Vatikan neće priznati autokefalnost nekanonskih ukrajinskih pravoslavnih crkvi

Vatikan neće priznati autokefalnost ukrajinske crkve
43 komentara

Carigradska patrijaršija je ranije ovog tjedna priznala neovisnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – Kijevsku patrijaršiju, što je izazvalo velike polemike u Rusiji i pravoslavnom svijetu.

Reagirao je čak i Kremlj, koji je sazvao hitnu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, na kojoj je odlučeno da će Rusija svim pravnim i političkim sredstvima braniti pravoslavne građane ruskog govornog područja u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom nakon sinode, Carigradska patrijaršija je objavila da potvrđuje već donesene odluke prema kojoj je Ekumenski patrijarhat proglasio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve – Kijevske patrijaršije.

Nakon žalbe koju je predao protiv Moskve, koja ga je ekskomunicirala, Sveta sinoda je također odlučila na hijerarhijsku funkciju vratiti samoproglašenog ukrajinskog patrijarha Filareta.

Nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Tijekom sinode koja je počela u srijedu, dvojica carigradskih izaslanika, koja su poslana u Ukrajinu u rujnu, izložili su rezultate njihovih misija i kontakata.

Misija te dvojice izaslanika je u Kijevu doživljena  kao uvod carigradsko priznanje autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve.

Jedan od dvojice izaslanika, američki nadbiskup Daniel, što je vrlo znakovito u smislu sastavljanja izvješća, 17. rujna je rekao da je već donesena odluka o osnivanju autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, bez obzira na žestoko protivljenje Moskve.

No, sada se postavlja pitanje tko će priznati novu crkvu koju je ozakonio ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, koji u pravoslavnom svijetu ima status “prvog među jednakima”.

Vatikan neće priznati autokefalnost nekanonskih ukrajinskih pravoslavnih crkvi

Moskovska patrijaršija, naravno, ne priznaje ovu odluku. Međutim zanimljiv je stav Vatikana, koji je poručio kako se Vatikan ne miješa u poslove pravoslavlja, niti namjerava održavati kontakte s nekanonskim crkvama u Ukrajini. Ovu odluku je 12. listopada za TASS potvrdio diplomatski izvor u Vatikanu.

“Vatikan se kategorično ne miješa u poslove pravoslavlja, ali već je jasno da Sveta Stolica neće ulaziti kontakte s crkvom koju je priznao patrijarh Konstantinopola Bartolomej”, rekao je izvor agencije.

Naime, uoči sinode je Carigradska patrijaršija “potvrdila odluku da se počne pružati autokefalnost crkvi Ukrajine”. Također je ukinuta povelja iz 1686. o prijenosu Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije, te se najavila obnova takozvane “stavropije” ili podređenost Kijevske patrijaršije Carigradskoj.

Također je odlučeno da se ukloniti anatema s poglavara dviju nekanonskih crkava u Ukrajini, samoproglašenog patrijarha Filareta iz Kijevske “patrijaršije” i Makarijusa iz takozvane Ukrajinske autohtone crkve.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi, kao i brojnim drugim crkvama, posebice Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, koja unutar Ukrajine ima autonomiju Ruske pravoslavne crkve, koje je dio, ove odluke se percipiraju kao neprijateljske i nezakonite.

TASS

Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Kud F-35 pada,a ne slece,
ni svicarska garda proci nece?

Igor021
5 godine prije

Naravno da ce Vatikan da se mesa.On se uvek mesa u sve i svasta.A posebno voli da se mesa u Jednu Svetu Sabornu i Apostolsku crkvu.Ali kako je svejeres ekumenizma pocistila Pravoslavlje to sada i nije tako jako vazno.Ovde je na primer zanimljivo reci i to da u Ruskoj crkvi od 400 vladika nijedan,apsolutno nijedan ne veruje u Boga.

erektvs maximvs
5 godine prije

čekaj malo zar nije papa s ove strane ?

erektvs maximvs
5 godine prije

da se ne svađaju neka im priznaju samostalnost al rujo mora bit ispred carigrada dok god se ne vrati u krščanske ruke

Laki Topalović
5 godine prije

Logika je uvrnuta. Prema nekom pravu svaki narod može imati autokefalnu crkvu. Ajd dobro. Uzmimo primjer da Albanci na Kosovo od svojih 6,7% pravoslavaca, koliko ih ima, što je puno, da presele jedno 3%. Da povedu par popova i proglase Kosovsku pravoslavnu crkvu, bude priznata, zato što navodno postoje Kosovari i država , de facto da, de iure kako za koga, pa polako krenu preuzimati imovinu SPC. Ovo su vrlo zjbne stvari, posebno u Ukrajini, gdje sada službena vlast daje podršku Filaretu i bit će teške ruke prema službenoj UPC – Moskovske patrijaršije, koja je vrlo utjecajna zapadno od Dnjepra i u Odesi. Zato se Vatikan ne želi petljati, a ovaj je papa umjesto Bartolomeja, jer se Paolo VI već sreo s Atenagorom, vidio veću važnost da priča s ruskim patrijarhom Kirilom , na susretu u Havani. Zato me ne čudi stav Vatikana.

eu kolonija
5 godine prije

carigradski patrijarh svoju poziciju crpi iz uvažavanja drugih crkvi a manje od strane vjernika jer ih je vrlo malo. s druge strane ruska crkva ne samo da je priznata I uvažena od drugih crkava već svoju snagu crpi od svojih vjernika I države. kako je krenulo uskoro bi carigrad mogao postati prvi među jednakim I jedini tj. mogao bi ostati sam sa us state departmentom

Brainstorm
5 godine prije

ako ce biti ukrajinska pravoslavna crkva onda moze i ukrajinska katolicka. svi gledaju na presedan sto to znaci za njih. kao spanjolska sa kosovom, misle sto priznanje kosova znaci za baskiju i kataloniju.

NSU
5 godine prije

Nema tu ništa loše, još jedna unutarnja bomba u Ukrajini. Kad ruski pravoslavni vjernici u Ukrajini popizde onda je sa Ukrajinom stvarno gotovo!

Iza_horizonta
5 godine prije

Naravno da neće priznati ukrajinsku pravoslavnu crkvu, bilo bi inače previše providno , jer su upetljani u cijelu situaciju.

Baba vanga
5 godine prije

Pa ovo i jeste Vatikansko maslo jasno ko dan?

Jon Sneg
5 godine prije

Pre neki dan su mediji kod nas oko ove teme sa ukrajinskom crkvom prenjeli i Porošenkovu izjavu, kako je to pobjeda dobroga nad zlom, odnosno svijetlosti nad tamom. Ajde, da se oko toga raspravljaju crkveni dostojanstvenici,…, al šta ima Porošenko davati ovakve izjave. Jel on sada i pop možda? Cela stvar jako puno smrdi na prljavu politiku. Jadna je ova Ukrajina.

Ivan
5 godine prije

Igor21, trabunjaš bedastoće, pa niti jedna religija ne poučava, pa valjda onda i ne vjeruje, o Bogu (Viša sila), nego pričaju o izaslaniku, i sl, a princip funkcioniranja Više sile (Bog) ne tumače, jer bi stoki sitnog zuba bilo preopasno otkriti način funkcioniranja Boga (Viša sila).

Davor
5 godine prije

Pitam se da li ovo pitanje toliko bitno tko kome pripada, da skoro je važnije od samog vjerovanja. Ovo mi izgleda kao političko preslagivanje, a ne pitanje vjere i donekle religije.

krivA
5 godine prije

..ma ne razumin se u te klero-zakone, klero-pravo, klero-administraciju i obrazac tumacenja i vjerovanja, ali ono sto me interesira je, da li su sada oni blize Bogu ili su samoprihvacanjem i samoodabiranjem sebe omogucili i privolili Boga da im se, kao ispravnima, priblizi vise nego vjernicima drugih ustanovljenih religija.., ili mozda u takvom ozracju negdje zlizani sa Njim ispijaju Svetu Kahvicu..?! A..tko zna..mozda je pred nama otkrovenje novog odabranog naroda. Sto ce onaj drugi odabrani i sv. narod kazat na ovo. Mozda izgube primàt.. (pa budu trebali dàvàt). Al’..utjesno je sto smo svi primati.., nema sekundata.

Siniša
5 godine prije

Postoji Ukrajinska Pravoslavna crkva Mskovske patrijarsije koja jekanonski priznata od Ruske Pravoslavne crkve;autokefalnost nije problem jer je to na kraju neminovno ali je problem u nacinu…istambulski patrijarh nema nikakvu jurizdikciju,on je samo obicajno prvi ali medju jednakima a ovo stabjeon uradio moze uraditi i Srpski patrijarh sto nije u redu;ne postoji odluka Sinoda ptavoslavnih crkvi,majka crkva (Ruska Pravoslavna crkba) nije dala to pravo,Vartolomej Istambulski saradjuje sa Porosenkom,on nema pravo papinstva u Pravoslavlju,nema pravo jurizdikcije nad bilo kojom Pravoslavnom crkvom.
Sustina je u umisljaju istambulskog da je on nekakav faktor u Pravoslavlju a saradjuje sa fasistima u Ukrajini;problem je kako planiraju da preuzmu crkve u manastire od Ukrajinske crkve Moskovske patrijarsije koja je odbila svake razgovore pod patronatom istambulskog patrijarha o ujedinjenju sa autokefalnom crkvom.

bbbb
5 godine prije

Svi križari i mjesećari su istog stvora djeca a pogotovo ovaj zadnji crni papež………….

Weteran
5 godine prije

Pobeđuju vera i ideja – tvrdim ovde godinama!?
„U današnjoj Rusiji situacija je mnogo gora. Putin demonstrira privrženost ne međunarodnim vrednostima, već pravoslavnim. Njegova podrška Asadu u Siriji može se objasniti time što je Asad štitio pravoslavne u Siriji. Pored toga, pravoslavlje je opasnije od islamskog fundamentalizma i zbog toga predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju.“ -izjavio je Karl Bilt, u Maju 2014 godine.
Meta i Cilj je godinama bio pogrešan? Nisu silosi SS 18 raketa opasnost?
Globalisti sad udaraju u same temelje i srž! Pravoslavlje je najveća prepreka Globalizmu.
Ali, uzalud vam trud svirači.
Vatikan se kuva u sopstvenom ključalom kazanu i nije mu potrebno dolivanje ulja na vatru?

fenix
5 godine prije

Izuzetno pametan stav Vatikana nezaboravite da je Papa trazio od Rusije da intervenise u Siriji da spasi Krscane. Izgleda da Vatikan i Rusija imaju sve bolje odnose.

davor
5 godine prije

Vatikan se osramotio nakon raspada Sovjetskog saveza kada je shvatio (možda još niti nije) da je upotrebljen kao obična američka prćija, neki prekomorski trgovinski ured ili NSA kabinet, kada su ranih 90ih Wojtilini osvrti doslovno ismijani pri UN-u i svim relevantnim međunarodnim institucijama. Zna se kako je Amerika od drugog vatikanskog koncila u prošlom stoljeću rješavala papinstvo koje nije donosilo odluke u njenu korist. Vatikan je nažalost od perioda Henrya Lucea i njegovog pajdaša John Courtneya Murraya potpuno pod američkom kontrolom.

Minus Collector
5 godine prije

Haha, kakav naslov! Umjesto da napišete da su Ukrajinci dobili autokefalnu crkvu i čestitate im, vi pisete da Vatikan to ne priznaje. A dalje u tekstu kažete da se Vatikan ionako ne miješa u pravoslavne crkve!? U svakom slučaju još jedan uspjeh za predsjednika Porošenka. A Rusi sve nervozniji. Pa ta ista Rusija nije priznavala niti ukrajinsku grko-katoličku zajednicu i njen odnos s Vatikanom. Uglavnom, Ukrajina se uspješno izvlači iz ruskog stiska.

Blasfemik
5 godine prije

Čuj, prepiru se čije je bajkovito biče močnije. Religija zatruje baš sve…

dinaricus vulgaris
5 godine prije

ovo je povijesna prilika za sve krivovjerne i nevjerničke pokrete sa se ujedine pod komandom največeg klero-komuniste 21 stolječa pape frane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.