrijskog okruga zemlje. Morawiecki je izjavio dao tijekom svog govora na rtu Westerplatte, gdje se 1. rujna 1939. godine dogodio napad njemačkih snaga koji je označio početak rata.

“Prema tome, trebamo razgovarati o tim gubicima, moramo se sjetiti, trebamo tražiti istinu, tražiti odštetu”, rekao je Morawiecki.

U nedjelju se u Varšavi održale manifestacije u sklopu 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Poljska je pozvala svoje sadašnje saveznike u NATO paktu, EU, uključujući Njemačku, kao i zemlje Istočnog partnerstva.

Rusija nije pozvana na proslavu. Službeno je u Varšavi to objašnjeno činjenicom da Rusija nije članica nijedne od navedenih organizacija.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na uskraćivanje pozivnice Rusiji rekla „kako se Varšava već duže vrijeme nije dovela u tako glup položaj“.

Već duže vrijeme Poljska na najvišoj razini zahtijeva odštetu od Njemačke zbog štete koju je pretrpjela tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, poljski državni vrh ne razumije da su ovi zahtjevi u izravnoj suprotnosti s ugovorima Poljske iz 1953. godine, što znači da Varšava sebe ne priznaje kao pravnog nasljednika Narodne Republike Poljske, što bi moglo imati vrlo neugodne posljedice za zemlju.

Podsjetimo da je Vijeće ministara Poljske, na čelu s Bolesławom Bierutom, 23. kolovoza 1953. izjavilo: ”Uzimajući u obzir činjenicu da je Njemačka u velikoj mjeri ispunila svoje obveze u pogledu reparacija, kao i činjenicu da će poboljšana ekonomska situacija u Njemačkoj služiti njenom mirnom razvoju, vlada Poljske, koja redovito traži da da doprinos rješavanju njemačkog pitanja, miru i demokraciji, ali i u skladu s interesima poljskog naroda i svih miroljubivih naroda, odlučila je od 1. siječnja 1954. godine odustati od primitka odštete u korist Poljske”.

Na konferenciji u Potsdamu 1945. su se stranke sporazumjele da će reparacije Poljske zadovoljiti Sovjetski Savez od svog udjela, kojeg će dobiti od Njemačke. Konkretno, reparacije Sovjetskom Savezu su isplaćene od strane zone Istočne Njemačke i njemačkom imovinom u Bugarskoj, Finskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i tadašnjoj Istočnoj Austriji.

Kasnije je, 1970. godine, potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Poljske i Njemačke, kada je u Bonnu potvrđena nepovredivost novih zapadnih granica Poljske i za Berlin je, baš kao i za Moskvu, ova priča završena.

Opširnije:

Varšava i ratne reparacije – Ako uspije, Njemačka može tražiti svoj teritorij

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
4 godine prije

Čista patologija

Zvrk
4 godine prije

comment image

Brainstorm
4 godine prije

to puno komplicira.
poljskoj odsteta od njemacke, slovackoj od poljske, poljski teritorij vratiti nazad od ukrajine i bjelorusije, njemackoj vratiti teritorij sto ga je poljska uzela.
usput, znate li da hrvatska ne isplacuje odstetu optantima po osimskim sporazumima. italija mudro suti a slovenija, suocena sa opstrukcijom nevoljnog primatelja, uplacuje u posebni fond ustanovljen kod banke.

Dokurčilomi
4 godine prije

Sva sreća pa ste po završetku rata dobili Australski teritorij a ne Njemački.

plati
4 godine prije

neka plate i nama…dan danas nas progone zbog zločina naređenih od njemaca…. isto tako neka plate za zločine koje smo napravili nad bogumilima i ostalim tvrdokornim krivovjernicima i to po nalogu karla velikog i ostale vrhuške germansko-svetorimskog carstva koje ovi idan danas slave a nama su uvalili zločine

Sara
4 godine prije

“Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na uskraćivanje pozivnice Rusiji rekla „kako se Varšava već duže vrijeme nije dovela u tako glup položaj“.”

G e n i j a l n o ! Č estitam g. Mariji Zaharovoj! Ovome ne treba ništa dodati!

Mate
4 godine prije

A šizofrenije !!!

Apaš
4 godine prije

Prosto šizofrena ideja Poljskih nacionalista. Cherry picking rekli bi Ameri. Ono što nam ide u korist, zadržaćemo, ali ono što ne ide osporavaćemo! Zvanična Nemačka verovatno ni ne sme da odgovori Poljskim nacionalistima na način kako zaslužuju. 1. Poljska je dobila celu teritoriju (oko 112.000 km2) Nemačke istočno od reka Odre i Nise. 2. Poljska (i SSSR) je tu teritoriju (koja je i pre rata bila +90% nastanjena Nemačkim življem) etnički očistila od 12M Nemaca. 3. To je bila odšteta za Poljsku, zato SSSR nije hteo da čuje za neke dodatne reparacije. Ali ako danas suverena Poljska i dalje hoće još neke pare jer ih je SSSR sprečio da ih traže i tako im povredio suverenost, bio bi red da vrate Nemačkoj teritoriju koju im je taj isti “siledžija” SSSR darovao dok Poljska pod SSSRom nije bila suverena. Ne može malo jedno, malo drugo, isti princip da bude. Ali licemerje… Čitaj više »

politicki nekorektan
4 godine prije

…..malo kasnije probude se poljaci na planeti zemlji ,pogledaju ljevo ,a ono njemci….pogledaju desno ,a ono rusi….pogledaju u nebo i zavape : o, boze ,ne ponovo,ali, bilo je kasno…..

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
4 godine prije

A redatelji rata za rođenje rozmarine bebe nisu krivi poljacima? Što od njih ne traže oštetu, što ono reće pokojni Peres, imamo i Poljsku……………….dok rusi, švabe, balkanci, poljaci i svi ostali ne dobiju ratnu odštetu barem za rođenje bebe ovakovi zahtjevi će biti kazališne ciopredstave…………

Jomla
4 godine prije

Poljska, kao vjerni američki pas, na svaki mig gazde odmah skače… danas je to tako, a za 10 godina… tko zna…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.