fbpx

Varšava i ratne reparacije – Ako uspije, Njemačka može tražiti svoj teritorij

Poljska - II svjetski rat

Već duže vrijeme Poljska na najvišoj razini zahtijeva odštetu od Njemačke zbog štete koju je pretrpjela tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, poljski državni vrh ne razumije da su ovi zahtjevi u izravnoj suprotnosti s ugovorima Poljske iz 1953. godine, što znači da Varšava sebe ne priznaje kao pravnog nasljednika Narodne Republike Poljske, što bi moglo imati vrlo neugodne posljedice za zemlju.

Naime, poljska vlada je navela da odštetu koju, navodno, Demokratska Republika Njemačka nikada nije platila Poljskoj nije plaćena marionetskoj sovjetskoj tvorevini Narodnoj Republici Poljskoj, čime se odriče državnog kontinuiteta zemlje dok je bila dio ”Istočnog bloka” i današnje Poljske.

U četvrtak je premijerka Poljske, Beata Szydło, rekla da Poljska, kao žrtve Drugog svjetskog rata, ima pravo na odštetu od Njemačke.

”Poljska govori o pravdi i Poljska kaže da bi ona trebala biti zadovoljena”, rekla je Szydło.

Szydło je dodala kako Poljska još ima šanse da bude obeštećena. Ratne reparacije su, po njezinu mišljenju, ”podsjetnik na pravdu za Poljsku”.

Kritičarima ovog stava je poručila ”neka pogledaju povijest i zapamte što se u Poljskoj dogodilo za vrijeme rata”.

Izjava poljske premijerke je uslijedila nekoliko dana nakon što su zastupnici vladajuće stanke ”Pravo i pravda” najavili namjeru potraživanja ratne odštete čak i od Rusije.

Početkom kolovoza, kada je postalo poznato da će poljsko Ministarstvo vanjskih poslova i druge državne institucije zahtijevati isplatu ratnih reparacija od Berlina, glasnogovornik predsjednika Krzysztof Schersky je izrazio sumnju i rekao kako ovo  pitanje ”zahtijeva jake pravne argumente”, sugerirajući na mogućnost ozbiljnog spora na temelju međunarodnog prava.

Međutim, poljski ministar obrane Antoni Macierewicz je otvoreno tražio da Njemačka Poljacima plati prouzročenu materijalnu štetu i za zločine protiv naroda u razdoblju od 1939. do 1945. Prema njegovim riječima, Varšava de facto nikad nije odustala od tih zahtjeva.

Nije istina da je poljska vlada odbila tražiti njemačke ratne reparacije. To je učinila sovjetska kolonija imena Narodna Republika Poljska. Ona je odbila dio reparacija od isto marionetske države koja se zvala Demokratska Republika Njemačka”, rekao je Macierewicz.

Vladajuća stranka je obećala da će uskoro pripremiti izvješće s međunarodnim pravnim argumentima  kojima će potkrijepiti zahtjeve protiv Njemačke.

Točne brojke još nisu poznate. Čelnik stranke ”Pravo i pravda”, Jarosław Kaczyński, samo spominje da su  ”ogromne”.

Zamjenik predsjednika Europskog parlamenta Richard Charnetsky je 2004. godine, kada je Poljska ušla u EU, pozvao da se raspravi o tom pitanju. Čak je stvorena posebna komisija koja je zaključila da su Nijemci morali platiti 18,2 milijardi zlota, oko 5 milijardi dolara po trenutnom tečaju. Kasnije je naveden iznos od 45 milijardi dolara, a poljski parlamentarac Marek Jakubiak procjenjuje da Njemačka treba platiti Varšavi oko 350 milijardi eura. No, Europska komisija nije donijela nikakvu formalnu odluku o ovom pitanju.

Naprotiv, Varšava je ulaskom u EU još jednom službeno potvrdila odricanje potraživanja od Berlina.

O poljskom zahtjevu je ranije govorila i Ulrike Demmer, predstavnica vlade Savezne Republike Njemačke. Ona je naglasila da je ”pitanje reparacija prema Poljskoj s pravne i političke točke gledišta potpuno riješeno”. Prema njezinim riječima, Varšava je u kolovozu 1953. odbila daljnje reparacije od Njemačke, a kasnije je to više puta potvrdila.

”Njemačka je svjesna svoje odgovornosti za događaje iz Drugog svjetskog rata s političke, moralne i financijske točke gledišta. Njemačka je platila velike reparacije, uključujući i Poljskoj, kao naknadu za štetu, ali plaća još uvijek”, rekla je Demmer.

Zastupnik Bundestaga iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije Karl-Georg Wellmann napomenuo je da je sporazum iz 1953. u smislu međunarodnog prava obvezujući. Osim toga, podsjetio je kako na godišnjoj razini Njemačka uplaćuje znatnu količinu ovca u proračun EU, od kojeg Poljska prima subvencije.

Poljska prima od EU 14 milijardi eura godišnje”, rekao je Vellman.

Prema njegovim riječima, Njemačka je oduvijek bila na strani Poljske i aktivno se zalagala ne samo za njezino članstvo u NATO i Europskoj uniji, nego i druge pogodnosti od kojih je Poljska imala velike koristi. Doista, Poljska od EU nije dobila manje od 100 milijardi eura.

Povijesni sporazum Poljska i Istočna Njemačka

Podsjetimo da je Vijeće ministara Poljske, na čelu s Bolesławom Bierutom,  23. kolovoza 1953. izjavilo: ”Uzimajući u obzir činjenicu da je Njemačka u velikoj mjeri ispunila svoje obveze u pogledu reparacija, kao i činjenicu da će poboljšana ekonomska situacija u Njemačkoj služiti njenom mirnom razvoju, vlada Poljske, koja redovito traži da da doprinos rješavanju njemačkog pitanja, miru i demokraciji, ali i u skladu s interesima poljskog naroda i svih miroljubivih naroda, odlučila je od 1. siječnja 1954. godine odustati od primitka odštete u korist Poljske”.

Na konferenciji u Potsdamu 1945. su se stranke sporazumjele da će reparacije Poljske zadovoljiti Sovjetski Savez od svog udjela, kojega će dobiti od Njemačke. Konkretno, reparacije Sovjetskom Savezu su isplaćene od strane zone istočne Njemačke i njemačkom imovinom u Bugarskoj, Finskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i tadašnjoj Istočnoj Austriji.

Kasnije je, 1970. godine, potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Poljske i Njemačke, kada je u Bonnu potvrđena nepovredivost novih zapadnih granica Poljske.

Podsjetimo da je slično pitanje, ali iz sasvim drugih razloga, oko ratne odštete od strane Njemačke otvorila i Grčka, čiji premijer Alexis Tsipras govorio je o iznosu od 270 milijardi eura.

”Poljska jeste bila žrtva, ali je dobila dio Njemačke”

Savjetnik bivšeg ruskog predsjednika, koji je dugo vremena živio u Poljskoj, Sergej Stankievič, podsjeća da je Poljska stvarno bila jedna od žrtava rata.

”Njen status kao takav je potvrđen od strane pobjedničkih sila na Jalti i u Potsdamu. Ako i nije dobila materijalne reparacije, Poljska je za odštetu dobila  značajan dio teritorija”, rekao je Sergej Stankievič.

”Konkretno, u Potsdamu su granice istočne Njemačke premještene na zapad, što je smanjilo njezin teritorij za 25% u odnosu na onaj iz 1937. Glavni dio teritorija oduzetih Njemačkoj su postali dio Poljske”, podsjeća Stankievič.

Osim toga, Poljska je na inzistiranje Sovjetskog Saveza potpisala odluku s konferencije u San Franciscu, koja je sažela rezultate Drugog svjetskog rata. Dakle, Stankievič tvrdi da se tom Varšava također odrekla prava na potraživanje odštete.

Već početkom ovog stoljeća je Njemačka stvorila poseban fond iz kojeg se isplaćuju odštete za prisilni rad u njemačkom zatočeništvu za građane svih oštećenih zemalja, uključujući i Poljsku.

Kako u Poljskoj nakon rata još nije bila formirana međunarodno priznata vlada, Sovjetski Savez je odlučio prihvatiti potraživanja Poljske, koje će isplatiti iz svog udjela. Stoga je dio njemačke imovine oduzete od strane Sovjetskog Saveza za reparacije poslan Poljskoj, a ukupan iznos je bio čak 15%, podsjeća Stankievič i konkretno navodi brojnu industrijsku opremu.

Čak se i poljski stručnjaci pitaju kako se sadašnja vlada usuđuje odreći pravnog nasljeđa Narodne Republike Poljske.

Naime, takav potez bi odmah doveo u pitanje pravni status današnje Poljske, uključujući sporazum između Njemačke i Poljske o nepovredivosti granica.

Bivši potpredsjednik Međunarodnog odbora parlamenta, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Olsztyn, Tadeusz Iwiński podsjeća kako će se iduće godine obilježiti 100. godišnjica nezavisnosti Poljske i na 123 godine kada Poljska nije postojala i bila je podijeljena između Pruske, Rusije i Austrije.

”Nije teško primijetiti da je polovica od 100 godina nezavisnosti period Narodne Republike Poljske. U skladu s odlukom na konferenciji u Jalti, Poljska nije bila apsolutno suverena država i pripadala je području političkog utjecaja Sovjetskog Saveza. No, stupanj slobode u zemlji, uz Jugoslaviju koja nije bila u sovjetskom bloku, ovdje je bio najviši. Druge Poljske nije bilo i odbacivanje ove činjenice otvara Pandorinu kutiju. Dali smo istočne regije, ali su dobili od Njemačke mnogo veći teritorij i bogati Szczecin, Wroclaw i tako dalje”, podsjeća poljski politolog.

Međutim, Iwiński ne misli da će Berlin igrati istu igru kao Varšava, te da će, na primjer, od Poljske tražiti povratak Szczecina, Wroclawa i Olsztyna.

”Ne mogu zamisliti da sadašnja Njemačka ima ikakve teritorijalne pretenzije prema Poljskoj”, rekao je Tadeusz Iwiński.

”Jasno je da bilo koji materijalni iznos ne može nadoknaditi stradanja civilnog stanovništva i nepovratne gubitke tijekom najrazornijeg rata u povijesti čovječanstva. No, poljska vlada nema nikakvu odvojenu ili posebnu pravnu osnovu da od današnje Njemačke traži financijsku korist. To je stvar isključivo dobre volje”, kaže Savjetnik bivšeg ruskog predsjednika, koji je dugo vremena živio u Poljskoj, Sergej Stankievič.

Prema njegovim riječima, mogućnost udovoljenja ovih zahtjeva je minimalna, ali zato već narušeni odnosi Varšave s Berlinom može biti potpuno uništeni.

Profesor Tadeusz Iwiński kaže kako su izjave Varšave ”prijetnja, bez mogućnosti uspjeha”.

”Službeno, vlada još nije izašla s takvim prijedlogom, jer nema šanse za uspjeh. Poljski političari se sada okreću Njemačkoj, samo da vide reakcije Berlina”, uvjeren je Tadeusz Iwiński.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

Ma baš su gadljivi. Po kojemu pitanju? Ne ulazim u te reparacije, jesu li ili nisu opravdane, već u stajalište da je NR Poljska, dakle ona socijalistička, bila sovjetska kolonija. To je već klasični poljski neofašizam, po mome shvaćanju. Istina je da je tadašnja NR Poljska bila dio sovjetskog bloka,… Pročitaj više »

dena
Gost
dena
4 godine prije
Reply to  zlatan

zlatanepoljska trazi reparacije za period od 1939 do 1945 kad je bila okupirana od njemacke a ti pricas o rusiji sto ti je a sto se tice lajkova ocito imas sistem da lajkas sam sebi sad su mi jasnije neke stvari

Izrajil
Gost
Izrajil
4 godine prije
Reply to  dena

Moze svako lajkati sebe do mile volje – ukoliko imas 3G ili 4G internet na mobilnom samo se ulogujes , diskonektujes i tako mozes do mile volje i svaku put se glas racuna ( probao jednom na AMSI i odmah su se poceli ” drati ” da su napadnuti hehe… Pročitaj više »

Marko
Gost
Marko
4 godine prije

Židoboljševici 1939. napravili masakar u poljskom gradu proberku nastanjenim većinom njemačkim narodom , Hitler slao depeše poljskim vlastima da se kaznu krivci a poljaci ignorirali jer su ih englezi huškali da maltretiraju njemačku manjinu u to vrijeme milion njemaca nasilno protjerano iz svojih domova i nakon toga je njemačka napala… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  Marko

Marko gdje si nabavio taj LSD, da i meni bude lijepo ko tebi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Ova je teorija za zapisati zlatnim slovima. Židoboljševici 1939 u zapadnoj Poljskoj maltretiraju jadne Švabe i zbog toga je Hitler napao Poljsku. Majko Božja, samo mi reci izvor ovih budalaština, da se imam čemu smijati, kad opali južina.

Koba
Gost
Koba
4 godine prije

Nije to ništa odi na Stormfront, pa uživaj.

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije
Reply to  Koba

Ili bacite malo oko na ovo: http://english.pobediteli.ru/
Po meni dobar pogled na stvari, doduše sa ruske strane.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
4 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C, sa ruske i to liberalno ruske strane. Nije losa prezentacija, medjutim dosta toga fali. Ali je barem koncept zanimljiv, tj. popis ljudi koji su bili u ratu, koji bi se ponovo povezali sa svojim familijama.

Savio
Gost
Savio
4 godine prije

Ma gledali nacisticku propagandu u obkiku “dok. filma” – “Hitler untold story”, tako nesto cini mi se, i primili se. Ima dosta ovakvih slucajeva po netu. Taj dokumentarac, kao i svaka “dobra laz”, ima djelice istine, da bi se primili ljudi i da bi djelovao uvjerljivije, ali isto tako; jos… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

LAKI TOPALOVIĆU, zar nisi primijetio da se na nekim portalima ovakvog tipa, najprije pojave likovi koji argumentirano raspravljau, a zatim se pojave neki recimo tako, poremećeni tipovi. I ti otjeraju one normnalnije, i taj portal izgubi na važnosti.

posmatrac
Gost
posmatrac
4 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane, nemoj se brinuti!Pokusavaju vec godinama, ali ne uspeva im.Nisu zaradili taj svoj sendvic i sok!

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije
Reply to  zlatan

A i neki se malo previše užive u cenzuru!
A možda ja malo drugačije gledam na ”trolanje”?
Uglavnom, ne sviđa mi se kuda stvari idu, tako da………..hm.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
4 godine prije
Reply to  Marko

Marko, VAU, to su pravi izvori koje si naveo… Zanimljivo, sad su se tek pojavile te informacije… Hmhm, dam se kladiti iz prijateljskih zapadnih izvora, Cia ili MI-nešto, ili je možda Churchillov sin osobno svjedočio(sudjelovao) u tome pa su našli memoare? Hahahahaha………………..

zvone
Gost
zvone
4 godine prije

Što ne traže ood rusa odštetu za okupaciju desetlječima.

Fidel
Gost
Fidel
4 godine prije
Reply to  zvone

Zatražili su i od Rusa !

Koba
Gost
Koba
4 godine prije
Reply to  zvone

Pa mogli bi i rusi od njih, jedo vrijeme su im i careve postavljali. Nastave li tim tempom tužit će se i za toljagu i kremen koju im je netko ukrao iz pećine. Svi “pravaši” su debili, Nietzsche je to odlično spoznao.

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  zvone

Zatražili su od SSSR-a, pa neka toj državi upute. No, koliko znam povijest i zemljopis, te države više nema. Znači za tu odštetu mogu tražiti račun od gospodina boga osobno, od njega. Inače, a šta ne bi Poljska obeštetila maltretiranje svojih manjina u međuratnoj državi (1918-1939)? Te manjine su tvorile… Pročitaj više »

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
4 godine prije
Reply to  zlatan

Pa “tuzni” Poljaci su delili Cehoslovacku zajedno sa hitlerom… Molili da udju u rat sa CCCPom, predali zemlju…itd

Izrajil
Gost
Izrajil
4 godine prije
Reply to  zlatan

A valjda SSSR ima pravnog naslednika/ke !? Ili né!? Po tvojoj ” logici ” svaka drzava ce se zaduzivati do mile volje , a onda promeni ime i nema duga , ne postoji drzava…

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Izrajil

IZRAJIL, ima pravnog nasljednika, a to je današnja Ruska Federacija, koja ima 76% površine nekadašnjeg SSSR-a., a sa trenutnim brojem od nepunih 147 milijuna (nakon povratka Krima), to je nešto manje od pola stanovnika nekadašnjeg SSSR-a. Netko je morao naslijediti nuklearni potencijal i svemirski program ex-sovjetske države, a to je… Pročitaj više »

Izrajil
Gost
Izrajil
4 godine prije
Reply to  zlatan

Hvala i molim lepo….

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
4 godine prije

Nema nista lepse od Poljskih kvislinga za EU i USA koji se toboze brinu za blagorod svog naroda a u stvari ga guraju polako u zamku. Kako njihovi kvislinzi lepo glume naivnost, cak i njihovi neprijatelji im poveruju da su “toliko glupi”.

Shumadinac
Member
4 godine prije

Putin bi na ovo rekao (kao što već jeste) “zastavu u ruke pa napred”

igi
Gost
igi
4 godine prije

…muhamed,sadik,jovan,jure i angelo odbacuju s gnušanjem zahtjev katoličke republike poljske za odštetu jer danas anno domini 2068.islamska republika njemačka ne može biti odgovorna za postupke domorodaca koji danas čine apsolutnu manjinu…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Poljskom narodu nema pomoci , oni su u smrtonosnom zagraljaju katolicke crkve a hrvatska je prati u stopu .

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije

”Bog ne može izmjeniti prošlost, to mogu samo povjesničari!”
napisao jednom netko
Izgleda mogu i Poljaci.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik