Vatikan neće priznati autokefalnost nekanonskih ukrajinskih pravoslavnih crkvi

Vatikan neće priznati autokefalnost ukrajinske crkve

Carigradska patrijaršija je ranije ovog tjedna priznala neovisnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – Kijevsku patrijaršiju, što je izazvalo velike polemike u Rusiji i pravoslavnom svijetu.

Reagirao je čak i Kremlj, koji je sazvao hitnu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, na kojoj je odlučeno da će Rusija svim pravnim i političkim sredstvima braniti pravoslavne građane ruskog govornog područja u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom nakon sinode, Carigradska patrijaršija je objavila da potvrđuje već donesene odluke prema kojoj je Ekumenski patrijarhat proglasio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve – Kijevske patrijaršije.

Nakon žalbe koju je predao protiv Moskve, koja ga je ekskomunicirala, Sveta sinoda je također odlučila na hijerarhijsku funkciju vratiti samoproglašenog ukrajinskog patrijarha Filareta.

Nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Tijekom sinode koja je počela u srijedu, dvojica carigradskih izaslanika, koja su poslana u Ukrajinu u rujnu, izložili su rezultate njihovih misija i kontakata.

Misija te dvojice izaslanika je u Kijevu doživljena  kao uvod carigradsko priznanje autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve.

Jedan od dvojice izaslanika, američki nadbiskup Daniel, što je vrlo znakovito u smislu sastavljanja izvješća, 17. rujna je rekao da je već donesena odluka o osnivanju autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, bez obzira na žestoko protivljenje Moskve.

No, sada se postavlja pitanje tko će priznati novu crkvu koju je ozakonio ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, koji u pravoslavnom svijetu ima status “prvog među jednakima”.

Vatikan neće priznati autokefalnost nekanonskih ukrajinskih pravoslavnih crkvi

Moskovska patrijaršija, naravno, ne priznaje ovu odluku. Međutim zanimljiv je stav Vatikana, koji je poručio kako se Vatikan ne miješa u poslove pravoslavlja, niti namjerava održavati kontakte s nekanonskim crkvama u Ukrajini. Ovu odluku je 12. listopada za TASS potvrdio diplomatski izvor u Vatikanu.

“Vatikan se kategorično ne miješa u poslove pravoslavlja, ali već je jasno da Sveta Stolica neće ulaziti kontakte s crkvom koju je priznao patrijarh Konstantinopola Bartolomej”, rekao je izvor agencije.

Naime, uoči sinode je Carigradska patrijaršija “potvrdila odluku da se počne pružati autokefalnost crkvi Ukrajine”. Također je ukinuta povelja iz 1686. o prijenosu Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije, te se najavila obnova takozvane “stavropije” ili podređenost Kijevske patrijaršije Carigradskoj.

Također je odlučeno da se ukloniti anatema s poglavara dviju nekanonskih crkava u Ukrajini, samoproglašenog patrijarha Filareta iz Kijevske “patrijaršije” i Makarijusa iz takozvane Ukrajinske autohtone crkve.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi, kao i brojnim drugim crkvama, posebice Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja unutar Ukrajine ima autonomiju Ruske pravoslavne crkve, koje je dio, ove odluke se percipiraju kao neprijateljske i nezakonite.

TASS

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Logika je uvrnuta. Prema nekom pravu svaki narod može imati autokefalnu crkvu. Ajd dobro. Uzmimo primjer da Albanci na Kosovo od svojih 6,7% pravoslavaca, koliko ih ima, što je puno, da presele jedno 3%. Da povedu par popova i proglase Kosovsku pravoslavnu crkvu, bude priznata, zato što navodno postoje Kosovari i država , de facto da, de iure kako za koga, pa polako krenu preuzimati imovinu SPC. Ovo su vrlo zjbne stvari, posebno u Ukrajini, gdje sada službena vlast daje podršku Filaretu i bit će teške ruke prema službenoj UPC – Moskovske patrijaršije, koja je vrlo utjecajna zapadno od Dnjepra i u Odesi. Zato se Vatikan ne želi petljati, a ovaj je papa umjesto Bartolomeja, jer se Paolo VI već sreo s Atenagorom, vidio veću važnost da priča s ruskim patrijarhom Kirilom , na susretu u Havani. Zato me ne čudi stav Vatikana.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

carigradski patrijarh svoju poziciju crpi iz uvažavanja drugih crkvi a manje od strane vjernika jer ih je vrlo malo. s druge strane ruska crkva ne samo da je priznata I uvažena od drugih crkava već svoju snagu crpi od svojih vjernika I države. kako je krenulo uskoro bi carigrad mogao postati prvi među jednakim I jedini tj. mogao bi ostati sam sa us state departmentom

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Kud F-35 pada,a ne slece,
ni svicarska garda proci nece?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Juncker pjevao u parlamentu?

velebit
Gost
velebit

Opa, vatikan se stavio na rusku stranu, sigurmo u moskvi drže pare.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg

Pre neki dan su mediji kod nas oko ove teme sa ukrajinskom crkvom prenjeli i Porošenkovu izjavu, kako je to pobjeda dobroga nad zlom, odnosno svijetlosti nad tamom. Ajde, da se oko toga raspravljaju crkveni dostojanstvenici,…, al šta ima Porošenko davati ovakve izjave. Jel on sada i pop možda? Cela stvar jako puno smrdi na prljavu politiku. Jadna je ova Ukrajina.

Helena
Gost
Helena

Ni pape, ni patrijarsi se više ne postavljaju, a da nisu po volji globalistima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zanimljivo, informacije u Ukrajini je za Bartolomeja kupio , nema biskupa, nego mitropolit američki Daniel, a patrijarh Bartolomej je prst i nokat s Fetullahom Gulenom ????????

bbbb
Gost
bbbb

Pa tako je od kad im podvališe križ i polumjesec.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Još on Petr Waltzman, pa komentira pravoslavne probleme. Nije što jeste to što jest, nego što se krije…..?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Naravno da neće priznati ukrajinsku pravoslavnu crkvu, bilo bi inače previše providno , jer su upetljani u cijelu situaciju.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Zabavna mi je inače poslednja izjava Pape po kojoj više nije u pitanju đavo u ljudskom obliku koji šeta među ljudima, sad je u pitanju demon koji se predstavlja kao prijatelj. Ako još sačekamo na kraju će ispasti da je u pitanju omanji gremlin 🙂

stefano
Gost
stefano

Iza horizonta ove teme u vezi religije i papa najbolje da komentira Kora a pošto je u karanteni morati ćemo sačekati dok se ne oladi a u međuvremanu idi na yt pogledaj šta o tome misli fra Božo Radoš ako i on nije već izopćen iz crkve

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

@stefano – simpatičan je ovaj Fra Božo, a simpatična je i Kora i uvijek me blagoslovi. Zašto je Kora u karantinu? Nije valjda bogohulila po portalu 🙂 ?

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs

čekaj malo zar nije papa s ove strane ?

Davor
Gost
Davor

Pitam se da li ovo pitanje toliko bitno tko kome pripada, da skoro je važnije od samog vjerovanja. Ovo mi izgleda kao političko preslagivanje, a ne pitanje vjere i donekle religije.

NSU
Gost
NSU

Nema tu ništa loše, još jedna unutarnja bomba u Ukrajini. Kad ruski pravoslavni vjernici u Ukrajini popizde onda je sa Ukrajinom stvarno gotovo!

Weteran
Gost
Weteran

Pobeđuju vera i ideja – tvrdim ovde godinama!?
„U današnjoj Rusiji situacija je mnogo gora. Putin demonstrira privrženost ne međunarodnim vrednostima, već pravoslavnim. Njegova podrška Asadu u Siriji može se objasniti time što je Asad štitio pravoslavne u Siriji. Pored toga, pravoslavlje je opasnije od islamskog fundamentalizma i zbog toga predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju.“ -izjavio je Karl Bilt, u Maju 2014 godine.
Meta i Cilj je godinama bio pogrešan? Nisu silosi SS 18 raketa opasnost?
Globalisti sad udaraju u same temelje i srž! Pravoslavlje je najveća prepreka Globalizmu.
Ali, uzalud vam trud svirači.
Vatikan se kuva u sopstvenom ključalom kazanu i nije mu potrebno dolivanje ulja na vatru?

kiki
Gost
kiki

Točnije, nije li rekao: “Uništili smo komunizam, sad ćemo uništiti pravoslavlje…”

fenix
Gost
fenix

Izuzetno pametan stav Vatikana nezaboravite da je Papa trazio od Rusije da intervenise u Siriji da spasi Krscane. Izgleda da Vatikan i Rusija imaju sve bolje odnose.

davor
Gost
davor

Vatikan se osramotio nakon raspada Sovjetskog saveza kada je shvatio (možda još niti nije) da je upotrebljen kao obična američka prćija, neki prekomorski trgovinski ured ili NSA kabinet, kada su ranih 90ih Wojtilini osvrti doslovno ismijani pri UN-u i svim relevantnim međunarodnim institucijama. Zna se kako je Amerika od drugog vatikanskog koncila u prošlom stoljeću rješavala papinstvo koje nije donosilo odluke u njenu korist. Vatikan je nažalost od perioda Henrya Lucea i njegovog pajdaša John Courtneya Murraya potpuno pod američkom kontrolom.

kiki
Gost
kiki

Možda je ispravnije reći da imaju …hm…istog gazdu…?

Blasfemik
Gost
Blasfemik

Čuj, prepiru se čije je bajkovito biče močnije. Religija zatruje baš sve…

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Pa ovo i jeste Vatikansko maslo jasno ko dan?

krivA
Gost
krivA

..ma ne razumin se u te klero-zakone, klero-pravo, klero-administraciju i obrazac tumacenja i vjerovanja, ali ono sto me interesira je, da li su sada oni blize Bogu ili su samoprihvacanjem i samoodabiranjem sebe omogucili i privolili Boga da im se, kao ispravnima, priblizi vise nego vjernicima drugih ustanovljenih religija.., ili mozda u takvom ozracju negdje zlizani sa Njim ispijaju Svetu Kahvicu..?! A..tko zna..mozda je pred nama otkrovenje novog odabranog naroda. Sto ce onaj drugi odabrani i sv. narod kazat na ovo. Mozda izgube primàt.. (pa budu trebali dàvàt). Al’..utjesno je sto smo svi primati.., nema sekundata.

Siniša
Gost
Siniša

Postoji Ukrajinska Pravoslavna crkva Mskovske patrijarsije koja jekanonski priznata od Ruske Pravoslavne crkve;autokefalnost nije problem jer je to na kraju neminovno ali je problem u nacinu…istambulski patrijarh nema nikakvu jurizdikciju,on je samo obicajno prvi ali medju jednakima a ovo stabjeon uradio moze uraditi i Srpski patrijarh sto nije u redu;ne postoji odluka Sinoda ptavoslavnih crkvi,majka crkva (Ruska Pravoslavna crkba) nije dala to pravo,Vartolomej Istambulski saradjuje sa Porosenkom,on nema pravo papinstva u Pravoslavlju,nema pravo jurizdikcije nad bilo kojom Pravoslavnom crkvom.
Sustina je u umisljaju istambulskog da je on nekakav faktor u Pravoslavlju a saradjuje sa fasistima u Ukrajini;problem je kako planiraju da preuzmu crkve u manastire od Ukrajinske crkve Moskovske patrijarsije koja je odbila svake razgovore pod patronatom istambulskog patrijarha o ujedinjenju sa autokefalnom crkvom.

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs

da se ne svađaju neka im priznaju samostalnost al rujo mora bit ispred carigrada dok god se ne vrati u krščanske ruke

Savio
Gost
Savio

Ne mogu im priznati samostalnost, jer kanonska Ukrajinska crkva nije ni trazila samostalnost. Vec je samostalbost trazip raspop Denisenko i kedan samoproglaseni episkop.
A svi ostali Ukrajinski episkopi su clanovi canonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskvoske patrojarsije, i oni imaju veliku autonomiju, a nikada nisu ni podnjeli zahtjev niti izrazili zelju za potpunim odvajanjem od Ruske crkve.

Tako da nije moguce dati autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, jer je Ukrajinska crkva nije ni trazila.
Trazila su je dva raspopa.
I njima izdajnik p. Bartolomej hoce da “autokefalnost”.

Autor clanka mozda nije dovoljno upucen, a za nepravoslavne zna biti malo zbunjujuca ova situacija.
P. Bartolomej jos uvijek nije dao autokefalnost ovoj dvojici raspopa, jer su bili pod anatemom Ruske crkve.
Tako da je za sada samo skinuo anatemu.
(Sto je protivno svim pravoslavnim kanonima, po kojima jedna pateijarsija nema pravo uplitanja u kanonsku teritoriju druge pateijarsije).

Ali to skidanje anateme vjerovatno vodi davanju autokefalnosti sizmaticima.

Mada moze se desiti da im ne da autokefalnost, vec da ih zadrzi pod svojom jurosdikcijom Vaseljenske patrijarsije.

U oba slucaja to 99% vodi u raskol izmedju Vaseljenske patrijarsije i Ruske patrijarsije.
U tom slucaju ce morati i ostale pravoslavne crkve da se oglase sa kim ostaju i zajednici.
Ja se nadam, a i pretpostavljam da ce ako ne svi
onda vecina pravoslavnih ostati sa Ruskom crkvom.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

ovo je povijesna prilika za sve krivovjerne i nevjerničke pokrete sa se ujedine pod komandom največeg klero-komuniste 21 stolječa pape frane

Ivan
Gost
Ivan

Igor21, trabunjaš bedastoće, pa niti jedna religija ne poučava, pa valjda onda i ne vjeruje, o Bogu (Viša sila), nego pričaju o izaslaniku, i sl, a princip funkcioniranja Više sile (Bog) ne tumače, jer bi stoki sitnog zuba bilo preopasno otkriti način funkcioniranja Boga (Viša sila).

Brainstorm
Gost
Brainstorm

ako ce biti ukrajinska pravoslavna crkva onda moze i ukrajinska katolicka. svi gledaju na presedan sto to znaci za njih. kao spanjolska sa kosovom, misle sto priznanje kosova znaci za baskiju i kataloniju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Postoji katolička zajednica u Ukrajini, ali ne znam imaju li biskupa. katoličke crkve nisu državne i kler mora slušat Vatikan, koji im daje autonomiju i ne daje oko politike, ovisno o papi. Ovaj je sve u RH smijenio, Jezerinca, Bogovića, onog u Rijeci i odredio neke umjerene biskupe. Bozanić, npr, ne može to pobiti. malo je drugačije. Čak i grko-katolička ima u Ukrajini i ona je priznata. Nikakav problem. Ali je to sve regulirano Nisam siguran je li Vatikan još priznao i makedonsku u crnogorsku PC, a gdje će ukrajinsku

Savio
Gost
Savio

Sto se tice Vatikana
njegovo priznanje ili nepriznanje je irelevantno za pravoslavne crkve. Jer nema nikakvog kanonskog uticaja.
Vatikan moze jedino za sebe da odluci da li ce imati nekakve odnose sa ovim sizmaticima.

Ukrajinska crkva moskovske patrijarsije je i dalje najveca crkva u Ukrajini,
sa ubjedljivo najvise crkava, manastira, vjernih, kao i uticaja.

Dovoljno je pogledati nedavno odrzane proslave krstenja Svete Rus, pod Svetim knezom Vladimirom (988 godine), i vidjeti video snimak sa proslave UPC moskovske patrijarsije gdje je u Kijevu bila litija od preko stotinu hiljada ljudi, uz sve poteskoce koje im je drzava pravila, dok je kod ovih sizmatika bilo jedva desetak hiljada uz sve povlastice koje im je Ukrajinska drzava davala.

Nazalost, ovakvo izdajnicko ponasanje p. Bartolomeja, koga je na neki nacin Amerika stavila pod svoju kontrolu, da soli ranu Rusima, moze dovesti do velikog gradjanskog rata u Ukrajini.

Ali isto tako,
kao srecu u nesreci, slutim da ce ako do toga dodje, to gurnuti Ukrajince pod kanonskom UPC moskovske patrijarsije u prirodno saveznistvo sa Rusima.

velebit
Gost
velebit

Novi kršćanski crkveni raskol u pravoslavnoj crkvi u turskom carigradu.
Hmm…

Siniša
Gost
Siniša

Bolje reci hrvatska ili slovenacka pravoslavna crkva…moze i u mom selu da trazimo autokefalnost.

bbbb
Gost
bbbb

Svi križari i mjesećari su istog stvora djeca a pogotovo ovaj zadnji crni papež………….

Minus Collector
Gost
Minus Collector

Haha, kakav naslov! Umjesto da napišete da su Ukrajinci dobili autokefalnu crkvu i čestitate im, vi pisete da Vatikan to ne priznaje. A dalje u tekstu kažete da se Vatikan ionako ne miješa u pravoslavne crkve!? U svakom slučaju još jedan uspjeh za predsjednika Porošenka. A Rusi sve nervozniji. Pa ta ista Rusija nije priznavala niti ukrajinsku grko-katoličku zajednicu i njen odnos s Vatikanom. Uglavnom, Ukrajina se uspješno izvlači iz ruskog stiska.

Weteran
Gost
Weteran

Izvlači se!
U šta ?
Ili: Gde ?

Igor021
Gost
Igor021

Naravno da ce Vatikan da se mesa.On se uvek mesa u sve i svasta.A posebno voli da se mesa u Jednu Svetu Sabornu i Apostolsku crkvu.Ali kako je svejeres ekumenizma pocistila Pravoslavlje to sada i nije tako jako vazno.Ovde je na primer zanimljivo reci i to da u Ruskoj crkvi od 400 vladika nijedan,apsolutno nijedan ne veruje u Boga.

čitalac
Gost
čitalac

@Igor021 Možeš li mi molim te objasniti, zašto je ekumenizam “svejeres”?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Ma pusti ga, to je sigurno jedan od zalupanih sljedbenika onog raspopa Artemija što su ga sikterisali iz SPC. Svima takvima je zajedničko (bilo o kojoj vjeroispovjesti da je riječ), da su oni jedini pravi vjernici, a svi ostali će gorjeti u paklu (mada ne vidim kakav je to raj u kojem borave ovakvi fanatici i tko bi normalan uopće htio biti u takvom raju).

Savio
Gost
Savio

Igor se ne razlikuje od ovih Ukrajinskih shizmatika. I jedni i drugi su shizmatici, i naravno svjesno ili nesvjesno su neprijatelji tjela Hristovog – crkve.

Ziloti poput Igora umjesto graditelja postaju rusitelji, tripuju se da “brane crkvu” a u stvari je napadaju i ruse.

velebit
Gost
velebit

opa!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik