fbpx

Varšava: „Glavni krivac što nismo dobili ratnu odštetu od Njemačke je Rusija“

Spomenik Gdanjsk DSR Westerplatte

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak je da njegova zemlja navodno zbog krivnje Rusije nije dobila poslijeratnu odštetu od Njemačke.

Na poljskoj televiziji je Błaszczak rekao da Poljska nakon rata nije dobila odštete zbog toga što je “Rusija donijela takvu odluku” i “Poljska nije bila suverena”.

Poljski ministar također inzistira na tome da “pitanje odštete nije zatvoreno”.

Mariusz Błaszczak je također pohvalio Njemačku zbog činjenice da je predsjednik ove zemlje, Frank Walter Steinmeier, tijekom komemorativnih događaja posvećenih 80. godišnjici početka Drugog svjetskog rata još jednom priznao krivnju Njemačke.

Prije toga, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da vlasti Varšave namjeravaju tražiti od Njemačke odštetu za štetu počinjenu tijekom Drugog svjetskog rata.

Naime, poljska vlada je još jednom izjavila kako namjerava zatražiti naknadu štete od Njemačke za štetu nastalu tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata.

Duda je u intervjuu za njemački Bild rekao da će komisija poljskog parlamenta uskoro dovršiti izvješće o tom pitanju. Prema njegovim riječima, odštete su pitanje “odgovornosti i morala”.

“Rat o kojem danas govorimo nanio je ogromnu štetu Poljskoj”, rekao je Duda.

Također je napomenuo da su odnosi između Varšave i Berlina sada “uzor mnogim narodima svijeta”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki također se prisjetio reparacija. Prema njegovim riječima, materijalni gubici koje je Poljskoj nanijela Njemačka tijekom rata bili su “najmanje deset puta veći” od financijskih troškova stvaranja Središnjeg industrijskog okruga zemlje. Morawiecki je izjavio dao tijekom svog govora na rtu Westerplatte, gdje se 1. rujna 1939. godine dogodio napad njemačkih snaga koji je označio početak rata.

“Prema tome, trebamo razgovarati o tim gubicima, moramo se sjetiti, trebamo tražiti istinu, tražiti odštetu”, rekao je Morawiecki.

U nedjelju se u Varšavi održale manifestacije u sklopu 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata. Poljska je pozvala svoje sadašnje saveznike u NATO paktu, EU, uključujući Njemačku, kao i zemlje Istočnog partnerstva.

Rusija nije pozvana na proslavu. Službeno je u Varšavi to objašnjeno činjenicom da Rusija nije članica nijedne od navedenih organizacija.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na uskraćivanje pozivnice Rusiji rekla „kako se Varšava već duže vrijeme nije dovela u tako glup položaj“.

Već duže vrijeme Poljska na najvišoj razini zahtijeva odštetu od Njemačke zbog štete koju je pretrpjela tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, poljski državni vrh ne razumije da su ovi zahtjevi u izravnoj suprotnosti s ugovorima Poljske iz 1953. godine, što znači da Varšava sebe ne priznaje kao pravnog nasljednika Narodne Republike Poljske, što bi moglo imati vrlo neugodne posljedice za zemlju.

Podsjetimo da je Vijeće ministara Poljske, na čelu s Bolesławom Bierutom, 23. kolovoza 1953. izjavilo: ”Uzimajući u obzir činjenicu da je Njemačka u velikoj mjeri ispunila svoje obveze u pogledu reparacija, kao i činjenicu da će poboljšana ekonomska situacija u Njemačkoj služiti njenom mirnom razvoju, vlada Poljske, koja redovito traži da da doprinos rješavanju njemačkog pitanja, miru i demokraciji, ali i u skladu s interesima poljskog naroda i svih miroljubivih naroda, odlučila je od 1. siječnja 1954. godine odustati od primitka odštete u korist Poljske”.

Na konferenciji u Potsdamu 1945. su se stranke sporazumjele da će reparacije Poljske zadovoljiti Sovjetski Savez od svog udjela, kojeg će dobiti od Njemačke. Konkretno, reparacije Sovjetskom Savezu su isplaćene od strane zone Istočne Njemačke i njemačkom imovinom u Bugarskoj, Finskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i tadašnjoj Istočnoj Austriji.

Kasnije je, 1970. godine, potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Poljske i Njemačke, kada je u Bonnu potvrđena nepovredivost novih zapadnih granica Poljske i za Berlin je, baš kao i za Moskvu, ova priča završena.

Opširnije:

Varšava i ratne reparacije – Ako uspije, Njemačka može tražiti svoj teritorij

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Čista patologija

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

comment image

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

to puno komplicira.
poljskoj odsteta od njemacke, slovackoj od poljske, poljski teritorij vratiti nazad od ukrajine i bjelorusije, njemackoj vratiti teritorij sto ga je poljska uzela.
usput, znate li da hrvatska ne isplacuje odstetu optantima po osimskim sporazumima. italija mudro suti a slovenija, suocena sa opstrukcijom nevoljnog primatelja, uplacuje u posebni fond ustanovljen kod banke.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…. prije nekoliko godina kaže starac pred odvjetnikom:…uzeše mi komunisti zemlju tražim pravičnu odštetu,… a ovaj odvjetnik upita…jesu li vas kako namirili…stari na to reče :…jesu sinko ali platili mi 10% stvarne vrijednosti…na to odvjetnik zaključi…stari uzeli ste novac i prihvatili isplatu a da ste odbili a oni ipak uzeli zemlju imali bi ste pravo na povrat zemlje ili pravičnu isplatu….iz ovog zaključujem da se italijani nisu odrekli istočne obale jadrana.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 godina prije

Sva sreća pa ste po završetku rata dobili Australski teritorij a ne Njemački.

plati
Gost
plati
1 godina prije

neka plate i nama…dan danas nas progone zbog zločina naređenih od njemaca…. isto tako neka plate za zločine koje smo napravili nad bogumilima i ostalim tvrdokornim krivovjernicima i to po nalogu karla velikog i ostale vrhuške germansko-svetorimskog carstva koje ovi idan danas slave a nama su uvalili zločine

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

Bogumile nisu samo tamanila stvorova djeca sa zapada već je to zapovjeđeno i iz Carigrada………

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ko da plati? Zar niste upravo vi zapoceli sve te ratove? Onda vi platite a ne neko drugi lazovcine i licemeri.

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

“Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na uskraćivanje pozivnice Rusiji rekla „kako se Varšava već duže vrijeme nije dovela u tako glup položaj“.”

G e n i j a l n o ! Č estitam g. Mariji Zaharovoj! Ovome ne treba ništa dodati!

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Marija je inače divna u svojim nastupima, a što se tiče glupog položaja: sačekajte malo, bit će toga još 🙂

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

A šizofrenije !!!

mike
Gost
mike
1 godina prije

Huh daleko je ovo od sizofrenije ovi su tacni i proracunati koraci zbog kojih ce poljaci opet dobiti po picki…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Poljski zahod bez papira ?
Rusi ?

Apaš
Gost
Apaš
1 godina prije

Prosto šizofrena ideja Poljskih nacionalista. Cherry picking rekli bi Ameri.
Ono što nam ide u korist, zadržaćemo, ali ono što ne ide osporavaćemo!
Zvanična Nemačka verovatno ni ne sme da odgovori Poljskim nacionalistima na način kako zaslužuju.
1. Poljska je dobila celu teritoriju (oko 112.000 km2) Nemačke istočno od reka Odre i Nise.
2. Poljska (i SSSR) je tu teritoriju (koja je i pre rata bila +90% nastanjena Nemačkim življem) etnički očistila od 12M Nemaca.
3. To je bila odšteta za Poljsku, zato SSSR nije hteo da čuje za neke dodatne reparacije.comment image

Ali ako danas suverena Poljska i dalje hoće još neke pare jer ih je SSSR sprečio da ih traže i tako im povredio suverenost, bio bi red da vrate Nemačkoj teritoriju koju im je taj isti “siledžija” SSSR darovao dok Poljska pod SSSRom nije bila suverena.
Ne može malo jedno, malo drugo, isti princip da bude. Ali licemerje nema granica pa tako ni Poljska nije iznimka.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Gospon APAŠ, dobar dio teritorija koje je Poljska dobila nakon rata, a pripadale su Njemačkoj, u srednjem vijeku bile su dio Poljske. Nakon zadnje diobe Poljsko-Litvanske Unije, 1795 godine, taj teritorij dobila je najveća njemačka sila toga doba Kraljevina Pruska. Kada je stvorena Njemačka (Carstvo), godine 1871, te teritorije su samim tim postale dio Njemačke.
Mene već neko vrijeme fascinira činjenica, da su Poljaci koji su došli pod vlast Ruske Carevine na istoku i Austrijske (Habsburške) Monarhije na jugu, nakon te podjele, opstali. Oni Poljaci koji su ostali u Pruskoj, kasnije Njemačkoj – nestali su……………
Razmisliti i o tome.

P.S. A od koje su Njemačke tražili odštetu nakon rata? Od Zapadne ili Istočne? Jer tada su postojale dvije njemačke države, a Istočna je bila saveznica poslijeratne NR Poljske!

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

Mudro zboriš Zlatane al što ne spomenu paljene Moskve šest puta od strane poljodjelaca predvođenih varanima………….

Apaš
Gost
Apaš
1 godina prije

Oh, Zlatane… Mešaš babe i žabe.
Pa gdje baš srednji vek kad su tamo živeli raznorazni Sloveni od kojih su postali Poljaci?
Zašto se ne vratiti u Stari vek kad su tamo živeli raznorazni Germani istočne skupine od kojih su posle postali Nemci?
Istina je da je prostor od Labe do Buga, te od Baltika do Karpata bio kontaktna zona Balta, Slovena i Germana.

Apaš
Gost
Apaš
1 godina prije

Srednovekovne države (pa tako i Poljska) su bili feudalna svojina nekakvog vladara. Ko je živeo na toj zemlji, bolelo ih je uvo, sve dok plaćaju. Npr. u tom istom srednjem veku Bugarska carevina je bila od Crnog mora do Drine i Dunava. Ali to ne znači da su na celoj teritoriji živeli Bugari. Valjda je bio i pokoji Srbin, osobito zapadno od Morave. Takođe, Mađarska je bila od Karpata do Jadrana. Ali to ne znači da su na celoj teritoriji živeli Mađari. Valjda bi se našao i pokoji Hrvat, osobito južno od Drave. Isto tako i u toj piastovskoj Poljskoj na koju aludišeš. Kako? Pa evo, ovako…
Teritorije koje su tema razgovora su bile deo Franačke, a onda posle i deo Svetog Rimskog Carstva Nemačke Nacije, u celini od 1378. Na tim zemljama pre jesu živeli Sloveni, ali ne nužno Poljaci. Tamo su bili zapadno Slovenska plemena: Veleti, Pomoranci, Šlezaci i Sorbi (Lužičani). Slična stvar kao i kod nas u Južnim krajevima kad se raspravlja je li neko južnoslovensko pleme Srbin, Hrvat ili nešto treće. Ta prva Poljska država, piastovska Poljska je držala i Moravsku i Slovačku zemlju. Jesu li Moravci i Slovaci onda zapravo Poljaci samo zato jer je feudalac pridobio te zemlje? Nisu, ako što nisu ni pomenuta zapadno Slovenska plemena. Paralela ti je Srpska Carevina i recimo Tomislavova Hrvatska. Država jeste bila faktor koji je od raznih plemena stvarao nacije, ali na teritoriji države nije živela samo jedna nacija, a država se menjala kroz vreme.
Ukratko, svako ko hoće može da pronađe period u istoriji kad je “njegova” država bila najveća i tako obrazloži zašto današnja država iz 21. veka ima pravo baš na tu teritoriju koja se svojata.

Apaš
Gost
Apaš
1 godina prije

Dalje Poljsko-Litvanijska zajednica je celo vreme postojanja za svoju zapadnu granicu imala istočnu granicu Svetog Rimskog Carstva Nemačke Nacije, dakle teritoriji o kojima se priča (Pomoranija, Šlezija) su bili deo nekakve nemačke državice/carstva.
Od samog početka Svetog Rimskog Carstva Nemačke Nacije traje nemački prodor na Istok, tzv. “Ostsiedlung” koji je bio i kolonizacioni (Sasi i Bavarci) i asimilacioni proces. Tako su Sasi i Bavarci germanizovali Slovene od Labe do Odre. Da, nekadašnji DDR je u srednjem veku bio nastanjen raznoraznim Slovenima, a Sasi su ih asimilisali bilo fizički bilo kulturno. Isto tako su Nemci napravili sa Pomorancima i Šlezacima do 1378. Dakle 1378 je godina od kad su pomenute teritorije Nemačke.
Onda je došla 1945 i progon pa je oko 600 godina germanizacije povraćeno.

Apaš
Gost
Apaš
1 godina prije

Ali na kraju, istorija nije bitna, bitno je da se istoriju upotrebi u političke svrhe.
Realnost te 1945 je bila da su pomenute teritorije bile 90% naseljene nemačkim življem.
Evo mapa i brojke, Amerikanci ne umeju da lažu 😀comment image
A Poljaci su trebali nekakvo opravdanje i našli su ga u istoriji. Pozvali su se na piastovsku Poljsku i da opravdaju izbacivanje Nemaca, ALI i da opravdaju gubitak teritorije u Ukrajini i Belorusiji. I onda su izgradili istorijski narativ koji danas nacionalisti zloupotrebljavaju jednako kao što su Nacisti glorificirali Ostsiedlung i pretvorili ga u drang-nach-osten. Princip je isti, strane su različite, licemerje je ogromno, ali istorija sve pamti…

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…..malo kasnije probude se poljaci na planeti zemlji ,pogledaju ljevo ,a ono njemci….pogledaju desno ,a ono rusi….pogledaju u nebo i zavape : o, boze ,ne ponovo,ali, bilo je kasno…..

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

A redatelji rata za rođenje rozmarine bebe nisu krivi poljacima? Što od njih ne traže oštetu, što ono reće pokojni Peres, imamo i Poljsku……………….dok rusi, švabe, balkanci, poljaci i svi ostali ne dobiju ratnu odštetu barem za rođenje bebe ovakovi zahtjevi će biti kazališne ciopredstave…………

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Poljska, kao vjerni američki pas, na svaki mig gazde odmah skače… danas je to tako, a za 10 godina… tko zna…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik