Velike zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine su više nego jasna poruka Washingtonu

Putin i kineski vojnik
191 komentar

Dok se sve više širi razdor između Kine i Sjedinjenih Država, namećući nove carine i dajući izjave koje ne obećavaju ništa dobro, sve sugerira da je Peking u Rusiji našao strateškog partnera s kojim će uspostaviti antiameričko partnerstvo.

Kratkoročni cilj „Azijskog zmaja“ je postati jedina sila u Aziji. Da bi Kina to i postala, vlada u Pekingu mora osujetiti sve američke ambicije u geopolitički vrlo važnoj relevantnoj regiji za Bijelu kuću.

Kineski vođa Xi Jinping sigurno nema namjeru pribjegavati vojnom rješenju, barem ne u ovoj fazi. Da bi zaustavio američki ekspanzionizam, kineski predsjednik je zatražio i dobio podršku Moskve. Ovo je vrlo uspješan diplomatski udar za Xi Jinpinga, budući da je kinesko-rusko partnerstvo u vojnoj sferi više u interesu Kine nego Rusije.

Moskva poziva Peking

Kako bi se potvrdila bliskost Kine i Rusije, najavljena je zajednička vojna vježba. Zapravo, kineska vojska će se pridružiti ruskoj, uz još šest zemalja koje će sudjelovati u šestodnevnim vojnim vježbama „Centar 2019.“, koje će se održati od 16. do 21. rujna.

To je znak, kako napominje South China Morning Post, da su bilateralne veze između ove dvije vlade jače nego ikada prije. Vježbe će biti organizirane u dvije faze i na osam nivoa, a izvodit će se diljem Rusije i Kaspijskog mora. Prema izvješćima ruskog Ministarstva obrane, u tom će događaju sudjelovati 600 zrakoplova, 15 ratnih brodova, 250 tenkova i još 20 000 vojnih jedinica. Prva faza uključuje antiterorističke vježbe, uključujući zračne napade i izviđačke operacije, a druga će se odnositi na upravljanje trupama i simulirane borbe.

Poruka Washingtonu

Neosporno je da predstojeća vježba predstavlja jasnu poruku Sjedinjenim Državama. Kina i Rusija imaju zajedničke interese na euroazijskom kontinentu i dijele istog neprijatelja – Washington. I Moskva, izolirana od zapada, kao i Peking, uvučen u beskonačni rat carinama, moraju proširiti svoj utjecaj kako bi stvorili nove saveze i dali dah svojim tržištima.

Mnoge zemlje, međutim, odbijaju otvoriti svoja vrata Kinezima i Rusima, isključivo zbog straha njihovog vodstva od ljutite reakcije Bijele kuće. Da bi se preokrenuo trend, američki utjecaj mora biti smanjen. Ali se to mora postići bez ispaljenog metka, a ovo je najbolji način za slanje jasne poruke američkoj vladi.

Interoperabilnost između ruske i kineske vojske je ozbiljna prijetnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. S točke gledišta većeg dijela američke elite, to je „greška“ koju se desetljećima nije usudila napraviti nijedna uprava u Bijeloj kući. trump je očito uvjeren da je u stanju izdržati sučeljavanje s dva najveća neprijatelja istovremeno, koje je pri tome gurnuo u neočekivani strateški savez.

Podsjetimo da uz sve što se piše o savezu Rusije i Kine u obje zemlje postoje utjecajni vladajući krugovi koji nisu dozvolili da suradnja preraste u vojno savezništvo na razini koja bi podrazumijevala razmjenu visokih tehnologija i zajedničku obranu. Sada je očito nestala ova „crvena linija“.

Azijski blok

Zanimljivo je pogledati i ostale oružane snage uključene u manevre „Centar 2019.“. Tamo će biti prisutne vojske i Indije, Pakistana, Kirgistana, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Zapravo vidimo suradnju zemalja „Šangajske organizacije za suradnju“ i „Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti“ na čelu s Rusijom.

S izuzetkom Indije i Pakistana, koje su u napetim odnosima zbog događaja u Kašmiru, ostale zemlje predstavljaju azijski blok s kojim je Kina nedavno ojačala svoje veze kako bi u njima spriječila hipotetski američki prodor.

Za kraj, ne zaboravimo na diplomatski značaj vježbi. Na primjer, Indija i Pakistan su tradicionalni vojno-politički protivnici koji su se međusobno borili više puta i sada su u vrlo teškim odnosima, posebno nakon što je indijska vlada ukinula autonomiju države Jammu i Kašmir. Ali na vježbama „Centar 2019.“ će indijska i pakistanska vojska djelovati kao partneri u zajedničkoj obuci, a tu im priliku pruža Rusija, zainteresirana za mirne i dobre odnose i s Indijom i Pakistanom.

Ono što je još važnije, sve dok im se interesi podudaraju, Peking i Moskva će marširati zajedno više nego ikad prije. Ostaje nam da vidimo kako Washington namjerava demontirati ovu bombu u temeljima Bijele kuće koja bi u svakom trenutku mogla eksplodirati.

Velika igra za Euroaziju i budućnost kinesko-ruskog saveza 

Pretplatiti se
Obavijesti o
191 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Potpuno je nejasno zašto se preferira sve (događaje) u vezi Kine. Nitko više ne spominje tzv. ljudska prava u diktatorskom komunističkom kineskom režimu, nitko ne spominje radnička prava u postizanju trgovinskog sporazuma s SAD-om, nitko ne spomine slobodu vjeroispovijesti u Kini,… Jako bitna stvar što dva diktatorska režima imaju vojnu vježbu.

BB = Balkan Blok
4 godine prije

Zato Srbiji treba VELIK BALKAN

Velik Balkan = Srbija + Romunska + Grcka + Albanija + Makedonija + Turska

Laki Topalović
4 godine prije

Dobro, na stranu ovog trolla, kao da slušam nekog iz EU komisije, ili Tuska ili onog majmuna Sakašvilija. Kako tvrdi rusko min. obrane, ovo su vježbe ogromnog opsega, a održavaju se i na Arktiku. SAD se imaju zašto brinuti, a i odaziv i Indije i Pakistana je obećavajući

Lucija
4 godine prije

“… prijetnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. ”
Puno gora za SAD je ekonomska i politička suradnja ove dvije sile.
Trump je u programu imao rat protiv Kine, a ne Rusije.
Međutim, više od 3 godine navodnog ‘russiagate a’ ga je prisililo na to….
A što čini neke analize zanimljivim.
Oni čiji je glasnogovornik bio Brzezinski vjerojatno ne bi upali u tu klopku.
Je li krug oko Clinton a postao prejak?

Zvrk
4 godine prije

ovaj što piše pod imenom Tbilisi je vjerojatno prije toga bio Džugašvili.

Ante
4 godine prije

Čvršći savez Kine i Rusa, ali i Indija i Pakistana Irana Venezuleze Kube Sirije za Ameriku bi značio veliki poraz. Kina je ta koja treba shvatiti da nema sjedanja na dvije stolice. Indija i Pakistan moraju zakopati ratnu sjekiru. Samo takav veliki savez može iscrpiti Američku ekonomiju i njihove sluge iz Europe. Osim toga jeftina radna snaga svih tih zemalja je veliki potencijal koji isto treba iskoristiti za jačanje svih tih zemalja u ekonomskom ratu protiv zapada.

Son of Alerik
4 godine prije

Kratkoročni cilj Kine je postati jedina sila u Aziji, kaže autor. Da bi bila jedina, mora biti jača od Rusije (koja je većim dijelom zemlja Azije), Kine, Indije, Pakistana.
Ono što joj nedostaje da bi doista to i postala jest vojna tehnologija. Imaju je Rusi. Dio će kupiti, a veći dio će kopirajući rusku tehniku napraviti sami.
Kako god Kina danas podupire svoje građana da otvaraju tvrtke u Rusiji i tamo ilegalno vade, kupuju, preprodaju i zlato krijumčare iz Rusije u Kinu, tako vjerojatno stimulira svoje tvrtke u Rusiji i za druge poslove (krijumčarenja).
Dugoročno – Rusija mora biti oprezna s Kinom. Ima sve što Kini treba, od prostora do resursa, a Rusa samo 160 milijuna naspram 1,,4 milijarde Kineza. Onog trena kad Kina doista postane moćna vojna sila, drugačije će pjesmice Rusima pjevati.

Max
4 godine prije

strateški logično.

Tvingo
4 godine prije

Sve od komentatora na portalu što je imenom vezano na Gruziju je 100 posto ludo !!

Mucke
4 godine prije

Bas mi je cudno sto su se Rusi okrenuli Kinezima nakon sto su ih ameri i nihovi saveznici par dekada obasipali cistom ljubavi,dobrotom i demokracijom.

Lucija
4 godine prije

Jole
Odgovor ti je kod Bena Shapira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.