fbpx

Velika igra za Euroaziju i budućnost kinesko-ruskog saveza

Velika-igra

Zbigniew Brzezinski je davno upozorio američke predsjednike Lyndona B. Johnsona i Jimmya Cartera da će “velika koalicija” Kine i Rusije ugroziti dugoročne interese Sjedinjenih Država. Mnogi su s pravom skloni vjerovati da je to vrijeme već došlo.

Međutim, govoreći na forumu Shangri-La u Singapuru prošle godine je tadašnji američki ministar obrane James Mattis opovrgnuo zabrinutost koju je 1997. godine iznio Zbigniew Brzezinski, jedan od najvećih američkih stratega dvadesetog stoljeća, kada je Brzezinski je upozorio predsjednike Johnsona i Cartera da će dugoročne interese Sjedinjenih Država najviše ugroziti “velika koalicija” Kine i Rusije, “koje neće biti ujedinjene ideologijom, već komplementarnim problemima”.

No, Jammes Mattis je rekao kako Kina i Rusija imaju “prirodno nespojive interesa”, unatoč činjenici da obje zemlje svoje odnose nazivaju “sveobuhvatnim strateškim partnerstvom”.

“Kratkoročna konvergencija se može dogoditi ako se odluče suočiti s međunarodnim sudovima ili pokušati intervenirati u određenim situacijama, ali moje je mišljenje da ne bih trošio vrijeme na odlazak u Peking. Ako bih doista mislio da je jedina opcija između nas i Kine. U čemu bi bila poanta? Imam važnijeg posla”, dodao je Mattis.

Predvidio je da dugoročno “Kina ima više zajedničkog s pacifičkim zemljama, Sjedinjenim Državama i Indijom nego s Rusijom”.

I premda se danas Mattisovo predviđanje o američko-kinesko-indijskoj “Antanti” može činiti još udaljenijim od stvarnosti nego prije godinu dana u Singapuru, neki kineski i ruski analitičari podupiru njegove sumnje u stabilnost kinesko-ruskog saveza.

Shi Ze, bivši kineski diplomat u Moskvi, sada viši suradnik u Kineskom institutu za međunarodne studije, analitičkom centru pri Ministarstvu vanjskih poslova, istaknuo je kako “Kina i Rusija imaju različita stajališta”.

“Rusija želi potpuno promijeniti postojeći međunarodni poredak. Rusija sebe smatra žrtvom trenutnog međunarodnog sustava u kojem se ne razvijaju njeno gospodarstvo i društvo. Ali Kina ima koristi od trenutnog međunarodnog sustava. Želimo ga poboljšati i modificirati, a ne potpuno promijeniti”, rekao je Shi Ze.

Ruski znanstvenik Dmitrij Želobov je nedavno sugerirao da ima malo povjerenja u jačanje kinesko-ruskog saveza. Upozorio je kako Kina postupno stvara vojne baze u središnjoj Aziji, tako da ni Rusija ni Sjedinjene Države ne bi mogle ugroziti kinesku trgovinu s Bliskim istokom i Europom. Osim toga, Kina smanjuje svoju ovisnost o ruskoj vojnoj tehnologiji. Ova se pretpostavka temelji na tvrdnji da je Kina 2017. godine stekla svoje borbene zrakoplove četvrte generacije Chengdu J-20, za koje neki vjeruju da su “tehnološki superiorniji od ruskog Su-57E”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izgleda da je svjestan da se situacija u središnjoj Aziji mijenja. Tijekom ožujka, kada je boravio u službenom posjetu Kirgistanu, potpisao je sporazum o proširenju zračne baze Kant na 60 hektara. Baza se nalazi 20 kilometara istočno od glavnog grada Biškeka, a koristi je rusko ratno zrakoplovstvo. Putin je također pristao na plaćanje više najamnine za bazu i velikodušno kirgiškoj strani osigurao ulaganja u iznosu od 6 milijardi dolara u sektorima energije, mineralnih resursa, ugljikovodika, industrije i poljoprivrede.

Također je izdvojio 200 milijuna dolara za modernizaciju carinske infrastrukture i granične opreme kako bi Kirgistan prestao “skladištiti” kamione na kazahstansko-kirgiškoj granici, jer još uvijek ne može ispuniti tehničke zahtjeve Euroazijske ekonomske unije, na čijem je čelu Rusija.

Antikineski osjećaji i sumnje u namjere Kine u njenoj komercijalnoj i društvenoj praksi, što je uobičajeno u bivšim sovjetskim republikama u regiji, također se vide i u ruskom društvu, iako ne tako naglašeni.

S druge strane, neki ruski strahovi odstupaju od službenog mišljenja Kremlja i ruskih dužnosnika koji su posljednjih godina odbacili tvrdnje o prijetnji pretjeranog kineskog prodora u ruski Daleki istok i nepošteno korištenje resursa i zapošljavanja Kineza s ruske strane granice, obzirom da je sada trend da Rusi traže priliku u Kini, gdje su plaće veće nego s ruske strane granice u tom dijelu zemlje. Službena procjena Rusije suprotstavila bi se i Mattisovoj tezi kako Moskva i Peking nemaju mnogo zajedničkoga.

Washington, na drugoj strani, još uvijek snažno izražava strahove Brzezinskog.

“Kina i Rusija će Sjedinjene Države i njihove saveznike suočiti sa širokim rasponom gospodarskih, političkih, kontraobavještajnih, vojnih i diplomatskih izazova. Očekujemo od Pekinga i Moskve da zajedno rade na suprotstavljanju američkim ciljevima, iskorištavajući sve veće sumnje u nekim zemljama u liberalno-demokratski model”, kaže izvješću za 2019. Daniel Coats, ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe.

“Kina i Rusija jačaju suradnju i unutar međunarodnih tijela, kako bi oblikovale globalna pravila i standarde prema vlastitim interesima, koji su suprotnosti s interesima Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja”, naveo je Coats.

“Što će se dalje događati, ne znamo. Moguće je da će Kina i Rusija biti dugoročni suparnici Sjedinjenih Država. Međutim, sasvim je moguće da će njihov savez biti više taktički nego strateški, a odnosi između Kine i Rusije će sličiti američko-kineskim vezama i suradnji u okruženju divergencije, a ne jedinstva”, piše James Dorsey, viši suradnik na Školi međunarodnih studija Rajaratnam u Singapuru, koji citira stratega Roberta Kaplana i tvrdi “kako je budućnost došla, a ovo nije ništa drugo do novi Hladni rat”.

Njegov ishod će, bez sumnje, odrediti razina strateške suradnja Rusije i Kine, koja je danas na najvišoj razini ikada i u uzlaznoj je putanji od 16. srpnja 2001. godine, kada su predsjednici Jiang Zemin i Vladimir Putin potpisali strateški sporazum imena Ugovor dobrosusjedske i prijateljske suradnje između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije.

U ugovoru se navode brojne aktivnosti za poduzeti koje će poslužiti kao osnova za miroljubive odnose, gospodarsku suradnju, te diplomatsko i geopolitičko oslanjanje jedne zemlje na drugu. Osim toga, članak 9. ugovora može se smatrati implicitnim savezom za obranu, dok ostali članci ugovora već tada upućuju na sve veću vojnu suradnju, uključujući razmjenu “vojnog znanja”, odnosno pristup Kini ruske vojne tehnologije .

Sporazum također obuhvaća zajednički pristup suradnji s propisima o zaštiti okoliša i očuvanju energije, te međunarodnim financijama i trgovini. Dokument potvrđuje i stav Rusije o Tajvanu kao “neotuđivom dijelu Kine” i ističe predanost da se osigura “nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet” u dvjema zemljama.

Ovaj je ugovor u proteklih 18 godina redefiniran i ojačan, obzirom da su sve smjernice iz starog sporazuma Moskve i Pekinga uglavnom postigle svoj cilj, a svijet se suočava s mnogim izazovima. U to je vrijeme za Kinu ključno bilo razviti i modernizirati svoje oružane snage, osigurati stabilne i prihvatljive razine pošiljki goriva, posebno nafte, a to je bilo moguće jamčiti isporukama ruske nafte. Treće, Kina je tražila od Rusije potporu za njen stav o Tajvanu, što je odmah dobila.

S druge strane, Vladimir Putin je 2001. za Rusiju nastojao osigurati izvore kapitala, kao bi podigao na noge rusku ekonomiju koja je tijekom procesa sovjetskog raspada i za vrijeme Jeljcina pretrpjela ozbiljne gubitke zbog aktivnosti međunarodnih špekulanata. Stoga je Putin s Jiang Zeminom tražio izvore zaposlenja za svoju kvalificiranu radnu snagu, snažnog i sigurnog partnera koji će kupovati rusku vojnu tehnologiju i znanje, te kupca za svoje velike rezerve nafte i prirodnog plina.

Kao što smo rekli, ovaj je sporazum već realiziran i suradnja je podignuta na višu razinu. Je li ona taktička ili strateška i može li dodatno jačati ili će se u jednom trenutku početi smanjivati, u ovom je trenutku nemoguće dati točan odgovor.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
82 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kinez Shi Ze je izrekao najbitniji zaključak o Kini danas – “Kina ima koristi od trenutnog međunarodnog sustava. Želimo ga poboljšati i modificirati, a ne potpuno promijeniti.”
Ono što Kina posljednjih godina radi jest upravo to – iskorištavanje svih prednosti liberalnih društava kako bi proguravali svoje interese, istovremeno ne dopuštajući istim tim zemljama recipročne mogućnosti za njih u svojoj zemlji.
Kini odgovara i dolar kao svjetska rezervna valuta, odgovara joj ovakva SAD, ovakva Rusija koja je ovisna o izvozu sirovina.
Čini se da je EU 28 pronašla dobar način komunikacije (svih vrsta) s Kinom. Njen liberalni vrijednosni sustav odolijeva kineskim trgovačkim nasrtajima. Zasad na račun SAD-a. Američki vanjskotrgovinski deficit jednako je EU 28 suficit plus kineski vanjskotrgovinski suficit.
Rusija dugoročno ne može zadržati svoju poziciju uz ovakvu Kinu. Ono što Kinezi od njih trebaju jesu energenti, pritom ruski nisu jedini (otud toliki financijski angažman Kine u Venezueli). Rusi sad otkrivaju o Kinezima ono što godinama viče Trump – iskopirat će svaki proizvod kojeg se dokopaju, uključujući i ruska oružja. Za par godina će postati jači proizvođač oružja od Rusije (kao što su napravili i u mobilnoj telefoniji s Huaweiom) što automatski znači ispadanje iz strateške bitnosti Rusije za Kinu.
Rusija dugoročno može opstati i razvijati se samo uz prirodni savez s EU. Isto se odnosi i na EU kojoj je savez s Rusijom pitanje opstanka. No, prije toga se moraju dogoditi neke stvari. Za početak – izlazak EU iz američkih skuta.
Ne dođe li do tog prirodnog saveza, Kina će zagospodariti Afrikom, Rusijom, i svim zemljama na svom Putu. A to gospodarenje će osiguravati vlastitom vojskom i vlastitim oružjem.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kojom vojskom, kojim oružjem!?
Baš zato, zbog toga nedostatka Rusija ke u Venecueli, u Siriji, u CARu a neki kažu i u Sudanu koji je apsolutan Kineski teren;Kina ne zaslužuje nikakvo liderstvo i nadam se da će im Rusi preoteti sve zone uticaja.
Mada moram dodati, ovaj ti je komentar odličan…za razliku od onog “tamo” koji ti ne služi ugledu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Niko nikome neće oteti zone, jer sasvim dobro konvergiraju u svim navedenim zemljama. Rusija ionako nema tolik novca za ulaganja koliko Kina, tako da je bespredmetno govoriti o ekonomskim sferama utjecaja. Rusiji treba zaštita granica , Kini isto. jednom su zbog ideologije okrenuli jedno drugome leđa i vidjeli su što ih je snašlo. Kineska vojska možda i može prekopirati S-400, ali ne može S-500. Uvijek korak ispred. ne vjerujem da je J-20 “tehnološki superiorniji od ruskog Su-57E”. lako je provjeriti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Kina i Rusija sta u ekonomji prirodni partnerici, ako znaš ta to znači….U vojnom smislu, pa u skoro svim visokim tehnologijama Kina debelo zaostaje za Rusijom, za kojom danas isti toliko zaostaje i USrA….. Ujedinjavanje projektivnih biroa i dizanje znanja iz CCCP arhiva se pokazalo kao apsolutno superiorno svim drugim modelima razvoja vojne tehnologije do sad…..Nova oružja, koje “štanca” danas Rusija, su garant, ruske suverenosti još vrlo dugo vremena i siguran sam, da i Kina to vrlo dobro zna……

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hahahahahaha! Ti samo sanjaj, sanjaj!!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Neprijatelji Rusije su pokušali za vrijeme pijandure Jeljcina uništiti obrazovni sustav RF iz doba Sovjetskog saveza, ali nisu uspjeli, Putin je to zaustavio, pa otuda vodstvo RF u naprednom oružju, nuklearkama koje imaju najnapredniju tehnologiju, Rusi su Westinghouse gurnuli u šturc

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Siniša, ne budali! Rusija je sve manje sposobna preoteti bilo što Kini ili nekom drugom i ovo što je Rusija do sada postigla u Siriji je vrhunac njenih mogućnosti i bit će velika sreća za Rusiju, ako takvo stanje bude mogla duže vrijeme držati na tom nivou, zar ti čovjek mora po stoti put ponoviti, da tu nema nikakve vječne ljubavi između njih nego samo interesi još drže to savezništvo u životu i nestankom interesa nestaje i savezništva. Rusiju u ovom trenutku “tuče po glavi jedna nesretna okolnost i jedan veliki nesklad koji se jasno ocrtava na njenoj slici a to je, da je Rusija u isto vrijeme”vojnički div”i “gospodarski patuljak” u svjetskim razmjerima! Nedavno sam na jednom srpskom portalu naišao na jednu grotesknu ilustraciju koja na nekakvom crtežu pokazuje Rusiju u liku čovjeka sa jednom polovinom tijela jako, skoro pretjerano razvijen sa velikim pištoljem u toj ruci, što predstavlja oružanu komponentu ruske države, dok je druga strana tijela insuficijentna i nerazvijena a na ruci piše ruska privreda. Pitanje je kako dugo se takva “groteska ” može održati i normalno funkcionirati!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Hm…pusti si malo mašti na volju, vidjećeš da na očigled sulude ideje u stvari imaju veliki smisao. CAR otimaju od Francuza, Siriju od čitavog Zapada i Istoka, Venecuelu od Kine i Amerike, Sudan ako Bog da isto iz ralja Kine i zapadnih krvopija;Zapad ide agresijim i okupira, Kina mekom silom baziranu na novcu ali su i oni okupatori a Rusija opet ima svoj način. Nemaju para ali imaju moć da zaštite svakoga ko im se obrati za pomoć;nemaju novac da sve pokupuju ali dođu, zarade na oružju i obuci domaćih snaga a kako sam skontao sve su te zemlje samostalne,suverene…
Libiju sam zaboravio…sve su prilike da Rusija preko Haftara izpravlja nepravdu, mada je previše Arapskog i Francuskog uticaja.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Hm, viđet ćemo, rekoše slijepi!!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

@Sinisa, ‘zalud’ se ‘objasnjavas’ sa ‘luconosom’, ocekivao sam ga da ‘prospe’ ‘mudrosti’ zapada na temi o Pukovniku, ali tamo ih nema, posto je valjda i poslednjem slijepcu jasno da ove njihove price tamo ‘ne piju vodu’, a oni tu ne mogu ‘zaraditi’ sendvic. Zato i ‘paradiraju’ na ovim temama, gdje ‘prosipaju mudrost’ o tome kako ce Rusija ponovo ‘bankrotirati’, kako nema nista sem vojne industrije, kako pomrijese od gladi, valjda i Rusima pocinje da ‘fali toalet papir kao i Venecueli, samo sto u Rusiji nema nekog Gnjida kojeg bi mogli’ priznati’ za ‘legitimnog’ predsjednika. ‘Problem’ zapadnih demokrata i njihovih ‘obozavatelja’ je sto Rusi, za razliku od nas ex-YU ovcica, pamte sta im je 80tih ‘donijela’ zapadna demokratija pod Jeljcinom. Vise ta ‘sarena laza’ ne pali. A na kraju krajeva, ono sto im hvali, a ‘branioci’ zapada to nonstop ‘potezu’, elektroniku, frizidere itd.mogu uzeti od Kineza (i tako se 99% toga stanca u Kini) za naftu, plin i oruzije koje im daju.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ajde bre, šta ti znaš!! Nemaš pojma i ne zamaraj ljude, nego ajde na spavanac!!
Laku noć!!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Vrlo ‘argumentovan’ odgovor. Koga to ‘smaram’ osim mozda tebe. Jel bi to drug Staljin ponovo da ‘salje’ u gulag ako mu se protivurjeci. Ali zar ti nisi ‘zagovornik’ zapadne ‘demokratije’. Ups, izvini, ne u gulag vec Gvantanamo, tako se to radi u demokratiji, zar ne

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije

Neke stvari naprosto su prirodno definirane. Ruska vojska je jaka jer bez jake vojske ta država ne bi mogla opstati i jer mora braniti ogroman prostor a uz to se neprekidno kroz povjest suočava s ozbiljnim vojnim nasrtajima. U daljnoj budućnosti strari se mogu mijenjati ali dok god USA bude pokušavala bit svjetski hegemon mislim da neće bit značajnijih pukotina u sino – ruskim odnosima…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Te stvari koje kinezi kopiraju su izvorno sovjetska oruzja.
U Rusiji na scenu stupaju nove generacije oruzja, i kinezi ce opet biti iza Rusije po mnogim tipovima naoruzanja.
Iskopirati oruzije ne znaci da je ono efikasno kao original, ima primera i kopija UH-60 Black Hawk koji su proizvedeni u samo nekoliko primeraka.
Jedan od primera je tehnicki kvar tenka T-99 na tenkovskom biatlonu u Rusiji:
https://youtu.be/0Fbmxaw_P7k

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Još prije toga se je dogodio drugi takav slučaj, kad je “crknula” ruska “Armata” na paradi u Moskvi i nije se dala više pomaknuti ni pomoću vučnog vozila, totalno zablokirala!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ovo sam ja više puta naglašavao u mojim komentarima na ovom portalu! Kina će tretirati Rusiju kao ravnopravnog partnera tako dugo, dok će to biti Kini potrebno, da unaprijedi i poveća moć svoje oružane sile, usvoji tehnologije kojma će smanjiti ovisnost od uvoza ruskih energenata , tj da u većoj mjeri počne koristiti alternativne i obnovljive izvore energije. Ova zadnja dobava ruskih lovaca Su 35 mogla bi biti posljednja ruska isporuka oružja Kini, jer Kina vrlo skoro neće više imati bilo kakvih potreba po takvoj trgovini. U tijeku je ruska isporuka kompletnog ruskog “know-how”-a tehnologije proizvodnje raketnih motora, koje je Kina kao i SAD dosad nabavljala od Rusije i prijenosom te tehnologije te nabave prestaju! Inače po nekim izvorima, Kina je već ostavila za sobom Rusiju, kad je u pitanju istraživanje svemira i očigledno istiskuje Rusiju u ponudi usluga za izbacivanje korisnog tereta u zemljinu orbitu u vidu satelita različite namjene i Kinezi su spremni pružiti te usluge svakoj državi koja je spremna to platiti, a cijene tih usluga su niže nego ruske. Nadalje, već sam pisao o postepenom naseljavanju kineza na rijetko naseljena ruska područja uz rusko kinesku granicu, što ovaj članak potvrđuje i samo je pitanje vremena, kad će to postati otvoreni problem između tih dviju država! Tu do izraza sve više dolazi kineski demografski “boom” naspram ruskom demografskom propadanju, koje je naj izrazitije upravo na tim područjima dalekog istoka Rusije!Neke analize američki obavještajnih službi predviđaju, da će u ne tako dalekoj budućnosti Rusija potražiti savezništvo kod EU i isto tako kod SAD, kako bi svi zajedno mogli parirati kineskim planovima i apetitima! Odlaskom Putina sa vrha ruske politike, ta će opcija biti mnogo lakše izvediva, jer nas praksa iz mnogih drugih država poučava, da se mijenjanjem vodstva neke države korijenito mijenja i njena politika a u prvom redu vanjska politika!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Stvarno bi mogao pročitat članak prije komentiranja…
To o naseljavanju je propaganda…a i da nije, pa što? Imaju Rusi zemlje…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Još je imaju, ali ako potraje ovakav trend imat će je sve manje!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Xahaxa….jedina moda koju sam oko Rusije video je širenje, to i ćorav insan vidi!!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Kina nije zemlja od juče. Civilizacija stara nekoliko hiljada godina, koja je vekovima pre svih imala – barut. Umesto da ga iskoristi za porobljavanje zapadnih “necivilizacija” – oni izgradili zid. Ne baziraju sve kulture i civilizacije svoj razvoj na otimačini i pljački, zapadnog tipa. Lično, verujem u Kinu i kinesku mudrost. Dok se drugačije ne dokaže.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Naravno, ali iz izkustva njihovog rada u Srpskoj mogu reći da su ništa bolji…čak i suroviji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Siniša,
pa malo detaljnije, to su podaci koje se čeka…?
Please

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zavisnost o Ruskim sirovinama nikda neće biti umanjena…može biti samo veća;ali se slažem da Kina mjerka Rusiju.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Ajde drug Vaserjonovic, procitaj jos jednom sta pises. Po procjenama cijih rece obavjestajnih sluzbi. Jel’ ti to nas ubjedjujes kako ‘dusebrizne’ Amerikance i Engleze ‘brine’ da ce Kinezi ‘pojesti’ Ruse. Jel to iste one zemlje koje se ‘upiru na zadnje noge’ sto su im Putin i ekipa ‘oteli’ premiju zvana Rusija. Oni isti ‘dusebriznici’ koji su vec bili ‘izdijelili’ Rusije jer je ‘nepravda’ da jedna drzava raspolaze sa tolikim resursima. Pa ih onda dzudista ‘zeznuo’. A i Kinezi ‘poznati’ po osvajackim ratovima, u citavoj svojoj istoriji imaju samo par godina bez toga. Ili to ipak bijase neko drugi. Ovu tvoju ‘pricicu’ su kako ti fino pise i u clanku koji komentarises, ‘popusili’ jednom i na tvoju veliku zalost izgleda nikada vise. Kako bec neko napisa, Kinezi ce da ‘ulazu’ americke ‘papircine’ kojih imaju vise nego dovoljno, a Rusi da ‘izigravaju’ obezbjedjenje. To je i jednim i drugim win-win situacija, tu ‘pusi’ samo USA. Da se tako ‘lako’ kopira npr. Ruska industrija motora Ameri bi ‘davno’ iskopirali istu, zar nijesu od Rusa kupovali raketne motore. Il’ mozda hoces da kazes da su ameri gluplji od ‘zutih’. Ccc, Dzugi, ja mislio da ti ‘navijas’ za USA

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

treba sačekati da kina vojno ojača
toliko da počne u javnost pokazivati karte
velike kine
za sada je rusija još tvrda za zauzimanje
pa se kina prema njoj ponaša kao prema uzrečici
njemačkog cara Bismarcka
koji je rekao da ne treba afričke kolonije
i njihove sirovine kad ima rusiju

kina se sada širi na jug jer je mekano
i nema joj se tko direktno suprotstaviti

to ima svoje granice
onda će tražiti druge pravce širenja

kina je previše ojačala i treba je pod hitno uvući
u konfrontiranje i iscrpljivanje
njezini prirodni neprijatelji su japan, indija i rusija
dolaze zanimljiva vremena

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Kolega Šok je 100% u pravu, bravo!

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Karte su podjeljene,pitanje je samo visina uloga.Blef nece proci.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

”It’s Infinitely Easier to Kill than Control a Million People” – Zbigniew Brzezinski

Kad se vidi kako neko može izjavit ovako nešto, onda bi svakome tribalo bit jasno ko i šta je taj, međutim tih kojima to nije jasno je priličan udio u čovječanstvu.

Također iz toga legla di se ležu takvi su potencirane razne floskule koje se onako ”usput” pribacuju iz konteksta u kontekst ka na primjer teorija zavjere, ravna zemlja . . . a između toga i floskula kako Kineza ima miljarda ipo, prenapučeni su, i čeznu za prostranom Rusijom koja je po stanovništvu višestruko manja i samo je pitanje dana kad će se Kinezi dovoljno naoružat, ”poludit” i upast u Rusiju . . . prij koju godinu je bija val takvih koji su to govorili i pisali, međutim malo su utihnili i iz toga se jasno zaključuje kako to u stvari ovisi o samoj koncepciji propagande odnosno nastojanja kontroliranja percepcije masa. To primjećujemo i na valovima propagande u ostalim područjima, pa se u nekome trenutku priča o GMO, posli o cijepljenju, terorizmu . . . a u zadnje vrime je konstanta CO2. Točno se vidi kad je neki propagandni val na globalnome nivou pokrenut.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ako ne možeš u direktnom sukobu ti zarati posvađaj i zarati pa vladaj? (Uz pomoć par “anal-itičara” uspjeh je siguran!!!)

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Stvarno misliš da su u Moskvi i Pekingu tako glupi?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Laki, Soa misli da jesu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Postoje u Rusiji mnogi kojima je bliža Evropa od Kine, čak i SAD. Ima raznih analiza na prozapadnoj Novoj gazeti, Vedomosti, Eho Moskve, čak i na nekim ultrapravoslavnim portalima, ali oni ne odražavaju stavove većine niti vodstva. Isto tako i u Kini ima elite koja bi radije poslovala s Amerikom, nego se bavila “svjetskim problemima zajedno s Rusima”. Indija je u tom smislu 50-50. Ali se čini da im je uzalud trud. Xi Jinping će biti doživotni predsjednik, a sve je više dokaza da Putin sustavno i promišljeno planira smjenu generacija nakon ovog predsjedništva, iako će jedno vrijeme ostati kao “supervizor”, kao Nazarbajev, koji je to i službeno. Dakle, dvije izjave da se nitko ne opusti, vjerojatno namjerne, da se čuje odjek , više u svijetu , nego u Rusiji i Kini..

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

A tko je taj Putinov nasljednik?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ja se kladim na Antona Eduardoviča Vaina (47), provjerite malo životopis i funkciju. Anton Väinö , estonskog podrijetla, unuk bivšeg prvog tajnika Komunističke partije Estonije Karla Vaina, postavljen na mjesto Sergeja Ivanova 2016. jer je Ivanov prestar da se računa na njega. Ako Bog da da se čujemo negdje na forumima nakon 2024. sjetit ćete se.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rogozin stručnjak za sve i svašta!!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

JA!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

MINISTAR ODBRANE SHOJGU.

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Nakon Putina i Medvedeva stafetu preuzimaju Dzugy i Alerik

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Rusija želi u potpunosti promjeniti postoječi međunarodni poredak, Kina nešto manje, Amerike ne želi ništa od toga.
Normalno da svaki subjekt želi steči korist i danas i sutra i da če sutra sigurno doči, bili mi živi ili ne

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rusija nije sposobna sama promijeniti bilo što u tom postojećem međunarodnom poretku i ona to pokušava s pomoću Kine, koja opet ima svoje viđenje tog problema! Nek Rusija to proba učiniti uz pomoć Turske, hahahahahaha!

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Di ti živiš ćoro

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

A ja sve sam sebi govorim, kako je pametan čovik ovi naš Jozo! Piše dugaćke, nadahnute i lucidne komentare, tako da su ga već mnogi začeli oponašati! A sigurno je doma negdi doli kod Širokog Brijega!
Sritan ti Uskrs Jozo!!

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

J 20 tehnološki napredniji od SU 57, a kinezi ne znaju ni motore napraviti za njega…..

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Kinezi ne znaju niti pušku napraviti. Rusija i Kina su više situacijski saveznici, a manje oni istinski. Porobljavaju siromašne zemlje kreditima – kineski neo-kolonijalizam. Američki utjecaj blijedi, što je dobro, a na njihovo mjesto će uletiti Kinezi, što je loše.
Meni su odbojni kao i Ameri – ako Europa uskoro ne izvuče glavu iz dupeta, i sa Rusijom poboljša odnose koseoči im se pišu…

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije

Jos kad bi neko mogao objasniti pojam, “strateski saveznici”!
Da li je to onako kako Amerikance objasnjavaju stratesko saveznistvo?????Kojeg oni imaju strateskog saveznika???Imaju samo vazalne drzave kao saveznike, ako je tako, onda Kina i Rusija nikad nece biti “strateski saveznici”!
Ali, ako je to ono, ja imam naftu gas i oruzje, a ti imas lovu i AliBabu, onda je prirodno da budu saveznici.Trgovina najcesce radja strateska saveznistva, ako im se intersi podudaraju!
Sve ostalo je gomila budalastina na tu temu!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Čovječe važi i za tebe! Ispeci pa reci i ne mlati napamet!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

posmatrac
ne osvrćite se na primjedbe od izvjesnog dž -a. Tako se nastoje obeshrabriti komentatori.
Navodno je jako uspješno kod žena kojima je ‘lako poljuljati samopouzdanje’ ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Sigurno će ih napraviti i to uz pomoć hakiranih američkih dostignuća na tom području, na žalost!

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Aman, vise ste dosadni sa tim kako Kinezi samo kopiraju. Huavei pravi svoje procesore, a ‘ljubljen’ i apple? Koliko su ameri ‘pokrali’ pa njih ne prozivas za kopiranje. Pa bilo ti je vezano za ‘cudo’ zvano google da je najvjerovatnije ‘ukradena’ ruska vojna tehnoligija. Odakle ono bijahu mama i tata Sergeja Brina. Mora da su engleski lordovi. Zato bih zamolio za malo ‘kreativnosti’, posto se ova ‘mantra’ o tome da Kinezi sve ‘pokradose’ od ‘sirotog’ Zapada ‘izlizala’

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

Glup u pm

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

evo, napokon objektivan clanak.

naglasio bih da Kina ima dva yuana, jedan kineski i jedan neiliberalni.

pitanje je koliko je Kissinger uspio duboko uvaliti gushtere shapeshiftere sedamdestih.

moglo bi se dogoditi da na Kinu imaju utjecaj ista ekipa koja upravlja dipstejtom u USA.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

Mao i svi njegovi kapetani su bili čisti i nepatvoreni američki, made by Yale, skull and bones, tj cionistički proizvod. Kina je mega totalitarni sustav s najdivljijim kapitalizmom koji je ikad postojao. Kinezi su opasnost bez paralele i presedana jer su proizvod u kojem su ljudi jedan apsolutno kontrolirani resurs. Znači privatnost, volja slobodnog pojedinca ne postoji ni kao koncept u današnjoj Kini. Džaba im par tisuća godina konfucijanstva i budizma kad ih sad gušteri pustinjski igraju ko video igrice. Zanimljivo je to. USRA je na vanka vidljivo cionistički kontrolirana tvorevina ali zato IPAK unutar nje same postoji dosta polugica koje odbijaju poslušnost i udružene imaju kakav takav potencijal za oslobođenje jednog dana. Kina s druge strane naoko nema nikakve veze s ciohazarijom, a zapravo je njihovo najveće postignuće, tim veće što je za praktično cio svijet potpuni misterij tko je ovakvu Kinu stvorio, tko joj je dao da postane to što je u zadnjih 50 godina. Rusima i Europljanima, onim zapadnim, nama Slavenima zna se gdje je mjesto uvijek bilo i gdje će uvijek biti, jedini spas je zajedničko djelovanje protiv i USA i Kine, i naravno njihovih pustinjskih gospodara. Makar i Rusi i mi , a pogotovo ostatak Europe, svi zajedno stenjemo pod njihovim jarmom. da bi se to dogodilo, treba djelovati globalno na potpunom uništenju najjačeg oružja kojeg cio čifutarija posjeduje, na razgradnji i makivanju u ropotarnicu povijesti, ekonomiju DUGA!!! Uništenjem kamate, stvaraju se preduvjeti na vračanje prirodnog socioekonomskog poretka solidarnosti i empatije. Nisu ljudi postali to što jesu zato što su si stavljali nož pod vrat, već usprkos tome! Zbog solidarnosti, empatije i ljubavi.

...
Gost
...
1 godina prije

Vrlo zanimljiv komentar. Istovremeno vrlo realan i objektivan ali i romantičarski zanesen. Sa većinom napisanog se slažem, pogotovo da je potrebno uništiti njihovo najjače oružje: ekonomiju duga i kamate. Ali ovaj humanistički finale, nažalost stvarnosti opovrgava, kao i panslavenstvo. Prečesto je slaven – slavenu stavljao nož pod grlo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zaključio sam da se nekako slažem s tvojim iznesenim postavkama iako ne baš sa svima 100% ali sve u svemu, dobar komentar!! Kina sa svojim doživotnim vođom Xi Pingom uvelike podsjeća na nacističku njemačku tamo negdje 1937-38 godine, kad su počeli otvoreno proganjati svoje židove a i ostale protivnike nacionalsocijalizma! Mnogi komentatori ovdje nekritički hvale ovu državu, bez da bi se barem malo pozanimali, što se tamo događa i kakav je to modus operandi, koji tamo upotrebljava njihova jedina politička stranka tj Komunistička partija. U prvom redu bih spomenuo zlu sudbinu Ujgura, muslimanskog stanovništva na sjeverozapadu Kine, a po nekim podacima su kineske vlasti čak 3 milijuna(možda čak i više) tih Ujgura zatvorili u nekakvu vrstu konc. logora i tamo ih kao preuzgajaju i to u smislu da im peru mozak i iz njih “istjeruju njihovu muslimansku vjeru! Mnogo bolje ne prolaze ni oni Ujguri, koji su prividno na slobodi, izvan tih logora jer svaka je njihova porodica koja ima djecu, u kuću dobila “kinesku odgojiteljicu” koja se brine “za pravilan odgoj njihove djece”! Nad ostalim stanovnicima Kine se uspostavlja totalna kontrola preko mnogobrojnih video kamera, koje bilježe svaki njihov korak i ponašanje, a od toga, kako se ponašaju, ovisit će i njihova sudbina jer vlasti će po sistemu”bonus-malus” odrediti, kako će se odnositi prema svakom pojedincu! Oni dobri, koji su podobni, imat će od toga veliku korist, a oni koji ne simpatiziraju KP i velikog vođu, će blago rečeno nahebati u životu! Naš Plenki srlja u nekakve aranžmane sa Kinom, a mnogi, koji poznaju kineske metode ga upozoravaju da malo pritegne kočnicu jer oni nikome ništa ne poklanjaju i u svemu pronađu svoju računicu! Njihovi krediti koje daju takvim državama kao što je Hrvatska imaju najveće kamate na svijetu i daleko veće nego ih ima MMF, pa ko voli nek izvoli!! Daleko im kuća!!

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Svatko tko daje kredite radi u svoju korist (uvijek) a Plenki ce se povuci brzinom munje iz dogovora s Kinezima kad Ameri pritisnu… Samo, nece to biti drzavnicki (kao necemo mi s Kinom) nego ce projekti zapeti na adminstraciji… Kako se za sada cini, nazalost, Kineski model kontrole stanovnista brzinski usvaja i USA (preko tehnoloskih kompanija) a i EU (preko tvz zakona o kontroli mrznje na Internetu). Sve u svemu preporucam knjigu SF vrli novi svijet.

Pomalo
Gost
Pomalo
1 godina prije

Sta se tice kineza i njihov nacina rada mogu samo spomenit kakva je situacija na izgradnji peljeskog mosta.
Po pricama mojih kolega baustelaca (a smatram da nemaju razloga lagat) koji su bili dole, kazu da je radnicima zabranjeno pricat sa domacim ljudima..zabrana odlaska u birtiju iza posla…robovi 0-24

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

У Црној Гори раде по 10 сати, иду у ресторане и помало разговарају, углавном рукама :)….у Београду су такође, мост радили, у сменама по 10 сати ….

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Mozda u svemu tome ima malo zrno istine ali ima jedno veliko ALI iz dva razloga: prvi razlog je sto vodjstvo u Pekingu zna da im treba Rusija jer ravnopravna suradnja je nemoguca sa Amerikom sto bi Kinu mnogo kostalo. Drugi razlog je taj upravo vojni sto god tko pricao o Kini i njenim ulaganjima za vojsku Kina je deeebelo iza Amerike i Rusije Amerikanci i Rusi oruzija (i to vrhunska ) prave prakticno iz glave ni iz cega a Kinezi kopiraju ono do cega mogu doci a Rusi su napravili pravu vojnu revoluciju u taktici rata, novim oruzijima i opremljenostivojnika ( koliko znam samo je Ruska vojska skoro kompletna opremljena opremom vojnik buducnosti odn ratnik 2 sada dodaju nove komponente za ratnik 3) imaju i Amerikanci Land Warior ali neznam dokle su stigli. Dzaba je Kinezima put svile da nije bilo Ruskih intervencija po Siriji,Venezueli i africi i tko zna gdje jos ostali bi Kinezi opkoljeni USA vojskom a vojnu intervenciju nisu Kinezi nigdje ni planirali a to u Pekingu jako dobro znaju. Zato se ja nebrinem za Rusko-Kineski savez trebaju Kinezi vise Ruse nego obrnuto.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Interesantno: kada sam ja pre nekog vremena napisao da Kina samostalno ne bi uspela da se odupre SAD-NATO kampanji dobio sam preko 30 minusa čas posla.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Dobit ćeš ih i sada, samo da čopor dođe do tvog komentara! Bez brige budi!!

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

A JESI SE TI ZAIGRO…………..

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

palac gore 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Sh, nece se moci oduprijeti US sama, bez vojne moci i zastite Rusije jos dugo, ako ikad. Mislis da bi Kina investirala u Afriku, a pogotovu u Juznu Ameriku, da Rusi nisu iza njih? Prosli bi kao i u Libiji( Kina je popusila oko 35 milijardi $). Usput, zasto bi Kina(zasada) igdje slala svoju vojsku, bez obzira sto jos i nisu bas spremni, kad ima Rusiju, Kina ima $ da to financira i zadovoljne obje strane, jedino US pizdi i laje.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Miki, ja odavno tvrdim da Rusija i Kina imaju zajedničku strategiju i da su zajedno nepobedive – i to znaju. Čak i da Kina poželi da prevari Rusiju onda bi protiv sebe dobila ne samo Rusiju već bi Rusiji pomagao ceo Zapad: “Neprijatelj mog neprijatelja je moj korisni idiot”.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Za sada, ali Kinezi ne samo da kopiraju nego i unapredjuju. Pogledaj samo mreze 5te generacije, tehnologiju su kopirali od Amera ali i bitno unaprijedili i sada su toliko ispred Amera da na slobodnom trzistu Ameri nemaju sanse i koriste svoju vojno politicku moc da blokiraju Huwavei. OK, moze to biti izuzetak i slucajni pogodak ali osobno nisam tog misljenja. Ne treba zaboraviti da su Kinezi i Rusi ipak susjedi a kad su dvije jake drzave susjedi veca je vjerojatnost sukoba.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Pošto je Rusija demografski najmanja u toj trijadi ono što je njoj najviše potrebno je DEMOGRAFSKI rast!
I to što veći, recimo 30 promila (ili 3%). Takav priraštaj imaju muslimanske države.
Uz takav priraštaj se stanovništvo udvostruči za 25 gopdina!
To nije lako dostići, jer je potrebno promjeniti sistem vrijednosti u glavama ljudi ali i imati gospodarski rast da sve to nahrani i školuje.
Ali nije nemoguće: većinu tog prirasta mogu dostići prirodnim prirastom a ostalo “vraćanjem dijaspore”: Rusa i ostalih ex-SSSR naroda je na zapadu na miljune.Rusija ima svojim povratnicima mnogo toga za ponuditi.
Veličina unutarnjeg tržišta je u ekonomskoj teoriji jedna od ključnih pretpostavki razvoja.
Da Rusija ima stanovnika kao USA (320 m) bila bi sama sebi dostatna.ž
Amerika može činiti to što čini jer je razvije i velika. Valjda nam bolje sjedne ako kažemo da je Amerika po stanovništvu i gospodarski kao 4 Njemačke.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…danas, u pravilu, takav demografski rast implicira i druge brakove, osim – monogamnih…

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

???
I kršćanske obitelji u, ajmo reći – NE-bogatom svijetu imaju puno djece. Danas u prosjeku žena u Europi (bilo gdje) rodi 1,2 djeteta. ??? Za spomenuti priraštaj bi trebala roditi 4 djeteta i naravno produžiti prosječan životni vijek.
Nikakve veze to nema sa monogamijom nego sa ljudskim vrijednostima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Čitalac
Imalo je, ima, i imat će veze s – ekonomijom. Nesigurnost posla i realni pad prihoda, štoviše, nestanak srednje klase, je GLAVO što utječe na manji natalitet.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Na žalost, Rusija je počela demografski stagnirati i procjenjuje se da sada ima samo 142,3 milijuna stanovnika, a od toga su 97 milijuna Rusi, a ostalo su brojne nac. manjine! Ankete pokazuju, da bi se čak 44% mladih rusa htjelo izseliti iz Rusije a željene destinacije su većinom Njemačka i SAD. Kao razlog ta izseljenje navode stagniranje gospodarstva i smanjivanje demokratskih standarda i građanskih sloboda!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Izvor? Deutsche Well haha

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Sigurno je da su zabrinuti za demokratske standarde??! Usput, objasni mi znacenje demokratskih standarda, nekuzim sta je to!

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Ja ti objasnim: to ti je ono kad ti ja nešto ,pod prijetnjom sile naredim a ti moraš napraviti i, ako nećeš onda si neprijatelj broj jedan

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Demokratki standardi su kada je propaganda jedne drzave bolja od propagande druge.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

A što čovjek može biti glup

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Amerika čini što želi,jer prisiljava saveznike prijetnjom i ucjenama i drži ih u strahu od odmazde,najsvježiji primjer ti je poziv ,,cijelom svijetu,, da zabrani letove Ruskim avionima iznad Malte! Ti misliš da se jedna Njemačke ne bi riješila američkih vojnih baza da može…..ali, nažalost ne može….i da, amerika ima samo vazale i onakve ,,strateške saveznike koje može kupiti novcem, poput saudijske arabije i evrope…ili sankcije za Tursku zbog S-400 sustava,sankcioniraju ,,saveznika,, koji je na strateški važnom geografskom položaju…..

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Nisam sad bas 100 siguran ali mislim da sam citao da i Kina ima problem sa prirodnim prirastom. To je ocito posljedica modernog drustva.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Nebrinite se za buducnost Kinesko-Ruskih odnosa,a mnoge to brine…….Zasto?????

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Zato, što je već sada vrlo izgledno, da se u tim odnosima ne može nazrijeti nekakav happy end, još posebno u malo daljoj budućnosti!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Samo što nisu započele rat uzduž tisuče kilometara granice. Eno jučer američki satelit snimio gomilanje trupa

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Kina, Rusija i EU se trebaju udružiti, ako se s komedijašima iz EU uopće tko hoće udružiti!
Što je to ( ne tko ) Mogherini?!?
Što je to ( ne tko ) Juncker?!? Pijandura koja veći dio dana duplo vidi!
Putinu treba biti ispod časti komunicirati s EU cirkusantima, neka i dalje idu putem nestanka

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

glavna poruka je da je rat i razaranje između rusije I kine alternativa miru i povećanju životnog standarda između rusije I kine. mislim da rusi I kinezi nisu baš toliko naivni i pored toga što ih pokušavaju takvim prikazati

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
82
0
()
x