fbpx

Velike zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine su više nego jasna poruka Washingtonu

Putin i kineski vojnik

Dok se sve više širi razdor između Kine i Sjedinjenih Država, namećući nove carine i dajući izjave koje ne obećavaju ništa dobro, sve sugerira da je Peking u Rusiji našao strateškog partnera s kojim će uspostaviti antiameričko partnerstvo.

Kratkoročni cilj „Azijskog zmaja“ je postati jedina sila u Aziji. Da bi Kina to i postala, vlada u Pekingu mora osujetiti sve američke ambicije u geopolitički vrlo važnoj relevantnoj regiji za Bijelu kuću.

Kineski vođa Xi Jinping sigurno nema namjeru pribjegavati vojnom rješenju, barem ne u ovoj fazi. Da bi zaustavio američki ekspanzionizam, kineski predsjednik je zatražio i dobio podršku Moskve. Ovo je vrlo uspješan diplomatski udar za Xi Jinpinga, budući da je kinesko-rusko partnerstvo u vojnoj sferi više u interesu Kine nego Rusije.

Moskva poziva Peking

Kako bi se potvrdila bliskost Kine i Rusije, najavljena je zajednička vojna vježba. Zapravo, kineska vojska će se pridružiti ruskoj, uz još šest zemalja koje će sudjelovati u šestodnevnim vojnim vježbama „Centar 2019.“, koje će se održati od 16. do 21. rujna.

To je znak, kako napominje South China Morning Post, da su bilateralne veze između ove dvije vlade jače nego ikada prije. Vježbe će biti organizirane u dvije faze i na osam nivoa, a izvodit će se diljem Rusije i Kaspijskog mora. Prema izvješćima ruskog Ministarstva obrane, u tom će događaju sudjelovati 600 zrakoplova, 15 ratnih brodova, 250 tenkova i još 20 000 vojnih jedinica. Prva faza uključuje antiterorističke vježbe, uključujući zračne napade i izviđačke operacije, a druga će se odnositi na upravljanje trupama i simulirane borbe.

Poruka Washingtonu

Neosporno je da predstojeća vježba predstavlja jasnu poruku Sjedinjenim Državama. Kina i Rusija imaju zajedničke interese na euroazijskom kontinentu i dijele istog neprijatelja – Washington. I Moskva, izolirana od zapada, kao i Peking, uvučen u beskonačni rat carinama, moraju proširiti svoj utjecaj kako bi stvorili nove saveze i dali dah svojim tržištima.

Mnoge zemlje, međutim, odbijaju otvoriti svoja vrata Kinezima i Rusima, isključivo zbog straha njihovog vodstva od ljutite reakcije Bijele kuće. Da bi se preokrenuo trend, američki utjecaj mora biti smanjen. Ali se to mora postići bez ispaljenog metka, a ovo je najbolji način za slanje jasne poruke američkoj vladi.

Interoperabilnost između ruske i kineske vojske je ozbiljna prijetnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. S točke gledišta većeg dijela američke elite, to je „greška“ koju se desetljećima nije usudila napraviti nijedna uprava u Bijeloj kući. trump je očito uvjeren da je u stanju izdržati sučeljavanje s dva najveća neprijatelja istovremeno, koje je pri tome gurnuo u neočekivani strateški savez.

Podsjetimo da uz sve što se piše o savezu Rusije i Kine u obje zemlje postoje utjecajni vladajući krugovi koji nisu dozvolili da suradnja preraste u vojno savezništvo na razini koja bi podrazumijevala razmjenu visokih tehnologija i zajedničku obranu. Sada je očito nestala ova „crvena linija“.

Azijski blok

Zanimljivo je pogledati i ostale oružane snage uključene u manevre „Centar 2019.“. Tamo će biti prisutne vojske i Indije, Pakistana, Kirgistana, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Zapravo vidimo suradnju zemalja „Šangajske organizacije za suradnju“ i „Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti“ na čelu s Rusijom.

S izuzetkom Indije i Pakistana, koje su u napetim odnosima zbog događaja u Kašmiru, ostale zemlje predstavljaju azijski blok s kojim je Kina nedavno ojačala svoje veze kako bi u njima spriječila hipotetski američki prodor.

Za kraj, ne zaboravimo na diplomatski značaj vježbi. Na primjer, Indija i Pakistan su tradicionalni vojno-politički protivnici koji su se međusobno borili više puta i sada su u vrlo teškim odnosima, posebno nakon što je indijska vlada ukinula autonomiju države Jammu i Kašmir. Ali na vježbama „Centar 2019.“ će indijska i pakistanska vojska djelovati kao partneri u zajedničkoj obuci, a tu im priliku pruža Rusija, zainteresirana za mirne i dobre odnose i s Indijom i Pakistanom.

Ono što je još važnije, sve dok im se interesi podudaraju, Peking i Moskva će marširati zajedno više nego ikad prije. Ostaje nam da vidimo kako Washington namjerava demontirati ovu bombu u temeljima Bijele kuće koja bi u svakom trenutku mogla eksplodirati.

Velika igra za Euroaziju i budućnost kinesko-ruskog saveza 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
191 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Potpuno je nejasno zašto se preferira sve (događaje) u vezi Kine. Nitko više ne spominje tzv. ljudska prava u diktatorskom komunističkom kineskom režimu, nitko ne spominje radnička prava u postizanju trgovinskog sporazuma s SAD-om, nitko ne spomine slobodu vjeroispovijesti u Kini,… Jako bitna stvar što dva diktatorska režima imaju vojnu vježbu.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Kaj ne rade to amerikenjci i tebi podobne prodane duse? Zivjela demokraci!!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

E, jesi ga odgovorio…. na pitanje protupitanjem. Lezi, odmori, opusti se, počinje terapija.

Denis
Gost
Denis
1 godina prije

Tbilsi ti pod hitno po novu terapiju ova ti je skroz fulana.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Denise, imam savjet za tebe. Pročitaj što pise na kutiji s tableticama (ne konzumirati alkohol uz terapiju). Ako ćemo se vrijeđati, mogu ja i bolje 🙂

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

DENISE,
OVOGA LIKA JE NEKA HEMIJA DOBRO OPALILA…😂😂😂😂😂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Fatih, kemija je život.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ONDA NAZDRAVI SA SOLNOM KISELINOM!!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

U zdravlje i tebi 🙂

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi, si Sakašvili ili Petar Stošić? Indoktriniran zapadnodemokratskim bombaškim vrijednostima ne vidiš zašto je savez Rusije i Kine najznačajniji događaj u postsocijalistickoj povijesti. To ti je meštre snaga koja će doći glave tvojim zločinačkim uzorima.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ne, ja sam ja. Mislim svojom glavom, barem godinama unaprijed. Ne zanimaju me propali socijalistički režimi, ni postojeći komunistički. Nikad od Rusa nismo dobili ništa dobro, ne očekujem ni od Kineza. Ti ostani indoktriniran svojim iluzijama.
Sve vidim kako imigranti, emigranti, azilanti…dolaze u slobodne zemlje – Kinu, Rusiju… Ne žele ni “svojima” u S. Arabiju, Katar, UAE….
Te svoje frazeme “socijalistička snaga”, “zločinački umovi” i s. sr*** koja si nadrobio “deni za škrlok”, svoje ljevičarske indoktrinacije pusti s vodom.
Ne, nisam desničar, mislim svojom glavom.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Hahahaa ti mislis svojom glavom? Ti nemas ni svog misljenja. Mainstream “brain”

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Tvoje mišljenje je socijalističko, zajedničarsko…. svojeg idividualnog nemaš. Sve što misliš si napisao. Sretan put u Rusiju. Ako promisliš shvatit ćeš gdje je karta za Irsku ili dr. slobodne zemlje, dalnja polemika je uzaludna.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Kad odeš u crkvu na misu i tada misliš svojom glavom ? ne

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Kakve veze ima crkva? Imaš problem s njom? Ja niti sudjelujem na misi, niti mi tko treba reći što da mislim. Svoje probleme s crkvom nemoj dijeliti po forumima.

neko ime
Gost
neko ime
1 godina prije

A zasto moramo ici u irske, amerike, njemacke…sta nam fali u oazi demokracije i euroatlantskih vrijednosti….valjda vise volimo pogled na Atlantik nego na domaci skoj

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Zato i pišem sve ovo. Što nitko ne ide u Rusiju, Kinu, Srbiju….ima i tamo poslova za ljude sa znanjima. Ili je problem znanje i……da ne bih slucajno vam dao povoda za replike – nakaradni sustav koji imamo.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi,vas individualizam građen je u Holivudu i filmovima o Rambu. Na zapadu nije nikada postojalo kritički mišljenje. Ponavljate samo medijske fraze. Knjigu vam djeca vide samo na tvu. Na žalost, takvu praksu pokušavate uvesti i u zemlje koje ste “demokratizirali” poput Hrvatske.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

A koliko vidim, ovdje levičarsko leglo. Ne, nisam desničar.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

MA TI SI JEDANA NEFORMATIRANA OSOBA.
MISLIM DA SI IPAK ZALJUBLJEN U DUGINE BOJE.AL NEKA.POSTUJEM OPREDELJENJE……

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Fatih, što znaci izraz “dugine boje”? -ti si upućen u to, ja nisam….

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Miki, jelda se lijepo druziti sa mnom. Čuti drukčije mišljenje, upoznati raznolikost. Mozes to shvatiti?

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Da, super je družiti se sa ‘prepisivacem’ msm floskula, koji, gle čuda otkud to, optužuje druge za ono što radi u svim svojim ‘odgovorima’. Čudno mi da se ovoliko stalnih komentatora ‘primilo’ na raspravu sa očigledni trolom, koji sem papagajskog ponavljanja ‘floskula’ kao što su holodomor, milioni žrtava Staljina, ‘jadni’ Dalaj (Sa)Lama, ‘jadni’ kineski radnici (usput u čijim ono fabrikama su radili ti jadnici, bjese Apple i Foxconn obije 100%tno kineske državne firme jel tako ‘demokrato’) tvrdeći da ima ‘svoje’ mišljenje. I da najveći ‘biser’ kako je dobio ‘slobodu’ koju ‘nije imao’ u Jugoslaviji. Znači ti si ili krimos kojeg je Milicija lemala ko vola u kupusu (ako imas ‘dovoljno’ godina) ili ‘dobitnik tranzicije’ sto ce opet reči lopovcina koja je dok je to ‘bilo politički korektno’ bio ‘najbolji I najodaniji’ ‘clan’ Partije, a onda postao ‘ugledni’ ‘bizbismen’.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Super je druziti se s ekipom jednoumlja.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Koča- Kritičko mišljenje je nastalo na zapadu, koliko god to tebi ne bilo drago. J. Dewey, R. Ennis, E. Glaser uz ostale su promovirali taj pojam.
Pa i dan danas kritičko mišljenje je prisutnije na Zapadu nego npr. u Kini. U Kini se za “nepodobno” mišljenje lako zaradi koja godina robije ili čak i nešto gore. Daleko je Kina od kakvog-takvog pojma kritike, posebno na vlastiti račun.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

ooooooo, konačno. Piretis, naklon do poda!

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ti novi na portalu a Piretisu se obracas koda se mjesecima druzite na portalu.Nevidim da je Piretis nesto posebno bio aktivan u posljednje vrijeme na portalu.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Piretis I @Tbilisi, razočarali ste me. Kako ste zaboravili Kanta i Hegela na kojima se izgradio Marx. Oni nikako ne pripadaju samo zapadu! Radi širine, bilo bi zgodno da pročitate što osim medija pod zapadnom kontrolom.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Tako su te učili? Kant i Hegel kažeš….Bilo bi ti bolje da malo proućiš L. Wittgensteina

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Sjeti se 950_ih amerodemokratije to je historijski gledano bilo jučer.A ono opet demokratska ravnopravnost svih rasa u USA kao oličenje demokratije.Pa višepartijski sistem pravo da isksžeš slobodno svoje ideje, komunistička partija npr. Kao bračni par koji simpatizira komunizam itd. Itd…Koliko želiš još primjera USA sloboda i demokratije,misliš da se velika nacija probudila,više ne pravi ratne zločine kao u Vijetnamu? Ili je to samo privid nas koji nismo uspjeli da uvidimo blagodati tog sistema.Pitaj djecu koju je najača demokratija ne 50_ih nego prije par mjeseci odvajala od roditelja i pritvarala u logore i još uvijek to radi.Savjetujem ti da lagono odlepršaš kod svojih poslodavaca i objasniš da neki ljude nemože se Usaspitati.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

U pravu si glede privida.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Gdilisi, “..polemika je uzaludna..” najači si, tooo 🙂 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Eu dismr, treba znati stati. Ne mogu se raspravljati s ljudima koji preslikavaju tuđe misli (najcesce Marx)

Renato
Gost
Renato
1 godina prije

Hahahaha…. slobodna zemlja… možeš mislit… u dva iza ponoči nemaš šta pojesti niti popiti… svi barovi, restorani, pubovi i diskoteke zatvoreni na cjelom otoku.. Za vrjeme Tita smo imali vise slobode nego ta tvojj zapad.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Renato, otvori bar, night club, eto ti prilike za bussines. Mozes i na Golom otoku.

Denis
Gost
Denis
1 godina prije

Tbilsi reci ti nama kaj si dobil od zapada posebno od amerike i njihovog kapitalizma osim opljačkane zemlje i raseljenog naroda?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Dobio sam slobodu. Ono što prije u Jugoslaviji nisam imao. Meni je to dovoljno. Sve ostalo odradit će nokti.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

#Dobio sam slobodu.

Sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga netko da
Sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom
Sloboda nije krilatica reklamnog panoa
Ona je konstruktivna kritika postojeceg stanja,
Sloboda je zena (uzmi je)
Sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme
Sloboda nije podmetanje ideoloski bilo kakve forme
Sloboda nije jednostavan domaci zadatak
Ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi
Sloboda te ceka (uzmi je)

Datumi, sjecanje
Kontrola lupa vratima
Regularna predstava
Tko ne pamti, iznova prozivljava

Iznova…

Sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicje jaje
Sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
Sloboda nije referada stanicnih setaca
Ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi
Sloboda je zena (uzmi je)

(Autora suvisno imenovati)

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Lijepo. Slažem se sa svime.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Slobodu od koga i za što? Koju si dobio, a da je nisi imao u socijalizmu. Niti jednu. Davno su prozrete te vaše laži.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Koča, ako ja osjecam vecu slobodu, što ti imas s tim? Zelis li mi je uzeti, ili što? Fakat, ljudi u cemu je problem?

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

CUJ SLOBODU.
JEL MOZDA SLOBODU IZ TUZLE???

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ne, iz Čačka.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Miki, slažem se, bilo je u nekim slucajevima ne vecih sloboda, nego vecih o d g o v o r n o s t i. Ne brkaj ta dva pojma.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Al na zalost nestalo para pa propao raj.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

(y)

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Odrapio svoje znači a prvi dan izgledalo kao da to nikad neće doći Tito nokog nije zatvarao onako,toga smo tek sada svjesni

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Veličanje diktatora. 10-tog na rang listi svjetskih zločinaca po broju žrtava.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Tbilisi,a što je neoliberalni korporativni fašizam koji nas na Zapadu terorizira,nego komunizam 21 stoljeća. Još jedna retardirana ideologija za porobljavanje ljudi.Gdje su na Zapadu radnička prava ? Gdje su sindikati nestali ? U korporativnoj diktaturi nema mjesta za nikakve sindikate.Migranti dolaze tamo kud su ih poslali.Dali im love ,nove mobitele i osigurali logistiku .EU je okupirana od svojih korumpiranih struktura,koji uništavaju nacije i nacionalne države.Rusi imaju vise slobode od nas.Njihove nacionalne banke ne kontroliraju kabalistički lihvari.Imaš li ti uopće pojma što je to sloboda ?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

A ti kao imaš pojam što je sloboda. Kad bih to znao, ne bih je nikome dao. (tautologija)

iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw
Gost
iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw
1 godina prije

Zadnja rečenica nije istinita, sve oni pod k kontroliraju………………..

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi, gospodine dragi, ljudi odlaze riješiti egzistenciju na zapad zato jer tamo završava njihovo opljačkano bogatstvo. Ne u Kini ili Rusiji. Razumiješ li. Tvoje tlapnje o slobodi na zapadu su daleko veća indoktrinacija nego sve zablude socijalizma. Dičite se medijskim slobodama, a proganjate Assangea. Mogli bi do jutra o tzv slobodi na zapadu.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Koji odgovor —> ” zato jer tamo završava njihovo opljačkano bogatstvo”….. ima li koga da ne vidi bogatstva, pljačke, tlapnje..Ima li koga da vidi neku pozitivu, uspjeh, nove ideje kako se suprotstaviti tim “pljačkašima”, a da nije zadojen nekom od ideologija?

iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw
Gost
iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw
1 godina prije

“ljudi odlaze riješiti egzistenciju na zapad zato jer tamo završava njihovo opljačkano bogatstvo. Ne u Kini ili Rusiji” bravo Kočo, dedukcija briljantna………

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Hvala iodsfmgiuaesgfraneurgfaqzgfrzerw

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

STA IMA LIBERALNI DEMOKRATA??????

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ima zrno vjere veliko poput gorušice, kod tebe?

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Tbi glupi troll

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

ima li koja druga zamjenica za troll? Ajmo osmisliti neku drugu rijec, van internet vokabulara. Recimo ozoj..moze? Budi kreativan.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

TAKO JE GENERALE!!!!!!!!!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

OK Tbilisi, ovo je jednostavno. reci mi koju je svoju vrijednost (vjera, ideologija, bilo što,) nekome nametala Rusija i Kina u zamjenu za unosan posao ili vojno-tehničku suradnju? Toga nema. Dakle, u startu su bolji partner od Amera i Zapada. To kako će oni živjeti je njihova stvar. Ne vjerujem da žive gore od bilo koga na Zapadu. Čuj sloboda vjeroispovijesti. Pa na Zapadu je trend “ateotalibanstva”, prisilne sekularizacije. jedva da stranke čuvaju ime “demokršćanska”, ali ne zadugo. Nisam vjernik, ali je to doseglorazinu Envera Hoxe koji je dekretom ukinuo Boga. Sad se vrati Kini.- što oni bilo kome nameću?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ok, Laki. Prvo prouči povijest Rusije, malo o staljnizmu; o komunističkom režimu, genocidu izglađivanjem u Ukrajini…pa pronađi bar neke tekstove o Tibetu, Dalaj Lami…..kao što sam rekao, uzaludno je s tobom polemizirati jer ne vidis osnovne vrijednosti koje gradimo i današnju ulogu (povijest se ponavlja) tih dviju zemalja. Ne kažem da su Amrikanci sveci, ali zar stvarno u današnje vrijeme postoji čovjek kao ti koji se grozi demokracije. Uzmi svoje talente, počni otkrivati što nosis u sebi kao vrijednost, probaj unovčiti to (treba ti tek neka jednostavna online platforma).

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije

Tvoje drzave zapadnih vrednosti su korisnici tudjeg truda. Zasto u Americi ima najvise prosjaka koji nisu niti zdravstveno zasticeni

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ma nisam znao da ima toliko ljevičara, ma ne mogu vjerovati. Ajmo dečki, pljunite u ruke i rad, samo rad (u to i vjerujete).
Lako je poslije dijeliti, treba prvo ipak zaraditi. Ne postoji ništa besplatno na ovome svijetu.
p.s. prosjaka ima i kod nas, jako puno, više nego što mislis. Ukoliko se ne kosi s tvojim vrijednostima, daj preuzmi skrb o nekoliko njih. Pokaži svoj socijalni, socijalistički, humani karakter i djeluj sad, odmah. Ili ipak nećeš? Lakše je balezgati po forumima o prosjacima u Americi. E, ljudi…

p.s. 2 znate kad prestaje sva pompoznost socijalistčkih ideja – u onom trenutku dok ljudi zarade par kilobajta eura (3-4-5-6-.. mjesečno).Onda vole reci – to je samo MOJE! Ježi ga, ja sam realista…:)

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

O da, Dalaj Lama i njegova suradnja s CIA-om je baš sveta. Ili npr, ovo Tienanmen – 30 godina jedne najvećih američkih laži o “demokratskom ustanku”

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Laki, s kim bi ti surađivao da si na mjestu Dalaj Lame? Vjerujes li u slobodu čovjeka da moze vjerovati u što god želi?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Miki, vjerujem u “čavle zavijene”. Ako mislis da vjera nije bitna u formiranju mišljenja, zasto je stalno zabranjuju (neću reći tko zabranjuje, jer vec sam i Bogu dosadan)

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Eh možeš misliti koliko si nama dosadan.Lovci pošalju pse da istjera lisicu iz jazbine,ali problem je što ove lisice ne trebaš izvlačiti,znaju one šta psi hoće,ali tek da se zna da su lukavije od lovaca.Komentare koji se ostavljaju jesu namjenjeni da se zna da je čovjek uspravan za razliku od primata,tako da tvoj lov postaje besmislen.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ne voliš dosadne ljude? Imas problem. Prihvati različitost.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Pa i yu sistem je bio različit od zapadnog što ga ne prihvatiš?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ali mi hocemo da ih ti vodis kuci.
I posto nas ima vise mora biti tako. Demokratija 😀
Da, ljudi su blesavi i pohlepni. Jureci Americki San su izgubili skoro sve sta su imali. I kinezi su ljudi, prema tome pohlepni. Ali nisu naseli na Americki, oni jure Kineski San. Osim malobrojnim oportunistima, vecini ne pada pamet da ruse svoju socijalisticku drzavu.
Da im ne bi palo to na pamet je Partija tu da im koriguje misljenje. I nemoj mi samo o indoktrinaciji, kad je Zapad izmislio indoktrinaciju :/

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Red Dog, zato ja radim ono što drugi ne rade. Shvati logiku, dobra je to disciplina.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Nije da im ne pada na pamet, nego ovi samo nestanu bez traga.

Razuman
Gost
Razuman
1 godina prije

Pa sam neznas sta pises. Koje demokratske vrednosti zapada kad neko nezna sta ima a nekome drzava ne omogucava zdravstvenu zastitu. U Americi nema srednje klase samo bogati i siromasni. Obama omogucio srednoj klasi zdravstvenu zastitu za ove siromasne Tramp onemogucio. Ovo su osnovna prava na zivot druze. Ma o kakvim zapadnim vrednostima pises bolane. Ko otvara fabrike po srbiji? Zasto zapadnjaci ne otvaraju fabrike po srbiji nego traze radnju snagu . Pa oni traze jeftinu radnju snagu i plus zaradjuju od tvoje stanovanje i tvoju ishranu, sta ce ti ostati. Znaju oni sta im je od koristi Samo sto je mala rszlika u standardu zivota i tu je kao pozitivnu. Kako ih zaradis tu ih ostavljas.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

U životu ništa nije besplatno. Pa ni zdravstvena zaštita. Netko to treba p l a t i t i. Nitko ne omogucava nista besplatno. Zar je to tesko shvatiti. Ta prava o kojima govoris su ljevičarske floskule.
Sve o radnoj snazi što si napisao je ok. Slažem se sa svime. No, za mene nije problem to prepoznati, nego je problem prepoznati I (veliko i) ništa ne učiniti. Btw, ako to prepoznaješ, što i ti tako ne činiš?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

¸kiliko ja vidim OGROMNE iz proračuna kune odlaze za rad NE-vladinih organizacija, zašto oni ne trebaju zaraditi ZAŠTO JE NJIMA SVE OMOGUČENO BESPLATNO.

OGROMNI financijski iznosi izdvajaju se svake godine za prava životinja i razne ne-vladine udruge, zašto pas i mačka sa ceste imaju pravo na lječenje na trošak proračuna i besplatno stanovanje i BESPLATNU hranu, a ljudi sa ceste nemaju to isto pravo.

zašto za ne-vladine udruge preko 80% sredstava FINANCIRA VLADA IZ PRORAČUNA.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Pazi sada, da bi neko trebao fasiste , komuniste, socijaliste, prvo se mora ustvarit uslove zato. A Trump
pokusava vratit stanje u kojem ljudima ne treba socijale , da svi imaju posao i dovoljno zarade da mogu brinut za sebe.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

A Trump pokusava vratit stanje u kojem ljudima ne treba socijale.

Bravo MDM!

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

najbolje se zarađuje kad se lihvari sa novcem iz štamparije bez pokrića.Uostalom ti koji se bave takvim vrstiom rada,sami kažu da stvarni i produktivni rad donosi malo i zapravo se ne isplati.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Jole, čitam li u tvojem postu neznanje postupanja s novcem? Tiskare koje ti zoves “bez pokrića” su stvarne i imaju, da imaju! pokriće u d u g o v i m a. Novac je roba, bitcoin je roba, čovjek je nazalost roba u kapitalizmu, znanje je roba. Tesko za shvatiti?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa građeno je i rađeno 50 gdina socjalizma. Od Plive do Končara…da bi tvoji istomišljenci sve razgrabili i uništili. Građeno je zajednički. A i uništeno zločinačkim udruživanjem.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Prije toga su sve oteli Židovima i prijeratnim vlasnicima. Večinu poubijali…. i uselili komunisti u njihove stanove. Hoces nazive predratnih tvrtki koje su preimenovane i nastavile rad?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi,opet lazes! Ništa nije opljačkano. Končar je npr bio prije socijalizma mala Siemens ova radionica koju kasnije socijalizam vratio radnicima i od nje napravio svjetsku tvornicu sa 22000 zaposlenih koja je i danas respektabilne u svjetskim pojmovima. Primjerice, Hrvatska proizvodi najviše transformatora po glavi stanovnika zahvaljujući Končaru!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Vratio radnicima?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi,da,vratio oteto radnicima što je nejasno? Glumis demokrat, a ponašaš se isključivo. Ne dopuštaš mišljenja različita od tvojeg. Baš kao i tvoji uzori.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Pišeš gluposti. Deder, navedi jednu firmu koju su prije rata imali u vlasništvu radnici. Bože, indoktrinacije…

Denis
Gost
Denis
1 godina prije

Tbilsi da se puno ne prepiremo ti jednom riječju jako puno kakiš.Samo mi molim te reci koja bi to tvoja zapadnjačka “demokracija” trpila ono što trpi Peking u Hong. Kongu?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Denise, ljudi u Hong Kongu se bune jer je proslo vrijeme kad su bili trgovačka meka za prosljeđivanje svih proizvedenih dobara iz Kine u zapadni svijet. Pogledaj krivulje prometa. Radi se o strahovitom padu prometa. Prošla maca s kolačima, prosla su vremena zarade na bazi trgovanja. Sad treba raditi nesto konkretno, pa se bune (mozda ne zele raditi kao radnici u Kini s par dolara mjesecne zarade?)
I da, Peking je u ovom slučaju u pravu. Čim prije interveniraju bolje po njih. Amerikanci u ovom slučaju rade neopravdani pritisak.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Tbilisi
“zar stvarno u današnje vrijeme postoji čovjek kao ti koji se grozi demokracije”
Dali shvačate što ste napisali?
Ja ne pripadam nijednoj stranci i ne idem u crkvu da bi me netko tamo vidio u prvom redu. Ali nečemo o crkvi.
Evo ja sam pojedinac koji pokušava imati svoje mišljenje i GROZIM se ovakve vrste današnje demokracije koju Vi vidite kao nešto pozitivno za malog i normalnog čovjeka. Uf koliko bi sada mogli pisati o pojmu demokracije, ali složiti čete se samnom da je to samo danas floskula za neuke mase. Neka se zove banana a ne demokracija ali svaki pojedinac mora osjetiti da izabrani političari rade za opči boljitak svoga naroda. Dali Rusi i Kinez rade za bolje sutra svom narodu, to prosudite sami.
LP

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ljudi su se okupljali od prvobitnih zajednica da donose odluke. Sve su to oblici demokratija. Ali ova liberalna parlamentarna je jedina prava. Imaju drugovi monopol na demokratiju. I bice tako do „kraja istorije“… Koliko imamo to godina? :/

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ja sam iz prošlog tisućljeća, ti?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Proslo.
Cak sam stigao doziveti i nesto socijalizma.
Ono najgore, pri kraju, ali ona socijalna sigurnost… osecaj, da, slobode.
U poredenju s time su danas svi prestraseni.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Opet crkva. Ma zar ne vidis da nisam ni spomenuo crkvu.Ne pripadam ni jednoj stranci.
Zašto toliko rasprave. Moram li biti “isti”, “jednaki”, ne smijem gledati drukčije na svjetsku politku? Moram li vjerovati u vašu istinu?
Slazem se demokracija je floskula, dajte neki bolji prjedlog.
Kinezi rade za svoj narod, ali pogrešno. Čemu komunističke ideje i jednakost ako i tamo ima multimilijardera i sirotinje. To je nespojivo s ideologijom koja je službena. Ili je i to laž?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Komunizma nema. Postoji samo socijalizam.
Socijalizam je drustvena kontrola nad sredstvima za proizvodnju i time profitom. Zato se Kina gradi, a zapad propada.
Kad se ogromne kolicine profita sakupljaju kod privatnika, kao sto se sakupljaju, kupuju propagandu i politiku pa demokratija postaje sprdacina, kao sto jeste.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Socijalne razlike su dopustene da bi privukli kapital da se uzdize Kina kao takva i preraspodelom i njeno stanovnistvo. Linija druga Denga. Na to je mislio kad je rekao da nije vazno dali je macka crna ili bela.
Ali Partija ima uvek najmanje 51 % deonica. Ako zagusti ce uvek biti kako kaze Partija. I kupe najmanje 51 % profita za preraspodelu.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

oh, opet preraspodjela. A da zaradiš prije nešto?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Znam mantru.
1. Da bi doslo do prirastaja se ne sme preraspodeliti. Pitanje broj jedan: Sta ce meni taj prirastaj onda, da mu se divim sa daljine?
2. U Kini preraspodelju kao ludi. A zapadni kapital je uzdigao Kinu. Ulozili su u mrsku preraspodelu, koja kod kuce ubija preduzetnistvo i prirastaj, da bi uzdigli mrske „komuniste. Pitanje broj dva: Kako to?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

mislis “zaradiš” na robovima

ili “misliš” tako da “zaradiš” na pljački i istrijebljenju domorodaca indijanaca

ili “misliš” da prije nešto “zaradiš” na kolonijalizmu

ili “misliš” da najprije nešto “zaradimo” na pljački… ratu… bombardiranju imperijalizmu…

ili “misliš” da prvo nešto “zaradimo” na opijumskim ratovima

ili “misliš” da najprije nešto “zaradimo” na monopolu… protekcionizmu… dok slabijima istovremeno namečemo otvorenu trgovinu i bezuvjetnu konkurenciju

ili “misliš” da nešto “zaradimo” prvo na krađi novaca sa računa koji su uplačeni za ljekove za trudnice… dojenčad… šečeraše…

ili “misliš” idemo prvo “zaraditi” nešto na NELEGALNIM… JEDNOSTRANIM… sankcijama temeljenim samo na krađi… i nasilju… i nikada ne odobrenim od UN-a

ili “misliš” da najprije “zaradimo” nešto otimanjem tuđih tankera

ili “misliš” da prvo “zaradimo” nešto otimanjem poslovnih prostora… vozila… nekretnina… firmama koje posluju sa mojom konkurencijom

i mogao bih ovako u beskonačnost

ali

uzalud su oci, ako je um sljep

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Marksistička propala ideologija. Imaš nešto za reći, što nisi naučio iz Marxovog Kapitala?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Imam.
Gledaj Kinu. Gledaj Pticu Feniks kako se dize iz pepela. Gledaj sjaj i slavu socijalizma. Ali nosi naocare da stitis oci 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

U pravu si, kupujem njihove dionice.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Izdaja, bratjo!
Drug Tbilisi finansira mrske komuniste 😮

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

O da, burze su bas mjesto financiranja. Prije bi se reklo manipuliranja preko hedge fondova i dr.
Necu ti otkriti tajnu.
Komunisti da su valjali ne bi propali. Bratijo, počnite sa zadrugama, kolhozima, sovhozima. Ajmo, barem 2-3 pojedinca. Ne racunajte na sve, na mene posebno ne. Sretno vam bilo.
Ima li ikoga, ne vidim nikog osim kineske represije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Imaš ovdje mislim, suradnja Dalaj Lama i CIA, naoružavanje Tibetanaca u Indiji, pobune i napadi na vojsku, dakle taj tvoj Dalaj Lama je sve samo ne svetac

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Lama je sve sta je ostalo od neuspele Obojene CIA 50-tih.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Opčinjen si CIA-om. Nemoj joj raditi jos i reklamu.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

Mda.

Ono sto Dalaj Lama zapravo prodaje u fino upakiranom celofanu je nepatvoreni feudalizam.
Toliko o prosvijetljenim ljudskim/vjerskim slobodama.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Bolje i digitalni feudalizam, nego marksizam.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NABAVI SEBI I DIGITALNOG HEBACA!!

janko
Gost
janko
1 godina prije

Kad češ ti proučiti povijest Rusije , Kine pa še posebno o gladomoru, Stalinu, o Varšavskem dogovoru, Kubi, Tibetu onda se javi. Jer do sada si poročitao samo ono što ti servira zapad

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Dovoljna je i jedna žrtva, i ja sam na njezinoj strani. Toliko o serviranju i čitanju.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Odlično, bio ti članak i na ovom portalu koliko je žrtava od WWII tvoje ‘zapadne demokracije’ i njihove ‘perjanice’ USrA pa možeš žaliti naredna tri-četiri ‘zapadna’ ljudska vijeka

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Znam, bilo je i vise nego žrtava. Kako nazvati bombardiranje Dresdena u kojem je bilo stotine tisuća civila?. Možeš li shvatiti da ne branim Zapad, da nisam indoktriniran nicijom ideologijom.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi, neozbiljni ste argumentima o Dalaju ili namjerno izgladnjivanju Ukrajine! Vrijeme velike ekonomske krize koja je daleko više žrtava uzela dvadesetih i tridesetih godina u SAD-u. Namjerno izgladnjivanje Ukrajina a je teza iz CIA laboratorija.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Opet CIA… i argumenti. Nametanje mišljenja povrh zivih dokaza, video sadržaja….

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Tbilisi – citat :” Prvo prouči povijest Rusije, malo o staljnizmu; o komunističkom režimu, genocidu izglađivanjem u Ukrajini…******************** Ovo je klasična obmana prozapadnih trolova.Boljševička revolucija i komunizam su patentirani autorski projekt jedne izuzetne nadrasne sekte I nemaju nikakve veze sa Rusima.Gladomor u Ukrajini,samo treba pogledati sastav Centralnog Komiteta 1935god. da se vidi od 59 članova,tko su bili. —The Hidden History of Jewish Bolshevism-YouTube
“ Boljševička revolucija u Rusiji je djelo židovskih mozgova,židovskog nezadovoljstva,židovskog planiranja,čiji je cilj stvoriti Novi Svjetski Poredak (NWO).Što je tako divno orkestrirano ( desetine milijuna kršćanskih žrtava) u Rusiji, zahvaljuci židovskim mozgovima,nezadovoljstvu,i židovskom planiranju,će isto tako kroz židovske mentalne i fizičke sile,postati realnost u čitavom Svijetu” (The American Hebrew, rujan/ 10/ 1920) “U eri Boljševika 52 % članstva sovjetske komunisticke partije sačinjavali su Židovi,iako je Židova bilo svega 1.8% totalnog pučanstva” (Stuart Kahan ( unuk Lazara Kagaonvicha u “ The Wolf of the Kremlin”,str.. 81)

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Jole, prvo prouči organizaciju partizanskog otpora prilikom napada Njemačke na Sovjetski Savez. Ove druge nebuloze prepusti drugima.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Fino ti čovjek naveo činjenice, gdje su tvoji ‘argumenti’, ‘dokazi’… Il to moraju samo ‘ljevicari’, ‘demokrate’ treba samo da kažu ‘ubijedjeni smo’ I to se prihvata kao aksiom?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Ovaj Tbilisi kao i Lucija. Sa njima debatirati na osnovi argumenata, uzalud je. Tipicno ponasanje politickih aktivista.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Činjenice, činjenice. Dajte mi vašu cinjenicu, a ne što ste pročitali. Stavite sve, ama baš sve pod lupu istine i vdjet cete cinjenice.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ijao opet glad u Ukrajini…ako nije to, onda Staljin pobio desetke milijuna. Tibet pod 3.
Glad je bila u cijelom SSSRUu…jer su na Zapadu tražili plaćanje u pšenci…

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

i onda sve propalo…..

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Lucija – daj ti meni objasni zašto se za Gladomor stalno optužuje Ruse ? To je tipična obmana koja se uzima zdravo za gotov.Kao da su Rusi stvorili Sovjetski Savez,a ne jedna vanserijska manjina.Ti usitinu nemaš pojma o ničemu,.osim što si komunistički aktivist.Prije tjedan dana smo ušli u verbalni sukob jer si hvalila boljševički sistem kao jako napredan i koji je napravio velike stvari.
Evo,koga zanima neka pročita te bljuvotine.

Lucija 27. 08. 2019. 01:21
Jole
Trabunja ti mama. Klasičan odgovor. Postavljaš pitanje, a htio bi da se više ne javljam na tvoje postove? 😊
Objektivni pokazatelji kvalitete nekog dr.uređenja su ekonomski: povećanje/smanjenje industrijske proizvodnje/poljoprivrede; diverzifikacija industrijske proizvodnje i usluga, izgradnja infrastrukture i stambenog prostora.Demografski pokazatelji: stopa nataliteta i mortaliteta, kvaliteta zdravstva, očekivana životna dob, obrazovanost i pismenost stanovništva. E, kad se pojavi netko u povjesti koji bude imao ove pokazatelje bolje od socijalističkih zemalja – javi se. A to znači da su boljševici (or what ever) radili dobro. I u interesu naroda i zemlje.
Ah, da. Javljat ću se na postove na koje ja hoću. 😎

Evo i moj odgovor

Jole 27. 08. 2019. 06:56

Nisi se uopće niti trebala javljati jer nemaš što reći.Tebi je valjda fora da se javljaš i komentiraš sa muškarcima i da se kao praviš važna,a ne znaš što pišeš. Ti veličaš boljševički režim koji je napravio masakre po tim državama koje su bile žrtve tog sustava. Jesi li ti uopće normalna ? Pa nacional socijalizam je za to boljševičko smeće bio umjetnost po tvojim pokazateljima .Hitler je praktički u 5 godina od 1935-1940 od Njemačke sa dna stvorio super silu .Kako ? Zakon u NS državama je bio: ako ukradeš jabuku-ideš u logor dok druga ne izraste..i tu se nitko nije mogao sakriti..heroji bojišnica koji su napravili pizdariju završavali su ko stražari u logorima, čak neki generali….a politički kadar ako je uhvaćen u krađi, tad je bio streljan na licu mjesta…Nacional-socijalističko uređenje narodne države jest da je država SERVIS naroda i onaj koji radi za državu mora biti primjer poštenja za sve ostale, krađe, varanje i ostale vrste kriminala su se sankcionirale i to vrlo strogo..to je razlog zašto je Njemačka u samo 5 godina od države na koljenima i rasulu došla do super sile….samo RAD i POŠTENJE….to je dobitna formula, a kazne za varalice.No meni ne pada napamet da reklamiram super uspješni sustav koji je bio zločinački i koji je napravio najveće zlo u svijetu dotad.Ti si u funkciji boljševičkog aktivista i nemaš blage veze o čemu pričaš.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Shvati, Jugoslavije više nema, niti će je biti. To je dovoljni razlog za objasniti demokraciju.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

#Shvati, Jugoslavije više nema, niti će je biti.

Tocno. Zapravo, prvi dio konstatacije. Ostatak je proricanje, manje vise.

Uglavnom, tocno nazalost svih progresivnih, drustveno i socijalno svjesnih vrijednih i cestitih ljudi. Onih, koji su se u njoj osjecali slobodno.
Onih, koji su primani u pionire (po defaultu drustvenog uredjenja) i istovremeno bivali krsteni/suneceni/bilokakoreligijskiinicirani ( ili ne, po nahodjenju i svjetonazoru roditelja/obitelji).
Onih, koji su primani u SSOJ i pohodili medrese i dzamije ili pohadjali vjeronauke i mise ( ili ne, proizvoljno).
Onih, koji su redovno isli u kina, crkve, sinagoge, dzamije, manastire, kazalista, na koncerte, izlozbe, sajmove knjiga, utakmice, putovanja.
Onih, koji su radili po tvornicama, primali redovne place, kojima su se isplacivali viskovi i koji su imali svoja odmaralista, onih koji su se skolovali i postali vrhunski strucnjaci i koji su svoju strucnost kompetitivno mogli validirati bilo gdje u svijetu. Onih, koji su zaradjenu mirovinu istinski mogli uzivati. Netko skromnije, netko obilnije – no, nikako do bahato ekstremne razlike.

No, takvih vise zapravo i nema.
Asimiliralo ih.

Sto ne znaci da nisam znatizeljna doznati, @Tbilisi – koja je to tocno sloboda bila uskracena?

Usput, da utvrdimo gradivo: ta se zemlja zvala Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija. Reci u ono vrijeme da je Jugoslavija komunisticka zemlja, znacilo bi imati zakljucenu jedinicu iz TiPSS-a ili mnogima toliko omrazenog Marxizma.
Socijalisticka, dakle.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

VasilisaPremudra

Neće je biti, barem ne u obliku Srboslavije. Mozda u nekom drugom obliku integracije da (nisam protiv toga).
Eto ta sloboda je bila uskracna. Slicno kao u braku.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

@Tbilisi,gdje uopće radiš kad imaš toliko slobodnog vremena odgovoriti na svaki komentar. Pitam jer vidim da zagovaraš krilaticu arbeit macht frei!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

@Koča, ja radim non stop. Začudo digitalna tehnologija mi to dozvoljava, a i moj mozak je u multitasking, multiprocessing mode-u. Preporučam i tebi malo više rada, malo snalazljivosti, promoćurnosti…doći ćeš do onoga što želiš – sam. Nije teško. Problem će biti u tome da tvoje “sposobnosti” ljudi neće voljeti. Ježi ga, takav je ovaj svijet. Jal i zloba do uspjeha. Sve ce ti oprostti, ali uspjeh ne!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Da vidimo…
1. Ljudska prava. Pravo da laju nekontrolisano i da ruse ruku koja ih hrani. Kao balkanci.
2. Radnicka prava. Jesi ih ti proverio na zapadu? Samo su formalna. Standard u Kini raste i raste, na presvetlom zapadu pada i pada. „Nije vazno dali je macka crna ili bela dok hvata miseve“. A bogami, hvata.
3. Slobodu veroispovesti. Veroispovest je organizovana histerija. To treba ukinuti skroz.
Druze Xi bela lica
Kad ces doci do Uzica 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

No comment. Sretan put u Kinu. Usput pogledaj i provjeri gdje je zapelo s Uljanikom. Zašto kamrejds iz Kine ne žele pomoci radničkom solidarnošću svojim kamredjs u Hrvatskoj.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Zasto je uopce probpao uljanik? I to u demokraticnoj zemlji koja je jos clan ultra najdemokraticne zajednice zvana EU. Svi znamo da korupcija postoji samo u kini i rusiji. Ovaj sele se puno vise ljudi na istok nego ti mislis. Sta kaze dnevnik?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Propao je jer su ljudi bili lopovi. Slučajno se upumpalo nekoliko desetaka milijardi kuna u poduzeće i… ništa. Vrle li ekonomije.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

Vrlih li ljudi.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

A to se događalo u komunizmu/socijalizmu ili u ‘zapadnoj’ demokratiji?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Relikt komunizma.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

U Rusiji kad mazneš milijun usd . ideš na dugogodišnji zatvor,a lovu moraš vratiti,U Kini ako mazneš milijun,ode ti glava,a tvoji organi su već zakapareni za transplantaciju.Glede Uljanika,zašto bi Kinezi ulagali u dubioze IDS-ovih kadrova.Još bi valjda trebali se obvezati da će Miletiću i ekipi dobavljati besplatan kokain.Btw,nemoj ti u Kinu.Imaš na YT jedan lijepi filmić o nekad jednom od najperspektivnijih gradova u SAD.Film se zove – “Seatlle Is Dying ” I to se događa u svim većim američkim gradovima.Užas beskućnika,narkotika i ludila.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Slazem se sve u vezi Kineza, osim sa skidanjem glava i prodajom organa (btw, kožni kolagen se najskuplje plaća).

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Ako si od partije onda ne, isto ako si Putinov covek.

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Vidi šta se desilo direktoru Interpola, cisto sumnjam da nije bio član Partije. A to ti je samo jedan primjer. A na zapadu je inače sve ‘transparentno’ i u ‘skladu sa zakonom’ (hint pizza gate, Epstein, Hillary …) Ali da u pravu si, nisu članovi KP Kine i nisu Putinovi ljudi.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Vidi, za te afere barem znaš. Putinove trovače ljudi, ili za kineska smaknuća te nije briga…..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tbilisi
Lijepo što znaš za Tbilisi 😊
A to što ljudska prava nazivaš “tzv”, govori jako puno o tebi.
Kina je 300 000 milijuna ljudi iz gladi izvela do srednje klase.

U usa ih je u istom razdoblju otišlo u beskućnike…koliko?
Eto, oni u Usa imaju mogućnost s*ati po pločnicima ispred javnih institucija…i nitko ne smije njivovo g*vno dirati. 😊

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Lucija, “tzv” znaci da ne vjerujem u nešto što je deklarativno, a u praksi ne postoji.
Žao mi je beskućnika i u Kini i Americi. Imam empatije prema tim ljudima.
No, što je s našim beskućnicima i sirotinjom. Stotinama tisuća blokiranih…?
Zar ne uviđaš da je moj stav – djelovanje, a ne laprdane po forumima.
Većina stavova koje ovdje iznosite su najveribig humanističkog karaktera i o tome ne dvojim da su takvi. No, što učinište?

Ništa.

p.s. onda i dalje slijedi prozivanje da u Kini je sve bolje i ok, u Usa nije..i bla bla bla.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Tbilisi Nek mi oprosti g.Babic ali naziv ovog teksta je trebo biti Tbilisi sam protiv svih.Tbilisi jeli tebi neko ikad rekao da negledas u tudju avliju pa imas svoju, ali nisi zadovoljan,a nezadovoljstvo je poplocani put u bijedu svake vrste pa i duhovne.Ti izgleda sebe puno nevolis jednostavno mrzis sam sebe, jer tvoja percepcija izvini po meni je totalno izvitoperena

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

U čemu je problem? Ma da sam i sam, mišljenje je moje. U biti, znaš kak vele – mišljenje je kak šupak, svatko ga ima.
Ja se s tim ne opterecujem, pokusavam biti cim realniji u procjeni. Zabrinjava me toliko ujednaceno vaše mišljenje na forumu. Doista nikog ne provociram, ali ovakijeh hrpetina floskula kao tu nisam čuo do današnjeg dana. Sve kriva CIA, komunizam najbolji sustav, izrazavanje veselja na koaliranje Kine i Rusije,….

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Tbilisi nisam imao namjeru da te povrijedim samo sam konstatovo cinjenice koje su mi upale u oci dok sam citao.Nista licno protiv tebe ali primjecujem da si teski oportunista a za to nema lijeka.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Naprotiv nisam oportunist ( oportunizam je kovanica proizasla iz komunističke retorike. Slično kao kadrovi i dr. ) Hvala što si pregledao-pročitao moja razmišljanja-promišljanja.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

E neces, razbojnice.
Neces nas prevariti da izmislimo tocak ponovo kad je tocak vec izmisljen.
Sve sto treba znati stoji vec u Kapitalu i Manifestu 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Mefistu? 🙂 Ajd, malo šale da razbijemo upoznavanje.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

JESTA MAJI DZUKACGASVILI??😂😂😃😂😄😃😂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Zar ima neki opičeni lik poput mene? A ja mislio unikat…:(

немамЛатиницуСамоАмеричку
Gost
немамЛатиницуСамоАмеричку
1 godina prije

Не могу да ти одговорим на све теме које си поставио, али слобода вероисповести у Кини је решена пре више од 100 година када је један кинез уснуо (ничим изазван?) Исуса и повео верски рат или отпор по новоговору у коме је колатерала била 20 000 000 жртава. После таквих историјских искустава слобода вероисповести се другачије третира. Грађански рат са највише жртава у историји.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput, ovih su se dana Peking i Vatikan dogovorili oko imenovanja kineskog kardinala ili nadbiskupa, koji će služiti kineskim katolicima. Naravno, na svakoj misi će biti jedan obavještajac, kao nekad u nas, ali to i nije loše. Držat će se Evanđelja, a manje će palamudit o politici.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Privremeno rješenje za katolike. Druga opcija bila je zabrana. Laki, to je demokracija?
Uostalom što to tebe muči palamuđenje?

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Tbi glup si

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Učim, ti ostani pametan.

BB = Balkan Blok
Gost
BB = Balkan Blok
1 godina prije

Zato Srbiji treba VELIK BALKAN

Velik Balkan = Srbija + Romunska + Grcka + Albanija + Makedonija + Turska

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Zivila Velika Vlaska!
Ali tesko da cemo pridobiti turke :/

RADOZNALI
Gost
RADOZNALI
1 godina prije

Velike želje male SRBIJE

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

NE …..DAJ!

немамЛатиницуСамоАмеричку
Gost
немамЛатиницуСамоАмеричку
1 godina prije

Postoji samo euroblok, slatki krem u obliku cokoladne table, sa belim kremom u sendvicu dva crna krema. You know why it`s funny. 🙂 I gde je pobogu Bugarska, narod koji voli Ruse vise nego Srbi. Nije deda Mesiceva vrazja divizija bila najlojalnija legija u bitci za Staljingrad, svi su se predali Staljinu, pa posle neki stormovali kao crveni oslobodioci i kroz Srbiju, nego su Rumuni jedini bili uz rame nemackoj vojsci u toj epskoj bitci u kojoj je istok pobedio zapad, tenkovi dalje nisu mogli bez kaspijskog goriva, a dodatno sama Rumunija je tada proizvodila trecinu nafte za Vermaht. Albanija i Turska sa Srbima, da kad zdrav razum pobedi, a to se desava u milenijumskim ciklusima i traje kratko. Pre cemo Milogorce vratiti u srpstvo nego sto ce Rumuni (istocni Poljaci) da privole Rusiju. Grcka i Turska zajedno protiv globalnog levog liberalizma, to je tek suludo. Ako si vec za velik balkan, a uz to nisi bio sarkastican, jer ima u tvom komentaru najave i toga, onda treba da iznadjemo novu formulu. Ja jesam za Velik Balkan jer to znaci suverenost a ne podanistvo, samo formula jos ne postoji, uglavnom zbog crkvenog raskola ili danas sukoba civilizacija.
Ne znam da li ima, a jesam trazio deo planete koji ima usitnjeniju teritoriju drzavica od Balkana posebno zapadnog, i mozda samo Benelux moze da se meri sa nama.
Ono sta je bitno da razumeju komentatori Hrvati, more je vase i tu imate sansu da Kina i Rusija pokazu interes, srpska geopoliticka realnost je vardarska dolina bez suludih vodenih kanala sa Vardarom i Moravom. Ali brza 2050 zeleznica sa maglev sistemima i vakumskim cevima jedino moze optimalno tu da prodje bez gravitacionih troskova.
Videcete ko dozivi da uvek pobedjuje optimalni scenario u prirodi. Pitanje je samo da li cemo mi tada bilo sta da se pitamo, mala plemena koja su nestala zbog terora sitnih razlika.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

#Ne znam da li ima, a jesam trazio deo planete koji ima usitnjeniju teritoriju drzavica od Balkana posebno zapadnog, i mozda samo Benelux moze da se meri sa nama.

Nema.

Nego…Benelux se drzi skupa cak i onda kada to bas i ne izgleda tako.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro, na stranu ovog trolla, kao da slušam nekog iz EU komisije, ili Tuska ili onog majmuna Sakašvilija. Kako tvrdi rusko min. obrane, ovo su vježbe ogromnog opsega, a održavaju se i na Arktiku. SAD se imaju zašto brinuti, a i odaziv i Indije i Pakistana je obećavajući

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čuj , nick, Tbilisi, nije ni čudo…. Mislim ovaj novi Tbilisi, koji je izgubio dio države, a standard im je ostao kao u Moldaviji

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Laki, nemoj glumiti alfu na forumu. Nisi najpametniji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Definitivno nisam, štoviše, što više saznajem, vidim koliko zapravo ništa ne znam, ali da mi je um skladište dezinformacija zapadne historiografije, e brate, to ne.. Još meni fali dosta toga da bih rekao da barem nešto “više” znam.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Dezinformacije veliš. Sve si rekao s time.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… prijetnja Amerikancima, koji bi u slučaju neprijateljstva bili prisiljeni na sukob sa svoja dva glavna neprijatelja okupljena pod jednom zastavom. ”
Puno gora za SAD je ekonomska i politička suradnja ove dvije sile.
Trump je u programu imao rat protiv Kine, a ne Rusije.
Međutim, više od 3 godine navodnog ‘russiagate a’ ga je prisililo na to….
A što čini neke analize zanimljivim.
Oni čiji je glasnogovornik bio Brzezinski vjerojatno ne bi upali u tu klopku.
Je li krug oko Clinton a postao prejak?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

ovaj što piše pod imenom Tbilisi je vjerojatno prije toga bio Džugašvili.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Nisam. Novi sam.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

SKONTAN SI……..

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ONDA SI MALA BEBA.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

DA,TO JE ONAJ DZUKACGASVILI.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

A kaj si ti betežen? Koji Dzugasvili? Kak zgledi si čovek nemre denes ni malo pokoju reč z drugima zmeniti…Jeste optereceni….

IzNotGud
Gost
IzNotGud
1 godina prije

Gospon Tbilisi, najte koristiti zagrebačku špelanciju, buju mislili da smo svi tak kak Vi. Smo mi Zagrebčanci (bumo rekli Purgeri) navek bili otvoreni prema sima i svakomešjem. I već, ak pokušavlate pripovedati kak mi, najte koristi reći kak “opterećeni”, jer mi so onu strane Slemena mamo drugečje i lepše reći za tekaj še.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ja nisam purger- Letim malo više iznad Zagreba.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Jack je Dzugasvili a ovaj bi mogo biti Rogozin

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

ZA, uključio sam se pred neki dan u rasprave na forumu. Nisam mislio da cu izazvati ovoliku pozornost. Vjeruj mi, nemam veze s nijednim od nickova koje ti, ili drugi spominjete. Hvala što me čitate, pratite. Volim diskurs (ne diskusije, ovdje sam malo prekardašio), volim razmijeniti mišljenje.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Tbilisi ne pridaji sebi mnogo znacaja koristis vokabular ljudi koji se ovdje pominju Recimo ja sam od Jack mislio da je Ad Astra onda si uletio ti pa se pojavio CPGS i tu sam osjetio da sam izmanipulisan.A da si novi ovdje te ublehe prosipaj nekom drugom.Samo znam da ti i ovi navedeni igrate za isti tim i 99% sam ubijedjen da je Jack Dzugi

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Moj vokabular je moj. Nemoj biti paranoičan.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

E, ljudi, zar ima jos netko poput mene? Viđe mene lijepoga! 🙂

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Čvršći savez Kine i Rusa, ali i Indija i Pakistana Irana Venezuleze Kube Sirije za Ameriku bi značio veliki poraz. Kina je ta koja treba shvatiti da nema sjedanja na dvije stolice. Indija i Pakistan moraju zakopati ratnu sjekiru. Samo takav veliki savez može iscrpiti Američku ekonomiju i njihove sluge iz Europe. Osim toga jeftina radna snaga svih tih zemalja je veliki potencijal koji isto treba iskoristiti za jačanje svih tih zemalja u ekonomskom ratu protiv zapada.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kratkoročni cilj Kine je postati jedina sila u Aziji, kaže autor. Da bi bila jedina, mora biti jača od Rusije (koja je većim dijelom zemlja Azije), Kine, Indije, Pakistana.
Ono što joj nedostaje da bi doista to i postala jest vojna tehnologija. Imaju je Rusi. Dio će kupiti, a veći dio će kopirajući rusku tehniku napraviti sami.
Kako god Kina danas podupire svoje građana da otvaraju tvrtke u Rusiji i tamo ilegalno vade, kupuju, preprodaju i zlato krijumčare iz Rusije u Kinu, tako vjerojatno stimulira svoje tvrtke u Rusiji i za druge poslove (krijumčarenja).
Dugoročno – Rusija mora biti oprezna s Kinom. Ima sve što Kini treba, od prostora do resursa, a Rusa samo 160 milijuna naspram 1,,4 milijarde Kineza. Onog trena kad Kina doista postane moćna vojna sila, drugačije će pjesmice Rusima pjevati.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Simulacije su pokazale da, ukoliko ostaje na konvencionalno ratovanje, Kina moze uzeti i zadrzati Sibir. Zbog ljudstva.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Čije simulacije? Može link neki?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

To je tada bio masakar Kineske armije.Tada po prvi put su upotrebljeni sistemi Grad u realnim borbenim uslovima.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Sve velike ruske pobede dosle su uz velike gubitke ljudstva i tehnike , cak 2 – 3 i vse puta od porazene strane.
Protiv kineza to nece proci.

stefano
Gost
stefano
1 godina prije

SOA možda malo kasnim sa komentarom ali meni kaže moj osobni instikt iako nisam neki veliki rusofil , sve što kinezi kupe ili kopiraju od rusa tehnologija im je daleko iznad toga odmakla pa mirne duše mogu prodati jer u sljedeći barem desetak godina to kinezi nemogu dostići

Max
Member
Max
1 godina prije

strateški logično.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Sve od komentatora na portalu što je imenom vezano na Gruziju je 100 posto ludo !!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Bas mi je cudno sto su se Rusi okrenuli Kinezima nakon sto su ih ameri i nihovi saveznici par dekada obasipali cistom ljubavi,dobrotom i demokracijom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jole
Odgovor ti je kod Bena Shapira.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
191
0
()
x